Forum Sztumu www.sztum.info.pl
Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego

Gmina Sztum - aktualności - Obcy ludzie uczą wasze dzieci n/t seksu

sarmata - 23 Czerwiec 2013, 20:10
Temat postu: Obcy ludzie uczą wasze dzieci n/t seksu
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Przypuszczam, że są na tym forum rodzice, których dzieci w gimnazjum, czy w liceum są "edukowani" przez ludzi m.in z fundacji "Spunk"

https://www.facebook.com/fundacja.spunk/info

Zajęcia zostały sfinansowane ze środków Miasta i Gminy Sztum. Czy na prawdę nie ma ważniejszych inwestycji na które by trzeba było środki przekazać?

Ryszard Antoniuk - 23 Czerwiec 2013, 20:16

Temat bardzo wazny, bo jest coraz więcej ciąż wśród nastolatek. To bardzo dobrze,że takie zajęcia się będą odbywać. jesteśmy światłym społeczeństwem i nie może być tematów tabu. Zawsze można powiedzieć,ze są rzeczy ważniejsze ale i ten problem jest ważny.
Plus za nowoczesne podejście do tematu.

sarmata - 23 Czerwiec 2013, 21:00

Z pewnością, temat ważny, bo ważny jest człowiek, osoba, dziecko oraz jego przyszłość. Czy jednak nie powinno być alarmujące, że tego typu "trudne"ale jakby nie patrzeć, życiowe kwestie nie są podejmowane w domu rodzinnym, przez ludzi z doświadczeniem życiowym, odpowiedzialnością za wybory, postawy, decyzje?

Ci młodzi "edukatorzy" jaką mogą mieć za sobą formację, doświadczenie? Wydaje mi się, że poza książkowym, żadnego innego.

To jest jedna kwestia.

Druga jest na przykład taka, że np WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) opublikowała dokument:
Standardy edukacji seksualnej w Europie. Podstawowe zalecenia dla decydentów oraz specjalistów zajmujących się edukacją i zdrowiem a w nim np takie rzeczy możemy znaleźć:

Proszę spojrzeć na rubrykę Seksualność i na cyfry 0-4 oznaczające wiek dziecka. Pomijając już fakt warsztatów prowadzonych przez SPUNK, to o czym traktuje dokument WHO to rzeczywistość zadekretowana przez nasze rodzime Ministerstwo Oświaty.

Można wyrażać zachwyt nowatorstwem, niepowszednim potraktowaniem ważnych kwestii. Ale jest też prawda stara jak świat: każdy kij ma 2 końce. Rozbudzanie zainteresowania sferą seksualną, pobudzenie do chęci doświadczania jej, eksperymentowania z nią nie będzie prowadzić do łagodności i opanowania.

kasia - 24 Czerwiec 2013, 12:14

sarmata byc może masz rację że na "trudne" tematy powinni rozmawiać rodzice, ale niestety taka jest prawda, że rodzice z niechęcią rozmawiają z dziećmi na takie tematy. Być może wynika to z tego, że nie wiedzą jak zacząć taką rozmowę, albo też wynika z tego, że temat seksu jest tematem tabu. Zresztą w dzisiejszych czasach nastolatkowie tak naprawdę więcej dowiadują się z internetu lub od koleżanek lub kolegów.
Ja uważam pomysł jak najbardziej za służny, tym bardziej jak słyszy się jakie nastolatki mają pomysły np. żeby nie zajść w ciąże

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 12:48

Też tak uważam, rodzice a przynajmniej część ma opory by rozmawiać z dziećmi o takich sprawach. A tu na luzie można spokojnie o tym mówić i otrzymać ważne informacje. Więc inicjatywa godna poparcia.
sarmata - 24 Czerwiec 2013, 12:51

Ryszard Antoniuk napisał/a:
Więc inicjatywa godna poparcia.

Ta też?
[quote]Standardy edukacji seksualnej w Europie. Podstawowe zalecenia dla decydentów oraz specjalistów zajmujących się edukacją i zdrowiem[/quote]

pbialk - 24 Czerwiec 2013, 12:56

Nie mam wyrobionego zdania na ten temat, niemniej jednak sami będąc rodzicami zgodzicie się chyba ze mną, że tytuł artykułu "o co nie zapytałbyś swojego rodzica" jest co najmniej idiotyczny.

Ja w każdym razie sam będąc rodzicem mam nadzieję że żadne z moich dzieci nigdy nie będzie miało oporów przed zapytaniem mnie o coś, nawet jeśli odpowiedź na to pytanie będze wymagała dużego wysiłku.

Oczywiście w przypadku rodziców którzy nie radzą sobie z pewnymi zagadnieniami możemy dyskutować nad zasadnością takiej akcji, niemniej jednak jeśli przy okazji ma mieć miejsce próba podważania autorytetu rodziców przez lewackich aktywistów, to jest to kompletnie chore.

Jeśli już dziecko ma się kogoś wstydzić, to właśnie jakiejś dziwnej pani w szkole czy na ulicy a nie mamy i taty. Tak przynajmniej powinno być w normalnym społeczeństwie.

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 13:08

A kto tu mówi o podważaniu autorytetu rodziców? Na razie dzieci masz małe zobaczymy jak będzie gdy będą nastolatkami czy tak ochoczo będziesz lub one będą z Tobą rozmawiać na intymne tematy?
Szkoda,że wszędzie tam gdzie jest postępowość i nowoczesność widzisz widmo lewactwa @pbialk, to juz chyba jakaś obsesja?
Jesli choć jedna nastolatkę uda sie uchronić przed niechciana ciążą to uwazam,że gra jest warta świeczki. Trzeba mówić i wskazywać jak to robić by było bezpiecznie, co do tego,że nastolatki uprawiają sex to chyba nikt w to nie wątpi? A więc im więcej treściwej i merytorycznej edukacji tym lepiej, to tak jak w wojsku im więcej ćwiczeń tym mniej ofiar w boju. Oczywiście to przenośnia ;-)

pbialk - 24 Czerwiec 2013, 13:25

A kto tu mówi o podważaniu autorytetu rodziców? Na razie dzieci masz małe zobaczymy jak będzie gdy będą nastolatkami czy tak ochoczo będziesz lub one będą z Tobą rozmawiać na intymne tematy?

Małe może i są, ale uwierz że już potrafią zastrzelić pytaniem. I o tym właśnie mówię, że to jest ogromna odpowiedzialność rodzica umieć właściwie odpowiedzieć i nakierować rozmowę. Dlatego rozumiem, że wielu rodziców może sobie z tym nie radzić i mam nadzieję że przede wszystkim z myślą o nich są tego typu inicjatywy
Szkoda,że wszędzie tam gdzie jest postępowość i nowoczesność widzisz widmo lewactwa @pbialk, to juz chyba jakaś obsesja?

Jeśli na tym polega Twoim zdaniem nowoczesność i postępowość to widzę że z wym lewactwem trafiłem w przysłowiową "dziesiątkę"
Jesli choć jedna nastolatkę uda sie uchronić przed niechciana ciążą to uwazam,że gra jest warta świeczki. Trzeba mówić i wskazywać jak to robić by było bezpiecznie, co do tego,że nastolatki uprawiają sex to chyba nikt w to nie wątpi? A więc im więcej treściwej i merytorycznej edukacji tym lepiej, to tak jak w wojsku im więcej ćwiczeń tym mniej ofiar w boju. Oczywiście to przenośnia ;-)

No właśnie i tu dochodzimy do sedna. Bo Wam lewakom zawsze wszystko wychodzi na opak. I tu rozumiem chyba co @sarmata miał na myśli i w dużym stopniu miał rację. Obawiam się że skutek takiej akcji będzie odwrotny od zamierzonego, bo więcej i częściej dzieciaki będą się bzykać, a że guma może pęknąć to jest rzecz która się zdarza. Więc może się zdarzyć, że właśnie kilka nastolatek może w wyniku Waszej polityki zajść w niechcianą ciążę, bo w innym przypadku po prostu nie wzięłyby się one jeszcze za uprawianie tego typu sportów.
Szczerze wątpię czy edukatorki wywodzące się ze środowisk lewicowych będą potrafiły przedstawić sprawę z odpowiednią wrażliwością, ze szczególnym naciskiem na wybór odpowiedniego partnera i momentu na rozpoczęcie aktywności seksualnej.

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 13:31

No mi guma jeszcze nigdy nie pękła :-D , chyba,że w kiosku, których już coraz mniej jest siedzi babcia z PISu i igiełką uszkadza gumki :-P
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale nastolatki i tak i tak będą uprawiać sex czy takie akcje będą czy nie. Dziś młodzi wcześniej zaczynają niz np my w swoim czasie, trzeba się z tym pogodzić i odpowiednio wcześniej reagować, pomagać, edukować. Od tematu nie można uciekać. A ja myśle,że kto chce to będzie się i tak ,, bzykać'' a kto nie to poczeka na tego wybranego partnera/partnerkę ale wtedy będzie mieć juz wiedzę. I o to tu chodzi.

pbialk - 24 Czerwiec 2013, 13:45

No mi guma jeszcze nigdy nie pękła :-D

Gdyby nawet tak było to na Twoim miejscu zachowałbym tego typu informację dla siebie, bo ktoś mógłby pomyśleć że kiepsko się staram podczas ten tego, więc nadrabiam pisaniem głupot na forach:P
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale nastolatki i tak i tak będą uprawiać sex czy takie akcje będą czy nie.

I to jest właśnie zdegenerowanie myślenie lewaka. Może jednak damy im wybór, czy tego chcą czy nie? Pomyślałeś, że niektóre dzieciaki są bardzo wrażliwe i nieumiejętne wyjeżdżanie im z tego typu tematami może mieć opłakane skutki?
Dziś młodzi wcześniej zaczynają niz np my w swoim czasie, trzeba się z tym pogodzić i odpowiednio wcześniej reagować, pomagać, edukować. Od tematu nie można uciekać. A ja myśle,że kto chce to będzie się i tak ,, bzykać'' a kto nie to poczeka na tego wybranego partnera/partnerkę ale wtedy będzie mieć juz wiedzę. I o to tu chodzi.

Ja mam tylko obawy, czy pewne postawy nie będą tu promowane tudzież przedstawiane w pozytywnym świetle. I głównie to budzi mój niepokój. Bo co do tego, że dzieciaki potrzebne informacje sobie znajdą np w internecie, nie mam najmniejszych wątpliwości i też uważam że lepiej przekazywać pewne informacje w sposób kontrolowany niż udawać że problemu nie ma.

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 13:50

A czego mam się wstydzić @pbialk? Nie jestem moherowym beretem by żyć w zakłamaniu. Zresztą kobieta w obecnych czasach może się tez inaczej zabezpieczać, np pigułki czy spiralka( to dla bardziej zaawansowanych w erotycznych zabawach). Opcji jest dużo. Więc tak naprawdę jeśli robimy to mądrze to nie ma opcji by wpaść. I dlatego taką wiedzę trzeba przekazać młodym by mieli świadomość. A co z tym zrobią to juz ich wybór. Osoby szczególnie wrażliwe nie muszą uczestniczyć w takich pogadankach przecież. @pbialk czy chcesz czy nie to młodzi sie bzykają i będą bzykać i moherowym beretem tego nie zakryjesz.

Nie traktujmy nastolatków jak bezmyślne dzieciątka, oni mają swój rozum i na pewno otrzymaną wiedzę dobrze wykorzystają.

kasia - 24 Czerwiec 2013, 13:55

Pbialk to czy ktoś jest z lewej czy prawej strony polityki nie ma w tym przypadku znaczenia! Dzieciaki czy tak czy siak będą uprawiać sex, a gumka oczywiście że może pęknąć każdemu, ale ważne jest to żeby przekazać informację co w tej sytuacji zrobić żeby nie zajść w ciąże.
Myślę że ta akcja to nie jest podważenie autorytetu rodzica. Są pytania o które na pewno dzieciaki wstydzą się zapytać rodziców, a rodzice będą się wstydzili odpowiedzieć więc lepiej żeby dowiedziały się odpowiedzi na takiej akcji niż wyczytały jakieś bezsensowne dyrdymały z internetu

pbialk - 24 Czerwiec 2013, 14:18

A czego mam się wstydzić @pbialk? Nie jestem moherowym beretem by żyć w zakłamaniu.

Chciałem być taktowny, ale sam się prosisz. No więc tak. Mnie na przykład zdarzało się że guma pękła, a była sprawdzonego producenta i z dobrego źródła. Więc skoro Ty twierdzisz że nigdy Ci nie pękła, to może robisz to nie wiem, za mało, za krótko, czy bo ja wiem? Sorki że walę prosto z mostu, bo czuję pewne zażenowanie to pisząc, ale skoro delikatna aluzja jak w skeczu z panem majstrem nie przyniosła oczekiwanego rezultatu, to widzę że inaczej się nie da.
Więc tak naprawdę jeśli robimy to mądrze to nie ma opcji by wpaść.
Jeśli "edukatorzy" też rozpowszechniają tego typu brednie, to już chyba wystarczający powód by pogonić ich na drzewo. Doskonale wiesz że żadna metoda nie daje 100% zabezpieczenia. Ciekawe co byś powiedział dzieciakowi który znajdzie się w tym pechowym 0,01%.

I dlatego taką wiedzę trzeba przekazać młodym by mieli świadomość. A co z tym zrobią to juz ich wybór. Osoby szczególnie wrażliwe nie muszą uczestniczyć w takich pogadankach przecież. @pbialk czy chcesz czy nie to młodzi sie bzykają i będą bzykać i moherowym beretem tego nie zakryjesz.
Nie traktujmy nastolatków jak bezmyślne dzieciątka, oni mają swój rozum i na pewno otrzymaną wiedzę dobrze wykorzystają.

Co do tego że mają swój rozum to pełna zgoda. Widzę że jedyne wyjście to przekazać dzieciakom niezbędną wiedzę w odpowiedni sposób ZANIM zrobią to tzw. "edukatorzy"

@kasia, zauważ że nie potępiam samej idei, bo mam świadomość że nie każdy rodzic będzie w stanie udźwignąć temat. Obawiam się tylko, czy "edukatorzy" wywodzący się z lewackich środowisk będą w stanie należycie sprostać temu, jakże przecież odpowiedzialnemu, zadaniu.

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 14:22

Więc nie był to markowy wyrób @pbialk , patrz tez na datę produkcji bo tez jest ważna lub dobierasz niewłaściwy rozmiar do wielkości, wiesz czego? :-P Nie warto kupować w marketach bo tam jakość jest taka sobie. Mam nadzieję,że nie musimy się licytować w osiągnięciach intymnych? ;-)

Nie rozumiem Twojego zażenowania, nic co ludzkie nie jest nam obce, prawda? :-)

Tak czy siak dochodzimy do wspólnego wniosku,że takie ,, nauki'' są potrzebne i warto je mądrze prowadzić

sarmata - 24 Czerwiec 2013, 14:45

pbialk napisał/a:
Jeśli już dziecko ma się kogoś wstydzić, to właśnie jakiejś dziwnej pani w szkole czy na ulicy a nie mamy i taty. Tak przynajmniej powinno być w normalnym społeczeństwie.
10/10!
Zresztą kobieta w obecnych czasach może się tez inaczej zabezpieczać, np pigułki czy spiralka( to dla bardziej zaawansowanych w erotycznych zabawach)
Tego właśnie uczą tego typu akcje: kobieta ma być niczym zimne piwko. Ohyda!
I dlatego taką wiedzę trzeba przekazać młodym by mieli świadomość. A co z tym zrobią to juz ich wybór.
Ma Pan córkę? Ktoś, kto sobie weźmie do serca Pańskie słowa, gdzieś w ciemnym WC dyskoteki weźmie ją np przemocą zdobędzie. Zrobił z wiedzą n/t seksu to, co uważał za stosowne.

