Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: brat
20 Lipiec 2010, 00:32
Biała Góra
Autor Wiadomość
brat 
Administrator
sztum.info.pl

Wysłany: 18 Styczeń 2010, 12:35   Biała Góra

http://sztum.naszemiasto....l?kategoria=675

Cytat:
Starostwo Powiatowe w Sztumie ma gotowy plan budowy przystani jachtowej obok zespołu śluz w Białej Górze. Może to być kolejna atrakcja turystyczna regionu sztumskiego

W ubiegłym roku śluza w Białej Górze została nagrodzona w plebiscycie Perły Pomorza. Dzięki głosom internautów obiekt uplasował się w pierwszej piątce tego plebiscytu. Lokalni samorządowcy uznali to za sukces. Dodatkowo była to świetna promocja śluzy w Białej Górze. Lokalni samorządowcy mieli wówczas nadzieję, że ilość turystów w tym miejscu się zwiększy. Powiatowi włodarze chcą jeszcze bardziej uatrakcyjnić obiekt poprzez budowę przystani jachtowej.

- Wierzymy, że Białą Górę odwiedzać będą nowi turyści za sprawą tej inwestycji - mówi Piotr Stec, starosta sztumski. - Obecnie czekamy na decyzję Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, który nadzoruje ten projekt.

W ramach inwestycji wykonane zostaną pomosty wzdłuż Nogatu oraz pomieszczenia hangarowe, w których możliwe będzie zimowanie jachtów. Dodatkowo wybudowane zostaną pomieszczenia sanitarne - łazienki i prysznice. W okolicy zaplanowano także wykonanie 35 miejsc parkingowych oraz drogi dojazdowej do miejsca inwestycji.

- Start wykonania inicjatywy uzależniony jest od kilku innych samorządów, które także uczestniczą w projekcie nadzorowanym przez Urząd Marszałkowski - uzupełnia starosta Stec. - Urzędnicy w Gdańsku czekają aktualnie na wszystkie niezbędne dokumenty. Potrzebna jest między innymi zgoda Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska na rozpoczęcie prac.

Samorządowcy liczą także na finansowe wsparcie inwestycji z zewnątrz. W planach mają pozyskanie około 5 milionów złotych dofinansowania.

- Jak tylko Urząd Marszałkowski wyda zgodę na rozpoczęcie inwestycji od razu rozpiszemy przetarg na wyłonienie wykonawcy. Mam nadzieję, że prace rozpoczną się jeszcze w tym roku - dodaje starosta sztumski.

markiz70 
Forumowicz

Wysłany: 28 Czerwiec 2011, 10:54   

Wczoraj z córką wybrałem się motocyklem do Białej Góry.I co....?Jechaliśmy przez Sztumskie Pole i napisze tylko...masakra :evil: Jezdnia sprawia zagrożenie dla życia i zdrowia nie tylko motocyklisty ale i kierowcom samochodów!Na wysokości Sztumskiego Pola co niektóre/!/wyrwy połatano,ale posypany gres wala się po całej jezdni :megafon: Nie trzeba wielkiej wyobrazni aby zobaczyć siebie lub kogoś wpadającego w poślizg na takim podłożu.Podkreślam to szczególnie dla kierowców jednośladów :shock: Do tego wszystkie te drobne kamyki wylatują spod przejeżdżających kół uderzając innych użytkowników drogi i pieszych.Pozostały odcinek jezdni jest tak dziurawy że jadąc 40km/godz.kilkakrotnie wpadłem w wyrwy będące na moim pasie jezdni :evil: Podsumowując:na pewno nie będę jechał do Białej Góry aby pokazać znajomym z innych rejonów Polski tę atrakcję turystyczną.Nawet na motocyklach enduro jest ryzyko :czytaj: Nikogo nie bede narażał :evil: Pozdrowienia :evil: dla samorządowców odpowiedzialnych za te atrakcje :wpale:Lepiej jechać i reklamować panoramę Malborka lub Gniewu turystom :evil:

Sławej 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 28 Czerwiec 2011, 13:11   

Żeromskiego będzie niedługo remontowana w ramach Schetynówek

AdamStm 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 28 Czerwiec 2011, 17:52   

Tak będzie ale tylko 300 metrów :) śmiech na sali :) brawo starosta :)

markiz70 
Forumowicz

Wysłany: 28 Czerwiec 2011, 21:13   

Tak pomyślałem jak ludzie tam mieszkający muszą tak kilka razy dziennie jechac ta drogą.Zawieszenie non stop do roboty :shock: Warsztaty zacierają ręce :roll: Hmmm,ja jadąc motocyklem mam duże koła-ale jak ktoś skuterkiem wpadnie w taką wyrwę....kaplica :megafon:

jastrząb 
Forumowicz

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 19:39   

AdamStm napisał/a:
Tak będzie ale tylko 300 metrów :) śmiech na sali :) brawo starosta :)

