Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Wysypisko śmieci na deptaku i w jeziorze
Autor Wiadomość
monika.l 

Wysłany: 20 Marzec 2011, 15:29   Wysypisko śmieci na deptaku i w jeziorze

witam, musiałam sie zarejestrować, bo widzę straszne zanieczyszczenie jeziora.
miałam okazje przespacerowac się dziś nowym deptakiem i jestem wysoce zaniepokojona stanem czystości, a raczej zanieczyszczenia. jestem w stanie zrozumiec prace budowlane bulwaru, ale ilość butelek, siatek, puszek jest zatrwazająca. urzedników i etatów służb porządkowych niezliczona ilość, a syf nad jeziorem straszny! to wszystko co leży na topniejącym lodzie na wiosne zaplacze sie w trzcinach i zamuli brzeg, gdzie były słuzby porządkowe jak lód był jeszcze gruby, co by mozna uprzątnąć to wysypisko, a trzcinę wykosić, aby brzeg latem był przejrzysty? kto ma to sprzątac? dzieci z podstawówek na "dzień sprzątania ziemi"?! ale podobne wysypisko jest na wielu skarpach. tak się dba o turystyczną ikonę - jezioro?
przy okazji pare śłów o nowym bulwarze: scieżki ciekawie zaprojektowane, miejscami fajnie wyłożone kamienie, pewnie pięknie bedzie to wygladać po zaaranżowaniu zielenią, tylko dlaczego już jest tak bardzo nierówny w kilku miejscach, a mostek przy torach wyglada jakby miał już kilka lat? i ile kosztował monitoring deptaku? - jakiś nonsens!
Ostatnio zmieniony przez brat 23 Marzec 2011, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

sonia 
Forumowicz

Wysłany: 21 Marzec 2011, 19:41   

tez po wczorajszym spacerku po deptaku, jestem zbulwersowana zanieczyszczeniem jakie ujrzałam, ale przecież sami mieszkańcy Sztumu to zrobili, wiec do kogo ta pretensja? jeżeli chodzi o monitoring to uważam za strzał w dziesiątkę ! kamery powinny być wkoło jeziora żeby można było podejrzeć wandali i wyciągnąć wobec nich konsekwencje.

Raczej umrzeć stojąc niż żyć na kolanach.

Sylka138 

Wysłany: 21 Marzec 2011, 19:44   

Jak trzeba być głupim, żeby wrzucać do jeziora fotele i inne meble !!!

janek 

Wysłany: 21 Marzec 2011, 20:47   

Tak to już jest,że jak są pieniądze to łatwo coś zrobić ale znacznie trudniej utrzymać to pózniej w należytym porządku,np.ścieżka pieszo-rowerowa nad jez. Zajezierskim.

Ryszard Antoniuk 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: 21 Marzec 2011, 21:10   

Podzielam Wasze zdanie. Te śmieci nie pochodzą od marsjan tylko nasi mieszkańcy to zrobili. Potem ci sami ludzie krzyczą,że jest brudno i syf,że władza nic nie robi itd, itd :-/ Doprawdy nie wiem kiedy w społeczeństwie wyrobi się nawyk by po sobie zostawiać czystość :?:

Sylu 

Wysłany: 21 Marzec 2011, 22:02   Śmieci to jeszcze nic

W sobotę widziałem jak pracownicy firmy budującej deptak pompowali ścieki do jeziora. Działo się to w okolicy starej nie działającej oczyszczalni na ul. Władyslawa IV. Podobno coś im tam się rozłączyło, chyba rura i musieli się pozbyć ścieków z wykpów. Ustawili motopompę i sruuu do jeziora. Tragedia . jak zaczełem się dopytywać czy na pewno wiedzą co robią zaczeli się śmiać, że dobrze że nie widzę co tusię działo na początku grudnia bo wtedy to lali tak kilka dni.

monika.l 

Wysłany: 22 Marzec 2011, 00:17   

proszę wybaczyć, ale nie kazdy śmieci, za to każdy płaci w podatkach za gospodarność władzy! ludzie pracują, żeby utrzymać władzę, słuzby porządkowe itd. to jest ich powinność! czy taki Sztum chętnie pokazuje Pan swoim znajomym i turystom, Panie Antoniuk? a z tym wypompowywaniem ścieków to jakaś prażka. "Boże, widzisz, a nie grzmisz!". Co do monitoringu to nie oszukujmy się - wszędzie na swiecie jest to przepłacony system o małej skutecznosci. każdy wie, że tylko większe kary zaprowadzają porządek, a nie zwykłe spisywanie delikwentów za śmiecenie, picie piwa czy przepychanki. większe kary natomiast są w stanie finansować monitoring, z resztą ten byłby zbędny, bo ilość wykroczeń by i tak automatycznie spadła.

dziś jakieś służby zagrabiły przy brzegach, ale nic nie posprzątały. fotele, inne meble, butelki, worki nadal pływają w trzcinach! chyba kolejne wakacje trzeba spędzić poza sztumem :(

Jacuś 
Forumowicz

Wysłany: 22 Marzec 2011, 18:45   

Nawiązując do wypowiedzi Sylu - Czy ktoś się orientuje jaką klasę czystości ma nasze jezioro Sztumskie ? Czy w ogóle łapie się w jakiejkolwiek klasie czystości ? Mamy lub wkrótce będziemy mieli plażę ;) - tylko po co plaża skoro od kąpania w jeziorze będzie można nabawić się jakieś choróbska ??

ozii 
Forumowicz

Wysłany: 22 Marzec 2011, 19:48   

http://www.wedkarskiswiat...opic.php?t=1029

Tu jest napisane, że II klasę czystości.