[ Dodano: 24 Czerwiec 2013, 14:52 ]
kasia napisał/a:
Pbialk to czy ktoś jest z lewej czy prawej strony polityki nie ma w tym przypadku znaczenia! Dzieciaki czy tak czy siak będą uprawiać sex, a gumka oczywiście że może pęknąć każdemu, ale ważne jest to żeby przekazać informację co w tej sytuacji zrobić żeby nie zajść w ciąże.
Myślę że ta akcja to nie jest podważenie autorytetu rodzica. Są pytania o które na pewno dzieciaki wstydzą się zapytać rodziców, a rodzice będą się wstydzili odpowiedzieć więc lepiej żeby dowiedziały się odpowiedzi na takiej akcji niż wyczytały jakieś bezsensowne dyrdymały z internetu

Owszem, ma znaczenie czy lewa, czy prawa strona. I to dość zasadnicze. Ktoś, kto się orientuje w temacie edukacji seksualnej, w ideologii gender, oraz w ruchach feministycznych, ten wie, że wyrastają one właśnie z ideologii lewicowych, socjalistycznych.

Co zaś do zwrotów "pęknieta gumka", "uprawiać sex" - nie widzi Pani, że są to zwroty w stylu bluzgów stosowanych przez budowlańców?

A co do :"edukatorów" - wie Pani o tym, że oni Pani dzieci nauczą fistingu?

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 14:53

Nie rozumiem po co taka napaść? Wolisz by nastolatki były nieświadome? Mam dwie córki i tez mi zależy by były bezpieczne. A branie siłą to jest gwałt więc przestępstwo, więc co to ma wspólnego z takimi pogadankami? :shock: Kobieta to nie zimne piwo ale tez musi czuć sie komfortowo i czerpać przyjemność ze zbliżeń a nie myśleć czy zajdzie w ciążę czy nie. Nikt nie traktuje kobiet przedmiotowo a wręcz przeciwnie, po partnersku.

@sarmato nie sa to zwroty obsceniczne , nie bądzmy bardziej papiescy od papieża. Tak się mówi i tyle , jesteśmy normalnymi ludzmi a nie moherami. I dlaczego obrażasz akurat budowlańców? To ludzie gorszego gatunku? Jeśli jesteś tak wrażliwy to nie wywołuj tu takich tematów, ok? To nie Radio Maryja :-P

sarmata - 24 Czerwiec 2013, 14:58

A branie siłą to jest gwałt więc przestępstwo, więc co to ma wspólnego z takimi pogadankami?

Pan sam napisał, że
R. Antoniuk napisał/a:
I dlatego taką wiedzę trzeba przekazać młodym by mieli świadomość. A co z tym zrobią to juz ich wybór.

Młody człowiek znacznie częsciej wpier robi, potem dopiero myśli. To, że przekaże mu się wiedzę n/t tego, że ma prawo wyrażać swą sferę seksualną nie zawsze będzie szło w parze z tym, że będzie on szukał wzajemnej relacji i pragnień w drodze związku uczuć, wartości, wzajemnego szacunku, etc.

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 15:04

Proszę zaufać młodym, oni naprawdę maja swój rozum, nie traktujmy ich jak głupiutkie dzieciątka. Przeciez nie wszyscy pobiegną sie za przeproszeniem bzykać by zobaczyć jak to jest. Ale pojęcie będą mieli o tych sprawach, która może potem być potrzebna podczas świadomych wyborów. Naprawdę ta wiedza nikomu nie zaszkodzi, proszę być bardziej otwartym i nowoczesnym. Czasy sie zmieniają.
sarmata - 24 Czerwiec 2013, 15:49

Panie Ryszardzie, ale Pan nadal skutecznie ucieka od dokumentu:
Standardy edukacji seksualnej w Europie. Podstawowe zalecenia dla decydentów oraz specjalistów zajmujących się edukacją i zdrowiem.

kasia - 24 Czerwiec 2013, 21:08

sarmata napisał/a:
Co zaś do zwrotów "pęknieta gumka", "uprawiać sex" - nie widzi Pani, że są to zwroty w stylu bluzgów stosowanych przez budowlańców?

Ha haa a od kiedy "pęknięta gumka", albo "uprawiać sex" jest bluzgiem?? Znam gorsze budowlane bluzgi jak to Pan określił na temat "uprawiania sexu".

sarmata napisał/a:
A co do :"edukatorów" - wie Pani o tym, że oni Pani dzieci nauczą fistingu?

No może nie dokońca to pochwalam, ale myśle że to jest spowodowane tym że obniża się poziom aktywności seksualnej wśród młodzieży. Sama z własnego doświadczenia wiem że jak ja miałam takie zajęcią to padały takie pytania od młodzieży i nawet osoba prowadząca sama o tym mówiła

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 21:19

Chyba @sarmato musisz przeprosić ,, budowlańców'' za te bluzgi :-P
sarmata - 24 Czerwiec 2013, 21:20

Chyba @sarmato musisz przeprosić ,, budowlańców'' za te bluzgi
Czekam na Pańskie merytoryczne odniesienie się.

Budowlańców przepraszam.

Ryszard Antoniuk - 24 Czerwiec 2013, 21:26

Ja juz swoje zdanie wypowiedziałem. Jak najbardziej popieram tą i podobne akcje, które dają młodym stosowna wiedzę. musimy mieć światłe społeczeństwo i wiedzy nigdy zbyt dużo.I nie uważam, by z tego powodu jakaś szkoda młodym sie stała.
Leszek Tabor - 24 Czerwiec 2013, 21:52

Bardzo dziekuję Sarmacie za poruszenie tego wątku na tym forum. To jest inicjatywa samorządu i środowiska oświaty aby nasze szkoły dla rodziców i uczniów oferowały mądrą i nowoczesną edukację pod każdym względem. Zainteresowanie tę propozycją przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Zajęcia odbywają się za zgodą rodziców wyrażoną na piśmie bez żadnego przymusu. Już pierwsze zapisy cieszyły się bardzo dużą frekwencją a po pierwszych zajęciach ci, którzy wątpili też wyrazili zgodę.
te problemy związane z edukacją i brakiem wiedzy nie są ani lewicowe ani prawicowe są ludzkie. Jeżeli ktoś ma wątpliwości nie musi korzystać ale proszę nie oceniać negatywnie tych którzy korzystają z własne nieprzymuszonej woli.Tak samo jak proszę nie oceniać negatywnie tych którzy nie chcą z tej oferty skorzystać. Mają takie prawo i trzeba to uszanować. Uważam, że szkoła publiczna powinna pomagać rodzinie w różnych sprawach też tych tak bardzo wrażliwych.

sarmata - 25 Czerwiec 2013, 00:11

Leszek Tabor napisał/a:
Już pierwsze zapisy cieszyły się bardzo dużą frekwencją a po pierwszych zajęciach ci, którzy wątpili też wyrazili zgodę.

Ciekawe tylko, ilu rodziców " w ciemno" wyraziło zgodę, nie bardzo wiedząc, czego zajęcia będą dotyczyć, jak bardzo spychać na margines ich właśnie - -rodziców.

Leszek Tabor napisał/a:
te problemy związane z edukacją i brakiem wiedzy nie są ani lewicowe ani prawicowe są ludzkie
Doprawdy? Panie Burmistrzu, wie Pan jako nauczyciel przede wszystkim, że tendencją ucznia jest hołdowanie, bardzo często, laksyzmowi, aniżeli ciągnięciu w górę. To raz. Dwa: wie Pan zapewne również, że sfera, powiedzmy, intymna, w okresie do 14-15 roku życia, jest w stanie naturalnym, w młodym człowieku uśpiona. Pobudzając ją na siłę w tym czasie, powoduje się cały szereg zaburzeń, o których to moga mówić fachowcy z dziedziny psychologii, seksuologii, etc. Mogą też powodować, iż młodzież zaczyna wielką falą tworzyć klientów mających zapotrzebowanie na amortyzacje ich ryzykownych zachowań, także z dziedziny seksualności: aborcja, antykoncepcja, traumatologia, zaburzenia psychiczne, nie wspominając już o osłabieniu mechanizmów kształtujących relacje małżeńskie, czy wcześniej - rodzicielskie.

Leszek Tabor napisał/a:
Uważam, że szkoła publiczna powinna pomagać rodzinie w różnych sprawach też tych tak bardzo wrażliwych.

Panie Burmistrzu - zgoda. Tyle tylko, że zapytam: czy aby w ten sposób? Poprzez stawianie tych młodych ludzi w obliczu decyzki i wyborów, które ich konstytucja psychiczna nie jest w stanie produktywnie, rzeczowo przerobić?

Wg mnie bowiem, tego typu kwestie, jak ta, która rzuciłem w tym wątku, przypominają sytuację, w której utrzymanie rodziny powierzyłoby się absolwentowi szkoły podstawowej.

[ Dodano: 25 Czerwiec 2013, 00:13 ]
Cytat:

Ja juz swoje zdanie wypowiedziałem.
Ani razu Pan się nie odniósł do tego dokumentu. Komentował Pan informacje z mego pierwszego posta, natomiast w ogóle Pan się nie odniósł do tego, czy życzyłby Pan sobie tego, by Pańskie dzieci zostały wyedukowane w zakresie technik osiągania zadowolenia seksualnego za pomocą autoerotyzmu.
SANCZOPANSA - 25 Czerwiec 2013, 00:27

Myślę że problem nie leży w pytaniu czy edukować seksualnie młodzież czy nie tylko jak edukować i jakie wzorce im wpajać. Byłem kilkanaście minut na stronie fundacji spunk i widzę że rzeczywiście jest bardzo nowoczesna i postępowa. Nauczy nasze dzieci tolerancji dla zboczeń, otwartości na antykoncepcję hormonalną i tym podobne dobrodziejstwa nakręcające obroty koncernom farmaceutycznym, nauczą ,że o ich płci nie decyduje to co mają w genach i pod bielizną tylko to kim się czują. Unowocześniamy naszą seksualność i dodajemy coraz więcej farmakologii i dzięki temu osiągnęliśmy w Polsce wskaźnik dzietności kobiet na poziomie 1,3 (gdzie 2,0 to prosta zastępowalność pokoleń) Takie działanie sprawi że jako naród wyginiemy, a prędzej zawali się system emerytalny i rentowy oraz zdrowotny. Wspaniały pomysł rozbudzić seksualnie młode pokolenie, potem nafaszerować antykoncepcją żeby nie było z tego dzieci, a potem bijąc na trwogę wywalić miliardy na in vitro bo nie ma dzieci. Tylko czemu wszystkie te eksperymenta na naszych dzieciach i za nasze podatki. Miałem Pana Burmistrza za człowieka rozumnego ale sprowadzanie takich edukatorów to podrzynanie gałęzi na której wszyscy siedzimy. Edukacja seksualna jest potrzebna ale nie każda i za wszelką cenę. Podstawową funkcją seksualności jest prokreacja i tylko dzięki temu powstał każdy z piszących i czytających to forum.
sarmata - 25 Czerwiec 2013, 00:33

SANCZOPANSA Dziękuję za powyższy wpis. Prosta logika doprowadzająca do oczywistych wniosków. Wg mnie oportunista tylko nie chce tego widzieć jak Pan to wyłuszczył.

Poza SPUNK`iem równie niebezpieczny jest PONTON, za którym to chyba stoi m.in niejaka Wanda Nowicka.

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 07:36

,, Podstawową funkcją seksualności jest prokreacja i tylko dzięki temu powstał każdy z piszących i czytających to forum.'' -------- @sarmata

Wybacz ale piszesz totalną bzdurę. Być może środowiska kościelne chciałby aby owocem każdego zblizenia było dziecko ale to sprowadza nas do średniowiecza. Sami mamo prawo decydować kiedy i ile dzieci będziemy mieć. A za niską dzietność w naszym kraju nie odpowiada antykoncepcja tylko anty rodzinna polityka rządu i zła sytuacja ekonomiczna wielu rodzin. I tutaj trzeba szukać przyczyn niskiej liczby urodzeń w POlsce.

pbialk - 25 Czerwiec 2013, 08:06

,, Podstawową funkcją seksualności jest prokreacja i tylko dzięki temu powstał każdy z piszących i czytających to forum.'' -------- @sarmata

Wybacz ale piszesz totalną bzdurę. Być może środowiska kościelne chciałby aby owocem każdego zblizenia było dziecko ale to sprowadza nas do średniowiecza. Sami mamo prawo decydować kiedy i ile dzieci będziemy mieć. A za niską dzietność w naszym kraju nie odpowiada antykoncepcja tylko anty rodzinna polityka rządu i zła sytuacja ekonomiczna wielu rodzin. I tutaj trzeba szukać przyczyn niskiej liczby urodzeń w POlsce.

Obydwaj prezentujecie prywatną opinię do której macie prawo. Nie mniej jednak w świetle tego, pisanie że @sarmata pisze totalną bzdurę jest... niczym innym jak pisaniem totalnej bzdury.
Jeśli za niską dzietność odpowiada zła sytuacja ekonomiczna [...] to czym wytłumaczysz fakt, że w krajach znacznie bogatszych od naszego jest w tym względzie jeszcze gorzej?

sarmata - 25 Czerwiec 2013, 08:25

, Podstawową
SANCZOPANSA napisał/a:
Podstawową funkcją seksualności jest prokreacja i tylko dzięki temu powstał każdy z piszących i czytających to forum.
funkcją seksualności jest prokreacja i tylko dzięki temu powstał każdy z piszących i czytających to forum.'' -------- @sarmata

Rozumiem, że Pan Antoniuk się tylko przejrzał i stąd ma miejsce przypisanie mi słów, których nie jestem autorem - choć z zawartym w nich przekazem zgadzam się zupełnie.
pbialk napisał/a:
Jeśli za niską dzietność odpowiada zła sytuacja ekonomiczna [...] to czym wytłumaczysz fakt, że w krajach znacznie bogatszych od naszego jest w tym względzie jeszcze gorzej?

Nie wiem jak Panu, ale mnie się zdaje, że dzietność jest znakomitym motorem koniunktury. Dzięki temu, że rodzą się dzieci jest możliwe zapewnienie pracy milionom ludzi, nie ma niebezpieczeństwa zapaści w wypłacalność rent i emerytur; jest możliwy ciągły wzrost ekonomiczny, PKB.

SANCZOPANSA - 25 Czerwiec 2013, 08:37

Drogi Ryszardzie wróć do szkoły na lekcje biologii i dokształć się w dziedzinie cyklu rozrodczego ssaków, którymi jesteśmy a przestaniesz się ośmieszać pisząc o dziecku z każdego zbliżenia. Rodziny w złej sytuacji ekonomicznej najczęściej antykoncepcji nie stosują i to tam dzieci rodzi się najwięcej. Niska liczba urodzeń to problem ogólnoeuropejski a nie tylko Polski.
Sami mamo prawo decydować kiedy i ile dzieci będziemy mieć.

Niestety nasze ciała to nie mechanizmy lecz organizmy, nie można dowolnie ingerować w skomplikowaną gospodarkę hormonalną kobiet przestawiając ją sztucznie w tryb niepłodny na parę lat a potem nagle oczekiwać ,że wszystko wróci do normy i tuż przed czterdziestką wystrzeli z dróg rodnych gromadką zdrowych pięknych dzieciątek bo tak nam pasuje.

Wybacz ale piszesz totalną bzdurę.

