| |
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego |
 |
Gmina Sztum - aktualności - Czy Sztum to miasto turystyczne?
marc - 9 Luty 2013, 22:44 Temat postu: Czy Sztum to miasto turystyczne? Zainspirowany dyskują w temacie: http://www.sztum.info.pl/...opic.php?t=1373 chciałbym poznać Wasze zdanie na pytanie zawarte w ankiecie.
KORA - 9 Luty 2013, 23:04
ale obiektywnie rzecz ujmując Sztum nie jest miastem turystycznym
Ryszard Antoniuk - 10 Luty 2013, 01:55
Sztum ma aspiracje zostać miastem turystycznym ale to jeszcze daleka droga, choć początki juz mamy.
marian99 - 10 Luty 2013, 10:15
Potencjał turystyczny jest, bo są jeziora czy las, ale brakuje jakieś strategii wieloletniej w tej kwestii. Niby zrobili bulwar czy Plac Wolności i to jest plus.
Mam wrażenie, że władze działają z myślą: "Zrobiliśmy bulwar, plac wolności, wystawimy zamek na sprzedaż (wystawią kiedyś) i niech się dzieje wola Boga w sprawach turystycznych".
Fajnie byłoby napisać jakiś program rozwoju turystycznego np. na 10 lat
adpap - 10 Luty 2013, 11:27
ile jest miejsc noclegowych w Sztumie - ale takich minimum ***?
co potencjalny turysta moze robic w Sztumie po godzinie 21? gdzie sie zabawi? mowa o tygodniu, nie tylko weekendzie...
nie jestesmy miastem turystycznym... jestesmy zwyklym szarym miasteczkiem przy trasie... niestety ale tak to wyglada zza szyby samochodu - przejezdzajac przez Sztum nie ma niczego co spowoduje, ze ktos skreci w bok i sie zatrzyma... no, chyba ze korki go zatrzymaja
nawet zamek straszy rozpadajacymi sie murami i zasiekami z drutu kolczastego
marc - 10 Luty 2013, 13:52
Skoro na 14 respondentów tylko jeden uważa, że Sztum jest miastem turystycznym, jaki jest sens promowania Sztumu - miasta turystycznego (podlinkowany temat), skoro coś takiego jak Sztum - miasto turystyczne nie istnieje? Czy taka promocja to nie będzie składanie pustych obietnic potencjalnym turystom? Czy w związku z tym nie mamy większych problemów i potrzeb (np. przeobrażania potencjału w produkt) niż drukowanie broszurek, torebeczek i wieszanie kamerek monitorujących wielkie nic? Czy nie lepiej by było, gdyby niektórzy opanowali swój hurraoptymizm i odpuścili wmawianie nam, że Sztum to miasto turystyczne, a co jeszcze gorsze, wydawali budżetowe pieniądze na promowanie tej tezy - mylnej w opinii grubo ponad 90% mieszkańców?
Adam Kaszubski - 11 Luty 2013, 14:07
Od czegoś trzeba zacząć. Jeżeli obrano drogę ku budowaniu tożsamości, charakteru miasta skupiającego się na turystyce, to promocja jest nieodzownym działaniem mającym na celu osiągniecie celu. Zaproponowane przeze mnie działania są do realizacji na przestrzeni lat, nie na wczoraj. 60 % odpowiedzi uwiarygadnia tezę, że Sztum ma potencjał. Moim zadaniem warto promować to co już mamy. marc, bardzo mocno zawęził krąg, jest masa innych problemów w Sztumie, ale promocja moim zadaniem jest również ważna. Nikomu nie wmawiam, że to miasto turystyczne, tylko działania podejmowane przez gminę idą w tym kierunku aby Sztum takowym miastem był- proszę zapytać np. Burmistrza, czy radnych - ciągle słyszymy - dążymy do tego aby Sztum był miastem turystycznym. Skoro dążymy, to ja proponuję realne działania promocyjne. I takie jest moje zdanie. Według Ciebie marc obecne działania gminy są wystarczające w kwestii promocji gminy?
