Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Wysłany: 23 Czerwiec 2013, 19:10 Obcy ludzie uczą wasze dzieci n/t seksu
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Przypuszczam, że są na tym forum rodzice, których dzieci w gimnazjum, czy w liceum są "edukowani" przez ludzi m.in z fundacji "Spunk"
Temat bardzo wazny, bo jest coraz więcej ciąż wśród nastolatek. To bardzo dobrze,że takie zajęcia się będą odbywać. jesteśmy światłym społeczeństwem i nie może być tematów tabu. Zawsze można powiedzieć,ze są rzeczy ważniejsze ale i ten problem jest ważny.
Plus za nowoczesne podejście do tematu.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Z pewnością, temat ważny, bo ważny jest człowiek, osoba, dziecko oraz jego przyszłość. Czy jednak nie powinno być alarmujące, że tego typu "trudne"ale jakby nie patrzeć, życiowe kwestie nie są podejmowane w domu rodzinnym, przez ludzi z doświadczeniem życiowym, odpowiedzialnością za wybory, postawy, decyzje?
Ci młodzi "edukatorzy" jaką mogą mieć za sobą formację, doświadczenie? Wydaje mi się, że poza książkowym, żadnego innego.
To jest jedna kwestia.
Druga jest na przykład taka, że np WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) opublikowała dokument:
Standardy edukacji seksualnej w Europie. Podstawowe zalecenia dla decydentów oraz specjalistów zajmujących się edukacją i zdrowiem a w nim np takie rzeczy możemy znaleźć:
Proszę spojrzeć na rubrykę Seksualność i na cyfry 0-4 oznaczające wiek dziecka. Pomijając już fakt warsztatów prowadzonych przez SPUNK, to o czym traktuje dokument WHO to rzeczywistość zadekretowana przez nasze rodzime Ministerstwo Oświaty.
Można wyrażać zachwyt nowatorstwem, niepowszednim potraktowaniem ważnych kwestii. Ale jest też prawda stara jak świat: każdy kij ma 2 końce. Rozbudzanie zainteresowania sferą seksualną, pobudzenie do chęci doświadczania jej, eksperymentowania z nią nie będzie prowadzić do łagodności i opanowania.
_________________ Socjalizm to pseudonaukowa odmiana satanizmu, więc uniformy jego siepaczy zawierać mogą pewien ładunek energii ciemnej strony mocy
sarmata byc może masz rację że na "trudne" tematy powinni rozmawiać rodzice, ale niestety taka jest prawda, że rodzice z niechęcią rozmawiają z dziećmi na takie tematy. Być może wynika to z tego, że nie wiedzą jak zacząć taką rozmowę, albo też wynika z tego, że temat seksu jest tematem tabu. Zresztą w dzisiejszych czasach nastolatkowie tak naprawdę więcej dowiadują się z internetu lub od koleżanek lub kolegów.
Ja uważam pomysł jak najbardziej za służny, tym bardziej jak słyszy się jakie nastolatki mają pomysły np. żeby nie zajść w ciąże
Też tak uważam, rodzice a przynajmniej część ma opory by rozmawiać z dziećmi o takich sprawach. A tu na luzie można spokojnie o tym mówić i otrzymać ważne informacje. Więc inicjatywa godna poparcia.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Ta też?
[quote]Standardy edukacji seksualnej w Europie. Podstawowe zalecenia dla decydentów oraz specjalistów zajmujących się edukacją i zdrowiem[/quote]
_________________ Socjalizm to pseudonaukowa odmiana satanizmu, więc uniformy jego siepaczy zawierać mogą pewien ładunek energii ciemnej strony mocy
Nie mam wyrobionego zdania na ten temat, niemniej jednak sami będąc rodzicami zgodzicie się chyba ze mną, że tytuł artykułu "o co nie zapytałbyś swojego rodzica" jest co najmniej idiotyczny.
Ja w każdym razie sam będąc rodzicem mam nadzieję że żadne z moich dzieci nigdy nie będzie miało oporów przed zapytaniem mnie o coś, nawet jeśli odpowiedź na to pytanie będze wymagała dużego wysiłku.
Oczywiście w przypadku rodziców którzy nie radzą sobie z pewnymi zagadnieniami możemy dyskutować nad zasadnością takiej akcji, niemniej jednak jeśli przy okazji ma mieć miejsce próba podważania autorytetu rodziców przez lewackich aktywistów, to jest to kompletnie chore.
Jeśli już dziecko ma się kogoś wstydzić, to właśnie jakiejś dziwnej pani w szkole czy na ulicy a nie mamy i taty. Tak przynajmniej powinno być w normalnym społeczeństwie.
_________________ Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda.
A kto tu mówi o podważaniu autorytetu rodziców? Na razie dzieci masz małe zobaczymy jak będzie gdy będą nastolatkami czy tak ochoczo będziesz lub one będą z Tobą rozmawiać na intymne tematy?
