Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Filmy patriotyczne i dokumentalne
Autor Wiadomość
brat 
Administrator
sztum.info.pl

Wysłany: 27 Marzec 2010, 00:59   

A ja miałem przyjemność uczestniczyć w projekcji filmu. Film warty obejrzenia, opowiadający o wydarzeniach o których większość może nie mieć pojęcia, że takie miały miejsce. Dodatkowo zrodziła się bardzo ciekawa dyskusja po zakończeniu filmu. :-)

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 27 Marzec 2010, 08:01   

To moze podzielisz sie refleksjami bracie z innymi? Własnie o to pytam, jak było , jakie wrazenia itd.

marian99 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 11 Lipiec 2010, 09:16   

powinni nakręcić nową wersję Krzyżaków, bo to najsłynniejszy polski film. Wyobrażam sobie te efekty specjalne i dzisiejszą technikę. To byłoby COŚ :!: !!! :-) :!: :!:

taka ciekawostka: Film ten miał największą widownię w historii polskiej kinematografii – 32 315 695 widzów,

Adam Kaszubski 
Forumowicz

Wysłany: 13 Październik 2011, 14:47   

Po dość długim czasie postanowiłem wybrać się do kina. Celowo i z lekkim podekscytowaniem wybrałem i zaproponowałem znajomym film „1920 Bitwa Warszawska”. Przyznam szczerze, że miałem wielkie oczekiwania wobec tej produkcji i się nie rozczarowałem. Cześć scen została oczywiście wsparta nowoczesną techniką komputerową, ale w żaden sposób nie umniejsza to tej produkcji. Film w doskonały sposób oddaje klimat tamtych wydarzeń i tego okresu w dziejach Polski. Gorąco polecam tą produkcję nie tylko miłośnikom gatunku, bo moim zdaniem każdy znajdzie w nim, coś dla siebie od scen batalistycznych po wielką miłość, rozłąkę spowodowaną wojną, a w niektórych momentach pewne elementy humorystyczne charakteryzujące klimat i życie w przedstawianym okresie. Dodam, również, że oglądaliśmy film wspólnie z moją żoną, która nie jest miłośniczą filmów wojennych i historycznych. Film również ją mile zaskoczył, co przyjąłem z pewną satysfakcją :) dokonania dobrego wyboru z tak szerokiego repertuaru kina.

1920 Bitwa Warszawska

http://www.adamkaszubski.pl/

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 13 Październik 2011, 17:55   

Był Pan w Elblągu w Multikinie na tej premierze?

Adam Kaszubski 
Forumowicz

Wysłany: 13 Październik 2011, 18:00   

Tak

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 13 Październik 2011, 18:17   

Adam Kaszubski napisał/a:
Tak

A można wiedzieć w jakiej cenie były bilety? Bo tez jestem zainteresowany tym filmem. A Pana recenzja tylko mnie zmobilizowała do wyjazdu na seans :-)

Adam Kaszubski 
Forumowicz

Wysłany: 13 Październik 2011, 18:22   

24 zł + 2 zł za okulary, czyli w sumie 26 zł za osobę. Polecam rezerwację online. Zamawiając przez internet zyskuje się 20 % zniżkę na duży zestaw kinowy: duży popcorn + duży napój. ;)

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 13 Październik 2011, 18:26   

24 zł + 2 zł za okulary, czyli w sumie 26 zł za osobę. Polecam rezerwację online. Zamawiając przez internet zyskuje się 20 % zniżkę na duży zestaw kinowy: duży popcorn + duży napój. ;)

To w sumie ceny na przyzwoitym poziomie :-) . Ja tam nie jestem zwolennikiem objadania się na filmie popcornem ;-) , ale o gustach i upodobaniach się nie dyskutuje. Dziękuję za informację :-)

Adam Kaszubski 
Forumowicz

Wysłany: 16 Luty 2012, 09:36   

„10 lutego 1940 r. o świcie na wschodnich kresach Rzeczpospolitej rozpoczęła się pierwsza masowa wywózka Polaków do sowieckich łagrów, oficjalnie nazywana „przesiedleniem”. Ocenia się, że podczas czterech wielkich deportacji, które trwały do czerwca 1941 r., na „nieludzką ziemię” Sowieci zesłali łącznie od 1,5 do 2 milionów Polaków. ” *

Serdecznie zapraszam na kolejną projekcję w ramach „Edukacyjnego Klubu Filmowego”. Tym razem Młodzi Demokraci oraz Młodzieżowa Grupa Działania zaprezentują Państwu obraz Jagna Rapf-Wrighta pt. „Zapomniana Odyseja”. Ten przejmujący obraz dokumentalny o obywatelach polskich deportowanych w latach 1940-1941 do ZSRR można będzie obejrzeć już 17 lutego w łączniku Zespołu Szkół w Sztumie o godzinie 17:00. Przed projekcją krótkie wprowadzenie historyczne przedstawi Krystian Zdziennicki student Historii na Uniwersytecie Gdańskim. Po zakończonej projekcji zachęcam wszystkich do dyskusji na temat filmu i wydarzeń, które przedstawia.

