Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Mamy już właściwie zimę, a co się z tym wiąże, przez większą część doby jest ciemno. Jadąc codziennie do pracy, z niepokojem obserwuję, jak poruszający się poboczem piesi, a nawet rowerzyści, nie mają na sobie żadnych elementów, które pozwalałyby ich zauważyć dużo wcześniej w ciemności. I chociaż obecne warunki drogowe i tak nie pozwalają na poruszanie się samochodem z większą prędkością, to szanse na zauważenie pieszego i bezpieczne ominięcie go, kiedy nie posiada kamizelki, czy choćby opaski odblaskowej, są bardzo małe. Zagrożenie zwiększa się, kiedy mijają się dwa samochody i ich światła oślepiają kierowców nawzajem. Sam ostatnio znalazłem się w takiej sytuacji, pieszy w ostatniej chwili wskoczył za drzewo. Oczywiście, z drugiej strony to wszystko całkiem inaczej wygląda – piesi mają pretensje do kierowców, że jeżdżą zbyt szybko, nieostrożnie, oślepiają światłami. Nie twierdzę, że tak nie jest, ale trzeba pamiętać, że to piesi zawsze mają najmniejsze szanse podczas wypadków. Zwykły odblaskowy skrawek materiału, czy też latarka może je znacznie zwiększyć. Dlatego apeluję do wszystkich niezmotoryzowanych, którzy poruszają się drogami o zmroku – zakładajcie opaski! Kamizelki są przecież dostępne w większości sklepów, kosztują kilka złotych, a noszenie ich to żaden wstyd, a wręcz przeciwnie – pokazują że jest się rozważnym uczestnikiem ruchu drogowego.
Znowu nastał czas, kiedy przez większą część doby jest ciemno. Jest to szczególnie ważne, jeśli chodzi o poruszanie się po drogach. Warto znaleźć chwilę i podjechać na stację diagnostyczną, gdzie można sprawdzić ustawienie reflektorów. Zauważyłem, że niestety sporo samochodów ma je ustawione źle. Nie chcę operować jakimiś danymi liczbowymi, bo nie prowadzę takich statystyk, ale na podstawie moich obserwacji i doświadczeń za kierownicą mogę zaryzykować stwierdzenie, że średnio co 15 pojazd ma źle ustawione reflektory - a to może powodować oślepianie jadących z naprzeciwka. Niby mijanie się samochodów trwa moment, ale może się zdarzyć, że właśnie w tym momencie coś pojawi się na drodze, a kierowca, który jest oślepiany światłami pojazdu z naprzeciwka, nie zareaguje w odpowiednim czasie.
Światła to bardzo ważny element wyposażenia samochodu. Nasze prawo nakazuje używanie ich przez cały rok, to wiąże się z przyspieszonym zużyciem żarówek. Sprawdźmy je i wymieńmy w razie potrzeby.
Równieź piesi powinni zwracać uwagę na swoje bezpieczeństwo na drodze o zmroku - ponawiam apel o używanie odblasków i małych latarek. Jadąc rano do pracy kilka razy widziałem zawodnika, który w ciemnych ubraniach jechał sobie rowerem bez choćby małego odblasku, o światłach nie wspominając.
Przede wszystkim piesi nie są świadomi tego, że idąc drogą, gdzie nie ma chodnika, muszą ustąpić jadącym samochodom. Większość ludzi myśli że pieszy ma na drodze pierwszeństwo, a tak nie jest. Na drodze pierwszeństwo mają samochody i piesi muszą ustępować, jest to opisane w kodeksie drogowym.
Prowadzac auto przez ulice Sztumu jest ciężko dostrzec pieszego, zwłaszcza o zmroku i gdy z naprzeciwka jadą inne pojazdy. Problem nie lezy w odblaskach, bo w innych miastach piesi ich nie noszą, a sa widoczni. W godzinach zmroku i wczesnowieczorych na ulicach nie ma oświetlenia - bynajmniej jeszcze kilka dni temu latarnie uliczne nie byly zapalone. To w głównej mierze rozmyłoby problem. A poza miastem, gdzie drogi nie są oświetlone, to rzeczywiscie spacerowicze powinni obowiazkowo posiadać odblaski.
Prowadząc auto przez ulice Sztumu jest ciężko dostrzec pieszego
Prowadząc samochód lepiej patrzeć na jezdnię niż na chodnik Domniemam Arku, że chodzi Ci o przejścia dla pieszych. Rzeczywiście jest to uciążliwe i niebezpieczne. Problem doświetlenia niektórych przejść np. na Placu Wolności poruszany był na komisjach Rady Miejskiej (jeśli dobrze pamiętam składałem na ten temat interpelację). Mają zostać one lepiej doświetlone przy okazji realizacji inwestycji Rewitalizacji Centrum Sztumu.
