Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Wysłany: 17 Grudzień 2011, 20:33 Ciemno jak w...Gościszewie.
Byłem dziś w Gościszewie, pięknej wsi na Powiślu.
Pięknej jednakże tylko w dzień, lub jak kto woli przy głównej ulicy.
Próbowałem się dostać na cmentarz. Było po 17.00 i miałem z tym spory problem.
Ciemno jak w potocznych czterech literach. Nawierzchnia drogi dziurawa, błotnista z wystającymi cegłami na zakręcie przy ranczo Pana M.
Ciekawe, kto tam jest sołtysem?
To trzeba było zadzwonić lub napisać . Faktycznie do Warszawy trafiłeś . Jadąc od Sztumu, skręcasz w drogę na Węgry w lewo ( piękny równy asfalt) jedziesz jakieś 300m potem pierwsza w prawo , cmentarz widać z drogi i masz jakieś 100m drogi do niego. I cała filozofia . W Czerninie to jak mniemam wszystko oświetlone jak w Las Vegas i drogi równe jak na lotnisku , tylko pozazdrościć. A tak psioczycie na Kazia Barańskiego
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Jadąc autobusem z Czernina ciężko jest namówić kierowcę aby skręcił w drogę na Węgry!
W Czerninie Rada Sołecka, właśnie z Panem Kaziem na czele co roku przeznacza nasz fundusz na nowe chodniki. Kilka dni temu zakończyły się prace na ul. Akacjowej - 200 metrów chodnika.
Nasz sołtys różni się tym od innych, że potrafi zebrać wkoło swojej osoby ludzi chcących coś zrobić.
Ach o czymś jeszcze zapomniałem napisać. W Gościszewie na przystankach autobusowych nie ma koszy na śmieci!!! Panie sołtysie trzeba coś z tym zrobić!
Jadąc autobusem z Czernina ciężko jest namówić kierowcę aby skręcił w drogę na Węgry!
W Czerninie Rada Sołecka, właśnie z Panem Kaziem na czele co roku przeznacza nasz fundusz na nowe chodniki. Kilka dni temu zakończyły się prace na ul. Akacjowej - 200 metrów chodnika.
Nasz sołtys różni się tym od innych, że potrafi zebrać wkoło swojej osoby ludzi chcących coś zrobić.
Ach o czymś jeszcze zapomniałem napisać. W Gościszewie na przystankach autobusowych nie ma koszy na śmieci!!! Panie sołtysie trzeba coś z tym zrobić!
Nasza Rada Sołecka tez zbiera i przeznacza fundusze na nasze cele. Zgodnie z tym czego chcą mieszkańcy. W ubiegłym roku przeznaczono fundusze na kompletną modernizację boiska sportowego, w tym roku zdecydowano przeznaczyć na modernizację budynku remizy strażackiej ( kompletne pokrycie dachu wraz z orynnowaniem) . Przypominam,że decydują o tym co ma być robione w danej wsi mieszkańcy a nie sołtys sam . Ma Pan rację koszy brak( ale przy jednym tylko przystanku), zgłosiłem to już wczesniej Panu Burmistrzowi i teraz czekamy aż gmina zakupi takie kosze i nie tylko dla przystanku ale będą rozlokowane w kilku miejscach przy chodniku. Jeśli chodzi o oświetlenie to niestety gmina nie ma funduszy na nowe punkty oświetleniowe i w najbliższym czasie trudno o nie będzie.
Jeśli chodzi o inwestycje to Gościszewo jest drugie po Czerninie, mieszkańcy to rozumieją, widzą, doceniają na szczęście nie mamy tu zadymiarzy tylko zgodne społeczeństwo. Mamy wszystkie media takie jak w mieście włącznie z gazem ziemnym , powoduje to ,że wieś jest jednym z atrakcyjniejszym miejsc do budowy domów. Docenili to mieszkańcy Malborka, którzy nad budują domy i przenoszą się do nas. Fakt drogi wewnątrz wsi sa największą bolączką mieszkańców i moją ale przypominam,że jestem sołtysem krótko a ten stan rzeczy jest wynikiem wieloletnich zaniedbań , Gościszewo miało innych sołtysów przecież wcześniej. Trzeba mieć na uwadze ,że mamy 18 sołectw i w kazdym są potrzeby, ja to doskonale rozumiem. Nie jesteśmy sami. Ale warto tez wspomnieć o pięknie wyremontowanej szkole, nowoczesnym placu zabaw przy szkole, przy przedszkolu, nowym boisku przy szkole, nowoczesnym boisku sportowym z nowoczesnym budynkiem socjalnym jakiego nie ma nawet Czernin, co przyznał nawet w rozmowie ze mną Pan radny Kubacki.Niedługo rozpocznie się rewitalizacja parku. Kilka dróg wewnątrz wsi udało się wyremontować ale to kropla w morzu, zdaję sobie z tego sprawę. Tak więc pozostaje mi przekonywać właodarzy do inwestycji u nas bo tylko tak można to zrobić. Nigdy zadymami czy wojnami. Tylko zgodną pracą.
