Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Park w Gościszewie
Autor Wiadomość
Harry 
Forumowicz

Wysłany: 22 Czerwiec 2012, 08:45   Park w Gościszewie

W gościszewskim parku rozpoczęły się prace rewitalizacyjne.
Wszystko ładnie, pięknie szkoda tylko, że firma wykonująca tam prace park ma w ... poszanowaniu. Koparka przesuwa masy ziemne i wśród drzew zachowuje się jak słoń w składzie porcelany. Zapomniano zabezpieczyć pni drzew. Stara grusza, którą pamiętam jeszcze za berbecia (pyszne małe, okrągławe owoce) została obdarta z kory. Dla starego drzewa może to być gwóźdź do trumny.
Panie sołtysie, jeżeli zlecający nie potrafi dopilnować tej inwestycji to proszę niech chociaż Pan zwrócić uwagę wykonawcy. Wystarczy osiem desek, metrowych króciaków ustawionych na sztorc wokół pnia drzewa, przewiązanych drutem i drzewo jest bezpieczne.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 22 Czerwiec 2012, 08:54   

Spokojnie, wszystko jest pod kontrolą. Niektóre drzewa będą usunięte , nie wiem czy nie owa grusza też . Zapewniam,ze zlecający inwestycję wszystkiego pilnuje a kwidzyńska firma ma dobrą renomę. Koparka musi tam robić robotę bo park ma zmienić całkowicie swoje oblicze.

adpap 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 22 Czerwiec 2012, 11:55   

jak to czytam to od razu staja przed oczami sztumskie inwestycje, prowadzone w ten sam sposob ;) i tak samo nadzorowane...

czy zieloni zgodzili sie na wyciecie drzew? bo bez odpowiednich zezwolen nie mozna tego zrobic ot tak sobie...

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 22 Czerwiec 2012, 12:21   

Spoko @adpap wszystko jest po kontrolą i ze stosownymi zezwoleniami ,będzie na pewno na Tip Top :-) . Już szykujesz się na wyjazd z wasserwagą? :-P

raketfjuel 

Wysłany: 24 Wrzesień 2012, 23:38   

No i co ? Tak bulwaru w Stm pilnowałeś Rysiu a ludziom w swoje wsi pozwalasz lampy zabierać bo w parku ciemno?
A taki dobry, mądry i bystry jesteś a swoim zabierasz

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 07:25   

raketfjuel napisał/a:
No i co ? Tak bulwaru w Stm pilnowałeś Rysiu a ludziom w swoje wsi pozwalasz lampy zabierać bo w parku ciemno?

Przeczytaj uważnie jeszcze raz artykuł w DB , piątkowym numerze i nie pisz bzdur, jeśli nie jesteś w temacie, OK?

markiz70 
Forumowicz

Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 08:49   

raketfjuel napisał/a:

Lampa jest na terenie prywatnym i nie oświetla pasa drogi.Teraz każdy może by chciał na swojej posesji żeby założyć mu dodatkowe oświetlenie?Do tego okolice lampy są całe zadrzewione.Sama lampa nie świeciła już parę lat.Jeśli gminy nie stać na nową oprawę oświetleniową to jak dla mnie lepiej zdjąć ją w miejscu nie uczęszczanym i założyć ją w miejscu do tego niezbędnym

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 11:56   

Dokładnie jest jak piszesz, markiz70. Urzędnicy z UM po wykonanym rekonesansie oświetlenia w Gościszewie wytypowali te dwie lampy do przeniesienia jako nie spełniające swojej funkcji. Ja jako Sołtys zaopiniowałem tą decyzję. Podkreślam lampy mają być przeniesione do parku a nie zabrane z Gościszewa. Jedna była baaardzo długo nieczynna, przez ten czas zarosła wysokimi choinkami tak,że praktycznie jej nie widać. Druga podobnie, oświetla w 90% plac prywatny zamiast drogę. Pani od tej zarośniętej lampy zobowiązała się przyciąć o połowę te drzewa by lampa świeciła na drogę. Jeśli tego nie zrobi to lampa zostanie przeniesiona z tego miejsca. A więc na razie demontaż tej pierwszej przystopowałem. Skoro nie ma funduszy na nowe oświetlenie to można racjonalniej wykorzystać to które już istnieje w myśl gospodarskiego działania. A więc nic nie ubywa, nikt niczego nie zabiera tylko przenosimy w inne miejsce. Nie może być tak by gmina oświetlała prywatne posesje i płaciła za to. Oświetlana musi być przestrzeń publiczna.

Niestety sprawowanie władzy nawet tej maleńkiej jaką ma Sołtys nie zawsze jest czynnością łatwą i przyjemną. . Czasem trzeba podjąć decyzje niepopularne z którymi nie wszyscy się zgodzą. Ta właśnie jest z tego gatunku decyzji niezbyt przyjemnych. Taki to już urok tego wszystkiego.
Dlatego upominam tych, którzy nie znając tematu od podszewki silą się na krytykę i docinanie.

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 21:30   

Czytając Pana posty docinki same cisną się na usta. Przez wieeeeeeele lat lampa oświetla w 90% prywatną posesję a Pan mówi o gospodarskim działaniu?