[ Dodano: 11 Luty 2013, 14:13 ]
Dla ścisłości, nikomu nie wmawiam, że Sztum to miasto turystyczne, ale uważam, że na przestrzeni lat może się takim stać. Dlatego też należy działania długofalowe związane min. promocją zawrzeć w strategii rozwoju gminy, która już niebawem będzie przygotowywana. Stąd też wywołana min. przeze mnie dyskusja.
marc - 11 Luty 2013, 14:58
Moim zdaniem działania gminy są wystarczające. Mamy niewiele do zaoferowania i niewielką promocję. Równowaga.
Turystyka to biznes jak każdy inny. Inwestycja, również ta w promocję, musi się jakoś zwrócić. Dziś nie ma takiej możliwości. Ewentualnie camping, stadnina - ale zwrot z takiej promocji wciąż będzie dla gminy in minus.
Gdy tylko będziemy mieli co zaoferować, podpisuję się pod promocją obiema rękami! A dziś taka promocja może okazać się antypromocją, gdy wizja z sielankowej reklamy okaże się najwyżej możliwością spaceru po bulwarze. Za 5 lat, widząc bogatą ofertę, ten sam turysta uzna i powie znajomym że już to zna, że przereklamowane. Postuluję najpierw inwestycję w infrastrukturę, a potem w promocję.
Streszczając do jednego zdania: promocja tego co jest dziś się nie opłaci, inwestujmy więc te środki tak żeby było co promować za 5 lat.
[ Dodano: 11 Luty 2013, 15:02 ]
Osobnym tematem jest to, czy ta obrana droga do budowania turystycznego charakteru miasta jest słuszna. Czy są możliwości ją przejść? Od 20 lat słyszymy, że taka droga jest obrana. Ale pierwsze, małe kroczki po tej drodze zostały postawione przez gminę na przestrzeni ostatnich, +/- dwóch lat. Ale czy promocja tego co powstało ma swoje uzasadnienie biznesowe? Moim zdaniem nie. Odbieram to co powstało w kategoriach "dla mieszkańców", a nie "dla turystyki". Można się ze mną nie zgadzać i mieć inne zdanie.
Adam Kaszubski - 11 Luty 2013, 15:46
Po to właśnie dyskutujemy aby się wymieniać argumentami. Ja przedstawiłem swoje pomysły do realizacji na przestrzeni lat - nie już, na hura. Dalsze inwestycje w infrastrukturę są konieczne, ale dopóki prywatni inwestorzy nie dostrzegą tego potencjału i nie zainwestują, to z całym szacunkiem - "gmina turystów nie przenocuje i nie wykarmi" . Czy plaża, zamek przyciągają turystów? W jakimś stopniu tak, wystarczy w sezonie przejść się na dziedziniec zamku, gdzie praktycznie co weekend zjawiają się turyści z różnych stron Polski - sam byłem nie raz tego świadkiem chociażby przy organizacji pikniku historycznego. Byłem też świadkiem sytuacji, kiedy przed sztumskie kino podjechało kilka samochodów na Łódzkich numerach rej. Pytali o plażę w Sztumie, bo przypadkiem zauważyli znak na rondzie - tą małą niebieską tabliczkę. Chcieli odpocząć nad wodą w drodze nad morze, a z racji korków stwierdzili, że poczekają do wieczora i wtedy wyruszą. Inną kwestą jest fakt odwiedzania naszej gminy przez mieszkańców ościennych powiatów. Potencjał jest i dalsze inwestycje w infrastrukturę są konieczne. Tak na marginesie podczas jednej z sesji zapytałem o grunty przy jeziorze Sztumskim i możliwość ich przeznaczenia pod zabudowę domków jednorodzinnych, lub camping. Pan Burmistrz poinformował iż mamy (gmina) określoną ilość gruntu w okolicy jeziora, ale warto wstrzymać się z tego typu działaniem, ponieważ tego typu działalnością jest zainteresowany inwestor prywatny, który być może na swojej działce tego typu inwestycji się podejmie.
