Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Racja @bogus ryneczek jest bardzo ładny. Tylko są tacy jak np @pbialk co chcieliby go przerobić na zajezdnię autobusową i dworzec autobusowy
Niektórym marzą się te asfaltowe miejsca parkingowe w okół kościółka. Jak dobrze, że już ich nie ma. Teraz to miejsce tętni kulturą. Co rusz są organizowane różne imprezy w tym miejscu, czego niestety nie było wcześniej w takiej ilości.
Dokładnie @bogus, dzięki rewitalizacji ryneczek nabrał nowego blasku . Kiedyś nie można było tam robić imprez plenerowych właśnie ze względu na ruch samochodowy i autobusowy. Teraz jest to miejsce tętniące życiem kulturalnym, szczególnie w okresie letnim. Myślę,że z czasem i usadowią się tam biznesy , bo ludzie dojdą do wniosku,że warto. Mnogość imprez kulturalnych dobrze promuje ryneczek jako miejsce spotkań towarzyskich, gdzie warto przyjść, posiedzieć, wypić piwko ze znajomymi.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Racja @bogus ryneczek jest bardzo ładny. Tylko są tacy jak np @pbialk co chcieliby go przerobić na zajezdnię autobusową i dworzec autobusowy
Niektórym marzą się te asfaltowe miejsca parkingowe w okół kościółka. Jak dobrze, że już ich nie ma. Teraz to miejsce tętni kulturą. Co rusz są organizowane różne imprezy w tym miejscu, czego niestety nie było wcześniej w takiej ilości.
Ale jesteś złośliwy. To muszę Cię zmartwić - mnie te miejsca parkingowe ani ziębią ani grzeją bo blisko domu mam prywatny garaż. Natomiast widzę każdego dnia przez okno, że tak mieszkańcy jak i potencjalni dzierżawcy lokali są innego zdania niż Ty i @Ryszard i Wasza propaganda nic tu nie zmieni.
A nagonka na autobusy to kolejna rzecz która wskazuje na to że potrzeby mieszkańców macie kompletnie w nosie, a liczą się tylko Wasze chore wizje. Bo po co wysadzić pasażera bezpośrednio pod domem ( wokół Pl. Wolności jest jednak spore skupisko mieszkańców ), skoro można go wysadzić gdzieś w krzakach. Bo Panu i Władcy tak się uwidziało.
[ Dodano: 9 Sierpień 2015, 12:02 ]
bogus napisał/a:
Dla mnie nasz ryneczek jest piękny i wierzę w to, że będzie jeszcze piękniejszy gdy zjawią się inwestorzy by odbudować wschodnią pierzeję.
Akurat tego tematu chyba nie powinieneś wywoływać, bo zdaje się już za rok Twoja ukochana władza będzie musiała się gęsto tłumaczyć, jak ze zobowiązania do zabudowy wywiązuje się inwestor, któremu działka została sprzedana po bardzo niskiej cenie ( przypomnijmy - ok. 10x taniej niż w Malborku ) właśnie ze względu na to zobowiązanie.
_________________ Góralska teoria poznania mówi, że są trzy prawdy: Święta prowda, Tyż prowda i Gówno prowda.
Pbialk, robisz jak zwykle swoje wywody. Dla mnie ryneczek jest super. Moje zdanie podzielają goście, którzy odwiedzają nasze miasto. Ten kto nie jest zadowolony to i tak nie będzie choćby ten rynek ozłocono.
Ps. Zrobiłem w poprzedniej wypowiedzi rażący błąd pisząc rozdzielnie "w okół kościółka".
Urażonych przepraszam. Miało być oczywiście "wokół kościółka".
Jest czym sie chwalic bo nie ma w okolicy drugiego tak szybko rozwijajacego sie i tak szybko zmieniajacego miasteczka jak Sztum.Nawet te nieco wieksze od nas nie maja takiego tempa i rozmachu inwestycji.Wiec jest czym sie chwalic.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Jest czym sie chwalic bo nie ma w okolicy drugiego tak szybko rozwijajacego sie i tak szybko zmieniajacego miasteczka jak Sztum.Nawet te nieco wieksze od nas nie maja takiego tempa i rozmachu inwestycji.Wiec jest czym sie chwalic.
