Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego
Witam serdecznie. Od dłuższego czasu staram się szukać jakichkolwiek historycznych informacji na temat wioski GRĄZIOWA położonej w Bieszczadach. Wiele osób zamieszkałych na naszych terenach, szczególnie tych starszych, właśnie z tej wioski lub okolic pochodzi. Nasi przodkowie-(dziadkowie i ojcowie) znaleźli się tu dzięki masowym wysiedleniom podczas akcji Wisła (rok1946-1947). W tej właśnie wiosce urodził się mój ojciec. Moi dziadkowie mieli spory dom i 5 dzieci -(mój ojciec najmłodszy). Pewnej fatalnej nocy dom został spalony razem z dziadkami- dzieci się uratowały, uciekając tylnym wyjściem do lasu. W taki sam sposób często dochodziło do mordów we wiosce. Sprawcami były bezlitosne bandy UPA. Ostatniego lata udało mi się dotrzeć do tej wioski. W tej chwili we wiosce stoi tylko 6 domów i tylko jeden (po remoncie) pamięta tamte czasy. Wioska i okolica przepiękna. Starałem się odnaleźć miejsce w którym stał dom moich dziadków, ale jest to trudne, aczkolwiek po całorocznych staraniach i szukaniach w archiwach i innych stronach internetowych jestem coraz bliżej. Oczywiście tego lata ponownie się tam wybieram razem z rodzinką. Wspaniała przygoda.Liczę że może ktoś tutaj na forum też coś wie o tej wiosce.
Ostatnio zmieniony przez brat 17 Luty 2011, 10:06, w całości zmieniany 1 raz
W latach 50 ubieglego wieku chodzilem do jednej szkoly a nawet klasy z ludzmi urodzonymi w GRAZIOWEJ!. - SOKALSCY , MARKOWICZE, SZTYM, /TKACZE./
Pamietam z opowiadan starszych ludzi Graziowa to byla bardzo duza wies 0k 9 km .
Pozdrowienia dla b. Graziowiakow!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Zabrania się wykorzystywania treści umieszczonych na łamach portalu, forum i galerii bez zgody autora pod rygorem odpowiedzialności cywilnej i karnej.
Wypowiedź na portalu, forum i galerii jest tożsama z akceptacją regulaminu, nie odpowiadamy za treści wypowiedzi użytkowników.