| |
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego |
 |
Gmina Sztum - aktualności - Spotkania emerytami z naszej Gminy
Ryszard Antoniuk - 22 Listopad 2012, 12:39 Temat postu: Spotkania emerytami z naszej Gminy Miasto i Gmina Sztum zaprasza osoby starsze na wieczory przy kawie połączone ze wspólnymi wspominkami poświęconymi historii naszej Gminy.
Spotkania sa organizowane w formie warsztatów, mieszkańcy przynoszą stare fotografie, albumy, gazety, dokumenty dotyczące naszej gminy. Opowiadają ciekawe historie i anegdoty dotyczące historii naszej Gminy. spotkania odbywają się przy kawie i cieście w świetlicach wiejskich. Materiały są utrwalane w postaci elektronicznej. Zebrane opowieści , anegdoty . materiały będą podstawa do wydania albumu Gmina Sztum w historii mówionej. Warsztaty prowadzi pan Andrzej Lubiński. Środki na projekt pozyskano z Unii Europejskiej.
Uważam,że to świetna inicjatywa naszych włodarzy, by wyjść z taką ofertą do emerytów. Widać,że w naszej Gminie starsze osoby nie są grupą wykluczoną z życia społecznego. To duży ukłon w stronę starszych osób mieszkających na wsi a nie mogących często dojechać do miasta. Do osób powyżej 70 roku życia wysłano imienne zaproszenia. Starsi ludzie czują się docenieni, mogą podzielić sie historią , doświadczeniem życiowym, opowiedzieć wiele ciekawych historii. Oby więcej takich inicjatyw na terenach wiejskich ze strony naszego samorządu.
Ja dziś będę uczestniczył ze swoimi gościszewskimi emerytami w takim spotkaniu u nas.
Sławej - 23 Listopad 2012, 08:17
Dobrej zabawy
Ryszard Antoniuk - 23 Listopad 2012, 09:19
[quote="Sławej"]Dobrej zabawy [/quo
A dzięki. I nie o zabawę tu chodzi tylko o zwykły ludzki kontakt ze starszym pokoleniem, które ma nam młodym dużo do przekazania. I warto tego słuchać i korzystać z ich doświadczenia życiowego.
U nas była spora grupa emerytów , spotkanie trwało od 17 stej do 20 stej. było miło, przyjemnie i ciekawie. Mieszkańcy przynieśli dużo starych zdjęć, gazet, ciekawie opowiadali. A więc warto było.
Podziękowania dla wlodarzy za tak cenną inicjatywę.
Adam Kaszubski - 23 Listopad 2012, 09:38
Nie ma za co Panie Ryśku
Ryszard Antoniuk - 23 Listopad 2012, 10:02
Jest, jest za co. Bo w innych gminach takich działań nie uświadczysz
dua - 5 Listopad 2013, 12:40
ale obiektywnie rzecz ujmując Sztum nie jest miastem turystycznym
klakier - 5 Listopad 2013, 20:00
Kampania ruszyła tak ??? Wybory tusz tusz , trzeba znowu w jakiś sposób zadbać o starszych szanowanych ludzi . Tylko warsztaty klękną po wyborach tak ?
Dbajcie o starszych obywateli całe cztery lata , klub seniora czy coś w tym kierunku i fundusze na to a nie teraz , przed BUMEM.
Rysiu przecież tu nie trzeba być jasnowidzem.
Szanuje starszych i to na co dzień Inicjatywa dobra tylko dla czego nagłówek MIASTO I GMINA
I włodarze podkreśleni , Od razu napisz po nazwisku pan taki i taki.
adpap - 5 Listopad 2013, 21:01
info o tych spotkaniach jest z 2012 roku... pytanie ile bylo spotkan i czy nadal sie odbywaja?
gdzie i kiedy, jakis harmonogram bo tej informacji zabraklo a jakby nie bylo jest istotna tym bardziej, ze UE za to placi, gdzie mozna obejrzec te "Materiały są utrwalane w postaci elektronicznej."?
