Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Leszek Tabor Forumowicz Pomógł: 5 razy Wiek: 67 Skąd: Sztum
Wysłany: 17 Grudzień 2009, 20:25
Uprawomocniła się decyzja o budowie farmy wiatrowej w Postolinie. Nikt nie odwołał się do sądu od decyzji wojewody. Miałem już spotkanie z przedstawicielami hiszpańskiej firmy, która będzie inwestorem. Planują rozpoczęcie inwestycji w połowie 2010 roku. Muszą jeszcze dograć z właścicielami gruntów przejście kabla odprowadzającego energię do GPZ-u przy ul.Kochanowskiego.
To bardzo dobrze, produkcja prądu ze źródła odnawialnego jest jak najbardziej pożądana, w końcu Polska musi wykonać wzrost udziału energii odnawialnej do 10,4% w 2010r.
Dodatkowo zainstalowane farma wiatrowa to realne pieniądze z podatków, które będzie można wykorzystać na jakieś nowe inwestycje
Uprawomocniła się decyzja o budowie farmy wiatrowej w Postolinie. Nikt nie odwołał się do sądu od decyzji wojewody. Miałem już spotkanie z przedstawicielami hiszpańskiej firmy, która będzie inwestorem. Planują rozpoczęcie inwestycji w połowie 2010 roku.
No to już wkrótce coś się powinno zacząć dziać, ku uciesze okolicznych mieszkańców. Każda nowa inwestycja poprawia nasz wizerunek. Stajemy się powiatem, gdzie wiatr się nie marnuje.
Czy wiadomo gdzie konkretnie staną te wiatraki? Chodzi mi o to, które będą najbliżej Sztumu. Z tego co pisano, farma ma mieć 20 wiatraków na obszarze Postolina, Nowej Wsi i Sztumskiej Wsi. Wnioskuje z tego, że z miasta powinno być niektóre widać.
Wnioskuje z tego, że z miasta powinno być niektóre widać.
obojętnie gdzie nie staną będzie je ze Sztumu widać - wiatrak ma ok. 80 m wysokości!
ja z mojego balkonu widzę wiatraki w Koniecwałdzie (6 km) a z okna kościół w Postolinie (też 6 km)
Te w Koniecwałdzie mają po 120 metrów wysokości (80 metrów sam maszt). Te w Postolinie mają mieć większą moc, ale niekoniecznie wysokość. Przypuszczalnie będą podobne. Plan ich rozmieszczenia jest już z pewnością opracowany, bo przecież musieli rozmawiać z właścicielami gruntów.
Dziś znalazłem informację o tej farmie. Ma być 17 turbin (zamiast 20) o mocy 2MW każda, czyli łącznie 34MW. Wysokość masztów 100 m a wysokość ze śmigłem 145 m.
SANCZOPANSA Forumowicz Pomógł: 11 razy Skąd: SZTUM
Wysłany: 17 Styczeń 2015, 13:33
I niekoniecznie należy łamać prawo, nadając bezpodstawnie takiemu przedsięwzięciu status inwestycji celu publicznego. A to uczyniła administracja gminna. Pominięto dzięki temu postępowanie środowiskowe i konsultacje społeczne. Poniżej link do opracowania ze strony Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej , Które do przeciwników wiatraków nie należy.
http://www.psew.pl/files/...licznegodoc.pdf
Powstanie więc kolejne 17 pomników sztumskiego bezprawia widocznych z wielu dziesiątków kilometrów.
Nie chce mi się wyliczać ile kilometrów dróg można by zmodernizować za te 40 mln. , które jako dotację otrzymał ten PORTUGALSKI inwestor z Polskiego Ministerstwa Gospodarki
Też się dan tym wcześniej zastanawiałem, dlaczego jakiś zagraniczny inwestor, który chce na nas zarabiać dostaje dofinansowanie w wysokości 40 mln złotych?
dlaczego nie wypowiada się żaden rolnik który sprzedał swoją ziemię pod budowę wiatraków?
przecież nie ciąży na nich obowiązek sprzedaży swoich ziem pod takie inwestycje.
przychodzi inwestor, przedstawia swoją ofertę i szuka dogodnych lokalizacji. jeśli nikt by mu nie sprzedal gruntów to by sobie poszedł.
osobiście znam dwie osoby które sprzedały swoje grunty pod wiatraki w Koniecwałdzie i jakoś z tego tytułu nie narzekają.
a my się rozczulamy że ktoś nad tym zarobił.
rolnik sprzedał - zarobił
miasto ma dochody z tytułu podatków
właściciel wiatraków zarabia na sprzedaży prądu
interes się kręci
SANCZOPANSA Forumowicz Pomógł: 11 razy Skąd: SZTUM
Wysłany: 18 Styczeń 2015, 21:41
Po pierwsze żaden z inwestorów wiatrowych na tym terenie nie kupuje gruntów tylko dzierżawi. Interes się kręci tylko my wszyscy za to płacimy, raz w podatkach na dotację dla inwestora na wybudowanie , a dwa potem w rosnącej cenie prądu. Pięknie opisane w linkach
http://energiadirect.pl/a...ozej-na-polnocy http://energiadirect.pl/a...imy-do-rachunku
Cytat:
interes się kręci
Ano się kręci i pompuje kasę z kieszeni szarego obywatela na konta finansowych rekinów z Niemiec (RWE w Nowym Stawie) czy Portugalii (Eolica) Jedynie zysk z Koniecwałdu (PGE) zostaje w Polsce , za to gmina dostaje mniej ,bo wartość używanego fundamentu i rury (podstawa opodatkowania) jest dużo niższa od nowego. Można przypuszczać że jeszcze kilka taktycznych zmian właściciela i wpływy z podatków od koniecwałdzkich wiatraków spadną do zera.
A ekologia? To tylko modna przykrywka do tego przekrętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.