adpap - 11 Luty 2013, 20:58
| Adam Kaszubski napisał/a: | | Pan Burmistrz poinformował iż mamy (gmina) określoną ilość gruntu w okolicy jeziora, ale warto wstrzymać się z tego typu działaniem, ponieważ tego typu działalnością jest zainteresowany inwestor prywatny, który być może na swojej działce tego typu inwestycji się podejmie. |
taki sam inwestor jak ten w PSSE - ta sama osoba i te same stwierdzenia... wszedzie inwestorzy a 930/osobe...
Ryszard Antoniuk - 11 Luty 2013, 21:05
Sprzedać grunty to nie sztuka. Tylko co potem? Nie wiem czy chciałbym widoku sztumskiego jeziora oblepionego dookoła domkami? Zostawmy tą turystykę, trzeba ściągać przemysł do Sztumu, bo to są realne pieniądze dla mieszkańców i budżetu gminy.
adpap - 11 Luty 2013, 21:08
z kiszenia ziemi i kasy w skarpecie rozwoju nie bedzie... paradoksalnie, niektorzy twierdza, ze brak zadluzenia gminy to porazka bo oznacza, ze nie ma inwestycji - co jest poniekad prawda, bo jakie mamy inwestycje w Sztumie? co przynioslo chocby 1zl dochodu w ciagu ostatnich 3lat?
Ryszard Antoniuk - 11 Luty 2013, 21:13
Kierunek jest słuszny@adpap o czym świadczy poparcie tzw ulicy sztumskiej przy każdych wyborach. A inwestycji mamy tyle,że inni nam tego zazdroszczą. Gmina wspiera przedsiębiorców różnymi ulgami . Gdyby turystyka w Sztumie była dochodowa i opłacalna to na na pewno rodzimy biznes tym by się zainteresował. Błędem jest topić publiczne pieniądze w tzw turystykę, bo nic z tego nie ma . Lepiej pomóc wesprzeć prywatnego inwestora, niech On ryzykuje , zarobi albo nie.
adpap - 11 Luty 2013, 21:16
a jak prywatny inwestor jest wspierany? jakies konkrety?
bo na razie to uslyszelismy, ze gmina nie da ziemi bo ktos to zrobi, to raz...
a dwa - znamy historie hotelu, ktory nie powstal bo nie wydano zgody...
trzy - znamy historie Zamku, oddanego za grosze a ZADNEJ oferty na sprzedaz nie ma...
ktorzy prywatni inwestorzy sa w Sztumie wspierani?
Ryszard Antoniuk - 11 Luty 2013, 21:22
Jest szereg ulg które uchwalili radni np dla zatrudniających nowych pracowników, podatek od nieruchomości pod działalność gospodarczą tez nie został podniesiony. Gmina buduje fundamenty z których mogą korzystać inwestorzy. Droga do współpracy jest otwarta, kto chce to z tego korzysta a kto nie chce to głośno krzyczy i ściemnia. Pozwolenie na budowę hotelu jest daaawno wydane, tak samo jak wszystkie dokumenty potrzebne wiadomemu Panu na rozbudowę zakładu. do dnia dzisiejszego nie sięgnął po środki o które rzekomo miał się ubiegać. Więc kto tu ściemnia?
marian99 - 11 Luty 2013, 21:37
z tym zamkiem coś wiadomo? miasto wystawiło już ofertę? czy dalej w opracowaniu?
Adam Kaszubski - 11 Luty 2013, 22:25
Atrakcyjny teren inwestycyjny pod budownictwo usługowe - ZAMEK W SZTUMIE Z XIV WIEKU
adpap - 11 Luty 2013, 22:27
cos link nie dziala
Adam Kaszubski - 11 Luty 2013, 22:29
teraz powinien
adpap - 11 Luty 2013, 22:33
czy to sie nie zmienielo?
| Cytat: | | Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego „Centrum miasta Sztum“ uchwalony Uchwałą XVII/117/2007 Rady Miejskiej w Sztumie z dnia 20.12.2007 r. – dostępny na stronie www.sztum.pl oraz w siedzibie Urzędu Miasta i Gminy. |
poza tym na zdjeciach nie ma zasiekow i satelity Romy oraz nie ma zadnej informacji o aktualnym rodzaju dzialalnosci na zamku... czy to oznacza, ze wyniosa sie z dnia na dzien? sale na wesela rezerwuje sie rok naprzod...
Adam Kaszubski - 11 Luty 2013, 22:45
Zmieniło się. Jak informowano mnie na sesji trwają prace nad uaktualnieniem oferty, więc czekamy.
brat - 12 Luty 2013, 00:27
Na dzień dzisiejszy Sztum nie jest miastem turystycznym i w najbliższym czasie raczej się to nie zmieni. Brakuje u nas podstawowej infrastruktury turystycznej czyli m.in. domki, kemping, pokoje gościnne. Raczej nikt z rodziną w samochodzie nie będzie nocował
Przekonać się można było np. o tym podczas zlotu motocyklowego, gdzie przyjeżdżali ludzie którzy chcieli przenocować w Sztumie, ale oprócz Bastera nic nie mogliśmy im innego zaproponować w Sztumie.
Jeśli chce się być miastem turystycznym to trzeba działać na wszystkich płaszczyznach jednocześnie, nie zapominając o jakiś mniejszych sprawach.
Jarek1 - 12 Luty 2013, 13:45
Pisanie o Sztumie, jako mieście turystycznym jest małym nieporozumieniem. Mieszkam w Warszawie, ale często, z powodu zamieszkania w Sztumie mojej rodziny, bywam w tym mieście. Miasto się zmienia - to fakt. Nie na tyle jednak, by przyciągnąć turystów. Największym mankamentem jest bardzo słaba infrastruktura. I nie chodzi mi tylko o brak zaplecza noclegowego, ale raczej o fatalną jakość dróg gminnych i powiatowych. Swego czasu rodzina chciała mi pokazać gminę Sztum. Po takiej wycieczce powiedziałem - nigdy więcej. Mój samochód dostał nieźle popalić.
Dziwię się, że władze miasta zamiast poprawiać infrastrukturę (nawet za cenę brania kredytów) szczycą się oszczędnościami i brakiem zadłużenia. Teraz jest najlepszy czas ku temu, by brać kredyty i budować. Inwestycje, w porównaniu z tym, co było kilka lat temu, są znacznie (czasami połowę) tańsze. Wobec tego, na co czekać? Az znowu będzie bum i wszystko skoczy do góry. Nie potrafię tego zrozumieć.
imigrant2 - 12 Luty 2013, 23:28
Miasteczko z dwoma malutkimi jeziorami ( z punktu widzenia motorowodniaków) i brudnymi - no cóż miasto obok ( i ścieki)tuż za progiem Mazur nie może aspirować do rangi turystycznego, ale w gminie i powiecie jest wiele atrakcji dla których warto zanocować przez2-3 dni ( np. Biała Góra). Można też "ukraść" noclegi Malborkowi.
Ryszard Antoniuk - 12 Luty 2013, 23:37
Dajcie już spokój z ta turystyką, bo to śmiechu warte. Dziś by przyciągnąć turystę trzeba poczynić mega nakłady w infrastrukturę turystyczną. Mój przedmówca ma rację jest u nas sporo ciekawych miejsc i wartych zwiedzenia, kto chce to znajdzie nocleg.