Ryszard Antoniuk - 5 Listopad 2013, 21:42
Owocem tych spotkań jest wydana publikacja o Sztumie , tzw album historii mówionej o naszym mieście i okolicy. Nie tak dawno odbyło się spotkanie właśnie z emerytami, ludzmi starszymi w centrum kulturalnym w SCK dotyczące właśnie tej publikacji. . Spotkania odbywały się w sołectwach, tez uczestniczyłem w takim w Gościszewie . Seniorzy przekazali wiele cennych informacji o historii naszego regionu, wiem,że kontakty z nimi trwają nadal. Uzyskane informacje są wykorzystywane w publikacjach historycznych dotyczących naszego regionu.
Żadna to kampania wyborcza .
klakier - 7 Listopad 2013, 12:37
Popieram pytanie adpap ile ich było , myślę ze ktoś musi coś mieć z tego , choćby wylansowanie się w odpowiednim czasie , i dodatkowo ktoś zarobić parę zł . A czemu akurat A.L ???
Ryszard Antoniuk - 7 Listopad 2013, 12:41
W chorych głowach chore domysły, tak można to podsumować. Wszystko jest do sprawdzenia w odpowiednim referacie UM. Osoby łaknące wiedzy i zainteresowane mogą tam uzyskać info.
Na podstawie tych spotkań ukazał sie album ,, Gmina Sztum - historie mówione'' . W najnowszym Informatorze Miasta i Gminy Sztum nr listopadowy jest na ten temat obszerny artykuł, gdzie odsyłam ciekawych wiedzy.
klakier - 7 Listopad 2013, 20:16
Nie będę złośliwy ale kto tu ma chorą głowę , fanatyzm to ponoć chora głowa a ze ty juz prawie jesteś zaawansowany fanatyk miłościwie panujących , więc ? .
Dalej sam sobie dopowiedz albo niech inni forumowicze ci dopowiedzą . adpap np. bo i jego do chorych zaliczasz chyba .
adpap - 7 Listopad 2013, 20:38
oj, @klakier daj spokoj, przeciez Ryszard Soltys wie lepiej...
placa mu za glupie paplanie to paple, obiecali mu stanowiska to klepie dla nich...
Wojtka tez wsadzili na stanowisko jak byl potrzebny ale to bylo dawno i juz nie jest potrzebny...
Ryszard Antoniuk - 7 Listopad 2013, 21:30
W tym temacie odsyłam szanownych kolegów do najnowszego biuletynu UM Sztum, tak jest artykuł na ten temat. Więc proszę poczytać na temat tych spotkań , są nawet fotki. Chore jest widzieć wszędzie i we wszystkim lansowanie się. No ale na to nie ma już rady. Nic nie robisz zle, robisz to też cię obsmarują . Szkoda tylko,że osiągnięć i pracy tych ,, obsmarowywaczy ''nigdzie nie uświadczysz.
klakier - 8 Listopad 2013, 08:24
A tu byś się zdziwił .
Ryszard Antoniuk - 8 Listopad 2013, 08:42
| klakier napisał/a: | | A tu byś się zdziwił . |
Nie sądzę
mexx - 8 Listopad 2013, 18:53
o masakra. nie dość, że jesteśmy miastem bez przyszłości to jeszcze wciąż utrwala się kult aktywowania emerytów.
klakier - 8 Listopad 2013, 19:25
mexx POTENCJALNYCH WYBORCÓW. nie wiesz ze o emerytach najbardziej się pamięta przed wyborami.
mexx - 8 Listopad 2013, 20:23
no tak jedyni wierni wyborcy z klapkami na oczach i korkami w uszach
Ryszard Antoniuk - 8 Listopad 2013, 20:51
Też jeden z drugim będziesz kiedyś emerytem , jak dożyjecie. Ciekawe czy to samo będziecie pisać?
