Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Te nasadzenia nie są o tyle zbędne co źle wykonane. Ale nie ma się nimi co przejmować po pierwszym koszeniu trawy zostaną jedynie wspomnieniem.
Krytykuję wykonanie tego parku, gdyż za te krzaczki zapłaciłem min. ja, w podatkach, które odprowadzam do gminy. I nie ważna czy mieszkam w Sztumie, Czerninie, Piekle czy Gościszewie. Park jest gminny i utrzymywany za pieniądze mieszkańców gminy.
Trawy lepiej w to miejsce nie dosiewać i tak nie urośnie. Lepiej uszczknąć kawałek Hedera helix i wetknąć go w ziemię. Przyjmie się na 100%. Można też posadzić kopytnika pospolitego. Pięknie zadarni teren. Złotliny i pigwowce to radzę jeszcze teraz przesadzić na północną stronę parku, bliżej posesji Pana O.. Tam w przyszłych latach pokarzą swoje piękno. To już nie krytyka, ale rady. Rady osoby, która w 2001r ukończyła Akademię Rolniczą w Poznaniu i zna się na zielsku lepiej od Pana i Pana Mieszkańców.
Odnośnie mieszkańców Gościszewa, to właśnie oni wskazali mi niedokończony chodnik, mówiąc, że cofają się do PRL'u. Może więc lepiej aby się Pan na nich tak nie powoływał.
Nie jestem odpowiedzialny za dyslokację służb patrolowych. Prośbę proszę skierować do Naczelnika Wydziału Prewencji.
[ Dodano: 6 Październik 2012, 22:42 ]
No cóż marc, tylko pomarzyć.
Co Pan powie? To mieszkańcy zwrócili się do młodego policjanta z Czernina by interweniował w sprawie parku gościszewskiego? Niech Pan mnie nie rozśmiesza i przy okazji siebie nie ośmiesza . Przyjeżdza Pan do brata w odwiedziny i stąd te wizyty w parku. Oj nieładnie policjant i tak mota i kręci.
marc ma rację z tym patrolowaniem nie tylko Sztumu. Zaangażowanie nie tam gdzie trzeba. mnie tez martwi,że samorząd wydał masę pieniędzy na monitoring z którego policjanci nie chcą korzystać, ba twierdzą nawet ,że jest nielegalny .
Proponuje zakończyć temat i zająć się swoja robotą oraz popatrolowac trochę Czernin bo tez jest sporo do zrobienia, wiem to od mojego kolegi Sołtysa Czernina, pańskiego sąsiada.
A co do parku to temat jest rozwojowy i na pewno jakieś uzupełnienia będą.
[ Dodano: 6 Październik 2012, 23:06 ]
Moze były mieszkaniec Gościszewa wstawi się za wsią w sprawie patroli u Naczelnika Prewencji? Tak jak wstawia się podobno proszony za parkiem?
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Jak Pan coś czyta to niech Pan poprawi okulary. W Gościszewie mam dużo rodziny i znajomych, w końcu się tam wychowywałem. Pana koncepcja jest więc błędna.
Mam nadzieje, że jak zajadę tam następnym razem to chodnik będzie już zrobiony.
Jak Pan coś czyta to niech Pan poprawi okulary. W Gościszewie mam dużo rodziny i znajomych, w końcu się tam wychowywałem. Pana koncepcja jest więc błędna.
Mam nadzieje, że jak zajadę tam następnym razem to chodnik będzie już zrobiony.
No o tym pisałem , jezdzi Pan do brata a to tez rodzina i przy okazji znajomi są skoro Pan mieszkał. Tak czy siak te wizyty są w tym celu a park to przy okazji.
Niestety nie może Pan wydawać nikomu poleceń, to nie ta służba, więc chodnik może jeszcze nie być zrobiony A jeśli to taki problem to proszę iść do UM , dział inwestycje i tam stawiać swoje żądania.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Nie wiem skąd Pan wydumał, że "ktoś" prosił mnie o interwencję. Mam sentyment do tego miejsca, zobaczyłem fuszerkę i ja opisuję. Może to ruszy czyjeś tyłki.
Nie wiem skąd Pan wydumał, że "ktoś" prosił mnie o interwencję. Mam sentyment do tego miejsca, zobaczyłem fuszerkę i ja opisuję. Może to ruszy czyjeś tyłki.
Wypowiedz z 22.41. Proszę sobie przeczytać swoje własne słowa A tyłki sie rusza i to całkiem normalnie , opisałem temat i wyjaśniłem. Ekonoma z batem tu nie potrzeba.
^^^
Ryszard, w Twoim pędzie do polemiki z Harrym za wszelką cenę chyba się trochę gubisz. Czytając tekst ze zrozumieniem, dla mnie wydaje się być oczywiste, że fuszerkę pokazał Harremu ktoś z rodziny, znajomych, czy ich sąsiadów, niewątpliwie mieszkańców Gościszewa. Oczywiste wydaje się być też, że nie zgłaszali mu tego drogą służbową przez Komendę Powiatową Policji. I chyba tylko dla Ciebie nie jest to oczywiste, że tak też się da. I gdzie Ty widzisz, że ktoś go prosił o interwencję?
