Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 20:30 Rozebrano wiadukt kolejowy w Parowach
Będąc wczoraj w lesie na Ryjewo, ściślej w okolicy miejscowości Parowy, natknąłem się na brak mostu-wiaduktu. Leży tylko ogromna sterta cegieł, z których był zrobiony. Miałem przy sobie telefon komórkowy i zrobiłem te zdjęcia. Ciekawe czy powstanie nowy wiadukt, czy nie będzie tędy przejazdu.
Na pierwszym zdjęciu widać usypaną pryzmę ziemi, aby ktoś się nie zagalopował i nie spadł w dół. Podobnie jest po drugiej stronie torów. Po lewej stronie leży sterta ziemi z cegłami. Widać ją na drugim zdjęciu.
Skoro do wywozu drewna to nadleśnictwo powinno byc zainteresowane . Ale oni tylko trzepią kasę za drewno a dalsze sprawy jak widać ich nie obchodzą nie wierzę by wspólnymi siłami nie można było wyremontować tego mostku . Ale co kogo to obchodzi . I tak kolejny zabytek nam znika.
W Niemczech np takie urokliwe miejsca są otaczane szczególną troską , bo to dziedzictwo kulturowe. Wiele takich mostków już nie jest czynnych ale są i pełnią rolę zabytków. A u nas, ech jak widać
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Skoro do wywozu drewna to nadleśnictwo powinno byc zainteresowane . Ale oni tylko trzepią kasę za drewno a dalsze sprawy jak widać ich nie obchodzą nie wierzę by wspólnymi siłami nie można było wyremontować tego mostku . Ale co kogo to obchodzi . I tak kolejny zabytek nam znika.
W Niemczech np takie urokliwe miejsca są otaczane szczególną troską , bo to dziedzictwo kulturowe. Wiele takich mostków już nie jest czynnych ale są i pełnią rolę zabytków. A u nas, ech jak widać
No tak. Upewniłeś się, że to nie Gmina Sztum ani Powiat Sztumski były zarządcą tego wiaduktu, to dawaj psioczyć i narzekać. Idę o zakład, że gdyby wiadukt był na terenie gminy Sztum , i biegła po nim droga gminna, a nie wzmiankowany "dukt leśny", śpiewałbyś zupełnie inaczej, i z zapałem broniłbyś decyzji lokalnego włodarza o rozbiórce, który przecież robi to z troski o bezpieczeństwo mieszkańców. Przypomnijmy zresztą choćby sprawę tej nieszczęsnej bramy przy cmentarzu...
I ekspert od wszystkiego się znalazł. Podejrzewam, że leśnicy musieliby naprawdę spore połacie lasu wyciąć, by utrzepać tyle kasy, by wybudować ten most od nowa. A jeśli wiadukt nie miał znaczenia komunikacyjnego, to już nie oni są od tego, by się nim zaopiekować. Raczej spoczywa to na lokalnej społeczności i samorządzie. Gdzie byłeś, jak wiadukt jeszcze stał, i wszyscy widzieli że się sypie? Aha, zaraz powiesz, że to nie Twoja gmina...
Przeciez nikt nie rozebrał bramy na cmenatarzu , ba więcej zabezpieczono elementy i odbudowano od nowa z nowych materiałów. Więc jaki sens ma porównanie odbudowanej bramy z rozebranym mostem? Ktoś jednak przez wiele lat dopuścił do tak fatalnego stanu ten obiekt. Postępowanie , raczej egoistyczne nadleśnictwa jest ogólnie znane, przytoczę tylko przykład parkingu przed Sztumem, gdy były kłopoty ze śmieciami to zamiast rozwiązać ten teren leśnicy parking zamknęli . Prosto , szybko i przyjemnie i było po temacie . Podobnie jest z tym mostem . Ale nie sprzeczajmy się, rozebrali i po problemie, szkoda jedynie,że kolejny zabytek, który nasi poprzednicy z mozołem budowali znika. Nie krytykuje tu nikogo presonalnie, nie o to chodzi.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
rozbiórka tego wiaduktu kosztowała dużo więcej niż kosztowałaby jego naprawa, stałby jeszcze ze 100 lat i mógł być elementem jakiejś ścieżki rowerowej bądź szlaku turystycznego. Wiem, bo mam rodzinne koneksje w Nadleśnictwie Kwidzyn - to na pewno była pomyłka ta rozbiórka!
dla ludzi którzy mieszkają na Parowach i na tak zwanej Byczej górze było to korzystne miejsce na dotarcie na obie te strony...
To smutne co piszesz. Niestety od 1989 roku w naszym kraju panuje tendencja do niszczenia, burzenia, rozwalania i tak trwa to do dziś. Niemcy zapewne wyremontowali by ten most i służyłby 100 lat jeszcze. U nas został zburzony ale drugiego nikt już nie postawił i pewnie nie postawi. Zniszczyć to łatwo , zbudować o wiele trudniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.