Adam Kaszubski 
Forumowicz

Wysłany: 21 Luty 2012, 18:27   

W ramach Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” – polskiego święta państwowego :flaga: , zapraszamy Państwa na projekcję filmu dokumentalnego pt. „My Ogniowe Dzieci”. Film jest spojrzeniem na powojenną historię majora Józefa Kurasia ps. „Ogień”, o którym w filmie mówią głównie jego żołnierze. Major Kuraś na Podhalu, na podległym sobie terenie, występował w charakterze jedynej władzy państwowej, zmuszając PPR do działalności konspiracyjnej, a posterunki MO do zawieszenia działalności. Najbardziej spektakularnym osiągnięciem oddziału „Ognia” było rozbicie w biały dzień, w środku miasta więzienia „św. Michała”. Projekcja filmu już 1 marca (czwartek) o godzinie 17:00 w łączniku Zespołu Szkół w Sztumie (ul. Kasprowicza 3). Tuż przed projekcją krótki wykład na temat działalności majora Józefa Kurasia ps. „Ogień” wygłosi Arkadiusz Dzikowski. Serdecznie zachęcamy do udziału w projekcji i wspólnej dyskusji. Po projekcji udamy się pod obeliskiem upamiętniającym min. Żołnierzy Wyklętych przy Banku PKO w Sztumie, gdzie uczcimy pamięć Żołnierzy Wyklętych minutą ciszy i wspólną modlitwą. Następnie nastąpi złożenie kwiatów oraz zapalenie zniczy.

Organizatorzy: Sztumskie Koło Stowarzyszenia „Młodzi Demokraci”, Młodzieżowa Grupa Działania w Sztumie oraz Zespół Szkół w Sztumie.

Adam Kaszubski 
Forumowicz

Wysłany: 2 Marzec 2012, 20:26   

Link do wykładu nagrania z wykładu Arkadiusza Dzikowskiego:
My Ogniowe Dzieci

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 3 Marzec 2012, 10:06   

Na wykładzie dowiedziałem się,że ostatniego partyzanta podziemia z bronią w ręku złapano w 1963 :shock: , szok jak długo się ukrywał. Ja jestem rocznik 69, jego złapano w 63. Chyba pomimo bezsensu dalszej walki do końca jednak wierzył,że można coś jeszcze zmienić.

Adam Kaszubski 
Forumowicz

Wysłany: 7 Luty 2013, 12:36   

uż niebawem rozpoczną się w Województwie Pomorskim ferie zimowe. Specjalnie dla amatorów dobrego kina przygotowaliśmy ofertę filmową, zawartą pod nazwą projektu Sztumski Maraton Filmowy. W ramach działalności Edukacyjnego Klubu Filmowego 12 i 13 lutego w Łączniku Zespołu Szkół w Sztumie, ul. Kasprowicza 3, odbędą się projekcie następujących filmów:

12.02.2013 r. Komedia na podwieczorek …
16:00 – Rejs, reż. Marek Piwowski 65 minut
17:15 – Zezowate szczęście, reż. Andrzej Munk, 107 minut
13.02. 2013 r. Ale to już było i nie wróci więcej …
16:00 – Popiół i diament – reż. A. Wajda, 110 minut, dramat psychologiczny
18:00 – Defilada – reż. Andrzej Fidyk, 65 minut, film dokumentalny
Wstęp na projekcie jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!

Projekcja odbywa się w ramach działalności Edukacyjnego Klubu Filmowego działającego przy zespole Szkół w Sztumie. Organizatorzy: Młodzieżowa Grupa Działania, Stowarzyszenie „Młodzi Demokraci” Koło Sztum, Zespół Szkół w Sztumie.

Buli 
ZGARBIONY:))

Wysłany: 7 Luty 2013, 22:36   

uż niebawem rozpoczną się w Województwie Pomorskim ferie zimowe. Specjalnie dla amatorów dobrego kina przygotowaliśmy ofertę filmową, zawartą pod nazwą projektu Sztumski Maraton Filmowy. W ramach działalności Edukacyjnego Klubu Filmowego 12 i 13 lutego w Łączniku Zespołu Szkół w Sztumie, ul. Kasprowicza 3, odbędą się projekcie następujących filmów:

12.02.2013 r. Komedia na podwieczorek …
16:00 – Rejs, reż. Marek Piwowski 65 minut
17:15 – Zezowate szczęście, reż. Andrzej Munk, 107 minut
13.02. 2013 r. Ale to już było i nie wróci więcej …
16:00 – Popiół i diament – reż. A. Wajda, 110 minut, dramat psychologiczny
18:00 – Defilada – reż. Andrzej Fidyk, 65 minut, film dokumentalny
Wstęp na projekcie jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!

Projekcja odbywa się w ramach działalności Edukacyjnego Klubu Filmowego działającego przy zespole Szkół w Sztumie. Organizatorzy: Młodzieżowa Grupa Działania, Stowarzyszenie „Młodzi Demokraci” Koło Sztum, Zespół Szkół w Sztumie.

No i co w związku z tym?????
Po pierwsze ferie są dla dzieci,
a po drugie dzisiejsza młodzież nie czai takiego ciężkiego klimatu.
Jak dla mnie to niektóre tytuły są naprawdę niezłe, dodałbym do tego wszystkiego "Rozmowy przy wycinaniu lasu" :-)

Odpowiedz do tematu