| |
Forum Sztumu www.sztum.info.pl Forum niezależnego serwisu internetowego miasta Sztum i Powiatu Sztumskiego |
 |
Gmina Sztum - aktualności - Park w Gościszewie
Harry - 22 Czerwiec 2012, 08:45 Temat postu: Park w Gościszewie W gościszewskim parku rozpoczęły się prace rewitalizacyjne.
Wszystko ładnie, pięknie szkoda tylko, że firma wykonująca tam prace park ma w ... poszanowaniu. Koparka przesuwa masy ziemne i wśród drzew zachowuje się jak słoń w składzie porcelany. Zapomniano zabezpieczyć pni drzew. Stara grusza, którą pamiętam jeszcze za berbecia (pyszne małe, okrągławe owoce) została obdarta z kory. Dla starego drzewa może to być gwóźdź do trumny.
Panie sołtysie, jeżeli zlecający nie potrafi dopilnować tej inwestycji to proszę niech chociaż Pan zwrócić uwagę wykonawcy. Wystarczy osiem desek, metrowych króciaków ustawionych na sztorc wokół pnia drzewa, przewiązanych drutem i drzewo jest bezpieczne.
Ryszard Antoniuk - 22 Czerwiec 2012, 08:54
Spokojnie, wszystko jest pod kontrolą. Niektóre drzewa będą usunięte , nie wiem czy nie owa grusza też . Zapewniam,ze zlecający inwestycję wszystkiego pilnuje a kwidzyńska firma ma dobrą renomę. Koparka musi tam robić robotę bo park ma zmienić całkowicie swoje oblicze.
adpap - 22 Czerwiec 2012, 11:55
jak to czytam to od razu staja przed oczami sztumskie inwestycje, prowadzone w ten sam sposob i tak samo nadzorowane...
czy zieloni zgodzili sie na wyciecie drzew? bo bez odpowiednich zezwolen nie mozna tego zrobic ot tak sobie...
Ryszard Antoniuk - 22 Czerwiec 2012, 12:21
Spoko @adpap wszystko jest po kontrolą i ze stosownymi zezwoleniami ,będzie na pewno na Tip Top . Już szykujesz się na wyjazd z wasserwagą?
raketfjuel - 24 Wrzesień 2012, 23:38
No i co ? Tak bulwaru w Stm pilnowałeś Rysiu a ludziom w swoje wsi pozwalasz lampy zabierać bo w parku ciemno?
A taki dobry, mądry i bystry jesteś a swoim zabierasz
Ryszard Antoniuk - 25 Wrzesień 2012, 07:25
| raketfjuel napisał/a: | No i co ? Tak bulwaru w Stm pilnowałeś Rysiu a ludziom w swoje wsi pozwalasz lampy zabierać bo w parku ciemno?
A taki dobry, mądry i bystry jesteś a swoim zabierasz |
Przeczytaj uważnie jeszcze raz artykuł w DB , piątkowym numerze i nie pisz bzdur, jeśli nie jesteś w temacie, OK?
markiz70 - 25 Wrzesień 2012, 08:49
| raketfjuel napisał/a: | No i co ? Tak bulwaru w Stm pilnowałeś Rysiu a ludziom w swoje wsi pozwalasz lampy zabierać bo w parku ciemno?
A taki dobry, mądry i bystry jesteś a swoim zabierasz |
Lampa jest na terenie prywatnym i nie oświetla pasa drogi.Teraz każdy może by chciał na swojej posesji żeby założyć mu dodatkowe oświetlenie?Do tego okolice lampy są całe zadrzewione.Sama lampa nie świeciła już parę lat.Jeśli gminy nie stać na nową oprawę oświetleniową to jak dla mnie lepiej zdjąć ją w miejscu nie uczęszczanym i założyć ją w miejscu do tego niezbędnym
Ryszard Antoniuk - 25 Wrzesień 2012, 11:56
Dokładnie jest jak piszesz, markiz70. Urzędnicy z UM po wykonanym rekonesansie oświetlenia w Gościszewie wytypowali te dwie lampy do przeniesienia jako nie spełniające swojej funkcji. Ja jako Sołtys zaopiniowałem tą decyzję. Podkreślam lampy mają być przeniesione do parku a nie zabrane z Gościszewa. Jedna była baaardzo długo nieczynna, przez ten czas zarosła wysokimi choinkami tak,że praktycznie jej nie widać. Druga podobnie, oświetla w 90% plac prywatny zamiast drogę. Pani od tej zarośniętej lampy zobowiązała się przyciąć o połowę te drzewa by lampa świeciła na drogę. Jeśli tego nie zrobi to lampa zostanie przeniesiona z tego miejsca. A więc na razie demontaż tej pierwszej przystopowałem. Skoro nie ma funduszy na nowe oświetlenie to można racjonalniej wykorzystać to które już istnieje w myśl gospodarskiego działania. A więc nic nie ubywa, nikt niczego nie zabiera tylko przenosimy w inne miejsce. Nie może być tak by gmina oświetlała prywatne posesje i płaciła za to. Oświetlana musi być przestrzeń publiczna.