Tak więc próby ataku personalnego są skazane z góry na niepowodzenie , bo sołtys odpowiada przed swoimi mieszkańcami a nie przed krytykantami z innym miejscowości.O poparciu mojej pracy świadczy fakt ponownego wybrania na tą funkcję. To najlepsza rekomendacja.
[ Dodano: 18 Grudzień 2011, 09:28 ]
Następna ważna inwestycja jaką lobbuję to budowa sali gimnastycznej przy szkole. To dla mnie priorytet bo to jedyna szkoła w gminie , która takiej szkoły nie ma. A dzieci tam uczy się z roku na rok coraz więcej. Bo i mieszkańców w wieku rozrodczym nam przybywa nowych.
Jak już pisałem nie można miec wszystkiego, jeśli chcesz salę gimnastyczną to musisz poczekać na remont drogi, czy poczekać z oświetleniem. Cos za cos. To jak jak w budżecie domowym trzeba wybierac co najważniejsze, inne zakupy odkładamy na potem.
Ale to rozumieją tylko osoby uczestniczące w tym kieracie sprawowania władzy. Ludziom z tzw ulicy, sotojącym z boku wydaje się,że wszystko można zrobić ot tak bez żadnego problemu, tylko chęci nie ma. Tak nie jest drogi kolego z Czernina sprawowanie władzy to często dokonywanie trudnych wyborów, często mało popularnych ale potrzebnych. Warto o tym pamiętać idąc ulicą i docenić ogrom pracy naszych włodarzy.
_________________ Ryszard Antoniuk. Niech żyją kierowcy, niech żyją motocykliści !!
Dziwi mnie jedynie, że sołtys, który stoi murem za burmistrzem nie zdołał pozyskać lamp solarnych dla swojej miejscowości. Widzę takie w Sztumskim Polu, Barlewicach, Koślince.
[ Dodano: 18 Grudzień 2011, 11:25 ]
A tak swoją drogą to pochodzę z Gościszewa i dlatego pozwoliłem sobie stworzyć ten team.
Na jakość dróg zapewne psioczą Panu wszyscy mieszkańcy.
Ja jako osoba z zewnątrz pozwolę sobie zwrócić Panu uwagę także na inne problemy, które miejscowym może nie przeszkadzają, do których może przyzwyczaili się z dniem codziennym.
Nie jestem zwolennikiem tych lamp, naczytałem sie o nich na forach , wcale nie są takie rewelacyjne. I nie są tanie. Jest duzo ważniejszych spraw w Gościszewie, pilnych spraw. Ostatecznie to decydują mieszkańcy z nimi konsultuję te sprawy. Rozmawiałem z Panem Burmistrzem o oswietleniu, skoro twierdzi,że na razie nie ma funduszy na oświetleni to trzeba sie z tym pogodzić. Więc trzeba robić to co jest możliwe najwięcej jak się da a na reszte przyjdzie czas. By nie było gołosłowia to zapraszam na realną rozmowę do mnie, łatwo trafić . Droga oświetlona
[ Dodano: 18 Grudzień 2011, 12:54 ]
Miło mi będzie posłuchać Twoich sugestii , jestem otwarty na dyskusję .
Okazuje się, że dwie zbędne lampy stały latami w Gościszewie i dopiero na polecenie Burmistrza sołtys ruszył swoje 4 litery.
No cóż, jasno będzie w parku a droga na cmentarz pozostanie nadal drogą przez mękę.
Proszę zapytać zanim Pan coś napisze. Czy w policji tego nie uczą? Na podstawie czego Pan twierdzi,że to Pan Burmistrz wydał takie polecenie? Czyżby tajna inwigilacja? Na drodze do cmentarza ma być umiejscowiona lampa solarna zakupiona z funduszu sołeckiego. Czyż Czernin jest też w 100% doświetlony? Raczej wątpię, bo Sołtys Czernina od dawna zabiega o doświetlenie pewnych miejsc. Zapewne w każdej miejscowości znajdą się punkty świetlne, które po rekonesansie można lepiej wykorzystać. Czy to zle,że teraz próbuje się racjonalniej rozplanować oświetlenie wsi?Tak tez jest w Gościszewie. Nie bardzo rozumiem celu tych docinek,czyżby jakaś nowa krucjata ?
O ciemnościach panujących w Gościszewie pisałem w grudniu 2011r. Czyż wówczas nie można było przeprowadzić rekonesansu punktów świetlnych? Nie, opinię zwykłego obywatela ma się w poszanowaniu. Dopiero na gwizdek z centrali można się zabrać do pracy.
O ciemnościach panujących w Gościszewie pisałem w grudniu 2011r. Czyż wówczas nie można było przeprowadzić rekonesansu punktów świetlnych? Nie, opinię zwykłego obywatela ma się w poszanowaniu. Dopiero na gwizdek z centrali można się zabrać do pracy.
O drodze przez mękę zapewne w ciemnościach pisze Pan też dziś i moja odpowiedz jest do dzisiejszego postu. Na opisanej przez Pana drodze nie można zamontować/przenieść owych lamp , bo nie ma tam linii energetycznej. Dlatego stawiamy tam solar. Niestety nie jest to wszystko takie proste jak się zwykłemu obywatelowi wydaje. Nie wszystko można zrobić , choć nie ukrywamy chciałbym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.