Szkoda,że wszędzie tam gdzie jest postępowość i nowoczesność widzisz widmo lewactwa @pbialk, to juz chyba jakaś obsesja?
Jesli choć jedna nastolatkę uda sie uchronić przed niechciana ciążą to uwazam,że gra jest warta świeczki. Trzeba mówić i wskazywać jak to robić by było bezpiecznie, co do tego,że nastolatki uprawiają sex to chyba nikt w to nie wątpi? A więc im więcej treściwej i merytorycznej edukacji tym lepiej, to tak jak w wojsku im więcej ćwiczeń tym mniej ofiar w boju. Oczywiście to przenośnia
A kto tu mówi o podważaniu autorytetu rodziców? Na razie dzieci masz małe zobaczymy jak będzie gdy będą nastolatkami czy tak ochoczo będziesz lub one będą z Tobą rozmawiać na intymne tematy?
Małe może i są, ale uwierz że już potrafią zastrzelić pytaniem. I o tym właśnie mówię, że to jest ogromna odpowiedzialność rodzica umieć właściwie odpowiedzieć i nakierować rozmowę. Dlatego rozumiem, że wielu rodziców może sobie z tym nie radzić i mam nadzieję że przede wszystkim z myślą o nich są tego typu inicjatywy
Ryszard Antoniuk napisał/a:
Szkoda,że wszędzie tam gdzie jest postępowość i nowoczesność widzisz widmo lewactwa @pbialk, to juz chyba jakaś obsesja?
Jeśli na tym polega Twoim zdaniem nowoczesność i postępowość to widzę że z wym lewactwem trafiłem w przysłowiową "dziesiątkę"
Jesli choć jedna nastolatkę uda sie uchronić przed niechciana ciążą to uwazam,że gra jest warta świeczki. Trzeba mówić i wskazywać jak to robić by było bezpiecznie, co do tego,że nastolatki uprawiają sex to chyba nikt w to nie wątpi? A więc im więcej treściwej i merytorycznej edukacji tym lepiej, to tak jak w wojsku im więcej ćwiczeń tym mniej ofiar w boju. Oczywiście to przenośnia
No właśnie i tu dochodzimy do sedna. Bo Wam lewakom zawsze wszystko wychodzi na opak. I tu rozumiem chyba co @sarmata miał na myśli i w dużym stopniu miał rację. Obawiam się że skutek takiej akcji będzie odwrotny od zamierzonego, bo więcej i częściej dzieciaki będą się bzykać, a że guma może pęknąć to jest rzecz która się zdarza. Więc może się zdarzyć, że właśnie kilka nastolatek może w wyniku Waszej polityki zajść w niechcianą ciążę, bo w innym przypadku po prostu nie wzięłyby się one jeszcze za uprawianie tego typu sportów.
Szczerze wątpię czy edukatorki wywodzące się ze środowisk lewicowych będą potrafiły przedstawić sprawę z odpowiednią wrażliwością, ze szczególnym naciskiem na wybór odpowiedniego partnera i momentu na rozpoczęcie aktywności seksualnej.
_________________ Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda.
No mi guma jeszcze nigdy nie pękła , chyba,że w kiosku, których już coraz mniej jest siedzi babcia z PISu i igiełką uszkadza gumki
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale nastolatki i tak i tak będą uprawiać sex czy takie akcje będą czy nie. Dziś młodzi wcześniej zaczynają niz np my w swoim czasie, trzeba się z tym pogodzić i odpowiednio wcześniej reagować, pomagać, edukować. Od tematu nie można uciekać. A ja myśle,że kto chce to będzie się i tak ,, bzykać'' a kto nie to poczeka na tego wybranego partnera/partnerkę ale wtedy będzie mieć juz wiedzę. I o to tu chodzi.
Gdyby nawet tak było to na Twoim miejscu zachowałbym tego typu informację dla siebie, bo ktoś mógłby pomyśleć że kiepsko się staram podczas ten tego, więc nadrabiam pisaniem głupot na forach:P
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale nastolatki i tak i tak będą uprawiać sex czy takie akcje będą czy nie.
I to jest właśnie zdegenerowanie myślenie lewaka. Może jednak damy im wybór, czy tego chcą czy nie? Pomyślałeś, że niektóre dzieciaki są bardzo wrażliwe i nieumiejętne wyjeżdżanie im z tego typu tematami może mieć opłakane skutki?
Dziś młodzi wcześniej zaczynają niz np my w swoim czasie, trzeba się z tym pogodzić i odpowiednio wcześniej reagować, pomagać, edukować. Od tematu nie można uciekać. A ja myśle,że kto chce to będzie się i tak ,, bzykać'' a kto nie to poczeka na tego wybranego partnera/partnerkę ale wtedy będzie mieć juz wiedzę. I o to tu chodzi.
