Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Okręgi wyborcze
Autor Wiadomość
klakier 
Forumowicz

Wysłany: 5 Grudzień 2013, 20:22   Okręgi wyborcze

To nie temat polityczny jakl twierdzi jeden popularny forumowicz lecz chęć wiedzy w społeczeństwie jak oceniacie okręgi czy są prawidłowo skonstruowane czy nie . Oto część felietonu gdzie była mowa o okęgach i gdzie nie wszyscy się zgadzali .
Stworzone dwa warianty podziału poddano konsultacjom społecznym. Do 10 września mieszkańcy mogli wnosić swoje uwagi, które brano pod uwagę przy wyborze najwłaściwszego podziału.

Kontrowersje wywołał fakt, że w ostateczności wybrano jednak trzeci wariant, który bezpośrednio nie został poddany społecznej dyskusji.
- Było zwołane spotkanie z sołtysami, które trwało dwie godziny. Dyskutowaliśmy o zaproponowanych nam, dwóch wariantach podziału. Skąd wziął się ten trzeci i dlaczego nikt nam go wcześniej nie zaprezentował? - pytał podczas sesji rady miasta i gminy Sztum, sołtys Zajezierza Adam Poćwiardowski.

Na pytania sołtysa odpowiadali burmistrz Sztumu Leszek Tabor oraz sekretarz miasta i gminy Sztum, Daria Mi-tlewska-Dura.
- Wcześniejsze warianty były dobre, ale tylko optymalne. W wyniku konsultacji stworzyliśmy trzeci, lepszy. Staraliśmy się przede wszystkim nie naruszać granic wcześniejszych okręgów - mówiła pani sekretarz.
Burmistrz natomiast zwrócił uwagę, na to że konsultacje przebiegały bardzo spokojnie.
- Proszę wskazać dokładnie miejsce które wywołuje takie kontrowersje. Zapewniam, że wszystkie uwagi mieszkańców zostały wysłuchane i wzięte pod uwagę - zapewniał burmistrz Leszek Tabor.

Niektórzy radni wyszli z propozycją odłożenia głosowania nad ustawą i poddania jej ponownym konsultacjom. Pomysł ten nie mógł jednak zostać zrealizowany, ponieważ zgodnie z postanowieniami zmian w kodeksie wyborczym, okręgi jednomandatowe musiały być zatwierdzone przez rady gmin i miast do 1 listopada. W ostateczności uchwałę przyjęto oW uzasadnieniu do uchwały podano, że zaproponowany sposób podziału gminy w najmniejszy sposób narusza dotychczasowy podział, do którego przyzwyczaili się wyborcy oraz zapewnia reprezentatywność i funkcjonalność.

Po raz pierwszy głosowanie w okręgach jednomandatowych zostanie wykorzystane podczas wyborów w 2014 roku.
- Wprowadzenie jednomandatowych okręgów nie doprowadzi do zmian umiejscowienia lokali wyborczych - zapewnia burmistrz Leszek Tabor. śmioma głosami za, przy sześciu wstrzymujących.

zatem 8 do 6 to bardzo mała różnica zarazem 8 za nikt przeciw a 6 bez zdania . Coś jest tu bardzo dziwnego.

klakier 
Forumowicz

Wysłany: 6 Grudzień 2013, 20:25   

Styl w jakim został obecnie napisany jest typowo konfrontacyjny a bijatyk nam tu nie trzeba

Tak stwierdził Antoniuk na ShoutBox a zarazem ze ten post też zniknie , czyżby Ryszard wszechmocny ma wpływ na niezależny serwis gdzie przypomnę Ryszardzie http://pl.wiktionary.org/wiki/niezale%C5%BCny
chcę podjąć dyskusje jak to widzi społeczeństwo te okręgi i dany wybór gdzie cytuję :
Stworzone dwa warianty podziału poddano konsultacjom społecznym. Do 10 września mieszkańcy mogli wnosić swoje uwagi, które brano pod uwagę przy wyborze najwłaściwszego podziału.

Kontrowersje wywołał fakt, że w ostateczności wybrano jednak trzeci wariant, który bezpośrednio nie został poddany społecznej dyskusji.

