Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Jezioro Białe
Autor Wiadomość
G.K 

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 13:30   Jezioro Białe

Witam, czy ma ktos może jakieś informacje na temat jeziora Białego bo robię rys biologiczno - historyczny na temat tego jeziora lecz nie ma prawie nic o nim. Może wie ktoś jakiekolwiek informacje na ten temat. Historyczny i biologiczny, wszystko co można by umieścić w opisie.

mlodylg2 
Forumowicz

Wysłany: 13 Lipiec 2012, 14:35   

syf kiła i mogiła :) :P mam nadzieje, ze pomogłem :D

a tak na powaznie to pogadaj z Hagedorn, on ma pojęcie na temat Sztumu

G.K 

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 14:41   

mlodylg2 napisał/a:
syf kiła i mogiła :) :P mam nadzieje, ze pomogłem :D

a tak na powaznie to pogadaj z Hagedorn, on ma pojęcie na temat Sztumu

Hmn .... nie wiem co masz na myśli po przez te słowa? jeżeli chodzi ci o wode to wiedz że tak się dzieje bo jest masowy rozwój sinic stymulowany jest przez kilka czynników: wysoką temperaturę wody (20-30 st C), bezwietrzna pogodę, podwyższone stężenie miogenów. Sinice obumierając wydzielają do środowiska wodnego różne substancje aktywne biologicznie (np. olejki eteryczne), nadając wodzie nieprzyjemny zapach i smak. a jeżeli chodzi o śmieci no to podziękować można tylko i wyłącznie ludziom za brak kultury. ogólnie dzięki za odpowiedz i spróbuje się z nim skontaktować. pozdrawiam

AdamStm 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 15:09   

Jeżeli chodzi o wodę to był kiedyś wrzucony na forum filmik ukazujący pływające chemikalia z fili albo z fabryki mebli :) Gadkę o sinicach włóż sobie między bajki :)

Harry 
Forumowicz

Wysłany: 13 Lipiec 2012, 21:01   

Właścicielem Białego jest Nadleśnictwo Kwidzyn a dzierżawi je PZW Okręg Elbląg.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 21:31   

Każde jezioro jest badane przez Sanepid. Może są dostępne informacje na ten temat? Nie sądzę by przedsiębiorcy pozwalali sobie na spuszczanie chemikaliów do jeziora, za to są duże kary :-/

AdamStm 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 22:02   

http://www.youtube.com/watch?v=RMLA_G2RpXw

Było już na forum. Wystarczający dowód.

G.K 

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 23:02   

kurcze proszę kogokolwiek o to by napisał coś na temat wody czyli głębokość itp klasa wody lub historia co tam sie znajdowało a tymczasem piszecie o bzdetach o czy nie macie pojecia jedynie pan Ryszard widze napisał mądrze. Otóż Jezioro Białe od 2004 roku jest monitorowane przez Państwowa Powiatową Stację Sanitarno Epidemiologiczną w Malborku oraz Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Gdańsku. Tak więc AdamStm zaczerpnij wiedzy na ten temat bo widze że jesteś nie kumaty a jak ktoś prosi o jakieś info o jeziorze to nie prosi o komentarze tak błache jak ty! Od 2011 roku opiekunem tego jeziora jest Koło PZW nr 25 w Sztumie którego jestem członkiem i z tego co mi widomo to był tylko jeden incydent ale to w 2007 roku ale od tego czasu mineło 5 lat także co niektórzy są zacofani we wiadomościach.
P.S ten filmik którym chcesz sie pochwalić jest właśnie z 2007 roku także chłopaku nie popisałeś sie a jeżeli nie umiesz czytać pytania bo prosiłem o rys biologiczno historyczny a nie o takie bzdety. Takimi sprawami zajmują się inne organy.

PR 

Wysłany: 13 Lipiec 2012, 23:15   

Kiedyś szukałem informacji ogólnie o Sztumie i znalazłem ciekawą literaturę w bibliotece miejskiej. Były też tam informacje m.in o jeziorze białym. pzdr

G.K 

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 13 Lipiec 2012, 23:16   

A dla osób które spały na biologi mogę napisać także dla AdamaStm że wzrost liczebności organizmów powoduje zwiększone zapotrzebowanie na tlen. Tlen rozpuszczony w wodzie jest bardzo szybko wykorzystywany na rozkład martwych szczątków organicznych. W konsekwencji woda zmienia swoją barwę i zapach, staje się mętna, a rozkładające się komórki glonów tworzą brunatne płaty pływające po powierzchni wody. radziłbym najpierw zaczerpnąć wiedzy na temat wód i organizmów w nim żyjącym a nie komentować bez jakiejkolwiek wiedzy. Owszem w 2007 wykazano wiele martwych ryb lecz nie wiem czy nie przez to że było za mało tlenu. Nie bronie w zadnym wypadku przedsiębiorców sąsiadujących z tym jeziorem ale jeżeli nie było żadnego stwierdzenia że wlewali nieczystości to nie piszcie tak tylko piszcie o to co proszę czyli o historie i rys biologiczny.Bo odbiegamy od tematu

[ Dodano: 13 Lipiec 2012, 23:21 ]
AdamStm widzę że jesteś młody i twoje odpowiedzi są na poziomie podstawówki. Pisze na tym forum bo wiele osób ma dostęp do tego typu informacji a jeżeli chodzi o książki to owszem może i są jakieś informacje ale więcej dowiemy sie od ludzi niekiedy pracujących w urzędach bo mają dostęp do danych. a jeżeli chcesz zabłysnąć przed znajomymi że piszesz na forum i próbujesz być mądrzejszy niż jestś to daruj sobie i nie pisz bo nie o taki debilne odpowiedzi mi chodzi.

JakuB 
Forumowicz

Wysłany: 13 Lipiec 2012, 23:45   

Odpowiadając na temat to mogę jedynie radzić pójść do bractwa rycerskiego do p. Podlewskiego lub Dzikowskiego (nie pamiętam kto to dokładnie prowadzi) - jestem pewny, że w ich dokumentach będzie coś ciekawego na temat jeziora. Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez brat 17 Luty 2013, 02:14, w całości zmieniany 1 raz  

G.K 

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 14 Lipiec 2012, 11:38   

Dzięki JakuB było by super

jarema74 
Forumowicz
misio i pysia

Wysłany: 18 Lipiec 2012, 12:38   

co nie co obiło mi się o uszy z opowiadań dziadków że kiedyś w tym miejscu był tartak a dokładniej składowisko drewna. nie wiem na ile jest to prawda, takie zasłyszane opinie do mnie dotarły. sam jestem ciekaw czy jest to akwen sztuczny czy naturalne zagłębienie.
na mapach przed wojennych dostępnych w internecie jezioro już widnieje, to zapewne trzeba by poszukac jeszcze dalej wstecz.

imigrant2 
imigrant2

Wysłany: 14 Styczeń 2013, 01:04   

z tego co wiem to zbiornik sztuczny, pobierano tam materiał do budowy drogi do Białej Góry

Odpowiedz do tematu