Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Wysłany: 12 Maj 2010, 11:37 Czytam sobie: Sensacyjne
Jako, że niedawno skończyłam czytać, ośmielę się polecić: Zwodniczy Punkt Dana Browna
Cytat:
„Najnowszy satelita NASA wykrywa niezwykły obiekt w lodowcach Arktyki, meteoryt ze śladami życia pozaziemskiego. Biały Dom przygotowuje się do poinformowania o odkryciu światowej opinii publicznej. Stanowiłoby ono sensację na miarę lądowania człowieka na Księżycu i zapewniło urzędującemu prezydentowi USA reelekcję. W celu zbadania meteorytu i stwierdzenia jego autentyczności na Arktykę udaje się grupa naukowców. Do grupy na osobiste polecenie prezydenta dołącza Rachel Sexton, analityk wywiadu, by przygotować opis znaleziska dla Białego Domu. Towarzyszy jej Michael Tolland, światowej klasy oceanograf. Wkrótce okazuje się, że rzekome odkrycie to precyzyjnie przygotowana mistyfikacja. Człowiek, który za nią stoi, zrobi wszystko, by prawda nie ujrzała światła dziennego. Rachel i Michael muszą uciekać, tropieni przez bezlitosnych komandosów-zabójców. Próbują ostrzec prezydenta i ustalić, kto kryje się za misterną intrygą, zwodniczym punktem na kreślonej przez nich mapie spisku...”
Literatura najwyższych lotów to nie jest, ale wciąga i lekko się czyta….
Czekam na polecenie innych ciekawych pozycji z gatunku sensacji, trzeba w końcu rozruszać, ten omijany szerokim łukiem przez forumowiczów dział
_________________ Im bardziej poznaję ludzi - tym bardziej kocham zwierzęta
Ja polecam serię kryminałów Marka Krajewskiego o detektywie Mocku, który rozwiązuje zagadki kryminalne w międzywojennym Wrocławiu, czyli Breslau, a w ostatnich 2 tomach również we Lwowie.
a ja polecam kapitalny cykl przygód komisarza Drwęckiego w międzywojennej Polsce autorstwa Konrada Lewandowskiego - ukazało się już 5 tomów:
http://katedra.nast.pl/seria.php5?id=1371
Ja polecam serię kryminałów Marka Krajewskiego o detektywie Mocku
Mocka nie pokochałam od pierwszej strony , ale jednak wciągnął mnie, do pióra Krajewskiego musiałam się przyzwyczaić , natomiast komisarz a raczej nadkomisarz Drwęcki został jednym z moich ulubionych bohaterów, chociaż za mną dopiero Elektryczne Perły KT Lewandowskiego. Na szczęście nasza biblioteka nieźle zaopatrzona i w Krajewskiego i w Lewandowskiego.
[ Dodano: 1 Czerwiec 2010, 14:26 ]
Między Krajewskim a Lewandowkim w łapki wpadł mi Colin Forbes ze swoim Syndykatem Zbrodni.... "łyknęłam" w jeden wieczór
Cytat:
Kim jest Hugo? Skąd przybył? Człowiek, którego twarzy nikt nigdy nie widział, kieruje Sztokholmskim Syndykatem - międzynarodową organizacją, posługującą się szantażem i terrorem. Do walki z tajemniczym przeciwnikiem staje Jules Beaurain, były nadinspektor brukselskiej policji. Nie wie, że Syndykat już wcześniej wydał na niego wyrok śmierci..
Ja ostatnio przeczytałem "Zdradę Kopernika"Artura Górskiego. Współczesna powieść sensacyjna, ze sporą domieszką motywów historycznych, bardzo przyjemnie się czyta (co niektórzy mówią nawet, że po przeczytaniu tej książki można śmiało startować na konkurs o Mikołaju Koperniku ). I przyznam szczerze, że Artur Górski bardzo racjonalnie dozuje dawki historii, dowiadujemy się sporo, a jednocześnie nie nudzimy się, jak to bywa u innych autorów, którzy rozpisują na dziesiątkach stron opis bitwy czy oręża...
na osłodę, popołudnia urlopowe spędziłam z Henningiem Mankellem i jego komisarzem Wallanderem
polecam także inne skandynawskie kryminały: szwedzką trylogię "Millenium" Stiega Larssona oraz norweską "Trylogię z Oslo" Jo Nesbo - obie w naszej bibliotece!
"Jakub Wędrowycz. Egzorcysta, kłusownik, wróg władzy publicznej a szczególnie policji. Pije cały czas i dzięki temu zachowuje bystrość umysłu i trafność oceny sytuacji. Przenosi się w czasie, poskramia duchy, wampiry i wszelkie inne nadprzyrodzone stworzenia. Z każdym się napije i pogada. Śmieszna książka opierająca się trochę o paradoksy minionej epoki PRL a także okresu carskiej Rosji. Cała seria warta przeczytania. "
Jeśli lubicie książki z humorem i które się czyta praktycznie jednym tchem to polecam serie książek o Jakubie Wędrowyczu autorstwa Andrzeja Pilipiuka.
Tylko jedna uwaga! Często niekontrolowanie wybucha się śmiechem
Polecam
Sympatyków Sherlocka Holmsa z pewnością ucieszy fakt, iż Anthony Horowitz w "Domu Jedwabnym" wraca do dziewiętnastowiecznej Anglii i przygód tego detektywa. Książka fajna, w klimacie tych pisanych przez Conan Doyle'a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.