Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: brat
19 Lipiec 2010, 23:32
Oświetlenie drogowe Sztum- Barlewice
Autor Wiadomość
Grzesiek_Stm 

Wysłany: 3 Styczeń 2010, 18:09   Oświetlenie drogowe Sztum- Barlewice

Na drodze ze Sztumu do Barlewic nie ma świateł... Są w odcinku od skrzyżowania (Kalwa 8) do Rozdzielni Gazu(chyba to się tak nazywa :-D )... Następnie są na terenie Zasadniczej Szkoły Zawodowej, ale światło i tak nie oświetla chodnika. Droga była remontowana, chodnik nowy, a ciemno jest i to bardzo... Jest zima i słońce wcześnie zachodzi, a jak np. sam muszę przychodzić do domu w późniejszych godzinach. bo wracam z lekcji gitary o ok 19.00 to nic prawie nie widać. Moi rodzice nawet podpisywali jakąś petycję, którą napisała sąsiadka do Pana Burmistrza, ale nic się nie dzieje :-( . Uważam, że jak najszybciej powinno pojawić się tam oświetlenie, gdyż buduje się na tym terenie coraz więcej rodzin.

Klarysa 
Forumowicz

Pomogła: 1 raz

Wysłany: 3 Styczeń 2010, 19:10   

Jeśli sąsiadka pisała do burmistrza, to nie dziwię się, że nic się nie dzieje. Droga, o której mówisz należy do powiatu, więc petycja powinna trafić do starosty.
Rozumiem, że jesteś radnym Młodzieżowej Rady Miejskiej... To jest nadzieja, że wkrótce poznasz kompetencje samorządów poszczególnych szczebli. No i co, do którego włodarza należy w naszej gminie. Życzę powodzenia! :-) :ok:

Grzesiek_Stm 

Wysłany: 3 Styczeń 2010, 19:36   

Ale napisała i nie wiem czy do Burmistrza czy do Starosty... możliwe, że do starosyt, ale chodzi o to że nic się nie dzieje...

KA 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 19:42   

Ale oswietlenie to chyba zadanie gminy, prawda? Z resztą, i tak do kogo ta petycja by nie trafiła, zawsze powinna być przekazana do odpowiedniego organu.

Grzesiek_Stm 

Wysłany: 3 Styczeń 2010, 21:19   

Ale mi nie o petycje chodzi. Chodzi mi o to kiedy będą lampy...

Klarysa 
Forumowicz

Pomogła: 1 raz

Wysłany: 3 Styczeń 2010, 22:10   

KA napisał/a:
Ale oswietlenie to chyba zadanie gminy, prawda?

Niestety KA, nie jest to prawda. Oświetlenie należy do właściciela drogi. Chyba, że właściciel podpisze z gminą porozumienie odnośnie ponoszenia kosztów oświetlenia.

Grzesiek_Stm napisał/a:

Myślę, że sam powinieneś się tym zainteresować. Spytać burmistrza, starostę lub swojego radnego ;-)

Fredo 

Ostrzeżeń:
 12/4/6
Wysłany: 3 Styczeń 2010, 22:58   

Grzesiek_Stm napisał/a:

Lepiej żeby zlikwidowali tą Młodziezową radę jesli mają tam zasiadać takie osoby :nook:

Grzesiek_Stm 

Wysłany: 3 Styczeń 2010, 23:34   

Fredo napisał/a:
Grzesiek_Stm napisał/a:

Lepiej żeby zlikwidowali tą Młodziezową radę jesli mają tam zasiadać takie osoby :nook:

Można jaśniej :/ ?

brat 
Administrator
sztum.info.pl

Wysłany: 3 Styczeń 2010, 23:36   

Jeżeli rzeczywiście pisała takie pismo i je złożyła, to powinna dostać jakąś odpowiedź na nie, czy to z urzędu czy to z starostwa.