Zatem jakie było znaczenie konsultacji społecznych o dwóch wariantach jak na ladę trafia trzecia i to jakby nie konsultowana a przyjęta w stosunku 8 do 6 gdzie 6 milczało bo tak lepiej.
Baaardzo dziwna sprawa.
Dodam ze to nie polityka tylko wiedza o naszej gminie i o tych co o nas mają dbać , forum po to jest by rozmawiać o takich sprawach miejskich.
A z drugiej strony prawdopodobnie włodarze i sołtysi to bezpartyjne osoby więc gdzie polityka. PYTAM ...FORUM TO ROZMOWA O MIEŚCIE I TO CO GO DOTYCZY ZROZUM RYSZARDZIE, i nie mow co należy kasować co usówać bo to właśnie jest stronnicze w jednyk kierunku i to takim co tobie bardzo pasuje. Może forumowicze się wypowiedzą czy mam rację czy nie , jeśli nie to temat zamykamy.

SANCZOPANSA 
Forumowicz

Wysłany: 6 Grudzień 2013, 22:20   

Pomału każda kryktyka lub choćby zadawanie pytań na temat kochanej władzy będzie nazywane robieniem zadymy przed wyborami i lub kampanią nienawiści albo nagonką wiadomego obozu. Komuniści zmieniają tylko nazwy.Teraz to socjaliści albo jakaś tam nowa lewica a metody te same od dziesiątków lat.

klakier 
Forumowicz

Wysłany: 8 Grudzień 2013, 13:18   

Dlatego zamierzam stworzyć nowe forum po nowym roku , takie otwarte i prawdziwe i nawoływać wszystkich internautów ze Sztumu i okolic na otwarte dyskusje we wszystkich tematach dotyczących Sztumu i powiatu , bez żadnych oporów tematycznych.
Ogłaszać je do wglądu i zapraszać wszystkich do dyskusji.

obserwator 
Forumowicz

Wysłany: 8 Grudzień 2013, 16:03   

Chyba to by było rozwiązanie , bez cenzury i wypowiedzi choćby politycznej , bo niestety wybory czy rozmowy o danej grupie rządzącej zawsze ma tło polityczne i nie będzie się nikomu podobać zwłaszcza Ryszardowi Antoniukowi , No chyba ze będziemy chwalić władzę w mieście to Antoniuk będzie za , obojętnie jaka by nie była . Wazelina zawsze działa.