Ja mam tylko obawy, czy pewne postawy nie będą tu promowane tudzież przedstawiane w pozytywnym świetle. I głównie to budzi mój niepokój. Bo co do tego, że dzieciaki potrzebne informacje sobie znajdą np w internecie, nie mam najmniejszych wątpliwości i też uważam że lepiej przekazywać pewne informacje w sposób kontrolowany niż udawać że problemu nie ma.
A czego mam się wstydzić @pbialk? Nie jestem moherowym beretem by żyć w zakłamaniu. Zresztą kobieta w obecnych czasach może się tez inaczej zabezpieczać, np pigułki czy spiralka( to dla bardziej zaawansowanych w erotycznych zabawach). Opcji jest dużo. Więc tak naprawdę jeśli robimy to mądrze to nie ma opcji by wpaść. I dlatego taką wiedzę trzeba przekazać młodym by mieli świadomość. A co z tym zrobią to juz ich wybór. Osoby szczególnie wrażliwe nie muszą uczestniczyć w takich pogadankach przecież. @pbialk czy chcesz czy nie to młodzi sie bzykają i będą bzykać i moherowym beretem tego nie zakryjesz.
Nie traktujmy nastolatków jak bezmyślne dzieciątka, oni mają swój rozum i na pewno otrzymaną wiedzę dobrze wykorzystają.
Pbialk to czy ktoś jest z lewej czy prawej strony polityki nie ma w tym przypadku znaczenia! Dzieciaki czy tak czy siak będą uprawiać sex, a gumka oczywiście że może pęknąć każdemu, ale ważne jest to żeby przekazać informację co w tej sytuacji zrobić żeby nie zajść w ciąże.
Myślę że ta akcja to nie jest podważenie autorytetu rodzica. Są pytania o które na pewno dzieciaki wstydzą się zapytać rodziców, a rodzice będą się wstydzili odpowiedzieć więc lepiej żeby dowiedziały się odpowiedzi na takiej akcji niż wyczytały jakieś bezsensowne dyrdymały z internetu
A czego mam się wstydzić @pbialk? Nie jestem moherowym beretem by żyć w zakłamaniu.
Chciałem być taktowny, ale sam się prosisz. No więc tak. Mnie na przykład zdarzało się że guma pękła, a była sprawdzonego producenta i z dobrego źródła. Więc skoro Ty twierdzisz że nigdy Ci nie pękła, to może robisz to nie wiem, za mało, za krótko, czy bo ja wiem? Sorki że walę prosto z mostu, bo czuję pewne zażenowanie to pisząc, ale skoro delikatna aluzja jak w skeczu z panem majstrem nie przyniosła oczekiwanego rezultatu, to widzę że inaczej się nie da.
Więc tak naprawdę jeśli robimy to mądrze to nie ma opcji by wpaść.
Jeśli "edukatorzy" też rozpowszechniają tego typu brednie, to już chyba wystarczający powód by pogonić ich na drzewo. Doskonale wiesz że żadna metoda nie daje 100% zabezpieczenia. Ciekawe co byś powiedział dzieciakowi który znajdzie się w tym pechowym 0,01%.
I dlatego taką wiedzę trzeba przekazać młodym by mieli świadomość. A co z tym zrobią to juz ich wybór. Osoby szczególnie wrażliwe nie muszą uczestniczyć w takich pogadankach przecież. @pbialk czy chcesz czy nie to młodzi sie bzykają i będą bzykać i moherowym beretem tego nie zakryjesz.
Nie traktujmy nastolatków jak bezmyślne dzieciątka, oni mają swój rozum i na pewno otrzymaną wiedzę dobrze wykorzystają.
Co do tego że mają swój rozum to pełna zgoda. Widzę że jedyne wyjście to przekazać dzieciakom niezbędną wiedzę w odpowiedni sposób ZANIM zrobią to tzw. "edukatorzy"
@kasia, zauważ że nie potępiam samej idei, bo mam świadomość że nie każdy rodzic będzie w stanie udźwignąć temat. Obawiam się tylko, czy "edukatorzy" wywodzący się z lewackich środowisk będą w stanie należycie sprostać temu, jakże przecież odpowiedzialnemu, zadaniu.
Więc nie był to markowy wyrób @pbialk , patrz tez na datę produkcji bo tez jest ważna lub dobierasz niewłaściwy rozmiar do wielkości, wiesz czego? Nie warto kupować w marketach bo tam jakość jest taka sobie. Mam nadzieję,że nie musimy się licytować w osiągnięciach intymnych?
Nie rozumiem Twojego zażenowania, nic co ludzkie nie jest nam obce, prawda?
Tak czy siak dochodzimy do wspólnego wniosku,że takie ,, nauki'' są potrzebne i warto je mądrze prowadzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.