SANCZOPANSA - 8 Listopad 2013, 21:33
Na pewno nie będziemy tak samo głosować , bo nam komuna nie zdążyła wypaczyć myślenia.
Ryszard Antoniuk - 8 Listopad 2013, 22:43
| SANCZOPANSA napisał/a: | Na pewno nie będziemy tak samo głosować , bo nam komuna nie zdążyła wypaczyć myślenia. |
Komuna może nie ale ktoś lub coś innego na pewno
Ryszard Antoniuk - 9 Listopad 2013, 11:07
Nie tylko w Sztumie są organizowane spotkania z emerytami. W Gościszewie, tez są emeryckie spotkania, tez przy okazji spotkań KGW, w których niejednokrotnie uczestniczę. Nie można o seniorach zapominać, nie powinni być wykluczani z życia społecznego. Tak niewiele trzeba by czuli się potrzebni i doceniani. Każdy z nas tez kiedyś będzie seniorem przecież.
adpap - 9 Listopad 2013, 11:09
no teraz to znalazles sobie porownanie, w Sztumie i w Gosciszewie, dobre... dziwne, gdyby w Rysiewie nie bylo kopii wszystkich inicjatyw wyborczych menago
Ryszard Antoniuk - 9 Listopad 2013, 11:19
A w czym Gościszewo gorsze od Sztumu? Czy ludzie/mieszkańcy są gorsi? Gościszewo to drugie po Czerninie pod względem wielkości sołectwo. Czy mamy czuć sie gorsi od Sztumu? Skoro ludzie chcą działać, chcą sie spotykać to czemu im tego nie umożliwić? Nasza szkoła jest do dyspozycji mieszkańców , którzy popołudniami mogą sie tam spotykać. Czy to zle,że ludzie sie integrują?
adpap - 9 Listopad 2013, 11:21
W niczym nie sa gorsi, tego nie napisalem.
Napisalem, ze dziwne by bylo gdyby w Gosciszewie nie prowadzono intensywnych dzialan na rzecz kampanii menago...
Ryszard Antoniuk - 9 Listopad 2013, 11:24
To nie kampania tylko służba dla ludzi. Te nasze wewnętrzne spotkania emeryckie odbywają się nie od tego czy tamtego roku. Tylko nikt sie tym nie chwali , bo to nie dla splendoru jest robione.
moniazaba - 9 Listopad 2013, 18:47
| mexx napisał/a: | no tak jedyni wierni wyborcy z klapkami na oczach i korkami w uszach | Twoja babcia i twój dziadek są bardzo z ciebie dumni
Ryszard Antoniuk - 10 Listopad 2013, 07:27
@mexx to pewnie jeden z tych co chce zabrać sztumskiej babci i dziadkowi dowód by nie mogli głosować
klakier - 10 Listopad 2013, 18:07
mexxa bym poparł bo właśnie starszym ludziom tacy jak ty oczy zamydlili .
To raz a dwa to ze sam się określiłeś cytuję Ryszarda ,, To nie kampania tylko służba dla ludzi. Te nasze wewnętrzne spotkania emeryckie odbywają się nie od tego czy tamtego roku. Tylko nikt się tym nie chwali , bo to nie dla splendoru jest robione. "
Zatem GŁOŚNO SIĘ MÓWI DOPIERO TERAZ ???? CZEMU ??? BO KAMPANIA RUSZYŁA , krzycz o tym całe cztery lata mądralo . Wtedy mów o tym ze to jest było i będzie .
Starsi ludzie nas potrzebują i my ich zatem nie mów o skreślaniu takich .
