Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Serdecznie zapraszam na kolejny film wyświetlany w ramach Edukacyjnego Klubu Filmu dokumentalnego.
Podczas najbliższej projekcji wyświetlony zostanie film „Pasta 1944” opowiadający historię najwyższego w Warszawie, wzniesionego przed 100 laty, budynku central telefonicznych, wsławionego w roku 1944 zwycięską walką oddziałów powstańczych Armii Krajowej. Opowiada o nich odznaczony krzyżem “Virtuti Militari” żołnierz batalionu “Kiliński”. Autorem filmu jest Marek Widarski. Projekcja filmu już w poniedziałek 22 marca o godzinie 18:00 w łączniku Zespołu Szkół w Sztumie. Serdecznie zapraszamy na film. Tradycyjnie po filmie zachęcamy do dyskusji.
To wszystko brzmi bardzo fanie i patetycznie co tu piszecie. Ale ja sie zastanawiam kiedy wreszcie zakończymy rozpamiętywać te historię np. Syberię, Solidarność, drogi do wolności czy Kwas zatoczył koło czy tez nie, a zajmiemy sie dniem dzisiejszym i przyszłością? Inne narody juz dawno zamknęły te kartę i idą do przodu. Bo tak naprawdę liczą się tylko państwa silne gospodarczo i zamożne , które chcemy dogonić. Historia to też ważna sprawa ale odczuwam tym przesyt i chyba problemy naszego kraju są spychane na dalszy plan a to jest doskonały temat zastępczy. To moje osobiste tylko zdanie.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Podstawą dla tworzenia wspólnej przyszłości jest znajomość historii, która pozwala na nie powielanie błędów z przeszłości.
Ma Pan Adam racje ale proszę to powiedziec rodzinie , która nie ma co do garnka wlozyć lub ledwo jej starcza od 1szego do 1szego. Wyjdzmy z taką propozycją w tłum ludzi którzy na parterze urzędu stoją po zasiłek do socjalu, czy cos takiego. Czasem jest taki dzień,że jest ich tam masa.Ciekawe co powiedzą? Oczywiscie świadomosć historyczna jest ważna ale wg mnie często zasłania nam ona dzień dzisiejszy a tak naprawdę to jest ważne dla nas wszystkich. Więc jak wcześniej pisałem ja odczuwam juz tym przesyt a za mało widzę dbałości o ludzi żyjących teraz w obecnym czasie. Zadaniem naszym, ludzi tworzących warunki rozwoju jest dbałosc o dzień dziesiejszy mieszkańców. A Historia - pozostawmy ją historii
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Nie rozumiem Pana Panie Ryszardzie w wielu kwestiach (zresztą tak jak większość forumowiczów) udział w tego typu inicjatywach jest dobrowolny i skierowany do wszystkich chętnych. Jeżeli zależy Panu na działalności socjalnej, to ma Pan spore pole do popisu (kwesty, zbiórki odzieży itd.). Zapraszam na film, również Pana, może wniesie Pan coś ciekawego do dyskusji.
Tak wiem,że udzial jest dobrowolny na takich seansach. Minely juz bowiem bezpowrotnie czasy obowiazkowch spędów 1 majowych , których byłem wielkim przeciwnikiem. Ja jedynie sygnalizuję przesyt tymi tematami tak na codzień, chyba inni tez to potwierdzą? dziękuje za zaproszenie to miłe z Pana strony jeśli będzie to możliwe czasowo to na pewno się pojawię.
Ale wracajac do tematu inicjatywa jest potrzebna i osoby zainteresowane na pewno się tam pojawią. Intencja mojej wypowiedzi było jednak to by nie zapominać o potrzebach dnia codziennego i nie ulegać tej manii powrotów i rozdrapywania historii.
Ostatnio zmieniony przez brat 27 Marzec 2010, 00:52, w całości zmieniany 1 raz
Zgadzam się z Panem Adamem. Historia jest ważna, nawet dlatego, że lubi się powtarzać. Człowiek powinien znać przeszłość, aby budować przyszłość. To jest ciągłość zdarzeń i wypadków w których uczestniczymy. Życie tylko dniem dzisiejszym jest jak stanie w miejscu Panie Ryszardzie. A socjal to inny temat. Jest czas na wszystko i warto mieć rożne oferty dla mieszkańców.
Zgadzam się z Panem Adamem. Historia jest ważna, nawet dlatego, że lubi się powtarzać. Człowiek powinien znać przeszłość, aby budować przyszłość. To jest ciągłość zdarzeń i wypadków w których uczestniczymy. Życie tylko dniem dzisiejszym jest jak stanie w miejscu Panie Ryszardzie. A socjal to inny temat. Jest czas na wszystko i warto mieć rożne oferty dla mieszkańców.
Fakt ale przesyt i nadmiar tego typu informacji, nieustanne wracanie, rozpamiętywanie i przy okazji tego tworzenie nowych konfliktów i podziałów na my i oni itd, itp raczej nas uwstecznia niz popycha do przodu. Oczywiście,że rożnorodność ofert jest wskazana i świadczy to o braku marazmu w zyciu kulturalnym. Jedank jak pisałem wczesniej przestrzegam przed nadmiarem tego typu informacji bo ludzie zwyczajnie na to obojętnieją.
A co nie byłeś Rysiu, nie skorzystałeś z zaproszenia, szkoda Trzeba było być, to byś się podzielił wrażeniami.
No nie byłem , bo termin nie bardzo mi pasowal ( praca). Ale jestem ciekawy jak było dlatego pytam. Ale chyba raczej cienko skoro powszechne milczenie jest na ten temat
Bo szumu było dużo, reklama solidna i cisza. Troche to dziwne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.