No żeby to stwierdzenie było bzdurą musiałbyś pozbawić kobiety jajników a mężczyzn jąder. Proponuję zacząć od siebie :-P

Ale odbiegamy od tematu , edukacja seksualna tak, ale oparta na naturalnym porządku rzeczy, a nie na jakichś ostatnio bardzo modnych wynaturzeniach. Bo od natury uciec się nie da.

pbialk - 25 Czerwiec 2013, 09:04

sarmata napisał/a:
mnie się zdaje, że dzietność jest znakomitym motorem koniunktury. Dzięki temu, że rodzą się dzieci jest możliwe zapewnienie pracy milionom ludzi, nie ma niebezpieczeństwa zapaści w wypłacalność rent i emerytur; jest możliwy ciągły wzrost ekonomiczny, PKB.

w tej kwestii pełna zgoda :)

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 09:04

Dziwnym trafem Polki w Anglii rodzą po kilkoro dzieci. Czemu? A temu ,że są tam warunki ku temu stworzone przez państwo. u nas tego nie ma. Nie mamy debilnego narodu, który będzie płodził dziecko za dzieckiem nie mając możliwości zapewnienia im godnych warunków życia. Jeśli dalej nie będzie pracy dla ludzi to nie mamy co liczyć na wzrost liczby urodzeń
pbialk - 25 Czerwiec 2013, 09:10

Dziwnym trafem Polki w Anglii rodzą po kilkoro dzieci.

imigranci murzyńscy i arabscy też. Jeśli więc to jest dla Ciebie argument, to pogratulować błyskotliwości.
Nas na taki socjal nie stać. Żeby coś rozdawać to najpierw trzeba to wypracować ( choć wy najbardziel lubicie rozdawać nie swoje )

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 09:30

pbialk napisał/a:

imigranci murzyńscy i arabscy też. Jeśli więc to jest dla Ciebie argument, to pogratulować błyskotliwości.
Nas na taki socjal nie stać. Żeby coś rozdawać to najpierw trzeba to wypracować ( choć wy najbardziel lubicie rozdawać nie swoje )

To skandal,że porównujesz nasze Polskie kobiety do imigrantów z afryki :wpale
Akurat te nacje o których piszesz to i w swoich rodzinnych krajach mają dużo dzieci

SANCZOPANSA - 25 Czerwiec 2013, 09:32

Rozpisujemy się ogólnie na tematy seksualno-prorodzinne, ale może czas coś zrobić ,żeby przegonić aktywistów szemranej Łódzkiej fundacji z naszego gimnazjum. Nie mamy lepszych autorytetów do edukowania naszych dzieci w tej ważnej dziedzinie???
adpap - 25 Czerwiec 2013, 09:44

pbialk napisał/a:

To skandal,że porównujesz nasze Polskie kobiety do imigrantów z afryki :wpale
Akurat te nacje o których piszesz to i w swoich rodzinnych krajach mają dużo dzieci

a czy imigranci z Afryki sa gorszym gatunkiem ludzi? zastanow sie co piszesz!
sam robisz interesy z imigrantami z Turcji i jakos Ci to nie przeszkadza, ze maja po kilkanascioro dzieci w Niemczech bo socjal dobrze za to placi...

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 10:09

A maja bo państwo daje takie warunki a nasze wręcz odwrotnie. Dlatego dałem przykład państw, które wspierają dzietność. A ,że akurat wykorzystują to imigranci to już inna historia. Dlatego brednia jest pisac,że jak będzie dużo dzieci to rozkręci to koniunkturę. Jest wręcz odwrotnie, najpierw godne warunki życia i praca a potem dzieci.
SANCZOPANSA - 25 Czerwiec 2013, 11:50

Panowie w dalszym ciągu rozmydlacie temat :megafon:
W tytule jest o dziwnej fundacji SPUNK z Łodzi , która w naszym gimnazjum pod przykrywką edukacji seksualnej wpaja naszym dzieciom tęczową moralność z elementami ideologii gender , a to wszystko za sprawą władz naszej gminy.

Leszek Tabor - 25 Czerwiec 2013, 15:16

Wprowadzenie tego programu dla młodzieży było poprzedzone dyskusjami z dyrektorami szkół czy jest taka potrzeba. Sam też rozmawiałem z wieloma mieszkańcami mającymi dzieci w wieku gimnazjalnym i stwierdzili, że to dobry pomysł i rzeczywista potrzeba. Nie byłeś sanczopansa na na tych edukacyjnych spotkaniach to nie na jakiej podstawie piszesz, że uczą tam tęczowej czy genderowej ideologi.
Młodzież ma teraz nieograniczony dostęp do internetu i tam właśnie odbywa się poprzez pornografię nieograniczona niczym "edukacja" seksualna. Czy mamy udawać, że nic się nie dzieje złego?

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 15:48

Fakt, w internecie jest nieograniczony dostęp do wszystkiego, nikt tego nie kontroluje, różne stronki do wyboru do koloru. A tu przynajmniej ta wiedza przekazywana jest w sensowny sposób w odpowiednich proporcjach i na odpowiednim poziomie. Więc o co tyle szumu? Tym bardziej,że każdy rodzic indywidualnie musiał wyrazic zgodę lub nie. Nie odbierajcie ludziom prawa wyboru, prawa do wiedzy w imię jakiś chorych przekonań.
sarmata - 25 Czerwiec 2013, 16:19

Leszek Tabor napisał/a:
Nie byłeś sanczopansa na na tych edukacyjnych spotkaniach to nie na jakiej podstawie piszesz, że uczą tam tęczowej czy genderowej ideologi.
Nie wiem jak Sanczopansa, ale ja uczestniczyłem w tego typu spotkaniach. Nie w tym co prawda, w Czerninie, ale w Polsce w ogóle. Wiem co i w jaki sposób jest tam promowane:
- mała próbka:
http://seksualnosc-kobiet...cipek_fragmenty

albo sam PONTON tak się prezentuje:
https://www.youtube.com/watch?v=y6V0e3toDlU

ciekawe tam pada stwierdzenie, że wychowanie do życia w rodzinie spycha seks tylko do rodziny...

A tu przynajmniej ta wiedza przekazywana jest w sensowny sposób w odpowiednich proporcjach i na odpowiednim poziomie. Więc o co tyle szumu?

[ Dodano: 25 Czerwiec 2013, 16:20 ]
Panie Ryszardzie, ja bardzo Pana proszę o minimum uczciwości w tej dyskusji. Jeśli Pan woli, to możemy ją po części prowadzić w kuluarach PW.

[ Dodano: 25 Czerwiec 2013, 17:09 ]
A w kwestii formalnej, co do rzeczonej organizacji SPUNK

zapraszam do lektury: http://www.nieszkodzic.pl/spunk.html
Tam też można znaleźć informacje oraz motywację do przeciwdziałania, do postawienia sprzeciwu wobec działań edukatorów.

NIE SZKODZIĆ napisał/a:
Czy Twoje Dziecko jest uczniem/uczennicą gimnazjum? A może dopiero będzie?

Jeśli tak, wyobraź sobie, że w szkole zjawia się edukator seksualny, który w ramach lekcji:

wystąpi pod szyldem organizacji, której nazwę można tłumaczyć (z ang.) jako slangowe, wulgarne określenie spermy,
zaproponuje Twojemu Dziecku zakładanie prezerwatyw na sztucznego penisa,
może zasugerować Twojemu Dziecku, że decydując się na swój „pierwszy raz”, nie musi brać pod uwagę Twojej opinii i wartości, które mu przekazujesz,
może zignorować fakt, że najlepszą metodą zapobiegania ciążom wśród nastolatek i chorobom przenoszonych drogą płciową jest zaczekanie z „pierwszym razem”,
zaproponuje natomiast stosowanie prezerwatyw i szkodliwej dla zdrowia hormonalnej antykoncepcji;
może zaproponować Twojemu Dziecku zabawę w wulgarne nazywanie narządów płciowych człowieka i seksu,
przedstawi seks w taki sposób, iż Twoje Dziecko może uznać, że jest to rodzaj potrzeby fizjologicznej, którą można swobodnie zaspokajać,
nie wspomni słowem o miłości dojrzałej, wierności, stałości związków, rodzinie, rodzicielstwie.

Nie, to nie jest fikcja!

SPRAWDŹ, czy do szkoły Twojego Dziecka dotarła już fundacja SPUNK

SANCZOPANSA - 25 Czerwiec 2013, 20:17

Leszek Tabor napisał/a:
Nie byłeś sanczopansa na na tych edukacyjnych spotkaniach to nie na jakiej podstawie piszesz, że uczą tam tęczowej czy genderowej ideologi.

Wystarczył kwadrans aktywności internetowej by nawet na stronach fundacji SPUNK znaleźć tęczowe loga ze znakiem równości ,odniesienia do ideologii Gender, lewackiej "Krytyki Politycznej , fundacja nie ma pani prezes tylko prezeskę, więc oczywistym jest w jakim stylu są prowadzone warsztaty
Leszek Tabor napisał/a:
Sam też rozmawiałem z wieloma mieszkańcami mającymi dzieci w wieku gimnazjalnym i stwierdzili, że to dobry pomysł i rzeczywista potrzeba.

Pełna zgoda - edukacja seksualna jest potrzebna. Edukacja a nie firmowana autorytetem szkoły i finansującego warsztaty UMiG Sztum promocja rozwiązłości i wynaturzeń. Panie Burmistrzu wyniki wyborów w Sztumie pokazują że ludzie Pana szanują i darzą zaufaniem. Wydaje mi się, że ludzie rozmawiając z Panem o edukacji seksualnej nie przypuszczali nawet, że zamierza Pan zafundować gimnazjalistom spotkanie z aktywistkami z pierwszych szeregów Parady równości .
Leszek Tabor napisał/a:
i tam właśnie odbywa się poprzez pornografię nieograniczona niczym "edukacja" seksualna.

Tylko że młody człowiek pokątnie odwiedzający strony pornograficzne ma świadomość , że obcuje z treściami zakazanymi i nie przeznaczonymi dla niego, a w przypadku warsztatów organizowanych w szkole pod patronatem szanowanego urzędu otrzymuje praktycznie ten sam przekaz wzmocniony autorytetem szkoły i nabiera przekonania , że ten seks to nic takiego i że wystarczy gumka lub pigułka i wszystko będzie ok, a rodzice? no wiadomo zacofane wapniaki, normalka że cos tam trują....Tylko jak takie rozluźnione pokolenie pozakłada trwałe związki żeby spłodzić i wychować na ludzi nasze wnuki??

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 20:17

Widzę,ze niektórym marzy się ciemnogród :-/ . Trzeba tylko przyklasnąć naszym władzom,że są tak postępowe i po konsultacjach z rodzicami zdecydowały się na takie nowatorskie kroki. Ludzie o szerokich horyzontach myślowych to docenią a inni no cóż, jest jak widać. ;-)
SANCZOPANSA - 25 Czerwiec 2013, 20:27

Tym bardziej,że każdy rodzic indywidualnie musiał wyrazic zgodę lub nie.

Tylko że rodzice wyrażali zgodę opierając się na zaufaniu do szkoły i do swojego Burmistrza, myślę ze wszyscy myśleli ,że to będzie edukacja a nie deprawacja.
wiedza przekazywana jest w sensowny sposób w odpowiednich proporcjach i na odpowiednim poziomie

Jak to jest dla ciebie odpowiedni poziom to ja nie mam więcej pytań.... Tak możecie edukować swoje dzieci i za prywatne pieniądze w wynajętym lokalu a nie w szkole.

pbialk - 25 Czerwiec 2013, 22:00

SANCZOPANSA napisał/a:
Tylko że młody człowiek pokątnie odwiedzający strony pornograficzne ma świadomość , że obcuje z treściami zakazanymi i nie przeznaczonymi dla niego, a w przypadku warsztatów organizowanych w szkole pod patronatem szanowanego urzędu otrzymuje praktycznie ten sam przekaz wzmocniony autorytetem szkoły i nabiera przekonania , że ten seks to nic takiego i że wystarczy gumka lub pigułka i wszystko będzie ok, a rodzice? no wiadomo zacofane wapniaki, normalka że cos tam trują....Tylko jak takie rozluźnione pokolenie pozakłada trwałe związki żeby spłodzić i wychować na ludzi nasze wnuki??

Nic dodać nic ująć, imho trafiłeś kolego w sedno
SANCZOPANSA napisał/a:
może czas coś zrobić ,żeby przegonić aktywistów szemranej Łódzkiej fundacji z naszego gimnazjum. Nie mamy lepszych autorytetów do edukowania naszych dzieci w tej ważnej dziedzinie???

Myślę że to walka z wiatrakami, skazana na klęskę, bo napiętnują Ciebie jako oszołoma i ciemnogród.
Myślę że ważniejsza jest "praca u podstaw" - trzeba zawczasu przygotować dzieciaki że "w szkole, poza przedmiotami ścisłymi, gadają bzdury" i wyedukować je odpowiednio samemu.
W sumie, pokolenie naszych rodziców w ten mniej więcej sposób uczyło się historii, więc nie jest to żadna nowość.

Inna rzecz, że mnie łatwo gadać, bo zanim moje dzieciaki pójdą do gimnazjum, to może w międzyczasie w Sztumie będzie zmiana warty i nie będzie tematu.

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 22:12

Ciekawe podejście do sprawy. To może wogóle nie posyłaj dzieci do szkoły, ucz, edukuj w domu. Niech siedzą w pancernej klatce odizolowane od realnego świata. Czy tego chcesz czy nie i tak się kiedyś wyrwą by zasmakować uciech tego świata i nic na to nie poradzisz. Ważne by były do tego przygotowane i miały wiedzę, bo jak nie będą to czarno to widzę. ;-)
pbialk - 25 Czerwiec 2013, 22:23

Ciekawe podejście do sprawy. To może wogóle nie posyłaj dzieci do szkoły, ucz, edukuj w domu.

Bez przesady. Matematyki, języków obcych, i kilku innych przydatnych rzeczy niech się uczą. A na lewacką propagandę będą zaszczepione i uodpornione :)
Niech siedzą w pancernej klatce odizolowane od realnego świata. Czy tego chcesz czy nie i tak się kiedyś wyrwą by zasmakować uciech tego świata i nic na to nie poradzisz. Ważne by były do tego przygotowane i miały wiedzę, bo jak nie będą to czarno to widzę. ;-)

Rzecz w tym, żeby miały poczucie własnej wartości i wiedzę opartą na prawdzie, a nie na lewackiej propagandzie.
Ty zapewne za komuny łykałeś w szkole wszystko tak jak Ci podawali, pierwszy chodziłeś w pochodach pierwszomajowych i w ogóle szedłeś "z prądem" - więc nie dziwię się, że trudno Ci to zrozumieć.

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 22:37

A po co na siłę politykę tu mieszasz? Burmistrz wyraznie napisał,że te problemy nie są ani prawicowe ani lewicowe. Więc po co ideologię sobie dorabiać?
pbialk - 25 Czerwiec 2013, 22:39

A po co na siłę politykę tu mieszasz? Burmistrz wyraznie napisał,że ta edukacje nie jest ani prawicowa ani lewicowa. Więc po co ideologię sobie dorabiać?

linki na stronie fundacji mówią coś zupełnie innego, co słusznie zauważył również @SANCZOPANSA

Ryszard Antoniuk - 25 Czerwiec 2013, 22:44

A ja myślę,ze problem jest w tym ,że nie co wprowadzamy tylko kto to robi. Gdyby np taki nowatorski program wprowadzało nasze ,, słoneczko motocyklistów'' to @pbialk piałby z zachwytu. A tak dla zasady trzeba to torpedować i krytykować do upadłego.
pbialk - 25 Czerwiec 2013, 23:21

A ja myślę,ze problem jest w tym ,że nie co wprowadzamy tylko kto to robi.

A ja myślę że problem nie w tym KTO tylko JAK
Gdyby np taki nowatorski program wprowadzało nasze ,, słoneczko motocyklistów'' to @pbialk piałby z zachwytu.

Myślisz, że ściągnąłby lewacką fundację? No proszę Cię...

SANCZOPANSA - 25 Czerwiec 2013, 23:37

Sory Rysiu ale bredzisz. Najpierw wynaturzenia nazywasz postępem, zboczenia nowoczesnością, potem jeszcze twierdzisz, że normalni ludzie się temu przeciwstawiają tylko dlatego że nie lubią Ciebie i władzy którą wspierasz. Myślę, że trochę przeceniasz swoją rolę w tej sprawie...
Ryszard Antoniuk - 26 Czerwiec 2013, 07:32

@Sanczopansa, ,,normalni ludzie'' po konsultacjach wyrazili zgodę na udział swoich dzieci w tym nowatorskim programie własnym podpisem z własnej niczymi nie krępowanej woli . I nie pisz zaraz ,że nie wiedzieli co robią, bo wiedzieli. . ,, Normalni ludzie '' właśnie poparli tą inicjatywę do tego stopnia,że przerosło to oczekiwania inicjatorów. Tak więc próbujecie kijem zawracać Wisłę. To dobrze,że u nas ludzie mogą swobodnie wybierać , decydować, to dobrze,że takie programy konsultuje się społecznie. Cała zadyma jest chyba o to,że program odnosi sukces ,prawda? U nas promuje się nowoczesność , wstecznictwo nie ma tu szans powodzenia. :megafon:

[ Dodano: 26 Czerwiec 2013, 08:03 ]
A kto Ci naopowiadał głupot,że społeczeństwo nie lubi władzy? To Twoja prywatna opinia i dotyczy Ciebie , proszę nie pisz w imieniu mieszkańców Miasta i Gminy Sztum. Kilku na forum to jeszcze nie całe społeczeństwo, wybacz :-D

pbialk - 26 Czerwiec 2013, 08:54

@sarmata, może zamieściłbyś na forum jakąś ankietę w tym temacie? Widzę że jesteś dobrze zorientowany w temacie, więc na pewno będziesz w stanie tek sformułować pytania, by uchwycić sedno sprawy - czego ja się nie podejmuję, by tematu nie "spalić" - jestem przekonany że okaże się że większość forumowiczów jest za edukacją ale w takiej formie o jakiej mówimy, czyli z naciskiem co jest dobre a co złe, i jakie co rodzi konsekwencje. A nie w wersji promującej wiadomo co.
Zobaczymy wtedy naocznie, gdzie jest to "całe społeczeństwo" o którym pisze Ryszard.

SANCZOPANSA - 26 Czerwiec 2013, 09:05

A kto Ci naopowiadał głupot,że społeczeństwo nie lubi władzy?

No Ty sam trzy posty wyżej
A ja myślę,ze problem jest w tym ,że nie co wprowadzamy tylko kto to robi. Gdyby np taki nowatorski program wprowadzało nasze ,, słoneczko motocyklistów'' to @pbialk piałby z zachwytu. A tak dla zasady trzeba to torpedować i krytykować do upadłego.

Dyskusja z Tobą nie ma sensu nie odnosisz się nie tylko do argumentów adwersarzy ale nawet i do swoich własnych. No ręce opadają...

Ryszard Antoniuk - 26 Czerwiec 2013, 09:10

Ile byś @pbialk nie kombinował to i tak garstka kilkunastu forumowiczów nie jest reprezentantem mieszkańców Miasta i Gminy Sztum. Więc taka ankieta może jedynie potwierdzić zacietrzewienie mikro grupki z forum.
Nie wiem dlaczego kwestionujecie wolę rodziców, którzy zgodzili się posłać dzieci na te pogadanki. Jakim prawem chcecie ograniczyć wolę decydowania tym rodzicom? Nie podoba się to nie posyłaj dziecka albo siedz cicho w domu. Nikt nikogo nie przymusza by tam posyłać dzieci. Komu chcecie narzucać swoją wolę? Rodzicom, uczniom, nauczycielom? Jakim prawem? Jeśli rodzice uznają,że coś jest nie tak to sami powiedzą stop. Bardzo nie podoba mi się takie brutalne wpierdzielanie się w coś co zostało zaakceptowane i na zasadzie dobrej woli rodziców i ich świadomości funkcjonuje.
Wszystkim krytykującym proponuje zorganizowanie konkurencyjnych wykładów , które odbywałyby się w duchu Waszych przekonań. Tylko to zróbcie zamiast krytykować pracę innych. Do roboty, zorganizujcie coś dla dzieci, są chyba odpowiednie organizacje. przekonajcie rodziców, zorganizujcie pogadanki itd, itd, tylko proszę to robić a nie siedzieć i tupać nogami :wpale:

pbialk - 26 Czerwiec 2013, 09:31

Ile byś @pbialk nie kombinował to i tak garstka kilkunastu forumowiczów nie jest reprezentantem mieszkańców Miasta i Gminy Sztum.

A kto jest? Mityczna "ulica"? No proszę Cię...
Nie wiem dlaczego kwestionujecie wolę rodziców, którzy zgodzili się posłać dzieci na te pogadanki. Jakim prawem chcecie ograniczyć wolę decydowania tym rodzicom? Nie podoba się to nie posyłaj dziecka albo siedz cicho w domu. Nikt nikogo nie przymusza by tam posyłać dzieci. Komu chcecie narzucać swoją wolę? Rodzicom, uczniom, nauczycielom? Jakim prawem?

Nikt niczego nie kwestionuje, tylko publicznie pytamy, czy aby ci rodzice nie zostali "zrobieni w trąbę"
Jeśli rodzice uznają,że coś jest nie tak to sami powiedzą stop. Bardzo nie podoba mi się takie brutalne wpierdzielanie się w coś co zostało zaakceptowane i na zasadzie dobrej woli rodziców i ich świadomości funkcjonuje.

Sprawdzałeś? Jesteś pewien, że dokładny przebieg zajęć jest wszystkim rodzicom znany?

Wszystkim krytykującym proponuje zorganizowanie konkurencyjnych wykładów , które odbywałyby się w duchu Waszych przekonań. Tylko to zróbcie zamiast krytykować pracę innych. Do roboty, zorganizujcie coś dla dzieci, są chyba odpowiednie organizacje. przekonajcie rodziców, zorganizujcie pogadanki itd, itd, tylko proszę to robić a nie siedzieć i tupać nogami

Czyli rozumiem, że za pieniądze z moich podatków dzieciaki mają być pompowane lewackim światopoglądem, a jeśli chcę żeby było inaczej, to mam to robić na swój koszt? To może Wy sfinansujcie te zajęcia z dobrowolnych datków, a nie że wyciągacie łapę po nasze(podatników) pieniądze? Co Ty na to?

Im głośniej i więcej w tej sprawie krzyczysz, tym większe mam wrażenie że coś jednak jest nie tak, i @sarmata dobrze zrobił, że wątek poruszył.

Ryszard Antoniuk - 26 Czerwiec 2013, 09:43

A moze poczekajmy na koniec tego programu i dajmy sie wypowiedzieć rodzicom i uczniom, którzy w tym uczestniczyli? To chyba będzie najlepsza cenzurka a nie darcie japy na forum przez kilku nawiedzonych? Można zrobić wywiad z uczniami i rodzicami np w DB i niech sie wypowiedzą na ten temat. To chyba najlepsze rozwiązanie?

Przeczytaj co pisał wczesniej Pan Burmistrz, wszystko było konsultowane z rodzicami i mieli pełna świadomość na co sie piszą. Nie róbcie proszę z rodziców niedorozwojów, dobrze?

Tak @pbialk jeśli chcesz pompować w swoje dzieci swoje prawdy i treści to rób to na swój koszt, to Twoja prywatna sprawa.
Cały program ma akceptację Ministerstwa Oświaty , czy ono jest tez lewackie? Raczej wątpię, więc przypinanie takich łatek jest zwykłym nieporozumieniem i świadczy o mega pieniactwie piszącego.

kasia - 26 Czerwiec 2013, 10:21

A co polityka ma wspolnego z edukacją seksualna? Raczej nie ma nic wspólnego. Nikt rodziców nie zmuszał do tego, żeby posyłali swoje dzieci na takie zajęcia. W każdej chwili mogą zrezygnować jeśli nie odpowiada im forma zajęć.
Jeśli uważacie, że jesteście w stanie lepiej przekazać informację na temat sexu swoim dzieciom to nikt wam tego nie broni, ale lepiej żeby informacją na temat zabezpieczania przekazała nawet taka organizacja z tęczą w tle niż żeby dzieciaki przekazywały głupoty między sobą!
Poza to czy 13,14 czy 15-latkowie będą uprawiać sex to nie zależy od takiej fundacji. To wsród dzieciaków jest straszne parcie na sex. W TV czy internecie też jest mnóstwo mowy o sexie, jest pełno golizny i to przede wszystkim dzieci motywuje żeby spróbować zakazanego.
Równie dobrze można powiedzieć, że to że dzieciaki chorują na anoreksję czy bulimię to jest wina organizacji, które próbują walczyć z tymi chorobami bo o tym mówią i prowadzą zajęcia.

SANCZOPANSA - 26 Czerwiec 2013, 12:11

Niestety w przypadku zlecenia edukowania naszych dzieci fundacji która sama się swoimi powiązaniami politycznymi i ideologicznymi szczyci samorząd sprawę upolitycznił. Raczej wątpię że na zgodach podpisywanych przez rodziców jest choćby wzmianka o ideologii Gender którą promuje ta fundacja. Dla wyjaśnienia jest to ideologia która próbuje wykorzenić określanie ludzi za pomocą płci biologicznej zastępując to bliżej nie określanym rodzajem (z ang. gender), wiec nie ważne kim się człowiek rodzi ważne kim się czuje, a wychowywanie chłopca do roli ojca i męża lub dziewczynki do roli matki czy żony uważają za gwałt na psychice młodego człowieka. Więc koniec z lalką dla dziewczynki i samochodzikiem dla chłopca i koniec z mitem że chłopcy umawiają sią z dziewczynami a dziewczyny z chłopakami, każdy jest kim lub czym chce i umawia się z kim chce. Takie to nowatorskie rewelacje przemyca się w pod przykrywką edukacji.
Moim zdaniem ta pseudoidelogia jest kompletnym idiotyzmem nie mającym podstaw w biologii gatunku ludzkiego a nawet sprzeczna z podstawową wiedzą o budowie wszystkich ssaków. I o to ten szum. Nie o fakt edukacji seksualnej w ogóle.

sarmata - 26 Czerwiec 2013, 15:01

1. Panie Ryszardzie - jak by Pan poczytał linkowane przeze mnie strony, to by Pan wiedział, że w całej Polsce rodzice protestuja przeciw działaniom edukatorów i stowarzyszeń, dających im azyl.
2. Pani Kasiu - co to jest wg Pani polityka? Bo wg mnie to przede wszystkim jest to sztuka zdobywania władzy a także, po zdobyciu jej, zarządzenie rządzonym osobami i terenami. Jak by nie patrzeć, ZAWSZE jest to zakres działań skierowanych na ludzi, na których chce ktoś oddziaływać.
Polityka jest np solidność, punktualność, uczciwość, dostarczanie wrażeń, przyjemności, etc. Jest więc polityka czymś, czego nie da się wypreparować z życia ludzi.

I jeszcze, w kwestii formalnej:
a. dzieci w przedziale wiekowym 4-15 lat są w fazie tzw latencji seksualnej. Ta sfera nie powinna być w nich sztucznie stymulowana.

b. Jak Pani myśli, co należałoby zrobić w sytuacji, gdyby np po Sztumie, chodnikami maszerowałyby miliony ropuch. zaskrońców, jaszczurek i innych płazów? Czy należałoby poprzestać jedynie na zaopatrzeniu się w wysokie gumowce? Czy też coś więcej należałoby przedsięwziąć?

[ Dodano: 26 Czerwiec 2013, 16:14 ]
Jeszcze mały update:

Chodzi o wyrok w/s Wandy Nowickiej. Dość sporo światła rzuca sama Pani Nowicka na to, jakie status quo prezentują ludzie z grupy PONTON.

Poza tym, rodzice moga zawezwać do szkoły, na takie spotkanie z seksedukatorami lekarza ginekologa, który będzie mógł fachowo, profesjonalnie i obiektywnie odnieść się do przekazu, jaki dają edukatorzy. Oczywiście, chodzi tu o ginekologa, który działa w zgodzie z etyką lekarska.

I jeszcze jeden link. Tym razem wykaz grup, które wraz ze SPUNK tworzą swoisty alians:Partnerstwo dla związków
http://partnerstwodlazwia...e-i-czlonkinie/

Akcja Miłość Nie Wyklucza
Europejska Fundacja Prawa
Fabryka Równości, Łódź
Fundacja Centra – UFA
Fundacja Feminoteka
Fundacja „Kultura dla Tolerancji”, Kraków
Fundacja LGBT Business Forum
Fundacja MaMa
Fundacja na Rzecz Różnorodności Polistrefa, Kraków
Fundacja “Pryzmat Różnorodności”, Kraków
Fundacja Przestrzeń Kobiet, Kraków
Fundacja Replika
Fundacja Równość
Fundacja Wolontariat Równości
Grupa Inicjatywna ds. Związków Partnerskich
Grupa IRIS – Stowarzyszenie na rzecz osób o różnorodnych orientacjach psychoseksualnych i tożsamościach płciowych, Białystok
Grupa Q Alternatywie, Wrocław
Instytut Podkarpacki, Rzeszów
Kampania Przeciw Homofobii
Lambda Bydgoszcz
Lambda Warszawa
nieformalna grupa Łódź Gender
Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych
Porozumienie Kobiet 8 Marca, Warszawa
Queerowe Centrum Społeczne
Spółdzielnia Socjalna Warszawa – Hostel Emma
SPUNK Fundacja Nowoczesnej Edukacji
Stowarzyszenie Inicjatyw Kobiecych
Stowarzyszenie Kobiet Konsola, Poznań
Stowarzyszenie Kulturalno-Edukacyjno-Naukowe „KEN”
Stowarzyszenie Lambda Zielona Góra
Stowarzyszenie na Rzecz Kultury Różnorodności “bez!miar”, Warszawa
Stowarzyszenie Otwarte Forum
Stowarzyszenie Na Rzecz Lesbijek, Gejów, Osób Biseksualnych, Osób Transpłciowych Oraz Osób Queer „Pracownia Różnorodności”, Toruń
Stowarzyszenie Rodzin i Przyjaciół Osób Homoseksualnych, Biseksualnych i Transpłciowych Akceptacja
Stowarzyszenie Tęczówka, Katowice
Stowarzyszenie na Rzecz Osób LGBT Tolerado, Gdańsk
Transfuzja, Fundacja na rzecz osób transpłciowych
Wiara i Tęcza
Wyspa Kobiet, Poznań
Zjednoczenie na Rzecz Żyjących z HIV/AIDS “Pozytywni w Tęczy”

zaplecze medialne dają im:

Homoseksualizm.org.pl

InnaStrona.pl

Lewica24.pl

blog Trzyczęściowy garnitur

Homiki.pl

[ Dodano: 26 Czerwiec 2013, 16:16 ]
PS: link do całej sentencji wyroku w sprawie p. Nowickiej
http://mamproces.pl/?page_id=772

Leszek Tabor - 26 Czerwiec 2013, 20:38

kasia napisał/a:
A co polityka ma wspolnego z edukacją seksualna? Raczej nie ma nic wspólnego. Nikt rodziców nie zmuszał do tego, żeby posyłali swoje dzieci na takie zajęcia. W każdej chwili mogą zrezygnować jeśli nie odpowiada im forma zajęć.
Jeśli uważacie, że jesteście w stanie lepiej przekazać informację na temat sexu swoim dzieciom to nikt wam tego nie broni, ale lepiej żeby informacją na temat zabezpieczania przekazała nawet taka organizacja z tęczą w tle niż żeby dzieciaki przekazywały głupoty między sobą!
Poza to czy 13,14 czy 15-latkowie będą uprawiać sex to nie zależy od takiej fundacji. To wsród dzieciaków jest straszne parcie na sex. W TV czy internecie też jest mnóstwo mowy o sexie, jest pełno golizny i to przede wszystkim dzieci motywuje żeby spróbować zakazanego.
Równie dobrze można powiedzieć, że to że dzieciaki chorują na anoreksję czy bulimię to jest wina organizacji, które próbują walczyć z tymi chorobami bo o tym mówią i prowadzą zajęcia.