Szanuje ludzi starszych i sam staram się samotnego ojca odsyłać gdzieś między ludzi by staruszek sobie dni wypełniał .
mexx - 10 Listopad 2013, 19:38
dokladnie klakier
tak na marginesie to szanuje kazdego i mlodego i starszego. widac moja wypowiedz zrozumieli tylko niektorzy klakier
Ryszard Antoniuk - 10 Listopad 2013, 22:40
@klakier czytaj ze zrozumieniem . Info o spotkaniach dotyczyło roku 2012 . Jeśli tego nie zauważyłeś w swoim zacietrzewieniu. Widać,ze nienawiść zasłania ci zdrowy rozsądek. A temat reaktywował/ła forumowicz @dua jakbyś tego nie zauważył. Więc do kogo masz pretensje człowieku???? Kto tu krzyczy???
[ Dodano: 10 Listopad 2013, 22:51 ]
@mexx nie sil się na wyjaśnienia bo to co napisałeś o seniorach jest jednoznaczne . Najpierw pomyśl a potem napisz. Mleko się już rozlało i napisałeś to co napisałeś, kolego
[ Dodano: 10 Listopad 2013, 22:52 ]
mexx
Wysłany: 8 Listopad 2013, 20:23
,, no tak jedyni wierni wyborcy z klapkami na oczach i korkami w uszach ''
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ. TEKST I PRZESŁANIE JEST JEDNOZNACZNE!!!!!!
klakier - 11 Listopad 2013, 18:49
Wiesz Ryszard po wydaniu książki historie mówione i po przeczytaniu tej książki wiele godzin rozmawiałem z wujem moim i troszkę był rozczarowany ze większość to bzdury jeśli chodzi o Sztum , a jemu akurat uwierzę bo chłopina ma dziś 87 lat i jest historykiem .Mieszka w Sztumie od urodzenia.
Zatem po pierwsze pan autor książki chyba pisał połowę nie tak a potem chciał swoją księgę jeszcze upowszechniać , zatem niech te warsztaty poprowadzi ktoś kto ma pojęcie o ziemi Sztumskiej .Poza tym powinna być rozpowszechniana ta książka nieodpłatnie , bo ze środków unijnych . tu apel do samego autora.!!!!!!
Sztum jest mały i wieści szybko się niosą.
A odnośnie krzyku Ryszard to ty człowieku zrozum co ja napisałem ha ha ,
wróć do początku gdzie pisałeś pierwszego posta i zwracasz się ze to super inicjatywa naszych włodarzy ,,,, potem przeczytaj mojego posta przed mexxem wtedy zrozumiesz
czemu napisałem KRZYCZ . Chodzi o krzyk miasta całe 4 lata a nie rok przed wyborami , jasno ci opisałem czy nie , pewnie nie ty tego nigdy nie zrozumiesz masz klapki na oczach założone i przykute i zaklejone na kropelkę i zaspawane i nie wiem co jeszcze przez twoich włodarzy . A tak właściwie to nie sam sobie je założyłeś w trakcie wciskania się w tył tych ludzi i nadal wazelinujesz , brak słów jak można takim być lizod.....em.
15 zł nagrody jak ktoś odgadnie kolor nocnika w jaki Ryszard wsadzi rękę jak zmieni się włodarstwo w Sztumie.
Ryszard Antoniuk - 11 Listopad 2013, 19:17
Prosimy zatem o kontakt do Twojego wuja. Głos tak zacnej osoby na pewno się przyda w przyszłości. Chętnie podyskutuję z Twoim wujem przy kawie na temat historii. Proszę zatem o kontakt o ile ten wuj nie jest wirtualnym tworem. @klakier czekam na realny kontakt i chętnie wysłucham opinii Twojego wuja. Ale realnie a nie poprzez pośrednika.
adpap - 11 Listopad 2013, 19:23
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | Prosimy zatem o kontakt do Twojego wuja. Głos tak zacnej osoby na pewno się przyda w przyszłości. Chętnie podyskutuję z Twoim wujem przy kawie na temat historii. Proszę zatem o kontakt o ile ten wuj nie jest wirtualnym tworem. |
a jaka Ty masz wiedze nt dawnej historii ziem sztumskich, ze chcesz stawiac sie w roli weryfikujacego?
chyba, ze Twoja rola to tajny agent demaskujacy wrogow ludu ( w tym przypadku nieprzychylnego @klakiera)... ale czasy SB i ORMO juz minely...