Oczywiście Adamie, że mam na myśli przejścia dla pieszych, kierowca w naturalny sposób musi wykazać uwagę, ale nie zmienia to faktu, ze ten pieszy musi być widoczny. Pytanie jest więc, czemu latarnie uliczne nie świecą już od godz. 15, a nawet wczesniej? (głownie chodzi o ul. Mickiewicza)
Podstawą jest tu umowa na dostawę energii - świecą w godzinach określonych w umowie. A dlaczego nie od 15:00 bo jeśli dobrze kojarzę o 15 jest jeszcze widno. Należy pamiętać też o oszczędności energii elektrycznej. Nie wyobrażam sobie świecenia latarni ulicznych o godzinie 14:00.
Czyli słaba umowa, bo nawet po 17 kilka dni temu nie było oświetlenia (nie wiem jak teraz, jestem poza miastem). Warto dzis sprawdzić Adamie, kiedy latarnie swiecą?! I życzyć Tobie skutecznego odświezenia tego problemu.
Oszczędzanie jest słuszne, ale nie kosztem życia (narazie możemy byc szczęsliwi, że nie przytrafił się wypadek). A jesli to oszczędzanie pod pretektem globalnego ocieplenia, to oczywiście w takie bajki nie uwierzę
Mała korekta: Latarnie w miecie zapalają się na podstawie wskazań tzw "zegara" działającego przez cały rok. Zegar ustawiony jest zgodnie ze średnią długością dnia w danym dniu roku i na tej podstawie zapalane są światła w mieście. Systematycznie w miarę zbliżania się przesilenia letniego latarnie będą zapalały się później, bo dzień będzie się wydłużał a zimą odwrotnie.
Arek, nawet tutaj musiałeś błysnąć... Jako osoba inteligentna, która zamierza (jak mniemam) brać udział w życiu politycznym, powinieneś orientować się na jakich zasadach miasto i gmina jest oświetlane. Albo próbować coś z tym zrobić, jeśli uważasz że jest złe.
Widzę KA - wojujesz. Może tym razem ja spytam, o co Ci chodzi? Usilnie chcesz wiedziec, czy będę startował do wyborów?! :570:
Człowieku, nie zalezy mi na Twoim popraciu, bo już tłumaczylem, że nie kandyduję do RM Sztum i na żadne inne tu stanowisko.
Tymbardziej nie muszę się znać na czymkolwiek, moją funkcją jest co najwyżej zgłosić problem, a Pan Dzikowski, Pan Tabor, Pan Oleksiak, czy kol. Kaszubski i inni mają się tym zaintersować, a jeśli to niezbędne -niezwłocznie zająć.
Wybacz, ale nie po to płacę solidne podatki, żebym sie zajmował łapaniem bazdomnych psów, oczyszczaniem miasta, albo jego oświtleniem. Skoro "socjalizm wolnorynkowy" (tylko Europa, a ostatnio Stany, mogła wpaść na taki eksperymentalny pomysł) to taki wspaniały ustrój, to proszę bardzo, niech władza zasuwa, żeby było mi dobrze.
Jak nie ma odblasków, to warto wziąć latarkę (poza miastem, oczywiscie, ale można i w mieście - kosmicznym krokiem świetlnym )
O właśnie, dla sympatyków absurdalnego dowcipu propnuje niszową formację Józef K.:
http://spoldzielnialitera...tacja/index.php
Cóż. Kolega ichu apeluje o noszenie odblasków przez pieszych poruszających się po drogach, oraz o sprawdzenie świateł w samochodach. Za to Ty musiałeś oczywiście wcisnąć swoje 3 grosze, że miasto jest źle oświetlone, a to że umowa jest zła...
Od wytykania błędów na forum nie przybędzie Ci poparcia - przynajmniej u mnie (ale sądzę, że tym się najmniej martwisz )
Myśle, ze wpasowałem sie dobrze w temat, mówimy o odblaskach życia, oswietlenie miasta jest tak samo ważne. Spójrz na swoj wpis, to Ty zmieniłeś temat, heh
A co odblasków to zgadzam się całkowicie z Tobą ichu, są one bardzo potrzebne.
Przejeżdżając przez Sztum o godzinie 16, gdy jest duży ruch pojazdów jak i ludzi nie trudno o wypadek. Ludzi którzy przechodzą przez przejścia dla pieszych można zauważyć w ostatniej chwili, gdzie już na reakcję jest za późno. Jest ciemno i mokro, duży ruch pojazdów w obie strony sprawia, że taką osobę która jest np na wysepce ciężko dostrzec. Dodatkowo takie osoby bez zastanowienia i szybko wchodzą na pasy, nie wiedząc pewnie, że kierowca nie jest w stanie tak szybko się zatrzymać (w szczególności w tą porę roku).
Nie wspomnę już o osobach, które przebiegają przez jezdnię w miejscu niedozwolonym (jestem szybki, na pewno zdążę), i to pozbawione jakiegokolwiek odblasku. Jak na złość taka osoba jest w ubraniu koloru ciemnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.