Pit - 13 Luty 2013, 00:30
Ja również w Sztumie bywam coraz rzadziej, ze względu na to że tutaj po prostu nie ma pracy. Mam solidne wykształcenie, więc dlaczego miałbym siedzieć tutaj i pracować za grosze. Czy to w Trójmieście, czy Warszawie mam dużo większe możliwości rozwoju. A szkoda, bo tutaj się wychowałem, tutaj jest mój dom, ale już nigdy nie wrócę tutaj na stałe.
Odnośnie zaciągania kredytów przez osobę fizyczną(na samochód, lepsze meble etc), a przez gminę, na inwestycje, które w przyszłości dadzą efekt- to są też dwie różne rzeczy. Może właśnie te kredyty pozwoliłyby ruszyć trochę naszą gminę. Nie piszę tutaj nawet o turystyce, bo to po prostu nie wypali na większą skalę. Wyznaczyć ze dwa miejsca na pola namiotowe, dobrze je oznakować, oznaczyć dojazd do nich i wystarczy. Najważniejsze są zakłady pracy, bo po pierwsze powinniśmy skupić się na tym, aby mieszkańcom Sztumu było tutaj dobrze, turystykę można zepchnąć na dalszy plan.
Ryszard Antoniuk - 13 Luty 2013, 11:16
W gąszczu dyskusji wyłoniła się teza ,że kierunek turystyczny powinien być kierunkiem pobocznym a skupić się trzeba na ściąganiu przemysłu , bo ten zapewni dochód mieszkańcom. I chyba z tym się wszyscy zgadzamy, prawda?
Sławej - 13 Luty 2013, 12:29
ja na przykład nie
- bo ile trwa ściąganie inwestora do strefy?
- i jedno z drugim mogłoby funkcjonować
- w tym czasie trzeba było pomyśleć o stworzeniu infrastruktury turystycznej i dla "miejscowycych", jak i pracujących w strefie, przejezdnych i innych
- jedno z drugim się nie kłóciło a nawet zachęciłoby do przyjazdu kolejnych inwestorów
- tymczasem pieniądze poszły na dwa spacerniaki czyli plac i deptak, które przyciągną tylko miejscowych, którzy zakupy zrobią albo w creo albo u mietka i pójdą do domu, bo turystyczne harcownictwo nic ich nie obchodzi
nie neguje potrzeby zmiany na rynku czy deptaku ale to jest inwestycja dla mieszkańców ponieważ obcy tego nie zauważą
(i nie mówię tu o "turyście" z Gościszewa, któremy wszystko się podoba, i który nie zauważy braku szaletu w centrum miasta bo inne piękności w postaci kostki, bruku, figurek, tablic, etc. zastępują naturalne parcie na jelita a ważniejsza jest tylko chęć poznania piekna Sztumu )
Ryszard Antoniuk - 13 Luty 2013, 14:41
Wybacz @ Sławej ale mijasz się z prawdą lub nieuważnie czytasz posty. To nikt inny jak @bogus i ja podnosiliśmy wątek braku publiczego WC w centrum miasta. Nawet przy okazji dyskusji o potrzebie budowy pakerni na Zajezierzu. Więc nie kłam jeśli robisz to celowo.
Sławej - 13 Luty 2013, 15:24
to uderz to tego twojego włodarza o szalety a nie pitol o jakimś wielkim przemyśle w Sztumie, może ktoś się zatrzyma a nie tylko będzie wypatrywał kawałka krzaka na obrzeżach miasta. I tyle, sołtysie.
Ryszard Antoniuk - 13 Luty 2013, 19:41
Nowoczesny szalet ma stanąć przy okazji budowy hali targowej w Sztumie. Taki szalet bardziej przydałby się mieszkańcom spacerującym po mieście niż komuś kto jest przejazdem przez Sztum. Z doświadczenia wiem,że swoje potrzeby będąc w trasie załatwiam na stacji paliw a nie szukam WC po mieście.