Starosta akurat wywiązał się ze swoich obowiązków.Ten zły odcinek drogi od ZAZu do "komora" około 300m jest odcinkiem drogi powiatowej i on właśnie będzie zrobiony,więc możesz mieć pretensje do Zarządu Dróg Wojewódzkich bo odcinek od "komora" w kierunku Białej Góry należy właśnie do nich.Ale wierze w to,że inwestycja w Białej Górze spowoduje iż droga wojewódzka nr 603 zostanie wyremontowana.Bądźmy dobrej myśli :)

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 24 Sierpień 2011, 22:11   

Wybrałem się ze znajomymi z Anglii do Białej Góry.
Zeszliśmy nad Wisłę, obejrzeliśmy śluzy, rezerwat stepowy z pięknymi widokami na dolinę Wisły. Po spacerze moi koledzy mówią no to teraz idziemy na kawę i jakieś ciastko.
Byli bardzo zdziwieni, że w tej miejscowości nie ma gdzie kawiarni czy restauracji.
Mam nadzieję, że budowana stanica rozrusza Białą Górę.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 24 Sierpień 2011, 22:20   

No niestety Biała Góra to nie Anglia :-D . I jeszcze daleko nam do tego. Ale sądzę,że w Anglii w rezerwatach przyrody też nie ma restauracji na każdym kroku ;-) Czy aby czasami nie przesadzamy czasem z tą roszczeniowością? ;-)

Może z czasem ktoś coś takiego otworzy. A na razie to sam logicznie pomyśl, czy byś utrzymał w Białej Górze taką restaurację?

markiz70 
Forumowicz

Wysłany: 24 Sierpień 2011, 22:49   

Gdyby była dobra droga to myślałem poprowadzić paradę motocykli na Dni Ziemi Sztumskiej na śluzę.Jako atrakcję.A tak.....moze kiedyś

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 24 Sierpień 2011, 22:55   

markiz70 napisał/a:
Gdyby była dobra droga to myślałem poprowadzić paradę motocykli na Dni Ziemi Sztumskiej na śluzę.Jako atrakcję.A tak.....moze kiedyś

Bardzo dobry pomysł :-) Ale masz rację droga nie jest najlepsza . :-/

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 17:19   

Od kilku ładnych lat organizuję spływy kajakowe. Czekam z niecierpliwością na otwarcie stanicy wodnej w Białej Górze, gdzie będzie można się zatrzymać na nocleg.
Moje spływy są weekendowe z jednym noclegiem, więc pierwszy dzień planuję na dolnej Liwie od Kwidzyna, lub Wiśle od Korzeniewa z noclegiem w Białej Górze i drugi dzień w kajaku na Nogacie do Malborka. Może być fajnie.
Mój najliczniejszy spływ to 47 osób i każdy następny jest większy.
Nocując w miejscowościach gdzie jest baza noclegowa i gastronomiczna 47 osób przez wieczór i poranek potrafi zostawić kilka złoty.

[ Dodano: 26 Sierpień 2011, 17:28 ]
Czy aktualnie knajpa w Białej Górze miała by rację bytu? Myślę, że jedynie w sezonie.
Jednakże miejscowa ludność nie potrafi docenić walorów jakie ma pod ręką. Z jednej strony las, z drugiej strony woda, zabytkowa śluza, zaginiony Zantyr, rezerwat przyrody, piękne widoki. To aż nadto aby zrobić tam dobry interes.
Kiedyś zaparkowałem samochód za śluzą, jest tam mały plac. Od razu podszedł do mnie Pan śluzowy i powiedział, że nie można tu parkować, że obowiązuje tu zakaz ruchu i takie tam...
Zakaz parkowania? Panie śluzowy Pan powinien stać na drodze z tablicą parking i naganiać ludzi na niego. Za każdy samochód inkasować 5 zł, Pana żona powinna sprzedawać smaczną kawę i ciepłą, pachnącą szarlotkę.
Tak mu odpowiedziałem. No i cóż... musiałby mieć zezwolenie od RZGW.
Koniec tematu. Polska rzeczywistość.

kenzo11 

Wysłany: 25 Maj 2014, 19:32   

A ja wam polecam film o Białej Górze. Dobrze się ogląda.
https://www.youtube.com/watch?v=bwQZv0dfkJg

Leszek Tabor 
Forumowicz

Wysłany: 27 Maj 2014, 18:40   

Dzieki wielkie Maciejowi Naskrętowi za takie impresje o Ziemi Sztumskiej. Fajnie, że mieszkaniec Gdańska tak postrzega naszą małą Ojczyznę.

obserwator 
Forumowicz

Wysłany: 28 Maj 2014, 13:35   

Ładnie nazwane ,, mała Ojczyzna "

diukens 

Wysłany: 20 Sierpień 2014, 13:18   

skacząc po kanałach mignął mi teledysk na TV Silesia, a w nim nasza śluza :D walory muzyczne zostawiam każdemu do indywidualnej oceny, ale miło zobaczyć Białą Górę :D
https://www.youtube.com/watch?v=dQqvcFMg-TI

Odpowiedz do tematu