Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Park w Gościszewie
Autor Wiadomość
Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 25 Wrzesień 2012, 22:42   

markiz70 napisał/a:
Chyba ciężko przekonać mieszkańców że można przyjść w to miejsce,posiedzieć,dzieciaki w wózkach pobujać :-D Kwestia czasu i wszyscy się przyzwyczają że można tu mieć punkt do wiejskich plotek ;-) :-D

Na szczęście mieszkańcy coraz częściej z niego korzystają. gorzej z małolactwem, bo czasem za mocno chcą brykać :-) . Myślę,że pomimo krytycznych opinii mieszkańca innej miejscowości gościszewianie doceniają to jest zrobione i są zadowoleni z kolejnej dobrej roboty. :-)

adpap 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 26 Wrzesień 2012, 08:11   

Ryszard Antoniuk napisał/a:
Harry napisał/a:
Pnie Ryszardzie ja się cieszę z tego parku. Wygląda fajnie, elegancko, kamień z tablicą jest w dobrym stylu. Tylko dlaczego nikt nie pilnuje jakości wykonania robót?

Park został odebrany w obecności pracowników UM. Nie uważam, by jakość wykonanych robót była jakaś strasznie skandaliczna. W międzyczasie zgłaszałem kilka uwag, które zostały uwzględnione. Wykonane prace posiadają gwarancję i jakby coś wylazło to wykonawca poprawi. Park przez 5 lat musi być utrzymany w obecnej formie, takie są wymogi , bo było tu dofinansowanie z Unii Europejskiej.Mnie martwi bardziej to by mieszkańcy umieli z niego korzystać i by nie było dewastacji. sam jestem tam codziennie i często upominam małolactwo by np szło alejką a nie na przełaj bo tak krócej. :-/

co do chodzenia alejkami - lepszym rozwiazaniem (rowniez na osiedlach) jest obsianie calego terenu trawa, bez chodnikow. Po pol roku juz widac, gdzie nalezy polozyc chodniki, tak aby sluzyly mieszkancom a nie byly dodatkowym "objazdem" w drodze do sklepu, pracy, itp...

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 26 Wrzesień 2012, 15:14   

Niestety na takie coś nie ma czasu. Zresztą znaczna część alejek pokrywa się z tymi starymi, nowych jest nawet więcej. Ale są tacy, którzy z uporem maniaka i tak idą na przełaj a nie tam gdzie trzeba. I co takiemu zrobisz? :-/

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 6 Październik 2012, 13:06   

Pas ziemi niczyjej? O tej inwestycji było słychać od przeszło roku, ale to i tak za mało dla naszych kochanych urzędasów aby porozumieć się z GDDKiA.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Październik 2012, 15:46   

Ten problem wyjaśniłem już wcześniej, proszę wrócić i przeczytać :czytaj: . To nie jest pas ziemi niczyjej tylko GDDKiA nie pozwala się podłączyć do ich chodnika . Otrzymałem obietnicę rychłego załatwienia sprawy. Widzę,że kolega policjant prowadzi jakąś krucjatę przeciw naszej wsi? A szkoda, bo w Czerninie tez jest sporo miejsc wartych uwiecznienia na foto, może kolega się pofatyguje? A skoro kolega tak bardzo interesuje się Gościszewem to proszę ze swojej strony o częstsze patrole oraz jakiś patrol rano przed szkołą gdy dzieci idą do szkoły. Ruch jest wtedy duży , auta jadą rano szybko, obecność patrolu spowolniłaby ruch i zdyscyplinowało nieco. Gdy kolega pomoże w tej sprawie to z pewnością dla mieszkańców będzie to o wiele większy uczynek niż bieganie z aparatem po wsi. :-D O ten chodnik tez miałem zapytania od mieszkańców, każdemu wyjaśniłem w czym jest problem i każdy to zrozumiał i przyjął do wiadomości. Dziwie się zatem,że osoby postronne próbują wywołać zamęt i zadymę :evil: . Temat zostanie załatwiony w odpowiednim czasie.

Sylka138 

Wysłany: 6 Październik 2012, 17:42   

Nie zapominaj Harry, że też jesteś "urzędasem".

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Październik 2012, 19:36   

Sylka138 napisał/a:
Nie zapominaj Harry, że też jesteś "urzędasem".

Bardzo trafna uwaga :-P :piwo:

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 6 Październik 2012, 19:50   

Nigdy o tym nie zapominam.
Szkoda, że takie niedociągnięcia wpływają na wizerunek całej inwestycji.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Październik 2012, 20:00   

Harry napisał/a:
Nigdy o tym nie zapominam.
Szkoda, że takie niedociągnięcia wpływają na wizerunek całej inwestycji.