Z drugiej strony te fotki i posty to jest właśnie obywatelska postawa której często bardzo nam w Sztumie brakuje. Harry pokazuje, co zostało zrobione źle, i jak jego zdaniem należało to zrobić, gdyż, jak widać, zna się trochę na tym.
Śmiesznie to wygląda, że jak tylko ktoś zauważa błędy gminy ( i w dodatku okazuje się, że ma rację! ), to Ty od razu tupiesz rączkami i nóżkami.
_________________ Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda.
@pbialk a gdzie ja pisałem ,że proszono o interwencję poprzez KP Policji? Ta interwencja to w cudzysłowie . Gość przyjezdza w gości do rodziny/znajomych i sam po tym parku spaceruje/ogląda. @pbialk pomyśl rozsądnie. Wiem,że ludzie pytają dlaczego w parku to jest zrobione tak a tamto tak, bo miałem takie zapytania od mieszkańców , każdemu grzecznie tłumaczę jak stoją sprawy i nie zauważyłem ze strony rozmówców jakieś specjalnej dezaprobaty dla formy parku. Na pewno cos można było zrobic inaczej ale projekt jest projektem , sam wiesz jak to jest z projektami @pbialk.
Najgorsze jest to ,że już kilka razy tłumaczyłem z czego wynikają owe braki/niedoróbki ale do owego policjanta to nie dociera , a czemu? A no z tej prostej przyczyny,że chce zrobić koniecznie zadymę. Szkoda tylko,że w swojej miejscowości nie jest tak aktywny i nie biega z aparatem uwieczniając fuszerki w Czerninie. Nie uważasz @pbialk?
Zauważ ,że gdy poprosiłem o pomoc w temacie patroli, wstawieniem się u kolegów po fachu za Gościszewem to zostałem zbyty w dwóch słowach. To skoro tak, to ja dziękuję za taką troską , postawę obywatelską i zainteresowanie. Cel tego zainteresowania jest aż nadto jasny.
Oczywiście nie twierdzę ,że park jest idealny ale na pewno nie pozwolę by robiono tu jakąś nagonkę czy polowania na czarownice.
Jak dla mnie ta nagonka na park nie ma nic wspólnego z obywatelską postawą a ma charakter ataku personalnego z oczywistymi podtekstami.
Obywatelowi, który o coś pyta , bo ma wątpliwości wystarczy wytłumaczyć raz może dwa i zrozumie , tymczasem tu tłumaczenia nie docierają, więc cel jest zgoła inny.
Twoje tłumaczenia i apele w sprawie Młyńskiej też nie docierają do co niektórych, prawda? Tu jest sytuacja bardzo podobna i co bym nie napisał to zacietrzewiony policjant i tak będzie brnął dalej. I jeszcze ten durnowaty przytyk,że mieszkańcy Gościszewa cofają się do PRLu z powodu wyglądu parku. Może są jakieś stare fotki , by porównać jak wyglądał owy park za PRLu a jak jest teraz? Może owemu Panu wyliczyć co było w Gościszewie za PRLu a co jest teraz? Jaka była infrastruktura a jaka jest teraz? Jak wyglądała wieś kiedyś a jak wygląda teraz? Jak dla mnie to skandal,że takie porównania się czyni. Jak już pisałem park jest tylko narzędziem w ręku wiadomej osoby a cel tej zadymy jest jaskrawo jasny.
@pbialk a gdzie ja pisałem ,że proszono o interwencję poprzez KP Policji? Ta interwencja to w cudzysłowie . Gość przyjezdza w gości do rodziny/znajomych i sam po tym parku spaceruje/ogląda.
No właśnie. Gość przyjeżdża do rodziny/znajomych, a ci przy kawie czy spotkaniu na ulicy mu opowiadają, jakie buble inwestycyjne zobaczyli we wsi. Pasuje to pod sformułowanie:
Harry napisał/a:
Odnośnie mieszkańców Gościszewa, to właśnie oni wskazali mi niedokończony chodnik, mówiąc, że cofają się do PRL'u. Może więc lepiej aby się Pan na nich tak nie powoływał.
Ryszard Antoniuk napisał/a:
Najgorsze jest to ,że już kilka razy tłumaczyłem z czego wynikają owe braki/niedoróbki ale do owego
policjanta to nie dociera , a czemu? A no z tej prostej przyczyny,że chce zrobić koniecznie zadymę.
No właśnie, i tu widzimy Ryszarda z krwi i kości. Zamiast spróbować dostarczyć przekonujących argumentów na poparcie swoich tez ( np kiedy i jakie pisma słała gmina do GDDKiA ), to wszędzie próbujesz szukać spisku i zewnętrznego wroga. Zaraz pewnie przeczytamy coś o "wiadomej grupie" a może że ktoś specjalnie ten chodnik rozkopał. Podobnie jak za komuny mieliśmy bajki o ameykańskich imperialistach którzy zrzucają stonkę z samolotów.
