Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego „Centrum miasta Sztum“ uchwalony Uchwałą XVII/117/2007 Rady Miejskiej w Sztumie z dnia 20.12.2007 r. – dostępny na stronie www.sztum.pl oraz w siedzibie Urzędu Miasta i Gminy.
poza tym na zdjeciach nie ma zasiekow i satelity Romy oraz nie ma zadnej informacji o aktualnym rodzaju dzialalnosci na zamku... czy to oznacza, ze wyniosa sie z dnia na dzien? sale na wesela rezerwuje sie rok naprzod...
Na dzień dzisiejszy Sztum nie jest miastem turystycznym i w najbliższym czasie raczej się to nie zmieni. Brakuje u nas podstawowej infrastruktury turystycznej czyli m.in. domki, kemping, pokoje gościnne. Raczej nikt z rodziną w samochodzie nie będzie nocował
Przekonać się można było np. o tym podczas zlotu motocyklowego, gdzie przyjeżdżali ludzie którzy chcieli przenocować w Sztumie, ale oprócz Bastera nic nie mogliśmy im innego zaproponować w Sztumie.
Jeśli chce się być miastem turystycznym to trzeba działać na wszystkich płaszczyznach jednocześnie, nie zapominając o jakiś mniejszych sprawach.
Pisanie o Sztumie, jako mieście turystycznym jest małym nieporozumieniem. Mieszkam w Warszawie, ale często, z powodu zamieszkania w Sztumie mojej rodziny, bywam w tym mieście. Miasto się zmienia - to fakt. Nie na tyle jednak, by przyciągnąć turystów. Największym mankamentem jest bardzo słaba infrastruktura. I nie chodzi mi tylko o brak zaplecza noclegowego, ale raczej o fatalną jakość dróg gminnych i powiatowych. Swego czasu rodzina chciała mi pokazać gminę Sztum. Po takiej wycieczce powiedziałem - nigdy więcej. Mój samochód dostał nieźle popalić.
Dziwię się, że władze miasta zamiast poprawiać infrastrukturę (nawet za cenę brania kredytów) szczycą się oszczędnościami i brakiem zadłużenia. Teraz jest najlepszy czas ku temu, by brać kredyty i budować. Inwestycje, w porównaniu z tym, co było kilka lat temu, są znacznie (czasami połowę) tańsze. Wobec tego, na co czekać? Az znowu będzie bum i wszystko skoczy do góry. Nie potrafię tego zrozumieć.
Miasteczko z dwoma malutkimi jeziorami ( z punktu widzenia motorowodniaków) i brudnymi - no cóż miasto obok ( i ścieki)tuż za progiem Mazur nie może aspirować do rangi turystycznego, ale w gminie i powiecie jest wiele atrakcji dla których warto zanocować przez2-3 dni ( np. Biała Góra). Można też "ukraść" noclegi Malborkowi.
Dajcie już spokój z ta turystyką, bo to śmiechu warte. Dziś by przyciągnąć turystę trzeba poczynić mega nakłady w infrastrukturę turystyczną. Mój przedmówca ma rację jest u nas sporo ciekawych miejsc i wartych zwiedzenia, kto chce to znajdzie nocleg.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Ja również w Sztumie bywam coraz rzadziej, ze względu na to że tutaj po prostu nie ma pracy. Mam solidne wykształcenie, więc dlaczego miałbym siedzieć tutaj i pracować za grosze. Czy to w Trójmieście, czy Warszawie mam dużo większe możliwości rozwoju. A szkoda, bo tutaj się wychowałem, tutaj jest mój dom, ale już nigdy nie wrócę tutaj na stałe.
Odnośnie zaciągania kredytów przez osobę fizyczną(na samochód, lepsze meble etc), a przez gminę, na inwestycje, które w przyszłości dadzą efekt- to są też dwie różne rzeczy. Może właśnie te kredyty pozwoliłyby ruszyć trochę naszą gminę. Nie piszę tutaj nawet o turystyce, bo to po prostu nie wypali na większą skalę. Wyznaczyć ze dwa miejsca na pola namiotowe, dobrze je oznakować, oznaczyć dojazd do nich i wystarczy. Najważniejsze są zakłady pracy, bo po pierwsze powinniśmy skupić się na tym, aby mieszkańcom Sztumu było tutaj dobrze, turystykę można zepchnąć na dalszy plan.
Ostatnio zmieniony przez brat 15 Luty 2013, 22:46, w całości zmieniany 1 raz
W gąszczu dyskusji wyłoniła się teza ,że kierunek turystyczny powinien być kierunkiem pobocznym a skupić się trzeba na ściąganiu przemysłu , bo ten zapewni dochód mieszkańcom. I chyba z tym się wszyscy zgadzamy, prawda?
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Ostatnio zmieniony przez brat 15 Luty 2013, 23:10, w całości zmieniany 1 raz
ja na przykład nie
- bo ile trwa ściąganie inwestora do strefy?
- i jedno z drugim mogłoby funkcjonować
- w tym czasie trzeba było pomyśleć o stworzeniu infrastruktury turystycznej i dla "miejscowycych", jak i pracujących w strefie, przejezdnych i innych
- jedno z drugim się nie kłóciło a nawet zachęciłoby do przyjazdu kolejnych inwestorów
- tymczasem pieniądze poszły na dwa spacerniaki czyli plac i deptak, które przyciągną tylko miejscowych, którzy zakupy zrobią albo w creo albo u mietka i pójdą do domu, bo turystyczne harcownictwo nic ich nie obchodzi
nie neguje potrzeby zmiany na rynku czy deptaku ale to jest inwestycja dla mieszkańców ponieważ obcy tego nie zauważą
(i nie mówię tu o "turyście" z Gościszewa, któremy wszystko się podoba, i który nie zauważy braku szaletu w centrum miasta bo inne piękności w postaci kostki, bruku, figurek, tablic, etc. zastępują naturalne parcie na jelita a ważniejsza jest tylko chęć poznania piekna Sztumu )
Wybacz @ Sławej ale mijasz się z prawdą lub nieuważnie czytasz posty. To nikt inny jak @bogus i ja podnosiliśmy wątek braku publiczego WC w centrum miasta. Nawet przy okazji dyskusji o potrzebie budowy pakerni na Zajezierzu. Więc nie kłam jeśli robisz to celowo.
to uderz to tego twojego włodarza o szalety a nie pitol o jakimś wielkim przemyśle w Sztumie, może ktoś się zatrzyma a nie tylko będzie wypatrywał kawałka krzaka na obrzeżach miasta. I tyle, sołtysie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.