Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
dziurawe drogi - massssakra...
Autor Wiadomość
~mari 

Wysłany: 30 Marzec 2010, 08:02   dziurawe drogi - massssakra...

pięknie nam sztum kwitnie, rewitalizacje, orliki, bulwary i kilka rond na dokładkę. ale drogi gminne w opłakanym stanie... "asfalt" na zajezierzu wygląda jak po nalocie bombowym. starostwo już uporało się z ul. reja i żeromskiego - a gmina chyba śpi? panie burmistrzu, wybory coraz bliżej - a głosy będą oddawać nie tylko mieszkańcy sztumu. może pora przypomnieć sobie o nas, wieśniakach. my też płacimy podatki...

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 30 Marzec 2010, 08:15   

Drogi to ciężki temat a gmina ma ich bardzo dużo szczególnie gruntowych. Wczoraj juz byl wałkowany ten temat. Opisywałem remonty dróg gruntowych wokół Gosciszewa i okolic, tez było masakrycznie. Może naprawy nie są rewelacyjne ale daje się przejechać autem osobowym a nie jeepem a to juz jest dobrze. Myśle,ze i do twojej okolicy dotrą z remontami. I to nie z powodu wyborów ale dlatego ,że tak trzeba. Niestety wszystkiego na raz nie mozna zrobić. Też sporo jezdżę i widze jaka jest sytuacja.
to tyle z mojej strony. Na ten temat z pewnością wypowie sie tez Pan Burmistrz bo sytuację zna najlepiej i jego wypowiedz będzie najpełniejsza. A póki co jezdzmy ostrożniej i uważajmy bo szkoda naszych aut.

[ Dodano: 30 Marzec 2010, 08:18 ]
A tak na marginesie to witam serdecznie nowego forumowicza, miło poznać. :-)

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 30 Marzec 2010, 10:59   

Zime mamy corocznie i dziury potem tez. I zawsze wykonywane są naprawy . Tak będzie i teraz tylko niestety nie wszystko w jednej chwili. U mnie w Gosciszewie tez było masakrycznie ale sytuacja juz opanowana jest. Tak będzie tez w innych miejscowościach. Mamy jeszcze potęzne dziury na drodze asfaltowej od sklepu perła na wysokości zakładu Roger ale czekamy cierpliwie na swoją kolejke ( bo to chyba będzie remontował Bazalt).
Ostatnio zmieniony przez brat 30 Marzec 2010, 21:49, w całości zmieniany 1 raz  

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 30 Marzec 2010, 17:10   

Prawda jest taka,że drogi po zimie zawsze są dziurawe tak było jest pewnie będzie. Z tego co pamietam to Pan Bumistrz pisał tu ,że gmina ma chyba 300km tych dróg gruntowych( o ile sie nie mylę) więc fizyczną niemożliwością jest naprawić je wszystkie w jednym czasie. Takich miejsc jak Zajezierze jest dużo. Nikt nie śpi całymi dniami , tylko prace na drogach są wykonywane przez PEWiK , bo sam widziałem . Jak to robią to inna sprawa ale naprawiają ,nawet i śmiesznym traktorkiem ( jak tu ktoś napisał) ale robota idzie. Więc nie róbmy wrażenia ,że nie robi sie niczego bo to jest fałsz. Nie wiem co można jeszcze tu napisać bo zawsze będą niezadowoleni. Jak zauważyliscie piszę w swoim imieniu i tak jest zawsze.
Ostatnio zmieniony przez brat 30 Marzec 2010, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

gufru 
Forumowicz

Wysłany: 30 Marzec 2010, 20:10   

Drogi są dziurawe, łatanie polega na wlaniu w dziurę smoły i wsypaniu gresu, tylko na DK55 widziałem żeby użyli masy bitumicznej... To nie jest dobry sposób, ale tak pewnie było w przetargu, który jak zwykle wygrał bazalt, nie mający pojęcia o drogach, ich budowie i naprawach...
Ostatnio zmieniony przez brat 30 Marzec 2010, 21:48, w całości zmieniany 1 raz  

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 30 Marzec 2010, 20:27   

O dziwo zgadzam sie z tobą gufru Bazalt faktycznie nie ma pojęcia o naprawach dróg. Też widziałem jak to robią. Nie wiem czemu wygrywają przetargi , chyba ze względu na cene usług.Ale marna z tego pociecha. Wystarczy popatrzec jakim sprzętem dysponują, chyba pamięta jeszcze czasy wczesnego Gierka. ;-) . Ale dróg gruntowych to chyba Bazalt nie naprawia to chyba domena PEWiKU? nie wszystkie usługi tanie sa dobre . To przykład firmy Bazalt. Kiedys krytykowałem w DB ( byl nawet wywiad ze mną o tym) wkonanie drogi w Gosciszewie tzw małej obwodnicy nowoczesną echnologią . Niestety droga ta jest ciagle dziurawa i Bazalt ja remontuje nieustannie. Ma kilka lat a wygląda jakby miałze 30 ści. Miałem wtedy pretensje do Pana Brmistrza o tądrogę i dalej mam ,że wydalismy sporo kaski i nie mamy dobrej drogi. Wiec nie wiem czemu na firma jest ciagle na Topie?