Sylu 

Wysłany: 22 Marzec 2011, 20:02   klasa jeziora?

Z tego co wiem to co roku kąpieliska badane są przez sanepid i nasze zawsze mieści się w normach i jest dopuszczone. Jednak od kiedy wiem, że ścieki sanitarne (fekalia z toalet i pomyje z kuchni) z baru trafiają do jeziora nie korzystam z niego.
Nawiasem mówiąc to dziwne jak służby badają jezioro Białe koło Sztumu, i zawsze wychodzi, że zakwitły sinice . Wystarcz obejrzeć to:
http://www.youtube.com/watch?v=RMLA_G2RpXw
i przechodzi ochota na korzystanie z naszych jezior.
Bawi mnie kiedy słyszę, że nasza gmina aspiruje do miana turystycznej skoro urzędnicy od ochrony środowiska ( powiat i gmina) boją się zadrzeć z kilkoma przedsiębiorcami myślącymi , że skoro ich zakład jest nad jeziorem to mogą tam spuścić co tylko zechcą.

armagedon 

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 22 Marzec 2011, 20:58   

Z tego co ja się orientuję, to J. Białe nie jest badane z kilku powodów. Po pierwsze należy do Lasów Państwowych, po drugiej jest dzierżawione bodajże PZW a po trzecie i najważniejsze nie jest jeziorem wyznaczonym do kąpieli. Nawet więcej kąpiel w nim jest zabroniona o czym informowała m.in. w zeszłym roku gazeta oraz stosowne tabliczek.

Co do tej kwestii z pewnym zakładem nad jeziorem oraz zamieszczonego filmu to wiem z bardzo dobrego źródła, że Pan ten posiada wszelkiego rodzaju zezwolenia od powiatu, m.in. na odprowadzanie ścieków do gruntu!! Kilkanaście metrów od tafli jeziora, to jak ma się syf tam nie dostawać? Warto podkreślić że to władze powiatowe są kompetentne do wydawania pozwoleń wodno prawnych itp. oraz mają uprawnienia kontrolne zakładów gospodarczych. Może by tak śladem Malborka wzięli się do roboty?

Jacuś 
Forumowicz

Wysłany: 22 Marzec 2011, 21:59   

Podsumowują : nasze jezioro to miejsce "składowania" ścieków. Oczywiście miasto aspiruje do miana miasta turystycznego i wszem i wobec mamy ewentualnym turystom wciskać, że jeziora są ok a sami :diabel: mamy sobie poszukać lepszego miejsca na letnie kąpiele ? Coś tu nie halo, prawda ?

Sylu 

Wysłany: 23 Marzec 2011, 06:27   

Z tego co wiem właścicel zakładu nie ma już zezwoleń:
http://www.ekoportal.pl/j...rtal/wykaz.psml

kayaba 
Forumowicz

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 23 Marzec 2011, 07:52   

Ryszard Antoniuk napisał/a:
Te śmieci nie pochodzą od marsjan tylko nasi mieszkańcy to zrobili. Potem ci sami ludzie krzyczą,że jest brudno i syf,że władza nic nie robi itd, itd :-/

A Ty jak zwykle aby coś chlapnąć tylko... Zastanów się co napisałeś. Zakładam, że również jesteś oburzony na ten zanieczyszczenia??? To znaczy, że jak to napisałeś CI SAMI LUDZIE, czyli Ty zrobiłeś te zanieczyszczenia?

JakuB 
Forumowicz

Wysłany: 23 Marzec 2011, 13:02   

kayaba napisał/a:
To znaczy, że jak to napisałeś CI SAMI LUDZIE, czyli Ty zrobiłeś te zanieczyszczenia?
Ciekawa i nagięta logika, ale kto wie...

Wracając do tematu. Gdyby teraz urzędnicy wzięli się za kontrole to niektórzy z "przedsiębiorców" zaczęliby biadolić. Znowu zauważylibyśmy strajki i zgromadzenia przed urzędem. Głównym tematem byłoby: "nałożyliście kary, muszę zwolnić kilku ludzi", gazeta pisałaby o celowych działaniach powiatu na zwiększenie bezrobocia. Niestety taką mamy mentalność "przedsiębiorców".

Urzędnicy powinni wybrać: albo czyste jezioro, albo tendencyjne artykuły w naszej bezstronnej gazecie

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu