Aby móc w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Cena benzyny
Autor Wiadomość
brat 
Administrator
sztum.info.pl

Wysłany: 8 Marzec 2010, 23:28   

Ja natomiast w tym miejscu widziałbym stację paliw + dodatkowo porządny bar np. dla osób przejeżdżających przez Sztum czy też kierowców samochodów ciężarowych "TIR", którzy na parkingu mogli by zrobić sobie postój.

bratek_polskimój status
Ryszard Antoniuk 
uczciwość i prawda

Ostrzeżeń:
 3/5/8
Wysłany: 9 Marzec 2010, 07:01   

brat napisał/a:
Ja natomiast w tym miejscu widziałbym stację paliw + dodatkowo porządny bar np. dla osób przejeżdżających przez Sztum czy też kierowców samochodów ciężarowych "TIR", którzy na parkingu mogli by zrobić sobie postój.

Masz racje tam jest na to doskonałe miejsce. Ale by to wszystko utrzymać i sprawnie działało jest potrzebna mądra polityka cenowa nowego właściciela , bo nikt nie myśli aby zburzyć tą stację. Na pewno jest potrzebna ale jeśli dalej będzie tak prowadzona jak dotychczas to ciężko bedzie.

Sylu 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 08:16   

Ciekaw jestem jakim sposobem gmina miałaby wymóc budowę taniej stacji paliw. Kto decydowałby która stacja jest lub będzie tania. O ile wiem to sprzedając działkę gmina musi przeprowadzić przetarg na zasadach zgodnych z ustawami. Co będzie gdy wygra ( zapłaci najwięcej) firma której Pan Ryszard nie lubi? Znowu będzie lament, że dlaczego nie Nestle. Poza tym przypominam, że stacja bezobsługowa raczej nie stworzy miejsc pracy dla mieszkańców Sztumu. O ile sobie przypominam to Pan Ryszard krytykował radnych za to, że nie poszukują inwestorów mogących takowe stworzyć. Znowu będzie krytyka, że nie pomagają stworzyć miejsc pracy. Pomyślcie co będzie jeżeli wtedy zamknie się tradycyjną stację lub zwolni jakiegoś z jej pracowników ( co jest bardzo prawdopodobne jeżeli będzie duże zainteresowanie bezobsługową). Rysio pewnie napisze, że to przez decyzję radnych Sztumiacy znowu stracili etaty .
Ja osobiście prawie zawsze tankowałem na BP ponieważ:
- Często jeżdżę w kier. Malborka
- z tej stacji można wyjechać zarówno w lewo jak i w prawo ( w przeciwieństwie do orlenu)
- nie ma tam tam kolejek jak w orlenie
Mam nadzieję, że wkrótce nowy właściciel ponownie uruchomi tę stacje. Z tego co wiem będzie to sztumski przedsiębiorca który do prowadzi handel paliwem od lat.

Ryszard Antoniuk 
uczciwość i prawda

Ostrzeżeń:
 3/5/8
Wysłany: 9 Marzec 2010, 08:33   

Sylu napisał/a:
Ciekaw jestem jakim sposobem gmina miałaby wymóc budowę taniej stacji paliw. Kto decydowałby która stacja jest lub będzie tania. O ile wiem to sprzedając działkę gmina musi przeprowadzić przetarg na zasadach zgodnych z ustawami. Co będzie gdy wygra ( zapłaci najwięcej) firma której Pan Ryszard nie lubi? Znowu będzie lament, że dlaczego nie Nestle. Poza tym przypominam, że stacja bezobsługowa raczej nie stworzy miejsc pracy dla mieszkańców Sztumu. O ile sobie przypominam to Pan Ryszard krytykował radnych za to, że nie poszukują inwestorów mogących takowe stworzyć. Znowu będzie krytyka, że nie pomagają stworzyć miejsc pracy. Pomyślcie co będzie jeżeli wtedy zamknie się tradycyjną stację lub zwolni jakiegoś z jej pracowników ( co jest bardzo prawdopodobne jeżeli będzie duże zainteresowanie bezobsługową). Rysio pewnie napisze, że to przez decyzję radnych Sztumiacy znowu stracili etaty .
- z tej stacji można wyjechać zarówno w lewo jak i w prawo ( w przeciwieństwie do orlenu)
Mam nadzieję, że wkrótce nowy właściciel ponownie uruchomi tę stacje. Z tego co wiem będzie to sztumski przedsiębiorca który do prowadzi handel paliwem od lat.

Szanowny kolego! Nie chodzi o to by wymoc budowę takiej stacji tylko umożliwic powstanie. Powszechnie wiadomo jakie sieci sa tanie a jakie drogie to nie tajemnica. Jakoś w Malborku i Kwidzynie czy Grudziadzu i Elblągu potrafiono przygotować grunt pod stację np. NESTE. Czy w Sztumie jest to niemożliwe? Wydaje mi sie ,że wystarczy zastrzec w dokumentacji przetargowaej ,że mam to byc stacja z taniej sieci. Myśle,że jest to mozliwe. Stawiamy taki warunek i koniec. Bezobsługowa stacja tez wymaga nadzoru i obsługi wię tak nie do końca nie tworzy miejsc pracy. Na innych stacjach niekoniecznie muszą być likwidowane etaty. chodziło mi o to by obnizyc przez to ceny paliw w całym mieście. Wiec nie musi to koniecznie oznaczać redukcji etatów. Nie jestem wrogiem żadnej z sieci stacji paliw a jedynie jestem wrogiem windowania cen na tych stacjach bez ekonomicznego uzasadnienia. Proszę nie przekłamywać moich wypowiedzi, co innego brak zainteresowania poszukiwaniem inwestorów a co innego budowa takiej stacji. To dwie rózne sprawy. A mysle,ze w gospodarce rynkowej która tak czesć radnych broni jest naturalnym,że ktos traci prace a ktos ja odzyskuje? Nikt nie jest dzis przywiazany do jednego etatu. Nie uważam więc ,ze powstanie taniej stacji powali rynek paliw w Sztumie na kolana. Prosze poczytac uwaznie moje posty w sprawie tej krytyki radnych i kolega dowie sie ,że chodziło mi zupełnie o cos innego. Jakze łatwo jest wypaczac czyjes wypowiedzi.

kasia 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 08:33   

Sylu napisał/a:

Sylu chyba coś ci się pomyliło. Jak BP była czynna to był tylko nakaz skrętu w prawo więc nie mogłeś wyjechać w lewo w kierunku Malborka, a jesli chodzi o ORLEN to owszem jest nakaz skrętu w prawo, ale zaraz obok masz rondo więc bez problemu można zawrócić w kierunku Malborka :-)

Ryszard Antoniuk 
uczciwość i prawda

Ostrzeżeń:
 3/5/8
Wysłany: 9 Marzec 2010, 08:40   

kasia napisał/a:
Sylu napisał/a:

Sylu chyba coś ci się pomyliło. Jak BP była czynna to był tylko nakaz skrętu w prawo więc nie mogłeś wyjechać w lewo w kierunku Malborka, a jesli chodzi o ORLEN to owszem jest nakaz skrętu w prawo, ale zaraz obok masz rondo więc bez problemu można zawrócić w kierunku Malborka :-)

Trafna uwaga Kasia. Sylu tak gorliwie tam tankował,że chyba nie zauważył tego znaku i chyba łamal przepisy :-D . Lub nigdy nie tankowal i tylko tak pisze by cos napisac.

[ Dodano: 9 Marzec 2010, 08:42 ]
Skoro kupi to czy kupił sztumski przedsiębioraca od lat handlujący paliwem to nie ma co liczyć,że cos sie zmieni. Oby to nie byl nasz Król Sztumu :-/

Sylu 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 08:42   

Z Bp wyjeżdża się przez wielki parking dla tirów koło zakładu Pana Zawadki a następnie skrzyżowaniem dróg prowadzącym do domków jednorodzinnych i DK 55.

[ Dodano: 9 Marzec 2010, 11:39 ]
[quote="Ryszard"]
kasia napisał/a:
Sylu napisał/a:

Trafna uwaga Kasia. Sylu tak gorliwie tam tankował,że chyba nie zauważył tego znaku i chyba łamal przepisy :-D . Lub nigdy nie tankowal i tylko tak pisze by cos napisac.

Ojej ale się Rysiowi dowcip wyostrzył. Z BP jak już wcześniej napisałem można wyjechać w kier. Malborka nie łamiąc przepisów. To, że Ryszardzie tego nie wiesz nie jest powodem żeby zarzucać mi kłamstwo. Ale nawiasem mówiąc to normalne wśród działaczy postkomunistycznych partii ,że odrzucają wszystko czego nie są w stanie zrozumieć. Jeżeli chcecie mogę dołączyć wkrótce rysunek jak to zrobić, ale nie sądzę by było to potrzebne bo widziałem, że większość kierowców wykorzystywało to tego skrzyżowanie prowadzące do domków gdzie mieszkają między innymi właściciele firmy DAWID.

Sylu 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 11:48   Krół sztumu

Pisząc "Król Sztumu" miałeś na myśli obecnego Burmistrza?

kasia 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 12:25   

Sylu napisał/a:
Z Bp wyjeżdża się przez wielki parking dla tirów koło zakładu Pana Zawadki a następnie skrzyżowaniem dróg prowadzącym do domków jednorodzinnych i DK 55.