[ Dodano: 30 Marzec 2010, 20:45 ]
Jak widzisz gufru nie jestem taki strasznie niezgodny :-) i przyznaje tez innym rację. Jesli sie tylko chce to można się porozumieć. Nie godzę się jedynie na upolitycznianie tematu dziurawych dróg bo to nie o to tu chodzi. Jak jest na drogach wszyscy wiemy bo jezdzimy po nich.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 07:38   

Wczoraj widziałem jak w Malborku naprawiają główną trasę przelotową na Elbląg. Technika raczej ciągle ta sama , zalewają czymś płynnym, potem ugniatają to . Nie wiem czy to długo wytrzyma, szczególnie jak przyjdą wysokie temperatury, czy to nie zacznie się topić?
Ostatnio zmieniony przez brat 1 Kwiecień 2010, 09:58, w całości zmieniany 1 raz  

bogus 
Forumowicz

Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 20:18   

Dziś kleili w Sztumie dziury na ulicy Morawskiego. :-)

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 20:26   

bogus napisał/a:
Dziś kleili w Sztumie dziury na ulicy Morawskiego. :-)

Kleili to trafne określenie . Bardzo tu pasuje. :-)

[ Dodano: 1 Kwiecień 2010, 20:28 ]
Ta technika naprawy jest bardzo dyskusyjna. Ciekawe jak z trwałością będzie?

brat 
Administrator
sztum.info.pl

Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 22:05   

Może to nie jest za super technika, ale lepszy taki rydz niż nic. Bo na generalne remonty wszystkich takich dróg w jednym czasie nie ma po prostu środków. Żadna chyba gmina, powiat czy województwo nie ma wystarczających środków żeby naprawić wszystkie drogi do takiego stanu jaki powinien być.

Według mnie trzeba jak najwięcej walczyć o pieniądze z Unii Europejskiej, i to z różnych programów, walczyć z całych sił. I to wszystko w rękach urzędników zarówno z wszystkich gmin jak i starostwa. Jak by powstało jakieś takie partnerstwo w sprawie naprawy sieci drogowej w powiecie sztumskim. Chyba, że coś takie nieformalnego już istnieje. ;-)

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 22:11   

Brat popieram co piszesz. Wiadomo,że wszystkiego w jednym czasie nie da sie zrobić a potrzeby sa duże. Więc i cierpliwość ze strony uzytkowników dróg tez jest wskazana. Ta solidarnosć w naprawach dróg powiat- gmina byłaby fajna ale szczerze wątpie by to nastąpiło bo za duzo tam jest animozji na tle politycznym. Ale moze władze pójdą po rozum do głowy i chociaz w tym temacie wzniosą się ponad podziałami? Zobaczymy. Jak na razie zaczynam wymieniac klientom uszkodzone przez dziury opony. To norma na wiosnę. ;-)

KA 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 22:15   

"Klejenie" czy też jak kto woli łatanie, robione jest tak samo w całej Polsce. W niektórych zarządach przy użyciu bardziej skomplikowanej technologii, w innych bardziej doraźnie. To wszystko zależy od budżetu. To jest jednak czysta kosmetyka, zwłaszcza na drogach o kilkudziesięcioletniej nawierzchni - takie drogi mają prawo się rozpadać i łatanie nic na dłuższą metę nie da. W takich wypadkach kłania się remont generalny, z zerwaniem drogi "do zera" włącznie.
Są zarządy, które nawet przez kilka lat nie łatają dróg po to, by raz na jakiś czas zrobić jakiś najgorszy odcinek, ale właśnie od podstaw. Wszystko zależy od cierpliwości i wyrozumiałości obywateli. Z drugiej strony, mieszkańcy mają prawo być zdenerwowani, skoro miliony złotych z paliwa idą na drogi (w teorii), jednak co z tego, jeśli gminy nie dostają tych pieniędzy.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 22:22   

Tak masz racje gdyby te pieniądze z podatków płaconych w cenie paliwa szły faktycznie na drogi to byłyby one w dobrym stanie . Większosć dróg tak jak piszesz jest juz wiekowa i niedostosowana do obecnego natężenia ruchu i wielotonowych zestawów. Pieniądze rozpływaja sie gdzies po drodze i nie trafiają tam gdzie powinny. Inwestycje drogowe są kosztowne i wymagaja odpowiedniego zaplanowania no stałego żródła finansowania. Niestety jakie są realia wszyscy widzimy.

brat 
Administrator
sztum.info.pl

Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 22:22   

Tylko sporo jest takich dróg, które od kilkunastu lat nie widziały generalnego remontu i takie łatanie za bardzo się nie sprawdza. A ludzie niestety się niecierpliwią. Jakaś współpraca lekka jest, widać to np. w programie "schetynówki".
Ładnie sobie wywalczyli remont drogi w Mikołajkach Pomorskich mieszkańcy pisząc skargę na władze województwa. Więcej o tym w tym temacie: http://www.sztum.info.pl/forum/viewtopic.php?t=543

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 1 Kwiecień 2010, 22:24   

Myslę,że gdyby dobrze pokierować tymi finansami które są z podatków w paliwie starczyłoby naszej narodowej kasy a Unijna to byłaby na dokładkę tylko.

[ Dodano: 1 Kwiecień 2010, 22:30 ]
Brat nie dziwię sie tym ludziom bo i ta droga była masakryczna. W końcu ludzie mają auta i szkoda by były dewastowane przez taką drogę. Wracałem tamtędy wioząc dzieci od teściów z ferii i faktycznie były odcinki,że trzeba było jechac 30km na godzinę. tak to juz było totalne przegięcie. Wiec jednak mozna . W grupie i jedności siła.

Odpowiedz do tematu