Grzesiek_Stm napisał/a:

Ale to nie jest takie proste i szybkie. Wbrew pozorom montaż takiego oświetlenia to jest spory koszt dla zarządy drogi. Poza tym w budżecie publicznym gospodaruje się pieniądze na określone cele i może się okazać, że na ten cel brak jest środków i nie ma skąd ich wygospodarować. To nie działa tak, że dziś mam ochotę to wyremontujemy jakąś drogę czy też coś kupimy.

Ale jak najbardziej jestem za tym, żeby informować np w postaci petycji czy w inny sposób radnych, włodarzy czy też zarządce drogi, że taki problem istnieje i że trzeba go rozwiązać w taki czy inny sposób.
Podchodząc do tego biernie na pewno nie przyśpieszymy sprawy.

Leszek Tabor 
Forumowicz

Wysłany: 4 Styczeń 2010, 19:23   

Przedstawię historię problemu oświetlenia do Barlewic.
Jak była przygotowywana dokumentacja modernizacji drogi Sztum- Kalwa przez oczywiście Barlewice to niestety władze sołeckie tego sołectwa nie pofatygowały się do starostwa, żeby zaopiniować ten projekt, wnieśc ewentualne uwagi, przedstawić wnioski. Dopiero jak inwestycja ruszyła i było juz zapóżno sołtys tego sołectwa obudził się z zaczął wnioskować do gminy aby wykonać oświetlenie do Barlewic. Wielokrotnie tłumaczyłem sołtysowi, była też stosowna korespondencja, że jest to droga powiatowa i za bezpieczeństwo na tej drodze odpowiada jej właściciel. Wielokrotnie wskazywałem Jemu, ze adresatem tego wniosku jest starostwo. Niestety sołtys był i jest nieprzemakalny na te argumenty. Na spotkaniach sołtysów też podnosił tę sprawę chociaż znał przyczyny takiego stanowiska gminy. Póżniej przyniósł adresowaną do burmistrza petycję mieszkańców. Na petycję gmina odpowiedziała na ręce sołtysa, ponieważ był on autorem pisma, ze jest to zadanie powiatu i tam należy takie wnioski składać Nie pamiętam czy zgodnie z właściwościa urzędnicy nie przekazali tej petycji do powiatu. Sprawdzę to.. W tej odpowiedzi była prośba aby poinformował zgodnie z prawem i dobrym obyczajem mieszkańców, którzy pospisali się pod petycją. Pewnie tego nie zrobił.Zwróciłem sołtysowi uwagę, że wprowadza mieszkańców swiadomie w błąd ponieważ doskonale wie, że taka inwestycja przy drodze powiatowej to zadanie powiatu. Tak stara się prawdopodobnie zszargać mi opinię kierując oburzenie nieświadomych mieszkańców przeciwko gminie ponieważ niedość, że nic nie robi to jeszcze nawet burmistrz nie udzieli odpowiedzi. :-( Wpis Grześka Stm jest tego dowodem.
Oświetlenie buduje właściciel drogi publicznej ale gmina zgodnie z ustawą ponosi koszty oświetlenia i konserwaxji oświetlenia. Gdyby powiat wybudował to gmina płaciłaby rachunki za prąd.

[ Dodano: 4 Styczeń 2010, 19:31 ]
Fredo napisał/a:

Nie zgodzę się z Fredo. Nie wiem, czy Grzesiek Stm jest radnym Młodzierzowej Rady Gminy. Nawet jakby był to nic złego, że poruszył tę prawę, która była ważna dla niego , rodziny sąsiadów. Dociekał prawdy a to już dużo. Właśnie ta Rada powstała, żeby zachęcać młodych mieszkańców do zainteresowania się sprawami publicznymi i pogłebiania swojej wiedzy również na temat odpowiedzialności różnych instytucji za sprawy mieszkańców aby właściwie i skutecznie adresować różne wnioski mieszkańców.

Odpowiedz do tematu