klakier 
Forumowicz

Wysłany: 8 Grudzień 2013, 20:16   

Bardzo proszę o ocenę innych forumowiczów i rozstrzygnięcie sporu , kto tu ma rację bo Ryszard nie potrafi się przyznać do własnych słów .
klakier: I ty powiesz ze nie jesteś stronniczy i ze nikomu nie wazelinujesz i ze nie masz ciągotek do obecnie panujących tak ??? [Dzisiaj 19:37]
klakier: nie interesują cię lewicowe zapędy tak ??? [Dzisiaj 19:38]
Ryszard Antoniuk: Tak, dokładnie tak @klakier [Dzisiaj 19:40]
Ryszard Antoniuk: Bezstronny soltys który dba jak może i umie najlepiej o swoja miejscowość. tylko tyle #klakier [Dzisiaj 19:44]
klakier: Znowu kłamiesz [Dzisiaj 19:45]
klakier: Ryszard Antoniuk Sołtys Gościszewa (gość) Chciałem pogratulować Panu Zbyszkowi ponownego wyboru na przewodniczącego Rady Powiatowej SLD. Pod Pana przewodnictwem jest szansa na odmłodzenie szeregów oraz budowę nowoczesnej sztumskiej Lewicy, otwartej na wspólpracę ze wszystkimi środowiskami. Wiem,że dużo młodych , którym nie jest po drodze z obecnymi ugrupowaniami prawicowymi, którzy nie zgadzają sie z obecną filozofią państwa i sprawaowania władzy patrzy z nadzieją w stronę Lewicy. Liczę na nową [Dzisiaj 19:49]
klakier: jakość i nowe otwarcie na problemy nas otaczające. Pozdrawiam serdecznie! 2012-03-15 12:03:51 [Dzisiaj 19:49]
klakier: http://wielun.naszemiasto....html#skomentuj [Dzisiaj 19:50]
Ryszard Antoniuk: A gdzie tu klamstwo widzisz? Znam osobiście Zbyszka i mu pogratulowałem. Tego wymaga kultura osobista. Czyżbys uwazał inaczej? [Dzisiaj 19:51]
klakier: a tu masz link do konkretnej strony gdzie to napisałeś Kłamcvzuszku [Dzisiaj 19:51]
Ryszard Antoniuk: Dlaczego mam nie gratuklować sukcesu ludziom których znam? [Dzisiaj 19:51]
klakier: ha ha ha przecież w twojej wypowiedzi są typowe skłonności lewicowe do budowania lewicy w Sztumie . [Dzisiaj 19:52]
Ryszard Antoniuk: Jeśli i ty osiagniesz sukces cos fajnego Ci sie uda to tez Ci pogratuluję @klakier, myśle,że kultura osobista nie jest zabroniona czy tez nie jest czymś nagannym? [Dzisiaj 19:53]
klakier: Ryszard wstydz się zaraz powiesz ze to nie ty napisałes i ze nikt nie rozumie przesłania twego do zbyszka. Poza tym piszesz dla Zbyszka , jak rozmawialiśmy kiedyś byłeś na pan ze Zbyszkiem ha ha ha [Dzisiaj 19:55]
Ryszard Antoniuk: Z drugiej strony sympatie do tej czy innej strony nie sa chyba zakazane, prawda? Ty tez masz sympatie i antypatie , prawda? Tak wiec nie rób mi pretensji z powodu kulturalnego zachowania, kultura polityczna tez obowiazuje [Dzisiaj 19:55]
Ryszard Antoniuk: Pisze to co mam do powiedzenia i sie tego nie wstudzę, podpisujac sie w przeciwieństwie do Ciebie @klakier [Dzisiaj 19:56]
Ryszard Antoniuk: nie wstydzę [Dzisiaj 19:57]
klakier: Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i postaraj się to zrozumieć , ale ty jesteś idi....ota piszesz ze uda się rozwijać lewice a teraz piszesz ze o niczym nie wiesz to tylko gratulacje ośmieszasz się chłopie . Notuj sobie co gdzie piszesz bo się gubisz. [Dzisiaj 19:59]
ozii: jak taki badz co badz wiekowy p. Zbyszek ma odmlodzic Sztumska Lewice? to sie gryzie samo w sobie [Dzisiaj 20:00]
klakier: zadałem pytanie najpierw odpowiedziałeś ze nie nie jesteś stronniczy i nie partyjny a zaraz podesłałem ci twoją wypowiedz, chyba ze już się wypisałeś z partii ha ha ha [Dzisiaj 20:01]
Ryszard Antoniuk: A gdzie ja napisalem,ze o niczym nie wiem???? Gdzie sie wypieram tego co napisalem???? Każdy może to interpretować jak chce. Skoro kultura osobista jest ci obca to juz nie mój problem. Zreszta jest , bo widac to po inwektywach które używasz. [Dzisiaj 20:02]
klakier: ozii podpuściłem Ryszarda i się złapał chłop na własne wpisy , gubi się chłop [Dzisiaj 20:03]
Ryszard Antoniuk: @klakier napisał ----- I ty powiesz ze nie jesteś stronniczy i ze nikomu nie wazelinujesz i ze nie masz ciągotek do obecnie panujących tak ??? [Dzisiaj 19:37] klakier: nie interesują cię lewicowe zapędy tak ,,,,,,, A gdzie tu pytanie czy jestem partyjny czy nie????? chyba sam nie panujesz nad tym co piszesz, prawda??? [Dzisiaj 20:04]
klakier: Ryszard reformuj się przecież pytałem ,,nie interesują cię lewicowe zapędy tak ??? [Dzisiaj 20:05]
klakier: a jaka była twoja odpowiedz ??? [Dzisiaj 20:06]
Ryszard Antoniuk: Tak ci sie wydaje,że podpuściłes a tylko wykazałes swoja głupote, brak kultury i zacietrzewienie. Nic więcej. Szkoda mi takich ludzi, bo marnują czas tylko na pierdoły i swoje fobie a mogliby coś robić dla lokalnej społeczności. Widze,że naprawde masz mega kompleksy @klakier ,zal mi Ciebie , tak od serca żal. [Dzisiaj 20:06]
klakier: Tak, dokładnie tak @klakier [Dzisiaj 19:40] Ryszard Antoniuk: Bezstronny soltys który dba jak może i umie najlepiej o swoja miejscowość. tylko tyle #klakier [Dzisiaj 19:44] [Dzisiaj 20:07]
klakier: To są twoje słowa , jesteś totalnym idio..... chłopie ty się matki wyprzesz jak ci będzie pasowało [Dzisiaj 20:08]
Ryszard Antoniuk: A cóż to oznacza,, zapędy lewicowe'' ? Bo można to rozumiec na sto sposobów. Zadajesz głupie pytania i w sumie taka tez powinna byc odpowiedz, ale ja szanuję rozmówcę i do takiego poziomu nie zejde. Nie licz na to. [Dzisiaj 20:08]
Ryszard Antoniuk: Bardzo ubogi masz zasób słownictwa @klakier, żal mi Ciebie, tak od serca zal. [Dzisiaj 20:09]
klakier: wiesz ten spor winni osądzic inni kto tu ma rację bo tobie tego nie naświetle . jesteś za tępy by to pojąć [Dzisiaj 20:10]
Ryszard Antoniuk: Odpowiedz dostałes już, innej nie udzielę, możesz sie ciskać rzucać inwektywamy, pokazywać swoja mizerię kulturalną ale innej odpowiedzi nie uzyskasz, wybacz ale nie. [Dzisiaj 20:11]
Ryszard Antoniuk: .. inwektywami.. [Dzisiaj 20:11]
klakier: wiesz naświetle temat na ogóle przy temacie okręgi wyborcze , tam moze więcej ludzi czyta . zobaczą twoj wpis jaki posłałeś Zbyszkowi niech osądzą kto ma rację [Dzisiaj 20:12]