To Pana zdanie a nie gościszewian, którzy są zadowoleni z tej inwestycji i cieszą się z nowego wyglądu tej części wsi. Dlatego proszę by nie lansował Pan z uporem maniaka negatywnego wizerunku tego parku. To nie jest prawdą,że ten mały element wpływa negatywnie na wizerunek całej inwestycji, bo absolutnie nie :!: . Skoro mieszkańcy są zadowoleni to proszę to też uszanować i nie szargać dobrego imienia tej inwestycji.
Miałem natomiast kilka krytycznych uwag na temat niemieckiej nazwy wsi, która została umieszczona na tablicy. Byli tacy, którzy uważali,że to nie było potrzebne. Jednak jestem innego zdania, bo to nazwa już historyczna i nie możemy uciekać od niemieckiej przeszłości tych ziem. :czytaj:

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 6 Październik 2012, 20:05   

Szkoda, że to nie jedyny "babol" w tym małym parku.
Druga ścieżka, też nie została połączona z chodnikiem.
Pod drzewami w parku, tam, gdzie wcześniej nawet chwasty nie chciały rosnąć projektant zaplanował trawniki. Inwestor przytaknął, wykonawca zrobił i efekt widoczny na zdjęciu, "Łyse pole". Czy nikt nie oglądał tego parku przed inwestycją?
No i jakość materiału nasadzeniowego - tragedia. Miejsca nasadzeń też kompletnie nie przemyślane. Projektant podaje, że złotlin lubi stanowiska słoneczne i umieszcza go w cieniu. Schizofrenik?
Kamyczek? Nie, kamyczek jest akurat super.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Październik 2012, 20:23   

Może jeszcze jakieś uwagi od społecznego inspektora nadzoru budowlanego? Jeszcze jakieś fotki? Przypomina mi to trochę tych biegających po bulwarze z wasserwagą i lupą w ręku , tez społeczników. Dziś pierwsi tam spacerują :-D Te nasadzenia wogóle tam nie są potrzebne , wystarczy tylko trawa. A we wspomnianym miejscu trawa rosła przed inwestycją, bo to jest na skraju parku i wcale tam takiego cienia nie ma. Nie wiem czemu tam nie urosła :-/ . Na wiosnę dosieje się tam gdzie jej mało i po kłopocie.
Ja osobiście z obecnej formy parku jestem zadowolony , mieszkańcy też. A,że komuś z boku sie to niezbyt podoba, trudno jego problem. Niech Pan wesprze raczej sołtysa z Czernina by i Was taki park zaplanowano, bo przydałby się.

A jak z tymi patrolami policyjnymi o które pytałem? Bo o tym cicho sza, prawda? :megafon:

pbialk 
Forumowicz
tester uczciw/prawd

Wysłany: 6 Październik 2012, 20:34   

^^^
Ryszard, masz jakieś dowody na to że to GDDKiA robi schody? Nie jest może tak, że pismo w tej sprawie od Was dostali np tydzień temu, a nie przed rokiem ( o ile w ogóle je dostali )? Nie wiem jak to wygląda naprawdę, ale jakoś posty Harrego bardziej mnie przekonują...

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Październik 2012, 20:45   

Takie dostałem info od wykonawcy parku i potem jeszcze od UM. Nie ma powodów by wątpić w te słowa. Tez o to pytałem w UM, GDDKiA robi właśnie pod górkę. Zresztą nie tylko w tym przypadku. Urzędnicy GDDKiA to państwo w państwie. Inna sprawa to jest to czy nie można było wcześniej się dogadać. ale jak na razie ten kawałek chodnika to pikuś, oby tylko takie problemy były.

[ Dodano: 6 Październik 2012, 20:56 ]
Akurat w tej sprawie to ja jestem bardziej kompetentny i w bardziej w temacie niz Harry, więc nie wiem czemu On ciebie bardziej przekonuje? Tylko dlatego,że uprawia krytykę?

pbialk 
Forumowicz
tester uczciw/prawd

Wysłany: 6 Październik 2012, 21:08   

Ryszard Antoniuk napisał/a:
Akurat w tej sprawie to ja jestem bardziej kompetentny i w bardziej w temacie niz Harry, więc nie wiem czemu On ciebie bardziej przekonuje? Tylko dlatego,że uprawia krytykę?

Dlatego, że Ty zawsze wybielasz gminę, nawet gdy ma sporo za uszami, stąd wybacz, ale dopóki nie zobaczę skanów pism - nie uwierzę :P

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Październik 2012, 21:12   

Nie wybielam tylko bronię i prostuję, bo nazbyt często są tu ślepe ataki podyktowane jedynie niechęciami personalnymi lub opcjonalnymi. Nie mam tu na myśli Ciebie @pbialk :-)

Odpowiedz do tematu