Podpisuję się pod każdym zdaniem napisanym przez kasię. Dobrze, że dyskutujemy na tym forum ale po co taką ofertę edukacyjną skierowaną do młodzieży pod warunkiem wyrażenia zgody przez szkołę i rodziców wikła się w wielkie spory ideologiczne i polityczne w Polsce. Z wszelkich badań wynika, że poziom wiedzy młodzieży w tych sprawach jest żenująco niski. Dlaczego więc gmina nie miałaby pomóc rodzicom i tym młodym mieszkańcom?
Wczoraj na komisji edukacji byli edukatorzy prowadzący zajęcia w gimnazjach i przedstawili radnym w obecności dyrektorów diagnozę sytuacji i problemy młodzieży. Naprawdę taka decyzja szkół i gminy o przeprowadzeniu takich zajęć była bardzo potrzebna i trafiona.

sarmata - 26 Czerwiec 2013, 21:57

Panie Burmistrzu, niech mnie Pan przekona, że działalność edukatorów SPUNK i innych tego typu wynika li tylko z, nie wiem, przyjemności, woli uszczęśliwiania innych. Nie mi Pan powie, czemu pieniądze na tego typu akcje bardzo często wykładają koncerny farmaceutyczne, takie jak te, z którymi układa się Pani Nowicka?

Leszek Tabor napisał/a:
Wczoraj na komisji edukacji byli edukatorzy prowadzący zajęcia w gimnazjach i przedstawili radnym w obecności dyrektorów diagnozę sytuacji i problemy młodzieży.
Jest to gdzieś opublikowane? I niech mi Pan powie, proszę, co jest wzorcem w tej sprawie? Do jakiej normy ogólnej odwołują się edukatorzy? Czyli do jakiej podstawy programowej?
Leszek Tabor napisał/a:
Naprawdę taka decyzja szkół i gminy o przeprowadzeniu takich zajęć była bardzo potrzebna i trafiona.

Kto wydał pozwolenie na akcję edukatorów? Niech zgadnę...

Jacuś - 26 Czerwiec 2013, 22:28

A może warto by edukować kadrę zarządzającą w szkole w Barlewiczkach...
markiz70 - 26 Czerwiec 2013, 22:32

Dopiero teraz dzięki wam otworzyły mi się oczy co podpisywałem jako rodzic dla syna :shock: Przykre że pod dziwnymi organizacjami mającymi "edukować"nasze dzieci kryją się TAKIE organizacje :klotnia: Podpisałem zgodę w dobrej wierze że organa oświaty mają nadzór i wiedzę na temat szkolenia.Cóż-jednak jak wiele innych decyzji tej instytucji kieruje mnie aby .....dobra-nie będę politykował
SANCZOPANSA - 26 Czerwiec 2013, 22:51

Leszek Tabor napisał/a:
Naprawdę taka decyzja szkół i gminy o przeprowadzeniu takich zajęć była bardzo potrzebna i trafiona.

Komentarz zbędny...

sarmata - 27 Czerwiec 2013, 00:36

Warto przeczytać:
Cytat:
Dzięki niedostatecznej wiedzy i nieuwadze wielu rodziców, do placówek
edukacyjnych wchodzą rozmaici „edukatorzy seksualni”, którzy zabijają niewinność dzieci.

Read more: http://www.pch24.pl/z-dep...l#ixzz2XMd1MQQg

Cytat:
Nasze działania to przede wszystkim edukacja seksualna oraz poradnictwo dla młodzieży w sprawach dojrzewania, antykoncepcji i zdrowia reprodukcyjnego” – czytamy na stronie organizacji. Wolonatriusze Pontonu odwiedzają gimnazja i licea aby w ramach zajęć lekcyjnych przeprowadzać warsztaty i pogadanki z uczniami na tematy związane ze współżyciem seksualnym. W praktyce sprowadza się to do propagowania nieczystości i rozwiązłości wśród nastolatków oraz promocji antykoncepcji, tzw. aborcji i patologicznego modelu rodziny (w tym związków homoseksualnych).

Read more: http://www.pch24.pl/z-dep...l#ixzz2XMdEhiUH

Ryszard Antoniuk - 27 Czerwiec 2013, 08:38

Jakbym słyszał moherowe Radio Maryja :-D ,, Zabijają niewinność dzieci'' co za bzdura .
sarmata - 27 Czerwiec 2013, 08:50

,, Zabijają niewinność dzieci'' co za bzdura .

Panie Ryszardzie - przyznam Panu rację, wyślę okolicznościowe ogłoszenie do Dziennika Bałtyckiego z reklamą Pańskiego zakładu, o ile mnie Pan przekona, że to, co zacytowałem, to bzdura.

Leszek Tabor - 27 Czerwiec 2013, 09:10

markiz70 napisał/a:
Dopiero teraz dzięki wam otworzyły mi się oczy co podpisywałem jako rodzic dla syna :shock: Przykre że pod dziwnymi organizacjami mającymi "edukować"nasze dzieci kryją się TAKIE organizacje :klotnia: Podpisałem zgodę w dobrej wierze że organa oświaty mają nadzór i wiedzę na temat szkolenia.Cóż-jednak jak wiele innych decyzji tej instytucji kieruje mnie aby .....dobra-nie będę politykował

Szanowny markizie70 dyrekcje szkół jak najbardziej maja nadzór nad szkoleniem. W Czerninie np. dyrektorka była na takich zajęciach razem z młodzieżą. Na opinii rodziców i mlodzieży jak najbardziej zależy dlatego bardzo proszę, żeby w razie jakichkolwiek wątpliwości porozmawiać z dyrekcją szkoły otwarcie na ten temat aby nie było niedomówień. To są zbyt poważne i wrażliwe sprawy.
Na komisji edukacji wypowiedziały się też radna i jedna z dyrektorek szkół, mamy gimnazjalistek. Tak jak przekazały na komisji rozmawiały ze swoimi dziećmi na temat tych zajęć i młodzi ludzie byli bardzo zadowoleni i nie gloszono tam żadnych tęczowych czy genderowych ideologii. Przecież jako matki i osoby publiczne dbające o dobro dzieci od razy by protestowały gdyby coś złego się działo.

sarmata - 27 Czerwiec 2013, 09:15

Leszek Tabor napisał/a:
Tak jak przekazały na komisji rozmawiały ze swoimi dziećmi na temat tych zajęć i młodzi ludzie byli bardzo zadowoleni i nie gloszono tam żadnych tęczowych czy genderowych ideologii.
A jest to gdzieś zaprotokołowane? Można się z tymi wypowiedziami zapoznać? To jedno.

Po drugie: Panie Burmistrzu, jak Pan wytłumaczy tysiące protestów rodzicielskich na terenie Polski, przeciw seks edukatorom z PONTONU i SPUNK?

Ryszard Antoniuk - 27 Czerwiec 2013, 09:28

,, Panie Ryszardzie - przyznam Panu rację, wyślę okolicznościowe ogłoszenie do Dziennika Bałtyckiego z reklamą Pańskiego zakładu, o ile mnie Pan przekona, że to, co zacytowałem, to bzdura '' @sarmata

Dziękuje bardzo ale stać mnie na reklamę własnego zakładu. Nie jest moim celem kogolwiek przekonywać do moich racji. Pan ma swoje a ja swoje i zapewne tak juz zostanie.

sarmata - 27 Czerwiec 2013, 09:30

Nie jest moim celem kogolwiek przekonywać do moich racji. Pan ma swoje a ja swoje i zapewne tak juz zostanie.
Pan jeszcze nawet nie zaczął przekonywać. Rzucił Pan tezę, bądź co bądź, póki co, bez pokrycia.

[ Dodano: 27 Czerwiec 2013, 09:57 ]
Właśnie znalazłem argumenty za tym, iż PONTON a co za tym idzie, też i SPUNK to organizacje o charakterze przestępczym. Argumenty za tym są następujące:

1. PONTON próbuje wprowadzić do szkół program, który doprowadził do zwiększenia liczby np. aborcji wśród nieletnich w krajach, w których został wprowadzony. To działanie na szkodę państwa.

2. PONTON narusza zapisy Konstytucji, której art. 48 ust. 1 stanowi, iż to "rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami". Z kolei art. 53 ust. 3 Konstytucji RP gwarantuje rodzicom prawo do zapewnienia dzieciom wychowania moralnego, zgodnego z własnymi przekonaniami. Edukatorzy mogliby zwracać się ze swoją ofertą programową do rodziców, ale zwracając się bezpośrednio do dzieci i młodzieży, łamią Konstytucję. Organizacja ta posługuje się kłamstwami i zachęca wychowanków do działania na ich szkodę. Dla przykładu, przepisywanie antykoncepcji nastoletnim dziewczętom opisuje jako "świadczenie zdrowotne". Podtrzymuje mit, że prezerwatywa "zabezpiecza" np. przed AIDS. Namawia dziewczęta poniżej szesnastego roku życia do oszukiwania lekarzy poprzez twierdzenie, że mają zgodę rodziców na stosowanie antykoncepcji hormonalnej - wyjaśniał duchowny.

Więcej tutaj:
http://warszawa.gosc.pl/d...cja-przestepcza

kasia - 27 Czerwiec 2013, 10:31

Sarmata każdy ma swoje zdanie w tym temacie. Jeśli Ty nie będziesz chciał posyłać swoich dzieci na zajęcia z edukacji seksualnej, bo będziesz uważać że to zdemoralizuje twoje dzieci to będziesz miał jak najbardziej do tego prawo. Ci rodzice, którzy wysłali swoje dzieci na te zajęcia wyrazili na to swoją zgodę. Napewno mają prawo uczestniczenia też w takich zajęciach i ewentualnie zrezygnowania z tego żeby ich dzieci nie uczęszczały jeśli taka forma zajęc im nie odpowiada.

sarmata napisał/a:
2. PONTON narusza zapisy Konstytucji, której art. 48 ust. 1 stanowi, iż to "rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami". Z kolei art. 53 ust. 3 Konstytucji RP gwarantuje rodzicom prawo do zapewnienia dzieciom wychowania moralnego, zgodnego z własnymi przekonaniami. Edukatorzy mogliby zwracać się ze swoją ofertą programową do rodziców, ale zwracając się bezpośrednio do dzieci i młodzieży, łamią Konstytucję. Organizacja ta posługuje się kłamstwami i zachęca wychowanków do działania na ich szkodę. Dla przykładu, przepisywanie antykoncepcji nastoletnim dziewczętom opisuje jako "świadczenie zdrowotne". Podtrzymuje mit, że prezerwatywa "zabezpiecza" np. przed AIDS. Namawia dziewczęta poniżej szesnastego roku życia do oszukiwania lekarzy poprzez twierdzenie, że mają zgodę rodziców na stosowanie antykoncepcji hormonalnej - wyjaśniał duchowny.

Sarmato akurat dla mnie i myślę że nie tylko dla mnie księża nie powinni wypowiadać się w tematach które ich nie dotyczą. W ogóle pierwszy raz w życiu słysze, że mitem jest że używanie prezerwatywy zabezpiecza przed wirusem HIV a co za tym idzie przed AIDS. W takim razie wszyscy lekarze ginekolodzy którzy mówią żeby zabezpieczać się używając prezerwatyw nie tylko przed HIV ale też przed chorobami wenerycznymi mylą się??

sarmata - 27 Czerwiec 2013, 10:43

kasia napisał/a:
Ci rodzice, którzy wysłali swoje dzieci na te zajęcia wyrazili na to swoją zgodę.
Markiz parę postów wcześniej pisał, że został zmanipulowany....
kasia napisał/a:
Sarmato akurat dla mnie i myślę że nie tylko dla mnie księża nie powinni wypowiadać się w tematach które ich nie dotyczą.
Pani Kasiu, Pani się raczy odnieść do meritum przekazu z materiału jaki zalinkowałem, tak?
Cytat:
W takim razie wszyscy lekarze ginekolodzy którzy mówią żeby zabezpieczać się używając prezerwatyw nie tylko przed HIV ale też przed chorobami wenerycznymi mylą się??
Najwidoczniej tak.

[ Dodano: 27 Czerwiec 2013, 11:55 ]
A co Państwo powiecie na to?
http://www.ordoiuris.pl/a...iza-prawna.html

Bardzo byłbym rad, by Pan Burmistrz odniósł się do tego tekstu.

Ze wstępu:
Cytat:
Treść zgłoszonego przez posłów Ruchu Palikota projektu ustawy o edukacji seksualnej stanowi funkcjonalny odpowiednik odrzuconego zaledwie miesiąc wcześniej, projektu ustawy o świadomym rodzicielstwie. Pod adresem projektu ustawy o świadomym rodzicielstwie Sąd Najwyższy sformułował zarzuty niezgodności z art. 18 oraz 57 ust. 3 Konstytucji RP.

Projektodawcy nie tylko zignorowali te zastrzeżenia, ale dodatkowo dopuścili się w treści uzasadnienia przedmiotowego projektu ustawy manipulacji treścią opinii SN. Ponadto, projekt ten narusza zasady techniki prawodawczej oraz operuje nieadekwatną wiedzą o istniejącym stanie prawnym jak i o realiach życia społecznego.

sarmata - 28 Czerwiec 2013, 11:58

Halo! :megafon: Jest tu kto??
SANCZOPANSA - 28 Czerwiec 2013, 23:17

Dzisiaj w gazecie sztumskiej inicjatorzy akcji znowu odtrąbili edukacyjny sukces fundacji SPUNK , mimo wykazania przez nas szeregu faktów kompromitujących cały projekt ,po których każdy normalnie myślący by się z niego wycofał, nasze władze idą w zaparte, ogłaszają sukces i zapowiadają kontynuacje. Na szczęście są wakacje i na razie homolesgejbitranssexedukatorzy nie mają kogo deformować. Ma ktoś pomysł co zrobić żeby po wakacjach edukacją zajął się ktoś normalny?
sarmata - 28 Czerwiec 2013, 23:27

SANCZOPANSA napisał/a:
Ma ktoś pomysł co zrobić żeby po wakacjach edukacją zajął się ktoś normalny?

1. Ojcowie powinni być obecni na 1 spotkaniu z wychowawcami i dyrekcją szkoły i jasno powinni wyrazić swe stanowisko: nauczcie nasze dzieci tego, do czego macie kompetencje. Nam zostawcie resztę. Poza tym, w związku z tym co pisał tu Markiz: nie dajcie się manipulować. W szkole mają OBOWIĄZEK was, rodziców, informować od początku do końca o WSZYSTKIM. W końcu nie oddajecie do szkoły worków z ziemniakami lecz powierzacie placówce osoby, młodych ludzi.

