Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Drogi Zajezierze
Autor Wiadomość
Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 20 Styczeń 2012, 20:52   

O ile wiem to dom obecnego Pana Sołtysa nie stoi od czasów pruskich ;-) . Podobnie jest z innymi domami. Skoro jak tu się pisze przez tyle lat starzy mieszkańcy Zajezierza nie potrafili spowodować by drogę im, naprawiono/odnowiono to tylko zle świadczy o nich jako społeczności lokalnej,że nie potrafili się przez wiele lat zorganizować. Teraz kiedy w każdym domostwie są po 2 lub 3bauta i każdy jezdzi po 5 razy dziennie w tą i z powrotem to jest tragedia bo droga się rozjeżdża. Doskonale wiem o czym pisze i wiem gdzie stoją owe STARE/NOWE domy. I proszę darować sobie te obelgi. :-/

A jeśli chodzi o płacenie podatku od nieruchomości to nikt nikomu łaski nie robi, to obowiązek każdego kto ma nieruchomość. :megafon: :czytaj:

Forum nie jest miejscem do załatwiania takich spraw. Od tego jest Sołtys, Radny z tego rejonu i oni jako państwa reprezentanci, wspierani przez swoją lokalną społeczność powinni takie sprawy załatwiać. Czemu tak nie jest? To proszę odpowiedzi szukać w swojej, miejscowej społeczności.
Ostatnio zmieniony przez brat 10 Marzec 2012, 23:59, w całości zmieniany 2 razy  

marc 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 20 Styczeń 2012, 21:43   

Cytat:
A jeśli chodzi o płacenie podatku od nieruchomości to nikt nikomu łaski nie robi, to obowiązek każdego kto ma nieruchomość.

I obywatele mają prawo oczekiwać, że z tej składki podatkowej będą wykonywane właśnie takie inwestycje ogólnego użytku jak drogi.
Ale Ryszardzie wiemy, że lubisz podatki, już kiedyś pisałeś, że niektóre powinny być nawet wyższe. Szkoda, że to w takim razie psi obowiązek obywatela, z którego wypełniania twoim zdaniem nie może rościć żadnych oczekiwań. Chyba uważasz, że podatki są po to, żeby utrzymać rząd, urzędników, a resztę rozdać w formie zapomóg socjalnych (zwanych czasami pieszczotliwie zasiłkami dla nierobów - co jeszcze częściej ma pokrycie w rzeczywistości). By żyło się lepiej.

MadMax 

Wysłany: 6 Luty 2013, 09:24   

pochwalmy się droga w tzw dolnym zajezierzu została naprawiona w lato 2012

tylko główne pytanie do odpowiedzialnych
DLACZEGO TYLKO DO SKRZYŻOWANIA KTÓRE JEST 30M ZA P.SOŁTYSEM A DALEJ NIE???

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Luty 2013, 10:11   

A czemu nie zapytasz bezpośrednio Pana Sołtysa Zajezierza? :-)

MadMax 

Wysłany: 6 Luty 2013, 12:20   

było takie pytanie zadane :-)
odpowiedź taka jak zwykle:z powodu braku środków na dalsze ok 700 metrów drogi a ten ostatni właśnie odcinek drogi podobno został wyodrębniony uchwałą rady miasta jako droga gminna wewnętrzna II KATEGORI oczywiście bez żadnego poinformowania o tym mieszkańców których ta droga dotyczy.czy to jest zgodne z prawem??

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Luty 2013, 15:05   

MadMax napisał/a:
odpowiedź taka jak zwykle:z powodu braku środków na dalsze ok 700 metrów drogi a ten ostatni właśnie odcinek drogi podobno został wyodrębniony uchwałą rady miasta jako droga gminna wewnętrzna II KATEGORI oczywiście bez żadnego poinformowania o tym mieszkańców których ta droga dotyczy.czy to jest zgodne z prawem??

A kiedy macie zebranie sołeckie? Można poruszyć ten problem. Można tez przyjść na odpowiednia Komisję Rady Miasta.

mexx 

Wysłany: 6 Luty 2013, 19:08   

Bo dalej sa lasy i pola... autostrady jeszcze zażądajcie! Budujesz sie w takich terenach to niestety musisz sie z tym liczyc, ze pod Twoj dom gmina specjalnie dla Ciebie nie wyleje asflatu....

MadMax 

Wysłany: 6 Luty 2013, 20:33   

Ryszard Antoniuk napisał/a:
MadMax napisał/a:

A kiedy macie zebranie sołeckie? Można poruszyć ten problem. Można tez przyjść na odpowiednia Komisję Rady Miasta.

wczoraj było spotkanie sołeckie temat poruszyłem ale taka sama była odpowiedź pani kierownik referatu która się zajmuje drogami gminnymi z tym że podniesiona była kwestia jako że końcowy odcinek został zakwalifikowany jako droga wewnętrzna II kategorii i dlatego gmina niema obowiązku naprawiać i odśnieżać tej drogi tak jak odcinka który zaczyna się od jeziora parlety i niestety dlatego nikogo ten odcinek nie interesuje

i zapytam bo pan był chyba kiedyś radnym albo jest czy tak wolno radnym drogi sobie przerzucać do jakiś kategorii bez żadnego poinformowania mieszkańców??
a ta odpowiednia komisja rady miasta??
proszę o szczegóły

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Luty 2013, 20:42   

Ta właściwa Komisja to Komisja Wsi, gospodarki Komunalnej i Bezpieczeństwa , przewodniczącym jest radny Babieczko. Ja nie jestem radnym tylko Sołtysem, jednak z racji pełnienia tych obowiązków uczestniczę w pracy samorządu.
Moze mieszkańcy byli informowani a Panu to umknęło? Na pewno natomiast o klasyfikacji dróg w danym sołectwie ma wiedzę lub powinien mieć Sołtys. Na terenie sołectwa Gościszewo też mam takie drogi.

