Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Nowoczesny szalet ma stanąć przy okazji budowy hali targowej w Sztumie. Taki szalet bardziej przydałby się mieszkańcom spacerującym po mieście niż komuś kto jest przejazdem przez Sztum. Z doświadczenia wiem,że swoje potrzeby będąc w trasie załatwiam na stacji paliw a nie szukam WC po mieście.
Nie piszemy też o wielkim przemyśle w Sztumie, bo takowego tu nie będzie. Wystarczy,że strefa zostanie zagospodarowana kilkoma małymi czy średnimi zakładami. Na mega duży zakład nie mamy co liczyć. A gdy już te zakłady na zasadzie domina zaczną u nas powstawać to wtedy można pomyśleć o jakieś formie turystyki jako temacie dodatkowym.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Kredyt? Czemu nie, tylko trzeba się na to odważyć oraz zrobić to mądrze. Nie bez powodu spółki bez zadłużenia są postrzegane przez inwestorów lub graczy giełdowych jako słabo zarządzane - nie wykorzystujące w pełni swojego potencjału.
Kredyt? Czemu nie, tylko trzeba się na to odważyć oraz zrobić to mądrze. Nie bez powodu spółki bez zadłużenia są postrzegane przez inwestorów lub graczy giełdowych jako słabo zarządzane - nie wykorzystujące w pełni swojego potencjału.
No jednak jest spora różnica między spółką giełdową a gminą. Raczej nie ma przyzwolenia społecznego na ryzykowne ruchy finansowe. Wydaje mi się,że obecna ostrożna polityka finansowa gminy jest właśnie mądra. Wiele powiatów/gmin uległo iluzji tanich kredytów i zadłużyło się w niebezpieczny sposób. My jesteśmy na zewnątrz postrzegani jako właśnie rozsądnie gospodarujący finansami. Nikt nie twierdzi,że kredyty nie będą zaciągane. Nowa pula pieniędzy z Unii jaka ma być przeznaczona dla Polski będzie do wzięcia. Wiele powiatów/gmin odpadnie i nie będzie mogła korzystać z tych funduszy, ponieważ są za mocno zadłużone. To szansa dla nas, bo my środki na wkład własny mamy a więc nasze projekty będą mogły łatwiej się przebić. Ale by być w tak dobrej kondycji finansowej trzeba było kilku lat rozsądnej polityki finansowej. Teraz to będzie właśnie procentować.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Tak szczerze mówiąc to mamy pecha, turystycznie mamy za mało, ekonomicznie to jesteśmy zadupie bo drogi się nam blokują Żyjemy z więzienia i szpitala, szkoda bo to takie ładne miasteczko. A co do pseudo kierowców na warszawskich numerach, to przeważnie pojazdy służbowe i dlatego taki styl jazdy i taka opinia. A może podejść tak jak krzyżacy jako letnia sypialnia turystów zwiedzających Malbork. oczywiście warto zainwestować w ścieżki piesze i rowerowe a nawet w trasy zimowe - narty- widoki w okolicy naprawdę mamy piękne.
Jakiś czas temu była tu mowa o potrzebie budowy ścieżki rowerowej wzdłuż drogi nr55 , co byłoby idealnym połączeniem Malborka i Sztumu dla ruchu rowerowego. Szczególnie latem, gdzie turyści mogliby jezdzić na rowerach z Malborka do Sztumu zupełnie bezpiecznie. Ale jakoś ten pomysł upadł
Podobieństw między zarządzaniem gminą a zarządzaniem firmą jest masa. Specyfika oczywiście inna, ale każda branża ma swoją charakterystykę.
Cytat:
My jesteśmy na zewnątrz postrzegani jako właśnie rozsądnie gospodarujący finansami.
Kto tak postrzega? Przy drugim najwyższym bezrobociu w województwie i stagnacji inwestycyjnej (a co za tym idzie pewnie niskim niemierzonym poziomie jakości życia) stawianie znaku równości między polityką zachowawczą a rozsądną mnie jakoś nie do końca przekonuje.
Ogólnie proponuję, żeby w tym wątku rzucając takie prawy objawione jak to, że "wiele powiatów się zadłużyło", "jesteśmy postrzegani tak a nie inaczej" powoływać się na źródła, podobnie jak ja to zrobiłem. Statystyka zadłużenia, artykuły o problemach gmin, wypowiedzi "włodarzy" ościennych powiatów w których wypowiadają się o zarządzaniu budżetem Sztumu dodadzą wiarygodności wypowiedziom. Narazie to są tylko opinie ich autorów. Czyli de facto nie to, że ktoś nas tak postrzega, tylko że autor wypowiedzi tak postrzega. A chodzi mi raczej o rzeczową dyskusję.
[ Dodano: 13 Luty 2013, 23:26 ]
A tak w ogóle to przydałby się na taką dyskusję odrębny wątek.
Co jest dobrego w tym, że pozyskaliśmy mało pieniędzy unijnych?