2. Rozmawiajcie z waszymi dziećmi, także i o tych trudnych sprawach ale przecież ludzkich, normalnych, tak?

3. Napierajcie na kuratoria i inne kompetentne urzędy, by wam pokazali zamocowanie prawne dla tych edukatorów. Obawiam się, że ich nie ma. Znajomi zwrócili się z zapytaniem w tej kwestii do Pani Szumilas. Póki co, milczenie.

4. Na takie spotkanie warto zaprosić fachowca, prawego, uczciwego ginekologa lub lepiej - seksuologa. Ale nie po to, by uświadamiał maluchy, czy gimnazjalistów, lecz by demaskował manipulacje edukatorów.

5. Bądźcie uczciwymi rodzicami. Umiejcie się przyznawać do porażek. Ten się nie myli, kto nic nie robi.

Jak ma ktoś jakieś szczegółowe pytania, to zapraszam an priv.

SANCZOPANSA - 28 Czerwiec 2013, 23:39

Przydałoby się przebić z problemem do opinii publicznej , bo jak na razie w prasie pełna sielanka , a spora część rodziców cieszy się ,że ktoś odwali za nich rozmowę o ptaszkach itd.
sarmata - 28 Czerwiec 2013, 23:43

SANCZOPANSA napisał/a:
Przydałoby się przebić z problemem do opinii publicznej

Ma Pan jakieś dojścia do prasy lokalnej?

Nawet jeśli nie, to warto:

1. wykorzystać wakacyjne spotkania na tego typu rozmowy dotyczące tematu wiadomego
2. warto wykorzystać to, co jest już zrobione: zalinkowałem tu parę rzeczy. Poczytać, przeanalizować, przemyśleć, używać w rozmowach z ludźmi
3. Nie dać się sprowadzić do parteru za pomocą myślenia "sam jeden głową muru nie przebiję". Już z tego wątku widzi Pan, że jest nas 3 podobnie myślących.

sarmata - 2 Lipiec 2013, 21:25

Zachęcam do lektury tego dokumentu z sesji rady miasta w Łodzi:
http://bip.uml.lodz.pl/_p...3335&PHPSESSID=

str 25-43 bodajże.

M. Katarzyniak - 2 Lipiec 2013, 21:43

Witam.
Władze naszego miasta chyba nie mają na co wydawać pieniędzy podatników.

Co może spotkać Twoje dziecko na takich zajęciach.

Jeśli tak, wyobraź sobie, że w szkole zjawia się edukator seksualny, który w ramach lekcji:

wystąpi pod szyldem organizacji, której nazwę można tłumaczyć (z ang.) jako slangowe, wulgarne określenie spermy,
zaproponuje Twojemu Dziecku zakładanie prezerwatyw na sztucznego penisa,
może zasugerować Twojemu Dziecku, że decydując się na swój „pierwszy raz”, nie musi brać pod uwagę Twojej opinii i wartości, które mu przekazujesz,
może zignorować fakt, że najlepszą metodą zapobiegania ciążom wśród nastolatek i chorobom przenoszonych drogą płciową jest zaczekanie z „pierwszym razem”,
zaproponuje natomiast stosowanie prezerwatyw i szkodliwej dla zdrowia hormonalnej antykoncepcji;
może zaproponować Twojemu Dziecku zabawę w wulgarne nazywanie narządów płciowych człowieka i seksu,
przedstawi seks w taki sposób, iż Twoje Dziecko może uznać, że jest to rodzaj potrzeby fizjologicznej, którą można swobodnie zaspokajać,
nie wspomni słowem o miłości dojrzałej, wierności, stałości związków, rodzinie, rodzicielstwie.

Nie, to nie jest fikcja!

Kilka linków dowodzących chorej edukacji
http://rebelya.pl/forum/watek/66064/
http://info.wiara.pl/doc/...iw-seksedukacji
http://www.nieszkodzic.pl/

Dołączam się do protestu.

SANCZOPANSA - 3 Lipiec 2013, 09:39

Witamy w dyskusji kolejny głos. Głos jak cios. ;-) Pańska wypowiedź świadczy ,że wie Pan do czego służą organy, także płciowe ;-)
A tak na poważnie to zachęcam do działania w różnych środowiskach lokalnych , żeby świadomi mieszkańcy i rodzice zjednoczyli się w proteście, i żeby dzięki temu fundacja SPUNK nie wróciła po wakacjach do naszego miasta ,i za nasze pieniądze!

sarmata - 3 Lipiec 2013, 09:52

SANCZOPANSA napisał/a:
A tak na poważnie to zachęcam do działania w różnych środowiskach lokalnych , żeby świadomi mieszkańcy i rodzice zjednoczyli się w proteście, i żeby dzięki temu fundacja SPUNK nie wróciła po wakacjach do naszego miasta ,i za nasze pieniądze!

Dokładnie!
A jakby Panowie potrzebowali, to chętnie wesprę merytorycznie i moralnie Wasze działanie.
:flaga:

Ryszard Antoniuk - 3 Lipiec 2013, 20:07

Widać,że wybory blisko, bo Pan organista się uaktywnia. :-P Na forum będzie coraz więcej takich uśpionych gości. :megafon:
marian99 - 3 Lipiec 2013, 20:18

Widać,że wybory blisko, bo Pan organista się uaktywnia. :-P Na forum będzie coraz więcej takich uśpionych gości. :megafon:

dokładnie, z Panem Burmistrzem na czele :-)

M. Katarzyniak - 4 Lipiec 2013, 12:49

A co mają wybory z tym wspólnego?
To że rzadko się wypowiadam nie świadczy o nieobecności na forum.
Ta sprawa jest bardzo ważna bo mam dzieci które chcę wychować na ludzi odpowiedzialnych.

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 13:04

To niech Pan wychowuje, kto Panu broni? Jak wcześniej napisano każdy rodzic indywidualnie musiał wyrazić zgodę na uczestnictwo dzieci w tym projekcie. Więc w czym problem? A wybory mają i to bardzo dużo ,bo będzie Pan coraz aktywniejszy. Chyba sie nie mylę? ;-)
sarmata - 4 Lipiec 2013, 13:06

Więc w czym problem?
W tym, że rodzice nie są wystarczająco informowani, w tym, że nauczyciele pozostawiają w czasie warsztatów dzieci bez opieki, w tym, że wiedza, jaką edukatorzy" przyswajają młodzieży jest na granicy prawa.
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 13:18

Nieprawidłowości proszę udowodnić/udokumentować i złożyć zawiadomienie do prokuratury. Jeśli nie, to mozna to tylko potraktować, całe te pisanie w kategoriach krucjaty ideologicznej.
pbialk - 4 Lipiec 2013, 13:26

^^^
Biorąc pod uwagę niezłą merytoryczną znajomość tematu przez @sarmatę, nie zdziwiłbym się, gdyby przygotowywał stosowny materiał. Ale młyny sprawiedliwości mielą dłuuugo i powoooli ( patrz: Młyńska ) a dzieciaki przed zgubnym wpływem lewackiej propagandy, trzeba ratować tu i teraz.

Odwróćmy może zagadnienie: Skoro zabierasz głos, czy mógłbyś przedstawić jakieś namacalne/wiarygodne dowody, że na tych zajęciach nie były przekazywane żadne treści mogące wzbudzić niepokój rodziców?

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 13:32

Ja nie muszę niczego udowadniać, skoro twierdzicie,że zle się dzieje to proszę to udowodnić. Nie mam zamiaru nikogo wyręczać w tej robocie. Dużo pisania, paplaniny a w sumie nic wiarygodnego i namacalnego. Skoro nie jesteście w stanie udowodnić nieprawidłowości to zamknijmy temat , po co sie nakręcać.
pbialk - 4 Lipiec 2013, 13:36

Wchodzę na stronę spunk'a i patrzę jakie tam są odnośniki i z kim oni współpracują. To mi wystarczy.

Czy gdyby Twój proboszcz/dyrektorka zatrudniła, dajmy na to, aktywną prostytutkę w charakterze katechetki - nie zapaliłaby Ci się ostrzegawcza lampka?

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 13:39

Jak pisałem, konkretne dowody, zawiadomienie do prokuratury . Inaczej to tylko nakręcanie się i pusta pisanina. Konkretne udokumentowane przykłady nieprawidłowości, twarde dowody a nie poszlaki, prokuratura. Taki jest tryb postępowania.
sarmata - 4 Lipiec 2013, 13:45

Skoro nie jesteście w stanie udowodnić nieprawidłowości to zamknijmy temat , po co się nakręcać.
No patrzcie, jaki Pan Antoniuk jest ochoczy do zamykania tego, czego nie otworzył (wątka)
Ale też może to być zamykanie, że tak powiem, obronne - żeby się za dużo nie wydało...

Panie Antoniuk, a wie Pan, co oznacza słowo SPUNK?

pbialk - 4 Lipiec 2013, 13:46

Ryszard, Forum sztum.info.pl, nie jest jednostką budżetową, więc chłopaki sami sobie ustalą jaki tryb postępowania będzie im odpowiadał - Ty im tego z pewnością nie masz prawa narzucać.
Póki co wszyscy róbmy swoje, i w swoich środowiskach - znajomych, sąsiadów, itp. - rozmawiajmy i ostrzegajmy.

kasia - 4 Lipiec 2013, 14:47

Być może rzeczywiście ta organizacja według niektórych jest zła. Jeśli komuś taka organizacja nie odpowiada to proszę bardzo złóżcie zawiadomienie do prokuratury.
Ja sama chodząc do szkoły, czy do szkoły średniej czy do podstawówki, też miałam takie zajęcia. Tylko że były prowadzone przez higienistkę szkolną ewentualnie pedagoga szkolnego. I higienistka też pokazywała jak zakładać odpowiednio prezerwatywę, mówiła o pigułkach antykoncepcyjnych, o chorobach wenerycznych itp. Nawet sami zadawaliśmy jej pytania. I nikt nie widział w tym problemu łącznie z rodzicami

sarmata - 4 Lipiec 2013, 15:17

kasia napisał/a:
Tylko że były prowadzone przez higienistkę szkolną ewentualnie pedagoga szkolnego.

kasia napisał/a:
I nikt nie widział w tym problemu łącznie z rodzicami
To jest gorzka prawda. Również i w tym widać przejaw cedowania odpowiedzialności za wychowanie latorośli na instytucje. A potem dziwota, że tak trudno nad młodymi zapanować. Jak ma nie być trudno, skoro z przyjemności, nawet tych pozornych, trudno jest zrezygnować.
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 15:49

Dalej niczego nowego nie wnosicie do tematu tylko nakręcacie się . Dlatego uważam ,że temat został wyczerpany, zero konkretów, zero dowodów ,że coś jest nie tak. Temat do zamknięcia.
pbialk - 4 Lipiec 2013, 15:56

Nie Ty tu jesteś adminem i nie Ty będziesz decydował, kto co i kiedy będzie zamykał.
W Twojej kompetencji jest co najwyżej zamknięcie jadaczki ( rzecz jasna, swojej własnej )

Ja osobiście bardzo cenię wyważone i merytoryczne wypowiedzi @sarmaty

Z kolei @kasia jest najwyraźniej przykładem zgubnego wpływu takich a nie innych form edukacji o których rozmawiamy. Na podobnej zasadzie jak dzieci alkoholików też często zostają alkoholikami.

Pit - 4 Lipiec 2013, 16:23

Dalej niczego nowego nie wnosicie do tematu tylko nakręcacie się . Dlatego uważam ,że temat został wyczerpany, zero konkretów, zero dowodów ,że coś jest nie tak. Temat do zamknięcia.

Ty też nic nowego nie wnosisz, więc dopóki nie masz zamiaru napisać tutaj nic mądrego, to bądź łaskaw tutaj nie wchodzić i nie pisać, że trzeba coś zamknąć, bo to są typowe lewackie metody. Nie ma argumentów, to odsunąć rozmówcę od mikrofonu.

To co tutaj się dzieje, to przesuwanie granicy i próba uzyskania akceptacji dla coraz gorszych rzeczy. Niebawem w podręcznikach do podstawówki przedstawianie "przykładowej rodziny" jako dwóch facetów i dziecko, następnie zajęcia z ludźmi z pogranicza społecznego, transwestytami, prostytutkami, a co jutro? Trzeba postawić wyraźną granicę, oddzielić grubą kreską normalność i niewinność dzieci, od prób wypaczenia ich psychiki od najmłodszych lat.

kasia - 4 Lipiec 2013, 18:21

pbialk napisał/a:
Z kolei @kasia jest najwyraźniej przykładem zgubnego wpływu takich a nie innych form edukacji o których rozmawiamy. Na podobnej zasadzie jak dzieci alkoholików też często zostają alkoholikami.

pbialk ja nie jestem przykładem niczego! To czego mnie uczono w szokle na takich lekcjach nie wpłyneło ani na moją osobowość ani na to że uprawiałam sex w młodym wieku. Miałam i nadal mam swój rozum i potrafię ocenić co jest dobre a co nie i czy mam na coś ochotę czy nie.
A tak na marginesie to, czy ktos pokaże jak zakładać prezerwatywę nie sprawi że wszystkie dzieciaki będą uprawiać sex, tak samo jak nie wszystkie dzieci alkoholików są alkoholikami. wszystko zależy od psychiki i od wartości jakie mamy

SANCZOPANSA - 4 Lipiec 2013, 18:51

Najprawdopodobniej działanie fundacji Spunk nie stanowi naruszenia prawa karnego, i w całym tym naszym proteście nie chodzi o to , żeby ktoś trafił za kratki. Chodzi o to ,żeby tego typu zajęcia były prowadzone przez psychologów, ginekologów, seksuologów, ewentualnie nauczycieli a nie przez edukatorów z lewackiej organizacji SPUNK stowarzyszonej z organizacjami zrzeszającymi gejów lesbijki biseksualistów i transwestytów. Polityczny patronat nad fundacją Spunk sprawuje Krytyka Polityczna - lewacki kwartalnik propagujący skrajny feminizm, ideologię gender,związki partnerskie i legalizację aborcji. Sama fundacja Spunk walczy o legalizację związków partnerskich. Całe to towarzystwo jest sponsorowane przez przemysł antykoncepcyjny. Więc skracając całe to szkolenie można streścić jednym zdaniem: Nieważne z kim lub czym idziesz do łóżka, nieważne jak często zmieniasz partnerów ważne żeby użyć gumki lub pigułki, a w razie spontanicznego pójścia na całość bez niczego mamy skuteczne tabletki wczesnoporonne. Jeżeli komuś odpowiada taka "edukacja" to współczuję. Ważny jest też aspekt finansowy tego cyrku- gmina zapłaciła tej fundacji za wykłady, które na dobrą sprawę mogliby przeprowadzić nauczyciele biologii w ramach swoich obowiązków. Budowa narządów rozrodczych i ich działanie , cykle itp. to dla biologa żadna filozofia. No ale trzeba było wesprzeć naszymi pieniędzmi Łódzką fundację. Tematu nie zamkniemy ,co więcej mamy czas przez wakacje zorganizować takie formy protestu ,żeby skutecznie zniechęcić władze naszego miasta do kontynuacji wypaczania poglądów młodego pokolenia Sztumiaków.
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 21:09

No i dalej stoicie koledzy w miejscu :-P . Wałkujecie ten temat tylko z innej strony . A ja wyraznie pisałem, dowody, zgłoszenie do prokuratury i sprawa się toczy. A tu jak na targu, jedna baba drugiej babie a trzecia baba podaje następnej. :-D Byle być na ,, topie'' jak pisze @pbialk. Zwróćcie uwagę,ze im bardziej atakujecie nie mając merytorycznych dowodów tym bardziej odwrotny skutek to daje. ,, Sztumska ulica'' odwraca się od takiej argumentacji i sie tym nie interesuje.
pbialk - 4 Lipiec 2013, 21:14

A może byś tak Ryszardzie spróbował odnieść się do merytorycznych zarzutów forumowicza @SANCZOPANSA?
Jeśli chodzi o tzw. "sztumską ulicę" to mam wrażenie że jest to jakiś byt wirtualny tworzony przez Ciebie, gdy nie masz już żadnych argumentów

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 21:22

Ja juz sie do tego odnosiłem. Argumenty i @Sarmaty i @Sanoczapansa mają raczej charakter osobisty wynikający z osobistych przekonań. Natomiast nie ma to poparcia w realu. Dowodem tego jest brak jakichkolwiek skarg, protestów ze strony rodziców, brak jakichkolwiek dowodów,że faktycznie tam jest coś nie tak. Są jedynie chore domysły, poszlaki i Pan organista, który wiadomo,że jest związany ze środowiskiem kościelnym i musi być przeciw. Wybacz @pbialk ale ,, sztumska ulica'' tego nie kupuje.
sarmata - 4 Lipiec 2013, 21:29

Dowodem tego jest brak jakichkolwiek skarg, protestów ze strony rodziców,

Rodzice tak samo nie przejawiają zainteresowania gnębieniem ich podatkami, wydłużeniem oczekiwania na emeryturę, podłej kondycji służby zdrowia, etc.