Nie piszemy też o wielkim przemyśle w Sztumie, bo takowego tu nie będzie. Wystarczy,że strefa zostanie zagospodarowana kilkoma małymi czy średnimi zakładami. Na mega duży zakład nie mamy co liczyć. A gdy już te zakłady na zasadzie domina zaczną u nas powstawać to wtedy można pomyśleć o jakieś formie turystyki jako temacie dodatkowym.
marc - 13 Luty 2013, 20:44
Sławej, a skąd czerpać kasę na zaproponowany przez Ciebie cały zestaw inwestycji?
marc - 13 Luty 2013, 21:20
Kredyt? Czemu nie, tylko trzeba się na to odważyć oraz zrobić to mądrze. Nie bez powodu spółki bez zadłużenia są postrzegane przez inwestorów lub graczy giełdowych jako słabo zarządzane - nie wykorzystujące w pełni swojego potencjału.
Ryszard Antoniuk - 13 Luty 2013, 21:46
| marc napisał/a: | | Kredyt? Czemu nie, tylko trzeba się na to odważyć oraz zrobić to mądrze. Nie bez powodu spółki bez zadłużenia są postrzegane przez inwestorów lub graczy giełdowych jako słabo zarządzane - nie wykorzystujące w pełni swojego potencjału. |
No jednak jest spora różnica między spółką giełdową a gminą. Raczej nie ma przyzwolenia społecznego na ryzykowne ruchy finansowe. Wydaje mi się,że obecna ostrożna polityka finansowa gminy jest właśnie mądra. Wiele powiatów/gmin uległo iluzji tanich kredytów i zadłużyło się w niebezpieczny sposób. My jesteśmy na zewnątrz postrzegani jako właśnie rozsądnie gospodarujący finansami. Nikt nie twierdzi,że kredyty nie będą zaciągane. Nowa pula pieniędzy z Unii jaka ma być przeznaczona dla Polski będzie do wzięcia. Wiele powiatów/gmin odpadnie i nie będzie mogła korzystać z tych funduszy, ponieważ są za mocno zadłużone. To szansa dla nas, bo my środki na wkład własny mamy a więc nasze projekty będą mogły łatwiej się przebić. Ale by być w tak dobrej kondycji finansowej trzeba było kilku lat rozsądnej polityki finansowej. Teraz to będzie właśnie procentować.
imigrant2 - 13 Luty 2013, 22:37
Tak szczerze mówiąc to mamy pecha, turystycznie mamy za mało, ekonomicznie to jesteśmy zadupie bo drogi się nam blokują Żyjemy z więzienia i szpitala, szkoda bo to takie ładne miasteczko. A co do pseudo kierowców na warszawskich numerach, to przeważnie pojazdy służbowe i dlatego taki styl jazdy i taka opinia. A może podejść tak jak krzyżacy jako letnia sypialnia turystów zwiedzających Malbork. oczywiście warto zainwestować w ścieżki piesze i rowerowe a nawet w trasy zimowe - narty- widoki w okolicy naprawdę mamy piękne.
Ryszard Antoniuk - 13 Luty 2013, 22:48
Jakiś czas temu była tu mowa o potrzebie budowy ścieżki rowerowej wzdłuż drogi nr55 , co byłoby idealnym połączeniem Malborka i Sztumu dla ruchu rowerowego. Szczególnie latem, gdzie turyści mogliby jezdzić na rowerach z Malborka do Sztumu zupełnie bezpiecznie. Ale jakoś ten pomysł upadł
marc - 13 Luty 2013, 23:25
Podobieństw między zarządzaniem gminą a zarządzaniem firmą jest masa. Specyfika oczywiście inna, ale każda branża ma swoją charakterystykę.
| Cytat: | | My jesteśmy na zewnątrz postrzegani jako właśnie rozsądnie gospodarujący finansami. |
Kto tak postrzega? Przy drugim najwyższym bezrobociu w województwie i stagnacji inwestycyjnej (a co za tym idzie pewnie niskim niemierzonym poziomie jakości życia) stawianie znaku równości między polityką zachowawczą a rozsądną mnie jakoś nie do końca przekonuje.
