Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: brat
19 Lipiec 2010, 23:28
Farma wiatrowa w Postolinie
Autor Wiadomość
Leszek Tabor 
Forumowicz

Wysłany: 17 Grudzień 2009, 20:25   

Uprawomocniła się decyzja o budowie farmy wiatrowej w Postolinie. Nikt nie odwołał się do sądu od decyzji wojewody. Miałem już spotkanie z przedstawicielami hiszpańskiej firmy, która będzie inwestorem. Planują rozpoczęcie inwestycji w połowie 2010 roku. Muszą jeszcze dograć z właścicielami gruntów przejście kabla odprowadzającego energię do GPZ-u przy ul.Kochanowskiego.

brat 
Administrator
sztum.info.pl

Wysłany: 17 Grudzień 2009, 23:49   

To bardzo dobrze, produkcja prądu ze źródła odnawialnego jest jak najbardziej pożądana, w końcu Polska musi wykonać wzrost udziału energii odnawialnej do 10,4% w 2010r.

Dodatkowo zainstalowane farma wiatrowa to realne pieniądze z podatków, które będzie można wykorzystać na jakieś nowe inwestycje :)

bogus 
Forumowicz

Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 10:40   

Leszek Tabor napisał/a:
Uprawomocniła się decyzja o budowie farmy wiatrowej w Postolinie. Nikt nie odwołał się do sądu od decyzji wojewody. Miałem już spotkanie z przedstawicielami hiszpańskiej firmy, która będzie inwestorem. Planują rozpoczęcie inwestycji w połowie 2010 roku.

No to już wkrótce coś się powinno zacząć dziać, ku uciesze okolicznych mieszkańców. Każda nowa inwestycja poprawia nasz wizerunek. Stajemy się powiatem, gdzie wiatr się nie marnuje. :-)

Adam Krupa 
Forumowicz

Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 11:03   

Z tego co wiem to w czerwcu ma się rozpocząć budowa tej farmy.

bogus 
Forumowicz

Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 12:41   

Czy wiadomo gdzie konkretnie staną te wiatraki? Chodzi mi o to, które będą najbliżej Sztumu. Z tego co pisano, farma ma mieć 20 wiatraków na obszarze Postolina, Nowej Wsi i Sztumskiej Wsi. Wnioskuje z tego, że z miasta powinno być niektóre widać.

Hagedorn 
Forumowicz

Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 12:47   

bogus napisał/a:
Wnioskuje z tego, że z miasta powinno być niektóre widać.

obojętnie gdzie nie staną będzie je ze Sztumu widać - wiatrak ma ok. 80 m wysokości!
ja z mojego balkonu widzę wiatraki w Koniecwałdzie (6 km) a z okna kościół w Postolinie (też 6 km)

bogus 
Forumowicz

Wysłany: 27 Kwiecień 2010, 13:18   

Te w Koniecwałdzie mają po 120 metrów wysokości (80 metrów sam maszt). Te w Postolinie mają mieć większą moc, ale niekoniecznie wysokość. Przypuszczalnie będą podobne. Plan ich rozmieszczenia jest już z pewnością opracowany, bo przecież musieli rozmawiać z właścicielami gruntów.

bogus 
Forumowicz

Wysłany: 16 Styczeń 2015, 21:47   

Dziś znalazłem informację o tej farmie. Ma być 17 turbin (zamiast 20) o mocy 2MW każda, czyli łącznie 34MW. Wysokość masztów 100 m a wysokość ze śmigłem 145 m.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 17 Styczeń 2015, 07:12   

@bogus takie inwestycje to też dodatkowe wpływy dla gminy. Druga strona medalu jest taka,że nie kazdemu się podoba krajobraz z wiatrakami w tle.

bogus 
Forumowicz

Wysłany: 17 Styczeń 2015, 09:03   

Na tej stronie można sobie poczytać więcej o tej farmie.
http://www.eolicapostolin.pl/pl/home

SANCZOPANSA 
Forumowicz

Wysłany: 17 Styczeń 2015, 13:33   

I niekoniecznie należy łamać prawo, nadając bezpodstawnie takiemu przedsięwzięciu status inwestycji celu publicznego. A to uczyniła administracja gminna. Pominięto dzięki temu postępowanie środowiskowe i konsultacje społeczne. Poniżej link do opracowania ze strony Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej , Które do przeciwników wiatraków nie należy.
http://www.psew.pl/files/...licznegodoc.pdf
Powstanie więc kolejne 17 pomników sztumskiego bezprawia widocznych z wielu dziesiątków kilometrów.
Nie chce mi się wyliczać ile kilometrów dróg można by zmodernizować za te 40 mln. , które jako dotację otrzymał ten PORTUGALSKI inwestor z Polskiego Ministerstwa Gospodarki

rolnik 
Forumowicz

Wysłany: 17 Styczeń 2015, 17:49   

Też się dan tym wcześniej zastanawiałem, dlaczego jakiś zagraniczny inwestor, który chce na nas zarabiać dostaje dofinansowanie w wysokości 40 mln złotych?

jarema74 
Forumowicz
misio i pysia

Wysłany: 18 Styczeń 2015, 20:09   

dlaczego nie wypowiada się żaden rolnik który sprzedał swoją ziemię pod budowę wiatraków?
przecież nie ciąży na nich obowiązek sprzedaży swoich ziem pod takie inwestycje.
przychodzi inwestor, przedstawia swoją ofertę i szuka dogodnych lokalizacji. jeśli nikt by mu nie sprzedal gruntów to by sobie poszedł.
osobiście znam dwie osoby które sprzedały swoje grunty pod wiatraki w Koniecwałdzie i jakoś z tego tytułu nie narzekają.
a my się rozczulamy że ktoś nad tym zarobił.
rolnik sprzedał - zarobił
miasto ma dochody z tytułu podatków
właściciel wiatraków zarabia na sprzedaży prądu
interes się kręci

SANCZOPANSA 
Forumowicz

Wysłany: 18 Styczeń 2015, 21:41   

Po pierwsze żaden z inwestorów wiatrowych na tym terenie nie kupuje gruntów tylko dzierżawi. Interes się kręci tylko my wszyscy za to płacimy, raz w podatkach na dotację dla inwestora na wybudowanie , a dwa potem w rosnącej cenie prądu. Pięknie opisane w linkach
http://energiadirect.pl/a...ozej-na-polnocy
http://energiadirect.pl/a...imy-do-rachunku

Cytat:
interes się kręci

Ano się kręci i pompuje kasę z kieszeni szarego obywatela na konta finansowych rekinów z Niemiec (RWE w Nowym Stawie) czy Portugalii (Eolica) Jedynie zysk z Koniecwałdu (PGE) zostaje w Polsce , za to gmina dostaje mniej ,bo wartość używanego fundamentu i rury (podstawa opodatkowania) jest dużo niższa od nowego. Można przypuszczać że jeszcze kilka taktycznych zmian właściciela i wpływy z podatków od koniecwałdzkich wiatraków spadną do zera.
A ekologia? To tylko modna przykrywka do tego przekrętu.

bogus 
Forumowicz

Wysłany: 19 Styczeń 2015, 17:17   

Znam takich, którzy twierdzą, że wiatraki nie hałasują. Zacytuję zatem fragment specyfikacji tychże wiatraków:

"Poziom hałasu generowany przez elektrownię wiatrową: nie większy niż 106,4 dB."

Nie jest to obojętne dla osób mieszkających blisko (no chyba, że nie ma takowych).

Odpowiedz do tematu