Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Są to filmy ogólno dostępne. Mam nadzieję że treść tych filmów jak i forma skłonią oglądającego do refleksji i podkreślą rolę społeczeństwa obywatelskiego jako strażnika historii i prawdy o naszym kraju.
Film jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy po wyborach prezydenckich w 1995 r. historia zatoczyła koło, skoro Aleksander Kwaśniewski SLD (działacz PZPR) wygrał w nich z Lechem Wałęsą, historycznym przywódcą "Solidarności", a SLD miało wtedy większość parlamentarną? O tym, dlaczego wtedy tak się stało, mówią znani politycy i zwykli ludzie.
Jak byłem dzieckiem to film ten również był dla mnie czymś w rodzaju wojennego westernu (można powiedzieć, że wychowałem się na czterech pancernych), ale z perspektywy czasu i zdobytej wiedzy, zaczynam dostrzegać pewne elementy propagandowe używane w PRL. Mimo tego film pod względem fabuły i akcji jest godny polecenia, tylko nie można go traktować jako element edukacji historycznej (chyba, że dotyczy ta edukacja wiedzy na temat propagandy PRL).
Ja też byłam dzieckiem, gdy leciała któraś z kolei z powtórek. Szczerze powiedziawszy, to te późniejsze odcinki (druga seria), nie były już tak dobre. Po prostu zrobili już wtedy czystą komedię.
Drodzy forumowiecze zastanawiamy się wspólnie z młodymi demokratami nad rozpoczęciem nowego cyklu spotkań. Proponujemy cykl spotkań o roboczej nazwie Dokumentalny Klub Filmowy (DKF), czyli cykl spotkań połączonych z projekcją filmów dokumentalnych opowiadających o drodze polaków do wolności, dążeniach do upadku komunizmu, wyborze na papieża - Jana Pawła II i znaczeniu tego wyboru dla Polski i Polaków, a także inne filmy o podobnej tematyce. Każdej projekcji filmu towarzyszyłoby krótkie wprowadzenie historyczne, a po zakończonej projekcji rozpoczęlibyśmy dyskusję na temat filmu i wydarzeń które przedstawiał. Co sądzicie o tym pomyśle?
Bardzo podoba mi się ten pomysł. Od zawsze moją pasją była historia a szczególnie średniowiecze. Jeśli będe miał czas z miłą chęcią przyjdę na takie spotkanie
Myślę, że jeszcze w trakcie wakacji. We wrześniu czekają nas uroczystości rocznicowe z okazji 70 rocznicy rozpoczęcia II wojny światowej i napewno będziemy chcieli w jakiś sposób zaangażować się w tą rocznicę - być może również przez projekcję filmu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.