Źródło: http://www.wup.gdansk.pl/rynek_pracy/
Ogólnie proponuję, żeby w tym wątku rzucając takie prawy objawione jak to, że "wiele powiatów się zadłużyło", "jesteśmy postrzegani tak a nie inaczej" powoływać się na źródła, podobnie jak ja to zrobiłem. Statystyka zadłużenia, artykuły o problemach gmin, wypowiedzi "włodarzy" ościennych powiatów w których wypowiadają się o zarządzaniu budżetem Sztumu dodadzą wiarygodności wypowiedziom. Narazie to są tylko opinie ich autorów. Czyli de facto nie to, że ktoś nas tak postrzega, tylko że autor wypowiedzi tak postrzega. A chodzi mi raczej o rzeczową dyskusję.
[ Dodano: 13 Luty 2013, 23:26 ]
A tak w ogóle to przydałby się na taką dyskusję odrębny wątek.
Ryszard Antoniuk - 14 Luty 2013, 07:22
@marc inną mapkę dotyczącą Sztumu zamieściłem w temacie o Malborku
http://malbork.naszemiast...4bdd8ee7b,1,3,5
To chyba dobrze świadczy o naszym samorządzie? Nie uważasz?
marian99 - 14 Luty 2013, 08:40
http://nowysztum.pl/serwisy/art/4/art462.htm
marc - 14 Luty 2013, 11:15
Co jest dobrego w tym, że pozyskaliśmy mało pieniędzy unijnych?
Ryszard Antoniuk - 14 Luty 2013, 11:19
| marc napisał/a: | | Co jest dobrego w tym, że pozyskaliśmy mało pieniędzy unijnych? |
Mało? Chyba żartujesz! Jesteśmy lepsi od Malborka i Kwidzyna. Uważam,że to dobry wynik, choć 3miastu nie dorównamy nigdy. Ale Tobie i kilku podobnym zawsze będzie za mało, zle i bez sensu. Szkoda tylko,że sami nie chcecie pokazać na co Was stać. Zawsze wygodniej siedzieć i tupać nogami pod stołem niż coś konkretnie realnie robić.
marc - 14 Luty 2013, 13:16
Trzeci najgorszy wynik w województwie. Wyprzedziło nas nie tylko Trójmiasto, ale też Człuchów, Chojnice, Tczew i wiele innych. Niesamowite nad czym te zachwyty. Jak marudzisz na rząd to nie piszesz, że jesteśmy lepsi od Białorusi i Mongolii.
Osobiste wycieczki zachowaj dla siebie. Chcesz się umówić na spotkanie i pogadać o tym czym się zajmuję na co dzień i na co mnie stać? Ty pokazujesz nam codziennie na forum na co Ciebie stać swoimi wydumanymi mądrościami. Jeśli brakuje Ci argumentów albo nie potrafisz rozmawiać to zamilcz, zamiast wyjeżdżać z osobistymi zarzutami do ludzi których nie znasz.
Wracając do tematu:
| Cytat: | | Oprócz samorządów z powiatu malborskiego, najmniej środków unijnych na Pomorzu pozyskiwały też samorządy z powiatów kwidzyńskiego i sztumskiego. Według Marcina Nowickiego, eksperta, dyrektora Obszaru Badań Regionalnych i Europejskich Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, na słabe wykorzystywanie unijnych dotacji przez uboższe samorządy składa się kilka czynników. Po pierwsze, brakuje im pieniędzy na finansowy udział własny w realizacji projektów. |
Skoro nie mamy zadłużenia, to może właśnie kredyt inwestycyjny pomógłby pozyskać większe środki finansując nim udział własny?