Ryszard Antoniuk - 11 Listopad 2013, 19:34
Nie weryfikującego tylko jestem ciekaw co jest nie tak w tych historiach. Tylko tyle. Liczą się konkrety i dowody. Taka realna wypowiedz byłaby takim dowodem. No i z pewnością byłby to kontakt na przyszłość dla ludzi zajmujących się historią regionu. A więc czekam na real a nie wirtualne twory.
adpap - 11 Listopad 2013, 19:37
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | Nie weryfikującego tylko jestem ciekaw co jest nie tak w tych historiach. Tylko tyle. Liczą się konkrety i dowody. Taka realna wypowiedz byłaby takim dowodem. No i z pewnością byłby to kontakt na przyszłość dla ludzi zajmujących się historią regionu. A więc czekam na real a nie wirtualne twory. |
ale nie znajac prawdziwej historii nie dowiesz sie co jest nie tak, uslyszysz tylko dwie rozne wersje...
Tobie bardziej zalezy na personalnym wykryciu nieprzychylnych forumowiczow przy takiej okazji, po to wlasnie wypytujesz "sasiadow"
Ryszard Antoniuk - 11 Listopad 2013, 19:42
Zapewne jedna z tych wersji będzie prawdziwa. Jeśli jest faktycznie senior 87 letni z dużą wiedza o naszym regionie to dlaczego nie można go posłuchać? Niech podzieli się wiedzą, na pewno znajdzie się wielu zainteresowanych. Im więcej świadków historycznych juz wydarzeń tym pełniejszy obraz historii będziemy mieli. Tak więc miło będzie poznać tak zacnego wuja.
klakier - 11 Listopad 2013, 19:58
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | Nie weryfikującego tylko jestem ciekaw co jest nie tak w tych historiach. Tylko tyle. Liczą się konkrety i dowody. Taka realna wypowiedz byłaby takim dowodem. No i z pewnością byłby to kontakt na przyszłość dla ludzi zajmujących się historią regionu. A więc czekam na real a nie wirtualne twory. |
liczą się konkrety i dowody , zapomniałeś dodać DOKUMENTY tak też pisałeś . Ryszard mój wuj jest już starszym człowiekiem i zapewne podyskutował by z tobą ale masz pecha od 1 listopada mieszka już z córka w Bydgoszczy .
No chyba ze uznasz Bydgoszcz za wirtualne miasto to już twój problem .
Ryszard Antoniuk - 11 Listopad 2013, 20:04
Dobrze starasz się wybrnąć z problemu w jaki sam siebie wpakowałeś. Niech Ci tam będzie, przecież nie będę Ciebie molestował o adres . Faktycznie mam ogromnego pecha,że wuj akurat 1 listopada wyjechał do Bydgoszczy. Jakby coś przeczuwał . Niech ci będzie kolego , mój pech a Twoja ulga Więc przynajmniej ten wątek uznajemy za zakończony OK?
klakier - 13 Listopad 2013, 09:10
Dodam ci tylko tyle ze będąc na świecie zmarłych zabrała go do siebie . Ze Sztumu jest trochę do Bydgoszczy i decyzja zapadła już w początku października ze go zabiera córa do siebie.
Ryszard Antoniuk - 13 Listopad 2013, 09:19
Ok, nie ma problemu. Ale gdyby wuj chciał odwiedzić Sztum( a pewnie będzie chciał, bo starszych ludzi ciągnie do korzeni i miejsc gdzie spędzili swoje życie) to propozycja spotkania i rozmowy jest cały czas aktualna. Zorganizuję spotkanie z historykami, którzy spotykali się ze sztumskimi emerytami i na pewno z chęcią wysłuchają co wuj ma do powiedzenia.
|
|