50 lat komunizmu swoje zrobiło :-(

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 21:36

No czyli tak jak pisałem wcześniej, to jest prywatna krucjata @Sarmaty, która podchwycili i podczepili się inni krytykanci , którzy szukają tylko okazji by sobie pomruczeć. A jeśli można jeszcze dokopać lokalnej władzy to juz jest mega super, prawda? To nic nie kosztuje a jak można sobie ulżyć, prawda? @Sarmato, zwalanie wszystkiego na komunizm jest juz żałosne. To,że ,, sztumska ulica'' nie idzie w jednym szeregu z Tobą nie oznacza,że ludzie są ,, czerwoni'' . Ludzie mają swój rozum i dokładnie wiedzą co robią, trzeba sie z tym pogodzić @ Sarmato. Więcej szacunku @Sarmato dla mądrości społecznej, więcej szacunku dla zwykłych mieszkańców naszej gminy.

Takie przepychanki słowne świadczą o tym,ze temat nam sie wyczerpał i czas go zakończyć. Są tez inne tematy i problemy. A nie tylko wydumane historie.

pbialk - 4 Lipiec 2013, 21:41

Ludzie mają swój rozum i dokładnie wiedzą co robią, trzeba sie z tym pogodzić @ Sarmato. Więcej szacunku @Sarmato dla mądrości społecznej, więcej szacunku dla zwykłych mieszkańców naszej gminy.

Ludzie mają swój rozum, i dlatego przy wyborach pokażą czerwoną kartkę ( nomen-omen ) władzy, która się z nimi nie liczy, uważając że tylko ona ma rację.

Zastanów się trochę nad Waszą postawą: zamiast krytycznie przyjrzeć się tej fundacji i 2x sprawdzić, czy na pewno wszystko jest OK, to Wy z góry "w ciemno" wszystkich przekrzykujecie, że jest zajebiście. O niedoinformowaniu rodziców ( świadomym, jak sądzę ) w kwestii kto i co, nie wspomnę.
A taki ton dyskusji powoduje, że wielu z nas jest już prawie pewnych, że coś jest jednak nie tak.

sarmata - 4 Lipiec 2013, 21:43

To,że ,, sztumska ulica'' nie idzie w jednym szeregu z Tobą nie oznacza,że ludzie są ,, czerwoni'' .

Ha! Dokładnie tak samo mówił Lenin i Stalin. Zamiast "sztumska ulica" mówili ci panowie: "rewolucja". TYm samym p. Antoniuk dał świadectwo prawdzie: jest heroldem rewolucji :D Tak samo jak Wanda Nowicka, M, Środa, czy jakaś inna Senyszyn albo Szczuka :-)
Ludzie mają swój rozum i dokładnie wiedzą co robią, trzeba sie z tym pogodzić @ Sarmato. Więcej szacunku @Sarmato dla mądrości społecznej, więcej szacunku dla zwykłych mieszkańców naszej gminy.
Tak, ludzie mają swój rozum, ale mają też nóż na gardle w postaci kryptolewaków, szefów, przełożonych, będących w zależności władzy. I wyżej 4 liter, wydaje się im, że nie podskoczą.

A co do zwykłych mieszkańców naszej gminy: właśnie troska o nas zwykłych obywateli dodaje mi sił, by ripostować Pana, Panie Antoniuk.

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 21:45

Jak pisałem, proszę o twarde dowody. Jak na razie to ich brak. Cała reszta to poszlaki i pomówienia wyssane z palca. Czerwona kartka należy się zadymiarzom ideologicznym, którzy chcą zaprowadzić w Sztumie ciemnogród. ,, Sztumska ulica'' tego nie kupuje.
sarmata - 4 Lipiec 2013, 21:47

Jak pisałem, proszę o twarde dowody.

NIe podam ich Panu, bo Pan doniesie komu trzeba i cały plan spali na panewce.

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 21:52

sarmata napisał/a:
Jak pisałem, proszę o twarde dowody.

NIe podam ich Panu, bo Pan doniesie komu trzeba i cały plan spali na panewce.

Tak, oczywiście. Misterny plan już działa, prawda? W donoszeniu to dobry okazał się Harry, moze tam sie Pan zgłosi?

SANCZOPANSA - 4 Lipiec 2013, 21:52

Przestańcie z tą prokuraturą, zgodnie z takim rozumowaniem wszystko co nie jest przestępstwem jest działaniem dla dobra miasta i mieszkańców, dla przykładu dodam że prostytucja praktykowana dobrowolnie przez osoby dorosłe też jest w Polsce legalna...
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 21:56

O widzę,ze juz odwrót? Jeśli popełniane są wykroczenia, przestępstwa to tylko prokuratura a nie forumowy lincz.
pbialk - 4 Lipiec 2013, 21:58

jaki odwrót??? akurat przykład prostytucji podany przez @SANCZOPANSA idealnie tu pasuje.
Pit - 4 Lipiec 2013, 22:00

Poproszę o jakiś dowód, że "sztumska ulica" ma takie i takie poglądy, bo to tylko puste gadanie. Czym bądź kim, jest ta mistyczna "sztumska ulica"? Może niech sztumska ulica sama się wypowie? Bo jak na razie to widzę, że jedyną osobą, która reprezentuje "sztumską ulicę" jest jeden człowiek, w dodatku z Gościszewa............. :roll:
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 22:03

pbialk napisał/a:
jaki odwrót??? akurat przykład prostytucji podany przez @SANCZOPANSA idealnie tu pasuje.

I tak juz 8sma strona i w sumie o niczym. Ale @pbialk podskakuje z radości bo temat na topie :-P . Tyle,że jak przeczyta to ,, zwykły '' Kowalski to oceni to tak, burza w szklance wody na tle ideologicznym. Czyli szum o nic. Kowalski zamknie temat i siądzie z piwkiem przy TV w wygodnym fotelu. A wy koledzy gardłujcie dalej, taki tego będzie końcowy efekt.

pbialk - 4 Lipiec 2013, 22:08

Kowalski zamknie temat i siądzie z piwkiem przy TV w wygodnym fotelu.

A to już Kowalski będzie o tym decydował, nie Ty.
A wy koledzy gardłujcie dalej, taki tego będzie końcowy efekt

Mam rozumieć, że Ty przestajesz?

SANCZOPANSA - 4 Lipiec 2013, 22:08

Czytaj ze zrozumieniem Ryszardzie. Jaki odwrót ? Czy ktoś sugerował że sprowadzenie fundacji SPUNK to przestępstwo? To tylko wykorzystanie stanowiska i publicznych pieniędzy do promowania wśród młodzieży swojego lewicowego widzenia świata.... I niezależnie od tego co o tym sądzi prokuratura należy wiedzę o tym fakcie rozpowszechniać wśród mieszkańców. Niech ocenią. A wędrując sztumską ulicą jeszcze nigdy Ryszarda nie spotkałem...
sarmata - 4 Lipiec 2013, 22:09

Panie Antoniuk, czy Pan już się dowiedział co to jest fisting? Czy jest Pańska zgoda na to, by Pańskie dzieci się "fisitngowały"? Niech Pan uczciwie odpowie.
Pit - 4 Lipiec 2013, 22:09

Proszę napisać czym bądź kim jest "sztumska ulica", bądź przestać używać w dyskusji tego bzdurnego argumentu. Bo mam takie wrażenie, myślę, że jak większość forumowiczów, że "sztumska ulica" to wyimaginowana przez Pana grupa ludzi którzy mieliby w Pańskim zamyśle popierać Pana poglądy.
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 22:12

@Sanoczpansa, moze innymi ulicami wędrujemy i nie o tym samym czasie? Nic prostszego jak się umówić i spotkać. Dla mnie pisanie bez twardych dowodów winy jest tylko pustą pisaniną. Rozumiem,ze takowych dowodów brak, by sie tym prokuratura zajęła?
sarmata - 4 Lipiec 2013, 22:14

Pit napisał/a:
Bo mam takie wrażenie, myślę, że jak większość forumowiczów, że "sztumska ulica" to wyimaginowana przez Pana grupa ludzi którzy mieliby w Pańskim zamyśle popierać Pana poglądy.

Rewolucja lub kontrrewolucja, zalezy jak patrzeć. Oot, czym jest ta "sztumska ulica".

BTW: jaka jest ulubiona ulica komunistów sztumskich? O jaką powinni szczególnie dbać? Kto zgadnie?

SANCZOPANSA - 4 Lipiec 2013, 22:19

To niebezpieczne , w związku z Twoją odpornością na siłę argumentów mógłbym użyć argumentu siły....to do Ryszarda
sarmata - 4 Lipiec 2013, 22:20

SANCZOPANSA napisał/a:
w związku z Twoją odpornością na siłę argumentów mógłbym użyć argumentu siły....
I byłby męczennik. Ofiara na ołtarzu rewolucji! Tego nam czynić nie wolno.
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 22:23

SANCZOPANSA napisał/a:
To niebezpieczne , w związku z Twoją odpornością na siłę argumentów mógłbym użyć argumentu siły....to do Ryszarda

Z doświadczenia wiem,że rozmowy w realu wyglądają zupełnie inaczej niz na forum, więc niebezpieczeństwa nie widzę. Potrzebna jest tylko odwaga cywilna by stanąć twarzą w twarz. Jak na razie to argumenty z Waszej strony , kolego są mało przekonywujące i nie poparte twardymi dowodami. Więc raczej trudno mówić o solidnej argumentacji.

spotykam sie z kilkoma forumowiczami z tego forum w realu i jakoś żyjemy, więc i tu @Sanoczopansa chyba zle nie będzie :-P

sarmata - 4 Lipiec 2013, 22:25

Jak na razie to argumenty z Waszej strony , kolego
A nie "towarzyszu", czy przynajmniej, "obywatelu" :-)

A tak na serio: co z tym fistingiem Panie Antoniuk?

Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 22:29

Celowo użyłem takiego sformułowania by podkręcić atmosferę :-P
sarmata - 4 Lipiec 2013, 22:33

Celowo użyłem takiego sformułowania by podkręcić atmosferę
Będą namolny:

co z tym fistingiem Panie Antoniuk?

SANCZOPANSA - 4 Lipiec 2013, 22:41

Twarde dowody? Proszę bardzo. Burmistrz sam w mediach lokalnych informuje kogo zaprosił i komu gmina zapłaciła. Zaproszona fundacja sama przechwala się na swoich stronach jakie środowiska polityczne reprezentuje i jakie wartości promuje. Co więcej potrzeba? To tyle odnośnie faktów. Ocena tych faktów to osobista sprawa oceniającego. Z mojej strony batalia toczy się nagłośnienie czym jest i kogo reprezentuje fundacja Spunk ,bo o tym Pan burmistrz w prasie nie wspomniał, a na formularzach podpisywanych przez rodziców też o tym nie było.
Ryszard Antoniuk - 4 Lipiec 2013, 22:41

A co potrzebuje Pan instrukcji obsługi? :-D :-D . Trzeba było zapisać sie na kurs :-P

Jakie to dowody, czego? Skoro takie Twarde to proszę z tym jechać do prokuratury niech to ocenią.

sarmata - 4 Lipiec 2013, 22:42

SANCZOPANSA napisał/a:
Co więcej potrzeba? To tyle odnośnie faktów. Ocena tych faktów to osobista sprawa oceniającego. Z mojej strony batalia toczy się nagłośnienie czym jest i kogo reprezentuje fundacja Spunk ,bo o tym Pan burmistrz w prasie nie wspomniał, a na formularzach podpisywanych przez rodziców też o tym nie było.
A to już jest sprawa na spory artykuł w DB.

[ Dodano: 4 Lipiec 2013, 22:43 ]
A co potrzebuje Pan instrukcji obsługi? :-D :-D . Trzeba było zapisać sie na kurs :-P

Cytat:

SANCZOPANSA - 4 Lipiec 2013, 23:18

sarmata napisał/a:

tu bym nie przesadzał, ginekolodzy i położne praktykują to non stop. Gorsze jest np nazywanie normalnych zdrowych ludzi z naturalnym negatywnym stosunkiem do obcowania z płcią własną określeniami typu homofob. Jakby to normalni potrzebowali leczenia...

sarmata - 4 Lipiec 2013, 23:25

SANCZOPANSA napisał/a:
tu bym nie przesadzał, ginekolodzy i położne praktykują to non stop

No OK, ale edukatorzy mówią o tym w zupełnie innym kontekście. Pytam o to Pana Antoniuka, czy nie miałby nic na przeciw, gdyby po takich warsztatach jego dzieci zaczęły tego typu praktyki podejmować. Np z ciekawości. Jak to dzieci w naturze mają.

Homofobami tak na prawdę są homoseksualiści. To oni boją się swej orientacji i tego jak będą przyjęci w społeczeństwie, stąd to epatowanie nienormalnością propagandy gejowskiej.

Normalni ludzie, nie mający problemu z własną tożsamością seksualną nie narzucają się ze swoimi upodobaniami seksualnymi innym.

M. Katarzyniak - 11 Lipiec 2013, 08:33

Egzamin z orgazmu" i inne perwersje - Co może czekać nasze dzieci jeżeli pozwolimy na sex edukację
http://gosc.pl/doc/162595...-inne-perwersje

Ryszard Antoniuk - 11 Lipiec 2013, 09:18

,, Gość Niedzielny'' to prasa stronnicza, to naturalne i oczywiste . To co stało sie w Niemczech wcale nie musi dziać sie u nas. Więc analogii do Sztumu nie widzę zupełnie. :-/ A Pan organista aktywny, wybory, wybory na horyzoncie ;-)
pbialk - 11 Lipiec 2013, 09:53

,, Gość Niedzielny'' to prasa stronnicza, to naturalne i oczywiste .

A "Gazeta Wyborcza" ( przez niektórych zwana "koszerną" lub "wybiórczą" ) którą Ty zazwyczaj cytujesz, to, jak rozumiem, kwintesencja obiektywizmu? Jak się czasem czyta Twoje wypowiedzi to po prostu ręce opadają...