No to zwracam honor :-)

gaja35 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 13:09   

Tylko my mieszkańcy o tym wjeździe/wyjeździe wiemy, niestety przyjezdni widzą po prostu dwie linie ciągłe...

kasia 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 13:31   

Cytat:
Tylko my mieszkańcy o tym wjeździe/wyjeździe wiemy, niestety przyjezdni widzą po prostu dwie linie ciągłe...

Ja też jestem miejscowa, a nie wiedziałam i moim znajomi też nie wiedzieli o tym wyjeżdzie

Ryszard Antoniuk 
uczciwość i prawda

Ostrzeżeń:
 3/5/8
Wysłany: 9 Marzec 2010, 14:33   

[quote="Sylu"]Z Bp wyjeżdża się przez wielki parking dla tirów koło zakładu Pana Zawadki a następnie skrzyżowaniem dróg prowadzącym do domków jednorodzinnych i DK 55.

[ Dodano: 9 Marzec 2010, 11:39 ]
Ryszard napisał/a:
kasia napisał/a:
Sylu napisał/a:

Ojej ale się Rysiowi dowcip wyostrzył. Z BP jak już wcześniej napisałem można wyjechać w kier. Malborka nie łamiąc przepisów. To, że Ryszardzie tego nie wiesz nie jest powodem żeby zarzucać mi kłamstwo. Ale nawiasem mówiąc to normalne wśród działaczy postkomunistycznych partii ,że odrzucają wszystko czego nie są w stanie zrozumieć. Jeżeli chcecie mogę dołączyć wkrótce rysunek jak to zrobić, ale nie sądzę by było to potrzebne bo widziałem, że większość kierowców wykorzystywało to tego skrzyżowanie prowadzące do domków gdzie mieszkają między innymi właściciele firmy DAWID.

Nie zarzucam koledze kłamstwa tylko fakt jest taki,ze wyjazd z BP jest w strone Sztumu a nie Malborka. Na stacjach paliw obowiazuje ruch jednokierunkowy, dlatego jest wjazd na stacje i wyjazd z niej. To co kolega robi jest niezbyt wlasciwe bo trzeba za dystrybutorem zawracac i jechac niejako pod prąd przez stację by dotrzec do wjazdu na parking tirów. Musze przyznac,że to karkołomne zachowanie ale tak sobie kierowcy radzą skoro tak kolega pisze. Chodziło o ten tylko fakt ,że nie ma zgodnie z przepisami ruchu drogowego wyjazdu na Malbork.I prosze mi nie zarzucac nieznajomosci kodeksu drogowego bo mam prawo jazdy od 1987r i od tej pory poruszam sie w kraju i zagranica robiac miesiecznie ( od 2 do 5 tys km). Prosze tez nie mieszkać polityki i partii postkomunistycznych do naszej dyskusji bo co ma piernik do wiatraka? Jak widać polityke mozna wmieszać nawet w kodeks drogowy. Niestety takie mamy czasy. :papa:

[ Dodano: 9 Marzec 2010, 14:35 ]
Sylu napisał/a:
Pisząc "Król Sztumu" miałeś na myśli obecnego Burmistrza?

Król Sztumu to ten Pan co mataczyl przy paliwach i go posadzili. Chyba wiadomo o kogo chodzi?

[ Dodano: 9 Marzec 2010, 14:36 ]
gaja35 napisał/a:

Wyjazd ze stacji BP jest tylko w strone Sztumu. inna jazda to łamanie zasad ruchu drogowego

[ Dodano: 9 Marzec 2010, 14:37 ]
[quote="kasia"]
Cytat:

Ja też jestem miejscowa, a nie wiedziałam i moim znajomi też nie wiedzieli o tym wyjeżdzie[/quot

Kasiu nie wiedziałaś bo jezdzisz przepisowo. To co pisze sylu to paranoja i tak jezdzić nie mozna , tam jest ruch jednokierunkowy na stacji. Wiec poruszasz sie prawidłowo.

Sylu 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 15:02   Rysio znowu kłamie

Napisałeś że ja pewnie nie tankuje. Zarzuciłeś mi kłamstwo i że piszę to, by cokolwiek napisać. Tymczasem to ty mijasz się z prawdą, Nie ma tej stacji ruchu jednokierunkowego, Jeżeli myślisz że łamie przepisy to proszę podaj jakie. To straszne, że kierowca który tak słabo zna Kodeks drogowy przejeżdża tyle kilometrów miesięcznie. Jesteś niebezpieczny!
Kilkakrotnie wyjeżdżałem tamtędy kiedy w tym czasie policjanci łapali na suszarkę stojąc w na właśnie tej drodze. Pewnie reagowali by gdybym złamał przepisy. Wielokrotnie widziałem też jak wyjeżdżały tamtędy cysterny po zatankowaniu paliwa na stacji.