To racja, skoro Sztum stać zapłacić 2,8 mln za wybudowanie szatni przy boisku a Malbork za te same pieniądze ma kompleksowy remont łącznie z płyta boiska - no jest to rozmach bogatego Sztumu, prawda.
Dodatkowo firma przygarnie 1,4mln jako "roboty dodatkowe" uwzględnione w warunkach przetargu - tak jak przy jumbach.
No i gratisowe 1,4mln na parking dla prywatnej firmy.
Sztum ma rozmach, to prawda.
Tylko w SP2 dzieci będą do 18 miały lekcje - ale one nie głosują.
SANCZOPANSA Forumowicz Pomógł: 11 razy Skąd: SZTUM
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 00:07
A dzieci z piekła jeżdżą do Czernina. Nawet Niemcy za czasów wolnego miasta nie dali rady zamknąć tej szkoły. A obecna władza dała radę, deptaczki, pseudoryneczki, parkingi dla zaprzyjaźnionych firm ważniejsze, na to nałożono debilizm MEN-u i mamy krok wstecz o 30 lat w dziedzinie dostępności do edukacji. Ciekawe, jakby tak urzędasom lokalnym i rządowym zredukować liczbę biurek o połowę i kazać pracować na dwie zmiany. Jak sześciolatki wytrzymują to i dorośli dadzą radę. Placyk koło urzędu to potrafią doinwestować jak należy a szkoły wiejskie pozamykać bo za drogie. Na taczki z taką władzą i do PSZOK-u, chociaż tam pewnie znaleźliby przepis nie pozwalający ich przyjąć, zdać tam cokolwiek to istny cud ( Kolejna reforma zpier... w rządzie a dopartaczona w naszej gminie, ale nic to, kasa płynie a smieci po rowach coraz więcej)
No widzisz bo za czasów Niemca w tej szkole było duzo dzieci a za rządów PO ludzi wymiotło, dzieci rodzi się mało i nie ma komu chodzić do tej szkoły. Za Niemca dzieci chodziły pieszo do szkoły za Leszka jezdzą komfortowym busem. Nie rozumiem tych pretensji. Pretensje raczej do MEN i rządu a nie tu. Jedz do Warszawki i Pani Kopacz lub Dudzie się wypłacz kolego.
SANCZOPANSA Forumowicz Pomógł: 11 razy Skąd: SZTUM
Wysłany: 12 Sierpień 2015, 18:04
Nie rozumiesz pretensji bo:
1) w Gościszewie szkoły nie zamknęli i do osiemnastej sześciolatków w szkole nie kiszą.
2) nie rozumiesz z zasady tego, co Ci nie pasuje
3) ogólnie niewiele rozumiesz poza marksizmem leninizmem i taboryzmem
Jakość edukacji w naszej gminie cofa się do poziomu z czasów późnego Jaruzelskiego, ale oczywiście to wina czynników zewnętrznych, brakuje jeszcze zrzucanej przez imperialistów stonki.
To chyba kolega cofa sie w czasie bo retoryka jakby przedawniona. Nie zamyka sie tego co funkcjonuje i żyje. Co świeci pustakami trzeba zamknąć i zagospodarować inaczej. Gościszewo jest rozwojową miejscowością gdzie ciągle przybywa nowych osadników. Więc sytuacja jest tu inna niż np w Piekle, Białej Górze czy Postolinie. To nie komuna za którą jak widzę tęsknisz mentalnie, która wszystko utrzymywała co się tylko dało.
Ja z jakości naszego szkolnictwa jestem zadowolony, przynajmniej jeśli chodzi o poziom szkoły w Gościszewie. Gro uczniów z tej szkoły poszło do malborskich gimnazjów, moje córki tez. I to do renomowanych gimnazjów, wiec chyba poziom nauczania nie jest niski?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.