Ryszard Antoniuk - 14 Luty 2013, 13:47
Wynik jest jak najbardziej dobry, patrząc na to,że nie jesteśmy wcale bogatą Gminą i z Tczewem czy Chojnicami równać się nie możemy. nawet stawiane za wzór bogate miasto Kwidzyn jest w tyle. Owszem zawsze może być lepiej ale nie ma co szat rozdzierać na czworo. @marc nie interesuje mnie co kto robi i na co go stać. A spotkać się można w co drugi piątek jest spotkanie z motocyklistami , zawsze możesz dołączyć . Tematy są tam różne dyskutowane.
Wracając do tematu to inwestycji mamy dość i trzeba się uporać z tym co mamy obecnie. potem można myśleć o innych inwestycjach. Planując wydatki w tym zaciąganie kredytów trzeba uważnie obserwować sytuację gospodarczą w kraju, bo jak wiadomo kryzys się zbliża. Wątpię czy Ty też tak na hura zaciągasz kredyty? Raczej wątpię, dlatego nie proponuj bumu kredytowego włodarzom, bo to nie tędy droga.
imigrant2 - 15 Luty 2013, 00:14
Przed chwilą byłem w strefie miejskiej i czytałem pomysł z banerem, fakt reklama to podstawa ale gości trzeba czymś zaskoczyć a potem dać powód do powrotu. Plaża miejska super latem jest sporo gości np z Malborka, ale kto na tym korzysta? Jedna knajpa. Miasteczek z takimi jeziorami są w Polsce setki, z takimi zamkami albo ruinami są dziesiątki. trzeba się czymś oryginalnym wybić, tak jak były zloty motocyklistów - ludzie przyjechali i o Sztumie było głośno. Trzeba znaleźć jakiś haczyk na turystów, inni mają wyścigi smoczych łodzi albo dziwne skoki do wody czy zjazdy na byle czym a może my wyścigi w tych plastikowych kulach po jeziorze, wystarczy zasponsorować kule i nagrody no i to rozgłosić. Potem tylko zadbać aby mieli możliwość dłuższego pobytu, zwiedzenia i..... zostawienia pieniędzy tutaj! Taki sobie pomysł. A ten baner turystyczny to kiedyś był w 86 jak pierwszy raz przyjechałem do Sztumu to na dworcu powitała mnie tablica - błękit wody, żaglówki, mewy i herb Sztumu.
Ryszard Antoniuk - 15 Luty 2013, 17:21
Masz tu sporo racji ale rozumiem,że to wszystko ma zrobić ten ktoś, czyli gmina? Przecież równie dobrze takie pomysły mogą realizować podmioty prywatne, gmina udzieli wszelkiego wsparcia , tak jak udzieliła w przypadku obywatelskiego pomysłu parady i zlotu motocyklistów na Dni Sztumu, kiedy to grupka pasjonatów ze Sztumu wystąpiła z prośbą o pomoc do Włodarza. Gmina pomogła i pomaga nadal. Więc klimat do współpracy i pomocy jest, trzeba tylko się ruszyć i zabrać do roboty a nie czekać na złotą tacę i kelnera z łakociami.
imigrant2 - 15 Luty 2013, 22:32
Tu możemy sprzedawać pomysły. Wokół jednej dobrze sprzedanej atrakcji pójdzie reszta, jako przykład weźmy Biskupin gdzie wokół grodziska rozwinął się cały przemysł - rejsy statkiem po jeziorze, muzeum, knajpki sklepy z pamiątkami. Dużo atrakcyjniejsze i lepiej zrekonstruowane grodzisko w Sopocie jest prawie nieznane - brak reklamy? A propos taka rekonstrukcja świetnie by wyglądała na cyplu naprzeciwko zamku, na przykład odgrodzona fosą, uprzedzam Rysia ja tego nie zrobię , brak mi kasy i zmysłu zarządzania ale pomysł mogę sprzedać za darmo
|
|