Ryszard Antoniuk 
uczciwość i prawda

Ostrzeżeń:
 3/5/8
Wysłany: 9 Marzec 2010, 15:16   Re: Rysio znowu kłamie

Sylu napisał/a:
Napisałeś że ja pewnie nie tankuje. Zarzuciłeś mi kłamstwo i że piszę to, by cokolwiek napisać. Tymczasem to ty mijasz się z prawdą, Nie ma tej stacji ruchu jednokierunkowego, Jeżeli myślisz że łamie przepisy to proszę podaj jakie. To straszne, że kierowca który tak słabo zna Kodeks drogowy przejeżdża tyle kilometrów miesięcznie. Jesteś niebezpieczny!
Kilkakrotnie wyjeżdżałem tamtędy kiedy w tym czasie policjanci łapali na suszarkę stojąc w na właśnie tej drodze. Pewnie reagowali by gdybym złamał przepisy. Wielokrotnie widziałem też jak wyjeżdżały tamtędy cysterny po zatankowaniu paliwa na stacji.

Napisalem ze tak gorliwie tankujesz ze nie zauwazyles znaku albo nie tankujesz tam wogóle. Podałem dwie opcje tak lub tak. Prosze czytaj uważnie tekst i potem miej pretensje ok? Po to jest ustalony wjazd z jednej strony stacji a wyjazd z drugiej by jezdzić własnie w jedna tylko strone, to chyba logiczne. Brakuje tylko stłuczek na stacji obok dystrybutorów jak jeden bedzie wjezdzal a drugi zawracal tam i jechal w druga strone. Cystrena wjezdza w ten sposób bo wyjezdzajac ze stacji mogłaby zawrócić dopiero na rądzie pod debami i jechac do Malborka. To,że czesc kierowców tak tam jezdzi nie znaczy ,że to jest zgodne z przepisami. A ,że policja nie reaguje to juz ich problem bo oni wolą łatwy zarobek na suszarke. Wiec jesli masz z jednej strony wjazd a z drugiej wyjazd opisany znakami to na logike jest jeden kierunek. Tym bardziej na terenie tak niebezpiecznym jak stacja paliw. A zycie pisze swoja historie i ludzie robia jak chca. ja kiedys w Grudziadzu tak wjechałem cięzarówka na stacje z drugiej strony bo tak miałem zbiornik i ajent zwrócił mi uwage ,że jezdzi sie na stacji tylko w 1 strone. I dlatego wiem. na pocieszenie powiem koledze ,że od 1987 roku nie miałem ani jednego wypadku, natomiast 3 razy we mnie uderzyli , nie z mojej winy. Wystarczy wyjasnien od członka partii postkomunistycznej ? Mozesz po tej stacji Sylu jezdzic jak chcesz jak ajent na to pozwala ale ja zwracam uwage,że jest to nieprawidłowe zachowanie.

Sylu 

Wysłany: 9 Marzec 2010, 16:48   

Napisałeś " Lub nigdy nie tankowal i tylko tak pisze by cos napisac." Czyli zarzuciłeś mi, że kłamie. Na drugi raz uważnie czytaj co piszesz. Stacje paliwowe podobnie jak parkingi supermarketów są terenami prywatnymi i obowiązują tam inne zasady niż na drogach publicznych. To, że ktoś ryszardowi zwrócił uwagę , że na jakiej stacji jest ruch jednokierunkowy nie oznacza że tak jest na wszystkich. W przypadku BP nie zauważyłem tam jakichkolwiek nakazów . Jeżeli jej administrator nie zastosował takowych to znaczy, że można po jej terenie poruszać się w obydwu kierunkach. No chyba, że wjedzie tam akurat Ryszard przekonany o ruchu jednokierunkowym. Uważajcie wtedy.

[ Dodano: 9 Marzec 2010, 17:11 ]
Wyjazd na DK 55 faktycznie ustalony tam jest jedynie w kierunku Sztumu. Ale możliwy jest też przejazd prze parking i wjazd na drogę gminną a z niej już można dostać się na krajówkę zarówno w kier na Malbork jak ido Sztumu. O ile wiem po parkingu można się poruszać w obu kierunkach. Stacje benzynowe są miejscami gdzie trzeba zachować tam szczególną ostrożność. Generalnie nie obowiązują na nich jednak szczególne zasady co do kierunku ruchu. Sprawdzałem na portalach zajmujących się zagadnieniami kodeksu drogowego. Przyzwyczajenia i zasady " logiki Ryszarda" nie mają tu żadnego znaczenia". Ryszard że ciężarówki jeżdżą tak bo mogą zawracać dopiero na rondzie pod dębami. Czy ich obowiązują inne przepisy niż nas?

Odpowiedz do tematu