obserwator 
Forumowicz

Wysłany: 9 Grudzień 2013, 09:16   

Myślę ze Ryszard się pogubił , po prostu on będzie właził w du.... każdemu kto siedzi troszkę wyżej . Liczy na profity z tego tytułu ze się łasi tym ludziom a zarazem promuje ich wszem i wobec zatem im to pasuje.
Ale Klekier ma rację tu , Ryszard oficjalnie w wypowiedzi twierdzi ze lewica winna kwitnąć w Sztumie a więc okazuje swoje zapędy lewicowe. Niestety ale tak można wywnioskować z wypowiedzi Ryszarda , tu raczej Klakier podpuścił Rysia i Rysiu dał się złapać .
Jak by nie było pierwsze było pytanie , następnie odpowiedz Ryszarda , którą zdemaskował klakier,

klakier 
Forumowicz

Wysłany: 9 Styczeń 2014, 23:06   

Panowie wracam do tematu , proszę o opinie i podpowiedzi odnośnie okręgów , czas nie ubłagany a wybory zaraz więc trzeba zrobić trochę informacji by mieć argumenty do rozmów w odpowiednim czasie , Tak samo chcę poruszyć temat ocena samorządu .Wątek już jest proszę o opinie i sugestie związane z samorządem i włodarzami miasta. Wszystkie te wypowiedzi będą skopiowane do innego forum w odpowiednim czasie a forum powszechnie rozpowszechnione w Sztumie informacjom na tablicach ogłoszeń , o nowym forum

obserwator 
Forumowicz

Wysłany: 10 Styczeń 2014, 07:42   

Nie głupi pomysł , dokładnie już czas , docierać pomału do publiki :ils:

obserwator 
Forumowicz

Wysłany: 13 Styczeń 2014, 21:03   

Faworyzowanie własnego nazwiska na banerze za pieniądze urzędu , Zaczyna się kampania , w poprzednich latach było tylko info Burmistrz zaprasza tym razem Leszek Tabor. Błąd okrutny .Loża szyderców to widzi jak i inni obywatele . Nikt głupi nie jest. Podliczyć dziś dokładnie SCK i zaraz po Wyborach rozliczyć co do złotówki kampania kosztuje.

Odpowiedz do tematu