Wracając do parku, czy ktoś z Was był w tym miejscu aby skontrolować jakość wykonanych prac?
Mnie osobiście dziwi dlaczego chodnik w parku nie połączono z chodnikiem biegnącym wzdłuż drogi K-55. Pomiędzy nimi jest pas trawnika o szerokości 1.5m. To dla poprawy skoczności mieszkańców Gościszewa?
Ścieżki żwirowe wysypano grysem o drobnej frakcji. Wystarczy, że dzieci przebiegną się po zroszonej trawie a następnie po ścieżce i część tego grysu zabiorą ze sobą na obuwiu. Po dwóch sezonach nie będzie po nim śladu.
Materiał sadzeniowy, który zastosowano do nasadzeń jest bardzo słabej jakości. Za sadzonki trzmieliny, które posadzono wokół kamienia nie dam 20 groszy.
No i cóż za inteligent krzewy światłożądne posadził w cieniu koron drzew. Chyba nie trzeba mieć doktorat z kształtowania terenów zieleni aby wiedzieć, że w parku jest cień.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 21:39   

Proszę czytać uważnie. Przez dłuuuugi czas nie była czynna lampa zarośnięta przez choinki a więc skoro nie była czynna to nie mogła oświetlać prywatnej posesji? Prawda? Nawet dla policjanta powinno być to logiczne. ;-) Myślę,że w Czerninie jest dużo spraw , którymi można się zająć, czyż nie? Jeśli ma Pan uwagi do wykonanych prac to proszę to zgłosić pisemnie do UM i nie zapomnieć się pod tym podpisać( nie nickiem). Ze swojej strony mam nadzieję,że ze strony Pańskiej firmy można liczyć na częstsze patrole w okolicy parku. Byłbym wdzięczny gdyby Pan w tym temacie podziałał zamiast oceniać nasadzenia i wykonanie alejek. Na pewno byłby większy pożytek dla Gościszewa. Tak się dziwnie składa,że niezadowoleni z tego parku są ci, którzy w Gościszewie nie mieszkają i z parku nie korzystają.

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 21:50   

Oczywiście wraz moimi pociechami bardzo często korzystam z tego parku, mam wręcz do niego prywatny sentyment i boli mnie, że pieniądze, które zostały w niego włożone rozdysponowano lekką ręką.
Nie pisze o nieczynnej lampie w krzakach ale o tej, która oświetlała w 90% prywatną posesję. Chyba, że się dowiemy, że ona stała tam od 2 tygodni.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 21:57   

Harry napisał/a:
Oczywiście wraz moimi pociechami bardzo często korzystam z tego parku, mam wręcz do niego prywatny sentyment i boli mnie, że pieniądze, które zostały w niego włożone rozdysponowano lekką ręką.
Nie pisze o nieczynnej lampie w krzakach ale o tej, która oświetlała w 90% prywatną posesję. Chyba, że się dowiemy, że ona stała tam od 2 tygodni.

Jako były mieszkaniec Gościszewa wie Pan o jaką lampę chodzi. Za Pana czasów już tam była. Wcześniej to Panu nie przeszkadzało a teraz już tak? Dziwne :shock: . Jeśli ma Pan uwagi to proszę pisemnie je złożyć w UM w Sztumie. A jeśli chodzi o ten kawałek chodnika to nie pozwoliła się podłączyć GDDKiA , dlatego jest te 1,5m przerwy. Trwają uzgodnienia z krajówką i to będzie zrobione, ja niestety na to nie mam wpływu. Ogólnie trzeba się cieszyć z nowego parku i raczej martwić się by nikt tego nie zniszczył i nie uszkodził ławek, koszy oraz wiat.

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 22:05   

Pnie Ryszardzie ja się cieszę z tego parku. Wygląda fajnie, elegancko, kamień z tablicą jest w dobrym stylu. Tylko dlaczego nikt nie pilnuje jakości wykonania robót?

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 22:17   

Harry napisał/a:
Pnie Ryszardzie ja się cieszę z tego parku. Wygląda fajnie, elegancko, kamień z tablicą jest w dobrym stylu. Tylko dlaczego nikt nie pilnuje jakości wykonania robót?

Park został odebrany w obecności pracowników UM. Nie uważam, by jakość wykonanych robót była jakaś strasznie skandaliczna. W międzyczasie zgłaszałem kilka uwag, które zostały uwzględnione. Wykonane prace posiadają gwarancję i jakby coś wylazło to wykonawca poprawi. Park przez 5 lat musi być utrzymany w obecnej formie, takie są wymogi , bo było tu dofinansowanie z Unii Europejskiej.Mnie martwi bardziej to by mieszkańcy umieli z niego korzystać i by nie było dewastacji. sam jestem tam codziennie i często upominam małolactwo by np szło alejką a nie na przełaj bo tak krócej. :-/

markiz70 
Forumowicz

Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 22:30   

Chyba ciężko przekonać mieszkańców że można przyjść w to miejsce,posiedzieć,dzieciaki w wózkach pobujać :-D Kwestia czasu i wszyscy się przyzwyczają że można tu mieć punkt do wiejskich plotek ;-) :-D

Odpowiedz do tematu