SANCZOPANSA - 11 Lipiec 2013, 12:01

Klasyczna lewicowa retoryka w wykonaniu Ryszarda podważyć wiarygodność źródła , zaatakować personalnie autora a zupełnie pominąć istotę problemu. Napisz lepiej jaki interes może mieć normalny mąż i ojciec w promowaniu homoseksualizmu , transseksualizmu i innych zboczeń wśród młodzieży, napisz jakie korzyści odniesie społeczeństwo dzięki promocji antykoncepcji hormonalnej od najmłodszych lat. Napisz co z tego będziemy mieli za korzyści ,że mamy na to płacić podatki. Tylko nie pisz o kontroli urodzeń, bo od początku roku w Polsce urodzeń było o 20000 mniej niż zgonów. Wmawianie dzieciakom , że mogą robić co chcą i z kim chcą , byle z gumką firmy X , Lub pigułą firmy Y, nie nauczy ich podstaw tworzenia normalnej płodnej rodziny. Napiszesz pewnie o sytuacji materialnej , ale jak nauczeni rozwiązłości młodzi ludzie dostaną więcej kasy to większość z nich po prostu będzie żyła przyjemniej i weselej zamiast tworzyć płatników składek na nasze emerytury.
Ryszard Antoniuk - 11 Lipiec 2013, 12:18

Przykład Niemiec nie może być dla nas obietywny , poniewaz Niemcy mentalnie są bardziej nowocześni niż my. To co u nas dopiero raczkuje to u Nich juz dawno jest, tam są zupełnie inne standardy moralne i społeczne. A ,, Gość Niedzielny'' to typowa gazeta kościelna więc takie treści nie dziwią. A odnosząc się do Pan organisty to nie dziwi wzrost aktywności na rok przed wyborami zapewne zobaczymy Pana organistę na listach wyborczych , i dobrze! Tylko proszę mi nie pisać,że cel przebudzenia jest inny ;-)

Czy tego chcemy czy nie to nie uciekniemy od tych tematów, tak jest w Nowoczesnej Europie. Warto tylko rozmawiać o zachowaniu rozsądnych proporcji, bo pamiętajcie,że to co zakazane najbardziej kusi. Więc nie zakazywać tylko rozmawiać, przekonywać , dyskutować i wskazywać plusy i minusy.

SANCZOPANSA - 11 Lipiec 2013, 15:52

tylko rozmawiać, przekonywać , dyskutować i wskazywać plusy i minusy

I do takiej dyskusji z dziećmi najlepsza jest ukierunkowana politycznie organizacja zrzeszona z organizacjami zboczeńców wszelkiej maści współfinansowana z pieniędzy koncernów antykoncepcyjnych.

Ryszard Antoniuk - 11 Lipiec 2013, 20:15

No raczej ksiądz czy katechetka się do tego nie nadają ;-)
pbialk - 11 Lipiec 2013, 20:51

bo?

Ryszard Antoniuk - 11 Lipiec 2013, 21:15

pbialk napisał/a:

bo?

Bo jakie w sexie doświadczenie ma ksiądz? No chyba ,że zakładasz @pbialk,że ma ;-) , gdzieś pokątnie :-P Co może o wychowaniu dzieci powiedzieć osoba, która dzieci nie miała? Może jedynie posługiwać się teoria i to bardzo okrojoną , może mówić tylko o tym co dopuszcza Kościół.

adpap - 11 Lipiec 2013, 21:23

a to tylko sex jest wazny?

a gdzie uczucia, strefa emocjonalna? o tym moze opowiedziec ksiadz, psycholog (bezdzietny)...

chyba, ze ktos woli tylko parkingi kolo Gosciszewa ;)

Ryszard Antoniuk - 11 Lipiec 2013, 21:27

adpap napisał/a:
a to tylko sex jest wazny?

a gdzie uczucia, strefa emocjonalna? o tym moze opowiedziec ksiadz, psycholog (bezdzietny)...

chyba, ze ktos woli tylko parkingi kolo Gosciszewa ;)

Koło Gościszewa nie ma ani jednego parkingu. ;-) Jest jeszcze Gniszewo i Gościcino tam może są :-P
O sferze emocjonalnej owszem coś ks może powiedzieć. Jednak o tym jak to robić bezpiecznie, jak sie zabezpieczać itd itd itd to juz raczej specjaliści powinni mówić

pbialk - 11 Lipiec 2013, 21:34

Co może o wychowaniu dzieci powiedzieć osoba, która dzieci nie miała? Może jedynie posługiwać się teoria i to bardzo okrojoną

No widzisz i tu się zgadzamy. Czyli najlepiej gdy edukatorką jest osoba będąca żoną i matką z doświadczeniem życiowym. Czy w towarzystwie ze SPUNK'a czy PONTON'a są takie osoby? Szczerze wątpię. Raczej podejrzewam że są tam nawiedzone feministki, lgbt i inne takie tałatajstwo.

sarmata - 13 Lipiec 2013, 13:58

Cytat:
No widzisz i tu się zgadzamy. Czyli najlepiej gdy edukatorką jest osoba będąca żoną i matką z doświadczeniem życiowym.
Tylko że jest jedno "ale" w tym wszystkim: Spunk i PONTON okresla się wprost: seks nie tylko w ramach rodziny/ małżeństwa. Ale po prostu, jak kto i kiedy i z kiom chce.

Co zaś do meritum sprawy: zdecydowana większość możliwości, pozwalających na ogarnięcie tego wszystko, leży w gestii rodziców. Jeśli widzą oni jakie nieprawidłowości w działaniu, że tak powiem, statutowym,. szkoły powinni to zgłosić pon nadzór pedagogiczny, czyli do Kuratorium Oświaty.

Ryszard Antoniuk - 19 Lipiec 2013, 21:16

A to,że chcecie ze Sztumu zrobić ciemnogród. Tymczasem tematy odmienności sexualnej i związanych z tym problemów są poruszane nawet w kinematografii i są to bardzo ambitne produkcje. Skoro wszędzie porusza się ten temat to czemu też nie u nas? Więc pośrednia więz z tematem jest.
pbialk - 19 Lipiec 2013, 21:30

A to,że chcecie ze Sztumu zrobić ciemnogród.

Widzę że nie jesteś zdolny do merytorycznej dyskusji. Szkoda.

Prawda jest taka że pod "światłymi" rządami lewicy jesteśmy najbiedniejszym i najbardziej bezrobotnym powiatem w województwie.

Inna rzecz, że jeśli dla Ciebie przywiązanie do tradycji i wierność Dekalogowi jest "ciemnogrodem", to możesz nas tak nazywać i jesteśmy z tego dumni. Tzn na pewno ja, ale przypuszczam że pozostali też.

adpap - 19 Lipiec 2013, 21:39

pbialk napisał/a:

Prawda jest taka że pod "światłymi" rządami lewicy jesteśmy najbiedniejszym i najbardziej bezrobotnym powiatem w województwie.

tutaj 100% prawdy, niestety... ze strata dla nas wszystkich... :(

ale to wina centrali, Warszawy, Pawlaka, Kargula, Nowaka i Kowalskiego (niepotrzebne skreslic)...

Ryszard Antoniuk - 19 Lipiec 2013, 21:47

@pbialk tradycja tradycją a nowoczesność wymusza pewne reakcje i trzeba o tym mówić i dyskutować. Unikanie takich tematów prowadzi co ciemnogrodu właśnie. Mając wiedzę każdy może sam swoim losem pokierować i podejmować decyzje. Ale trzeba mieć wiedze.
SANCZOPANSA - 19 Lipiec 2013, 23:08

trzeba o tym mówić i dyskutować

I tu zgoda, ale nazywajmy rzeczy po imieniu, nie wciskajmy dzieciom kitu ,że dewiacja jest czymś normalnym, że płeć biologiczna nie ma wpływu na to kim jesteśmy, i że gumka firmy X uchroni przed złymi skutkami wczesnej aktywności płciowej. Te wszystkie nowoczesności nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Ale trzeba mieć wiedze.

Właśnie wiedzę, a nie fałszywy obraz świata propagowany przez koncerny antykoncepcyjne. A fundacja Spunk "nauczająca" w naszych szkołach jest finansowana przez min. producenta prezerwatyw. Więc nie nazywajmy prezentacji reklamowej nauką, i nie płaćmy za to z gminnej kasy.

markiz70 - 20 Lipiec 2013, 23:37

SANCZOPANSA napisał/a:
trzeba o tym mówić i dyskutować

I tu zgoda, ale nazywajmy rzeczy po imieniu, nie wciskajmy dzieciom kitu ,że dewiacja jest czymś normalnym, że płeć biologiczna nie ma wpływu na to kim jesteśmy, i że gumka firmy X uchroni przed złymi skutkami wczesnej aktywności płciowej. Te wszystkie nowoczesności nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Ale trzeba mieć wiedze.

Właśnie wiedzę, a nie fałszywy obraz świata propagowany przez koncerny antykoncepcyjne. A fundacja Spunk "nauczająca" w naszych szkołach jest finansowana przez min. producenta prezerwatyw. Więc nie nazywajmy prezentacji reklamowej nauką, i nie płaćmy za to z gminnej kasy.

i to jest post zamykający wszystko :megafon: Kto jest innej orientacji niech tu pisze...będziemy pisać jak równy z równym.Teoretykom tylko wspólczuć albo w realu pogadać żeby nie wzmacniać mojej agresji wobec .......

sarmata - 23 Lipiec 2013, 02:14

Ale trzeba mieć wiedze.
To czemu Pan jej konieczność kwestionuje, kpiąc z tego, co do tej pory w tym wątku podałem?
SANCZOPANSA napisał/a:
nie wciskajmy dzieciom kitu ,że dewiacja jest czymś normalnym, że płeć biologiczna nie ma wpływu na to kim jesteśmy, i że gumka firmy X uchroni przed złymi skutkami wczesnej aktywności płciowej. Te wszystkie nowoczesności nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
10/10!
SANCZOPANSA napisał/a:
Dokładnie tak. Poza tym, przez podmioty, które programowo promują ekstremizm w sumie, bo niby czym innym jest np feminizm?
markiz70 napisał/a:
albo w realu pogadać żeby nie wzmacniać mojej agresji wobec .......
Wobec?

A co do rozmowy w realu - jestem jak najbardziej na TAK.

SANCZOPANSA - 15 Wrzesień 2013, 21:31

Wakacje minęły. Orientuje się ktoś może, czy w nowym roku szkolnym nasza postępowa gmina zamierza znowu finansować kryptoreklamę znanego producenta prezerwatyw w naszym gimnazjum?
Ryszard Antoniuk - 15 Wrzesień 2013, 21:35

Pożyjemy zobaczymy ;-) Nie nakręcaj sie na zapas :-P

Jak do tej pory nie było ani jednej skargi ze strony rodziców,że coś było nie tak. Nikt dziecka nie wypisała wręcz odwrotnie dzieci były dopisywane do zajęć. Więc swiadczy to o tym,że było wszystko OK. :-)

sarmata - 16 Wrzesień 2013, 00:40

Wszystko w swoim czasie. Nie ma potrzeby się emocjonować niezdrowo, nakręcać bez sensu. Co ma być, to będzie :-)
M. Katarzyniak - 19 Wrzesień 2013, 21:33

Pod tym adresem możemy złożyć podpis do p. prezydenta Komorowskiego na temat ustawy o zmianie ustawy o wdrożeniu niektórych przepisów Unii Europejskiej w zakresie równego traktowania oraz niektórych innych ustaw
Wprowadza ona nowe prawnie chronione cechy czyli tzw. tożsamość płciową i ekspresję płciową

http://www.mamaitata.org....=petition&id=57

Nie badzmy obojętni na takie dywagacje.

SANCZOPANSA - 19 Wrzesień 2013, 22:01

Niestety na szczeblu centralnym wielokrotnie miliony podpisów poszły do niszczarki bo dwustu trzydziestu paru ważniaków podniosło łapkę i nacisnęło przycisk. Myślę ,że więcej możemy zdziałać na szczeblu lokalnym, co zresztą przedmówca chyba czyni w Radzie rodziców sztumskiej podstawówki. Mam nadzieje że wizyty zboczeńców ze SPUNK-a w podstawówce na razie nie grożą....
Ryszard Antoniuk - 19 Wrzesień 2013, 22:13

A moze jakieś konkrety? Czy były jakieś skargi ze strony rodziców? Czy dzieci wypisywano z zajęć? O ile wiem to nie a nawet dopisywano dzieci jeszcze w międzyczasie. To,że Pan organista ma poglądy takie a nie inne to nie oznacza,że wszyscy mają tez takie mieć. Przymusu nie ma ani nie było. Ktoś nie chce to nie posyła dzieci. To wolny kraj w którym możemy decydować co chcemy robić, jak żyć itd. I żadne lobby kościelne nie może temu przeszkadzać.

PS. Pewnie im bliżej wyborów tym Pan organista będzie aktywniejszy ;-)

sarmata - 19 Wrzesień 2013, 22:17

Panie Antoniuk, na wszystko przyjdzie czas, okaże się jakie efekty przyniosą sekspedycje SPUNK/PONTON.

Sanczopansa - bardzo OK.

Ryszard Antoniuk - 19 Wrzesień 2013, 22:21

Ale ja pytam o konkrety. Pytanie bardzo proste. Czy były skargi ze strony rodziców? Czy ktoś dzieci wypisał z zajęć? Proszę konkretnie odpowiedzieć a nie demagogicznie się rozwodzić nad tematem. Efekty są takie,ze ludzie nie chcą żyć w ciemnogrodzie i chcą mieć wiele możliwości do wyboru. Ludzie mają swój rozum i sami wybiorą co im pasuje.

Tak naprawdę to nie ma sie do czego doczepić, prawda? To jest robienie burzy w szklance wody jedynie. :evil:

[ Dodano: 19 Wrzesień 2013, 22:28 ]
A moze chcecie takiego ciemnogrodu, jak w jednej z poznańskich szkół? Bo to prosta droga do tego.

http://wiadomosci.onet.pl...-okultyzm/dbxj4

SANCZOPANSA - 19 Wrzesień 2013, 22:41

Cytat:
Tak naprawdę to nie ma sie do czego doczepić, prawda? To jest robienie burzy w szklance wody jedynie.

Jeżeli wydawanie gminnych pieniędzy na promocje środków antykoncepcyjnych określonych firm w czasie gdy pięciolatki w sztumskiej zerówce uczą się na dwie zmiany bo brakuje kasy na dodatkową salę nie jest powodem do słusznego oburzenia to ja przepraszam. Może to trochę OT, ale może trzeba zamknąć jeszcze kilka wiejskich szkół i wprowadzić system trzyzmianowy, zaoszczędzi się kasę na kolejne sekspromocje...

Ryszard Antoniuk - 20 Wrzesień 2013, 07:32

Nie widzę związku z tematem. Szkoła w Piekle została zamknięta ze względu na brak odpowiedniej liczby dzieci. Z tego co wiem żadnej szkole wiejskiej w naszej Gminie nie dzieje się krzywda. A wręcz przeciwnie, modernizuje się je. Więc po co mieszasz wątki ? Rozumując w ten sposób to trzeba byłoby tez zawiesić inne dodatkowe zajęcia pozalekcyjne , by zbierać kasę na nową salę?
SANCZOPANSA - 20 Wrzesień 2013, 08:16

W samym centrum Sztumu pięciolatki rozpoczynają edukację od systemu dwuzmianowego bo brakuje sal lekcyjnych. Klasy pierwsze liczą po 26-28 osób. W tej sytuacji idiotycznym jest argument o małej liczbie dzieci. Po prostu Gminie brakuje kasy na edukację i dlatego zamyka szkoły. Ale jak trzeba sfinansować lewacką fundację kasa się znajduje...