Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Już po raz trzeci w ciągu roku Regionalne Towarzystwo Inwestycyjne z siedzibą w Dzierzgoniu ogłosiło nabór uczestników do projektu „Czas na biznes” współfinansowanego z środków Unii Europejskiej.
Regionalne Towarzystwo Inwestycyjne z siedzibą w Dzierzgoniu jest spółką akcyjną, która powstała z inicjatywy władz samorządowych Miasta i Gminy Dzierzgoń oraz lokalnych przedsiębiorców w 1994 roku. Od tego to czasu zajmuję się ona udzielaniem informacji w zakresie zakładania własnej działalności, wyszukiwaniu partnerów gospodarczych a także jak wprowadzić informacje o ofercie handlowej do baz danych. RTI zajmuję się również wyszukiwaniem finansowania zewnętrznego a także udzielaniem poręczeń kredytowych, stanowiących dodatkowe zabezpieczenie kredytów. Kolejną usługą jaką oferuję owa spółka jest pomoc w sporządzaniu biznes planu a także pomoc w pozyskiwaniu dotacji unijnych dla przedsiębiorców.
Ta ostatnia usługa jest bezpośrednio związana z projektem „Czas na biznes”. Czym owy projekt się charakteryzuję? Jest on skierowany do osób nieaktywnych zawodowo lub z zatrudnieniem, które chcą założyć własną działalność gospodarczą już po raz trzeci w ciągu roku! Pierwszy projekt o tym tytule był skierowany tylko do mieszkańców Miasta i Gminy Dzierzgoń, drugi został rozszerzony na cały powiat sztumski tak samo jak trzeci, obecnie realizowany.
Pewnie zastanawiacie się Państwo na czym ma polegać pomoc projektu „Czas na biznes” w rozpoczęciu własnej działalności? A odpowiedź jest prosta 25 tysięcy złoty. W dwóch pierwszych edycjach stawka była większa, gdyż gra toczyła się o 40 tysięcy złoty, lecz trzecia edycja projektu jest finansowana ze środków które nie zostały wykorzystane w tych wcześniejszych.
Aby mieć szanse na tak fantastyczny strat jak przedsiębiorąca należało złożyć wypełniony wniosek, który jest dostępny na stronie internetowej Regionalnego Towarzystwa Inwestycyjnego w Dzierzgoniu, po weryfikacji takich wniosków potencjalni uczestnicy zostali zapraszani na rozmowę. Przejście tego etapu nie jest jednak równoważne z otrzymaniem pieniędzy. Należy wziąć udział w cyklu szkoleń, których celem jest przygotowanie uczestników pod względem merytorycznym do prowadzenia własnej działalności (np. jaki rodzaj opodatkowania należy wybrać lub jakie przepisy prawne należy znać); rezultatem szkoleń ma być również napisanie przez uczestników biznes planu, który zdecyduje o przyznaniu dofinansowania lub nie. „Czas na biznes” w dwóch pierwszych edycjach przewidywał dofinansowanie dla 37 osób, obecna edycja jest dla 12 szczęśliwców.
Dzięki projektowi „Czas na biznes” oraz „Czas na biznes w powiecie sztumski” powstało wiele nowych działalności związanych z usługami między innymi nowe zakłady kosmetyczne, sklepy odzieżowe lub też usługi związane z kompleksowym wykończeniem wnętrz. „Czas na biznes” vol. 3 w obecnej chwili jest w fazie szkoleń i za około miesiąca dowiemy się z jakich nowych możliwości będziemy mogli korzystać My – mieszkańcy powiatu sztumskiego. Ponieważ projekt realizowany przez Regionalne Towarzystwo Inwestycyjne w Dzierzgoniu nie tylko pomaga rozwinąć skrzydła nowym przedsiębiorcą ale także poprawia jakość usług oferowanych na terenie naszego powiatu.
Oho, czyli bedziemy mieli 12 nowych fikcyjnych firemek krewnych i znajomych królika, bo jakoś nie słyszałem, żeby jakaś poważna firma powstała dzięki tym dotacjom, a wręcz przeciwnie.
Wiadomość po fakcie! Czemu nie napisaliście o tym, jak jeszcze można było składać wnioski? Może któryś z forumowiczów by miał ochotę spróbować, a teraz... nic taka informacja nie wnosi.
Jak czytam takie tematy to mi się scyzoryk otwiera.
na własnym przykładzie doświadczyłem jak odbywają się szkolenia z zakresu prowadzenia działalności gospodarczej w tym Regionalnym Towarzystwie.
Wiecie jak?
15 minut potrzebowałem aby dostać dokument potwierdzający odbycie szkolenia z tego zakresu.
To jest jakaś ściema.
Wystawia się mi dokument w którym stwierdza się że odbyłem szkolenie z zakresu prowadzenia własnej firmy.
Skandal.
Potrzebne mi to było do wniosków, które składałem jako bezrobotny o dofinansowanie na założenie własnej działalności.
Handel internetowy, poprzez portale aukcyjne.
5 razy składałem wnioski i nie dostałem pomocy.
wnioski robiła profesjonalna firma więc błędów merytorycznych nie było, ba w mojej ocenie i firmy jakichkolwiek!!!! błędów nie było.
Za każdym razem okazywało się że niby wszystko jest ok ale potrzebuje dwóch żyrantów o dochodach minimum 2000zł netto bo jest to biznes mało wiarygodny.
Po wielu staraniach darowałem sobie.
Otworzyłem po ciężkich bojach swoją działalność bez pomocy Urzędu Pracy ani też Towarzystwa Rozwoju Regionalnego.
Ciężko mi jest bo nigdy nie miałem do czynienia z prowadzeniem firmy a instytucje do tego powołane aby pomagać olewają sobie sprawę.
Biorą kasę za nic nie robienie.
To jest tworzenie fikcyjnych stanowisk aby ktoś mógł zarobić.
Zaczynam od zera.
A jak się zapytałem czy jak bym chciał otworzyć zakład fryzjerski, czy bym dostał pomoc - tak oczywiście bo to jest zawsze potrzebne, i nie ważne że zakład fryzjerski w Sztumie jest prawie za każdym rogiem.
A fryzjerem nie jestem.
A przy okazji gdy miałem pilne spotkanie podczas zakładania swojej działalności i nie mogłem się stawić w urzędzie pracy na określoną godzinę do podpisu, to zostałem wypisany z rejestru bezrobotnych, tym samym straciłem ubezpieczenie.
Taki mnie spotkał los.
Nie dajcie się nabierać na teksty o szkoleniach przygotowujących was do prowadzenia firmy.
Dajecie dowód osobisty, po krótce mówicie czym się chcecie zajmować i po sprawie.
A w głowie dalej nic.
Tylko papier macie.
Taka jest rzeczywistość i nie mówię tego aby was przestraszyć, a jedynie wszczepić do głowy fakt że tylko swoją ciężką determinacją i pracą dojdziemy do czegoś.
Państwo nie jest przyjazne w pomaganiu bezrobotnemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.