Oczywiście nie twierdzę ,że park jest idealny ale na pewno nie pozwolę by robiono tu jakąś nagonkę czy polowania na czarownice.
Trzeba po prostu uczciwie przyznać że popełniono pewne błędy a zaraz potem dyplomatycznie dodać, że ten się nie myli, co nic nie robi.
Twoje tłumaczenia i apele w sprawie Młyńskiej też nie docierają do co niektórych, prawda? Tu jest sytuacja bardzo podobna i co bym nie napisał to zacietrzewiony policjant i tak będzie brnął dalej.
Tu jest właśnie problem, bo z kim się nie spotkam i nie pogadam w cztery oczy, to widzi gołym okiem że jest przekręt w wyniku którego są pokrzywdzeni ludzie. A tam na górze, to jak grochem o ścianę...
_________________ Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda.
Wybacz @pbialk ale nie muszę niczego udowadniać poprzez jakieś skany pism. Jeśli ktoś jest zainteresowany to może udać się do UM osobiście i tam się z materiałami zapoznać. Ja tam byłem, bo ta sprawa od razu mnie zainteresowała ( chodnik) i wiem o czym pisze. Jak pisałem wcześniej można było to załatwić wcześniej i to chyba jest jedyny błąd w tej inwestycji albo czyjeś niedopatrzenie. Z drugiej strony dziwi tez antyspołeczna postawa GDDKiA , która nie pozwala się podpiąć do swojego chodnika. Ten problem wogóle uważam za śmieszny i GDDKiA nie powinna robić tak pod górkę. Dodatkowo ze swojej strony zgłosiłem potrzebę wymiany wiaty przystankowej koło parku na nową, by ładniej współgrała z parkiem. Ta propozycja została pozytywnie zaaprobowana przez magistrat i wiata będzie nowa.Może wtedy przy okazji wymiany wiaty ten chodnik się podłączy. Stara wiata zgodnie z moją prośbą zostanie przeniesiona do Węgier w miejsce gdzie dzieci dotąd bez zadaszenia czekają na szkolny autobus. Myślę,że to po gospodarsku?
Zakupiono tez sześć sztuk nowych betonowych śmietników , które ustawiono na chodniku wzdłuż krajówki. Do tej pory nie było tam ani jednego. Czujny policjant tego nie zauważył i nie zrobił fotek, jako przykładu dobrej roboty
A może mieszkańcy zapomnieli mu tego pokazać?
^^^
Nie muszą być skany. Wystarczy krótkie streszczenie co, kto i kiedy napisał. Czy na pewno gmina zwróciła się tylko z prośbą o użyczenie działki na konkretny cel z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym? A może oczekiwała od GDDKiA partycypacji w kosztach? Poza tym jeśli rozejdzie się po kraju jak elastycznie Gmina Sztum interpretuje prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane na przykładzie ul.Młyńskiej, to nie zdziwię się jak w ogóle żadna centralna instytucja, nie tylko GDDKiA, nie będzie chciała z nimi współpracować.
Dobrze, przy okazji zerknę jeszcze raz na te materiały. A o żadnej partycypacji w kosztach nie ma mowy, bo jak sam widzisz na fotce chodzi tylko o przyłączenie się do chodnika przy drodze. Nic więcej. Sprawa banalnie prosta i oczywista. Chodnik GDDKiA nie zostałby nawet tknięty. Fakt,że przez ponad 3 lata przygotowywano się do tej inwestycji więc ten problem powinien być jakby wcześniej rozwiązany. Ja otrzymałem info,ze GDDKiA nie zgadza się na podłączenie jak na razie. A tak ogólnie to wypada cieszyć się z tego miejsca pomimo drobnych mankamentów. Jest o niebo lepiej niż było, czysto, schludnie, nowocześnie. Aż miło teraz tam posiedzieć. Dlatego cieszmy się z tego co mamy, bo inni i tego nie mają. A resztę w swoim czasie się doszlifuje.
Mam nadzieje,że nasza policja obejmie to miejsce większa opieką poprzez patrolowanie okolicy , myślę o większej opiece niż fotograficzna
Sławej jak zwykle musi swoje trzy grosiki wcisnąć . Jedno mogę obiecać, jeśli zajdzie potrzeba dosadzać jakiekolwiek nasadzenia to na pewno zgłoszę się po poradę do Harrego, by doradził fachowo co tam nasadzić. Jednak osobiście nie kombinowałbym tam z nasadzeniami, bo jak z doświadczenia wiadomo potem nie będzie komu tego pielęgnować. A tak wystarczy dobra trawa, którą będzie się kosić i będzie ładnie. Ale o tym ostatecznie zadecyduje magistrat.
A tak już na marginesie i na przyszłość to gdy są jakiekolwiek wątpliwości to najlepiej napisać na priv , na meila, zadzwonić lub przyjechać do Sołtysa na kawusie . Sołtys przyjmie i postara się rozwiać wątpliwości. Nie zawsze trzeba robić zadymę medialną, bo nie zawsze jest to potrzebne. A więc Harry na przyszłość zapraszam na idywidualną rozmowę/korespondencję bez emocji, jestem do dyspozycji, jakby co.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.