MadMax 

Wysłany: 6 Luty 2013, 20:55   

Ta właściwa Komisja to Komisja Wsi, gospodarki Komunalnej i Bezpieczeństwa , przewodniczącym jest radny Babieczko. Ja nie jestem radnym tylko Sołtysem, jednak z racji pełnienia tych obowiązków uczestniczę w pracy samorządu.
Moze mieszkańcy byli informowani a Panu to umknęło? Na pewno natomiast o klasyfikacji dróg w danym sołectwie ma wiedzę lub powinien mieć Sołtys. Na terenie sołectwa Gościszewo też mam takie drogi.

orientuje Pan się może kiedy taka komisja będzie? :-)

na 1000% procent nikt nie został poinformowany z tych oczywiście mieszkańców których sprawa dotyczy

sołtys cały czas twierdzi ze o tym ze droga została przekwalifikowana nic nie wiedział :-)

a jeśli Pan ma takie drogi w Gościszewie to też bez jakiejkolwiek zgody mieszkańców których dana droga dotyczy może zlecać takie przekwalifikowanie dróg??

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Luty 2013, 21:04   

Komisja już była 4 lutego, następna będzie w marcu ale terminu nie znam . Musi Pan napisać pismo w tej sprawie skierowane do tej Komisji. Ja taki system dróg już przejęłem przejmując sołectwo więc nie wiem na jakiej zasadzie to robiono. O terminie komisji mogę poinformować jak będę znał termin. istnieje tez możliwość zadania pytania na sesji Rady Miasta poprzez radnego tego okręgu( 23 luty).

MadMax 

Wysłany: 6 Luty 2013, 21:10   

Komisja już była 4 lutego, następna będzie w marcu ale terminu nie znam . Musi Pan napisać pismo w tej sprawie skierowane do tej Komisji. Ja taki system dróg już przejęłem przejmując sołectwo więc nie wiem na jakiej zasadzie to robiono. O terminie komisji mogę poinformować jak będę znał termin. istnieje tez możliwość zadania pytania na sesji Rady Miasta poprzez radnego tego okręgu( 23 luty).

w sumie to ok 20 osób sprawa dotyczy
prosiłbym o poinformowanie jak by Pan znał termin tej Komisji ok?

a kto jest radnym tego okręgu?
i czy można taką sytuacje odkręcić tzn jeśli chodzi o te kategorie tak jak było wcześniej??

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Luty 2013, 21:15   

Dobrze poinformuję , info przychodzi do każdego Sołtysa na meila, również do Pana Poćwiardowskiego, który jest obecny na tych komisjach. Nie słyszałem by poruszał na komisji ten temat. Kto jest radnym tego okręgu? Przyznam się,że nie wiem, czy nie czasem Adam Kaszubski?
Według mnie wszystko co zakręcono można odkręcić też, trzeba tylko motywacji i dobrej woli. Ile tam domów jest ?

Ale nie chcę się mieszać w sprawy innego sołectwa, musicie to sami załatwić.

MadMax 

Wysłany: 6 Luty 2013, 21:27   

Dobrze poinformuję , info przychodzi do każdego Sołtysa na meila, również do Pana Poćwiardowskiego, który jest obecny na tych komisjach. Nie słyszałem by poruszał na komisji ten temat. Kto jest radnym tego okręgu? Przyznam się,że nie wiem, czy nie czasem Adam Kaszubski?
Według mnie wszystko co zakręcono można odkręcić też, trzeba tylko motywacji i dobrej woli. Ile tam domów jest ?

dziękuje będę wdzięczny ,szczerze to z tego co widzimy ten kawałek drogi już go nic nie interesuje ale przed wyborami na sołtysa obiecywał bardzo wiele odnośnie tej drogi

mi też się coś obiło o uszy że chyba Adam Kaszubski jest albo był radnym tego regionu

ale sama wola żadnego poparcia sołtysa nic nie da
domów w tej chwili jest 4 ale nowych właścicieli działek i reszty to będzie ponad 20 osób
tzn jesli chodzi o ten ostatni odcinek za sołtysem

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 6 Luty 2013, 21:34   

Temat dróg to w każdym sołectwie jest temat trudny i ciężki. Ale myślę,że powoli można to wyprostować. Musicie państwo być tylko bardziej aktywni i artykułować jasno swoje potrzeby. Nasz włodarz nie jest głuchy na potrzeby mieszkańców i jak tylko może to z pewnością udzieli pomocy.

Odpowiedz do tematu