Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Wysłany: 19 Sierpień 2010, 22:28 Nowa Wieś - zaświeciła pierwsza lampa solarna
Dziś została zainstalowana lampa solarna zasilana energią słoneczną. Dzięki wprowadzeniu nowatorskiego rozwiązania przez nowe władzę sołeckie z Panią Sołtys na czele. Nie wiem czy Burmistrzowi ten pomysł się spodobał ale mam nadzieję, że jeśli ta lampa zda egzamin a jestem przekonany, że tak to gmina będzie zakupowała kolejne lampy zwłaszcza, że są realne szanse na dofinansowanie takich inwestycji z UE.
Lampy te nie wymagają żadnych pozwoleń, infrastruktury i praktycznie można zamontować je wszędzie. Lampa solarna już w samym montażu jest tańsza od tradycyjnej (infrastruktura. pozwolenia, dokumentacja) Lampa ta jest przewidziana na min. 10 lat bezobsługowej eksploatacji i nie ponosi się kosztów z tytułów energii i konserwacji. Nie udało się gminie z kolektorami słonecznymi, teraz mamy szansę na lampy solarne. Tak jak Dzierzgoń jest kojarzony z kolektorami słonecznymi tak nasza gmina może być pionierem w regionie z lampami solarnymi. Zapraszamy do Nowej Wsi aby na własne oczy zobaczyć działanie tej lampy i przekonywać władzę samorządowe do montażu podobnych w całej gminie.
Ostatnio zmieniony przez brat 21 Sierpień 2010, 00:23, w całości zmieniany 1 raz
W zimą też powinny świecić,bo mają dość duże panele.Posiadam małe lampki solarowe i zimą też świecą.
Leszek Tabor Forumowicz Pomógł: 5 razy Wiek: 67 Skąd: Sztum
Wysłany: 20 Sierpień 2010, 09:27 Re: Nowa Wieś. Zaświeciła pierwsza lampa solarna w gminie
Adam Krupa napisał/a:
Nie wiem czy Burmistrzowi ten pomysł się spodobał.
Bardzo sie cieszę, że w Nowej Wsi coś przybyło dzięki współnej pracy samorządu, mieszkanców i władz sołeckich. Przypomnę tylko, że sztumski samorząd utworzył fundusze sołeckie dla wszystkich sołectw w naszej gminie. To są pieniądze z budżetu gminy. Zaproponowalem radnym takie rozwiązanie, żeby wlasnie same sołectwa decydowały o pewnych może nie wielkich ale waznych inwestycjach. To jest forma aktywizacji środowisk wiejskich i danie pewnej realnej wladzy. W Nowej Wsi wymyślono lampę i dobrze. Przecież mi to musi sie podobać skoro radni zaakceptowali ten pomysł, jak rónież pomysły innych sołectw, a ja znalazłem pieniądze na ten cel w budżecie gminy.
Na 2011 sołectwa będą ponownie miały pieniądze do swojej dyspozycji. Jak podejmą uchwały o postawieniu tego typu lamp to gmina z pewnością to zaakceptuje. Widać, że sprawdza się pomysł o utworzeniu funduszy sołeckich. Jak jest zgoda to można wspólnie dużo zrobić i byc z tego jeszcze zadowolonym prawda Panie Adamie?
Ostatnio zmieniony przez brat 21 Sierpień 2010, 00:24, w całości zmieniany 1 raz
Panie Adamie lampa jest fajna i oby więcej takich było.
Takie działanie społeczności lokalnych powinno być normą a nie czymś nadzwyczajnym. Oby więcej takich inwestycji.
Swoją drogą to ta lampa jest dosyć delikatna( krótki maszt) i podatna na wandali ale to inny temat.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Ostatnio zmieniony przez brat 21 Sierpień 2010, 00:26, w całości zmieniany 1 raz
tak na marginesie to już druga noc jak nie świecą się lampy na ul. Związku Jaszczurczego. może takie solarne co? Fajna sprawa.
komu należy zgłosić awarię?
Jak lampa się sprawdzi i to w sezonie jesienno-zimowym to myślę, że warto w takim kierunku pójść, w szczególności tam gdzie nie ma możliwości np. podłączyć się pod zasilanie. Nie dość że wzrośnie widoczność i bezpieczeństwo w miejscu zainstalowania takiej lampy to dodatkowo nie trzeba ponosić kosztów zasilania takiej lampy.
Mógłbyś podać Adam gdzie konkretnie w Nowej Wsi jest ona zainstalowana? Bo chciałbym sprawdzić naocznie jak się sprawuje.
A i jeśli to nie tajemnica to jaki jest koszt postawienia takiej lampy solarnej?
Chodziło mi głównie o te baterie słoneczne, że je można uszkodzić, bo klosz to pestka. Ale ma Pan rację dla chcącego nic trudnego, nie takie rzeczy wandale dewastują.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Jak jedziesz od strony Sztumu, to musisz z głównej drogi skręcić w pierwszą w prawo za przystankiem visa vi zakładu mechanicznego pana Lejczaka i później 200 metrów prosto.
Lampa w listopadowe noce nie świeci i nie zapala się. Już od kilku dni przynajmniej od 18-11 nie oświetla drogi. Latem lampa działała nawet gdy było jasno. Jeśli nie nastąpiła awaria a brak działania wynika z zachmurzenia to wydatek ten jest nie efektywny. Jakość światła tez daje dużo do życzenia - podstawową wadą jest rozproszenie światła, a nie skierowanie bezpośrednio w dół, co możne razić poruszających, widać to na fotografiach.
Jeśli jednak nie było możliwości zainstalowania normalnej lampy na słupie elektrycznym, który znajduje się tuż obok, to jak mów przysłowie lepszy wróbel w garści ...
Jednak mimo wad o których pisałem wyżej, zawsze lepiej jest posiadać lampę (nawet jeśli działa tylko w część roku) niż nie mieć nic co by drogę oświetliło. .
wracam do tematu i od razu pytanie jak się sprawdziła w okresie zimowym?
czy nie było problemu przy pochmurnych dniach z których bateria solarna nie była w stanie naładować akumulatorów?
Czyli chyba jednak ta lampa nie jest zbyt dopracowana, kosztuje sporo a jak widać jakość oświetlenia niezbyt duża. Moze warto poczekać z zakupami takich lamp do czasu aż zostaną udoskonalone?
Napiszę tylko jedno. Co za bzdura?! Po pierwsze klosz powoduje rozproszenie się światła we wszystkie strony, należy zastosować jakieś lustro. Ogniwa fotowoltaiczne trzeba niestety myć by nie straciły swoich właściwości. Pieniądze wydane w błoto. Te problemy w działaniu
Lepiej zostawać diody LED i energie wiatrową, która już jest produkowana w pow. sztumskim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.