Mało? Chyba żartujesz! Jesteśmy lepsi od Malborka i Kwidzyna. Uważam,że to dobry wynik, choć 3miastu nie dorównamy nigdy. Ale Tobie i kilku podobnym zawsze będzie za mało, zle i bez sensu. Szkoda tylko,że sami nie chcecie pokazać na co Was stać. Zawsze wygodniej siedzieć i tupać nogami pod stołem niż coś konkretnie realnie robić.
Trzeci najgorszy wynik w województwie. Wyprzedziło nas nie tylko Trójmiasto, ale też Człuchów, Chojnice, Tczew i wiele innych. Niesamowite nad czym te zachwyty. Jak marudzisz na rząd to nie piszesz, że jesteśmy lepsi od Białorusi i Mongolii.
Osobiste wycieczki zachowaj dla siebie. Chcesz się umówić na spotkanie i pogadać o tym czym się zajmuję na co dzień i na co mnie stać? Ty pokazujesz nam codziennie na forum na co Ciebie stać swoimi wydumanymi mądrościami. Jeśli brakuje Ci argumentów albo nie potrafisz rozmawiać to zamilcz, zamiast wyjeżdżać z osobistymi zarzutami do ludzi których nie znasz.
Wracając do tematu:
Cytat:
Oprócz samorządów z powiatu malborskiego, najmniej środków unijnych na Pomorzu pozyskiwały też samorządy z powiatów kwidzyńskiego i sztumskiego. Według Marcina Nowickiego, eksperta, dyrektora Obszaru Badań Regionalnych i Europejskich Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, na słabe wykorzystywanie unijnych dotacji przez uboższe samorządy składa się kilka czynników. Po pierwsze, brakuje im pieniędzy na finansowy udział własny w realizacji projektów.
Skoro nie mamy zadłużenia, to może właśnie kredyt inwestycyjny pomógłby pozyskać większe środki finansując nim udział własny?
Wynik jest jak najbardziej dobry, patrząc na to,że nie jesteśmy wcale bogatą Gminą i z Tczewem czy Chojnicami równać się nie możemy. nawet stawiane za wzór bogate miasto Kwidzyn jest w tyle. Owszem zawsze może być lepiej ale nie ma co szat rozdzierać na czworo. @marc nie interesuje mnie co kto robi i na co go stać. A spotkać się można w co drugi piątek jest spotkanie z motocyklistami , zawsze możesz dołączyć . Tematy są tam różne dyskutowane.
Wracając do tematu to inwestycji mamy dość i trzeba się uporać z tym co mamy obecnie. potem można myśleć o innych inwestycjach. Planując wydatki w tym zaciąganie kredytów trzeba uważnie obserwować sytuację gospodarczą w kraju, bo jak wiadomo kryzys się zbliża. Wątpię czy Ty też tak na hura zaciągasz kredyty? Raczej wątpię, dlatego nie proponuj bumu kredytowego włodarzom, bo to nie tędy droga.
Ostatnio zmieniony przez brat 15 Luty 2013, 23:10, w całości zmieniany 1 raz
Przed chwilą byłem w strefie miejskiej i czytałem pomysł z banerem, fakt reklama to podstawa ale gości trzeba czymś zaskoczyć a potem dać powód do powrotu. Plaża miejska super latem jest sporo gości np z Malborka, ale kto na tym korzysta? Jedna knajpa. Miasteczek z takimi jeziorami są w Polsce setki, z takimi zamkami albo ruinami są dziesiątki. trzeba się czymś oryginalnym wybić, tak jak były zloty motocyklistów - ludzie przyjechali i o Sztumie było głośno. Trzeba znaleźć jakiś haczyk na turystów, inni mają wyścigi smoczych łodzi albo dziwne skoki do wody czy zjazdy na byle czym a może my wyścigi w tych plastikowych kulach po jeziorze, wystarczy zasponsorować kule i nagrody no i to rozgłosić. Potem tylko zadbać aby mieli możliwość dłuższego pobytu, zwiedzenia i..... zostawienia pieniędzy tutaj! Taki sobie pomysł. A ten baner turystyczny to kiedyś był w 86 jak pierwszy raz przyjechałem do Sztumu to na dworcu powitała mnie tablica - błękit wody, żaglówki, mewy i herb Sztumu.
Masz tu sporo racji ale rozumiem,że to wszystko ma zrobić ten ktoś, czyli gmina? Przecież równie dobrze takie pomysły mogą realizować podmioty prywatne, gmina udzieli wszelkiego wsparcia , tak jak udzieliła w przypadku obywatelskiego pomysłu parady i zlotu motocyklistów na Dni Sztumu, kiedy to grupka pasjonatów ze Sztumu wystąpiła z prośbą o pomoc do Włodarza. Gmina pomogła i pomaga nadal. Więc klimat do współpracy i pomocy jest, trzeba tylko się ruszyć i zabrać do roboty a nie czekać na złotą tacę i kelnera z łakociami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.