Niestety sprawowanie władzy nawet tej maleńkiej jaką ma Sołtys nie zawsze jest czynnością łatwą i przyjemną. . Czasem trzeba podjąć decyzje niepopularne z którymi nie wszyscy się zgodzą. Ta właśnie jest z tego gatunku decyzji niezbyt przyjemnych. Taki to już urok tego wszystkiego.
Dlatego upominam tych, którzy nie znając tematu od podszewki silą się na krytykę i docinanie.
Harry - 25 Wrzesień 2012, 21:30
Czytając Pana posty docinki same cisną się na usta. Przez wieeeeeeele lat lampa oświetla w 90% prywatną posesję a Pan mówi o gospodarskim działaniu?
Wracając do parku, czy ktoś z Was był w tym miejscu aby skontrolować jakość wykonanych prac?
Mnie osobiście dziwi dlaczego chodnik w parku nie połączono z chodnikiem biegnącym wzdłuż drogi K-55. Pomiędzy nimi jest pas trawnika o szerokości 1.5m. To dla poprawy skoczności mieszkańców Gościszewa?
Ścieżki żwirowe wysypano grysem o drobnej frakcji. Wystarczy, że dzieci przebiegną się po zroszonej trawie a następnie po ścieżce i część tego grysu zabiorą ze sobą na obuwiu. Po dwóch sezonach nie będzie po nim śladu.
Materiał sadzeniowy, który zastosowano do nasadzeń jest bardzo słabej jakości. Za sadzonki trzmieliny, które posadzono wokół kamienia nie dam 20 groszy.
No i cóż za inteligent krzewy światłożądne posadził w cieniu koron drzew. Chyba nie trzeba mieć doktorat z kształtowania terenów zieleni aby wiedzieć, że w parku jest cień.
Ryszard Antoniuk - 25 Wrzesień 2012, 21:39
Proszę czytać uważnie. Przez dłuuuugi czas nie była czynna lampa zarośnięta przez choinki a więc skoro nie była czynna to nie mogła oświetlać prywatnej posesji? Prawda? Nawet dla policjanta powinno być to logiczne. Myślę,że w Czerninie jest dużo spraw , którymi można się zająć, czyż nie? Jeśli ma Pan uwagi do wykonanych prac to proszę to zgłosić pisemnie do UM i nie zapomnieć się pod tym podpisać( nie nickiem). Ze swojej strony mam nadzieję,że ze strony Pańskiej firmy można liczyć na częstsze patrole w okolicy parku. Byłbym wdzięczny gdyby Pan w tym temacie podziałał zamiast oceniać nasadzenia i wykonanie alejek. Na pewno byłby większy pożytek dla Gościszewa. Tak się dziwnie składa,że niezadowoleni z tego parku są ci, którzy w Gościszewie nie mieszkają i z parku nie korzystają.
Harry - 25 Wrzesień 2012, 21:50
Oczywiście wraz moimi pociechami bardzo często korzystam z tego parku, mam wręcz do niego prywatny sentyment i boli mnie, że pieniądze, które zostały w niego włożone rozdysponowano lekką ręką.
Nie pisze o nieczynnej lampie w krzakach ale o tej, która oświetlała w 90% prywatną posesję. Chyba, że się dowiemy, że ona stała tam od 2 tygodni.
Ryszard Antoniuk - 25 Wrzesień 2012, 21:57
| Harry napisał/a: | Oczywiście wraz moimi pociechami bardzo często korzystam z tego parku, mam wręcz do niego prywatny sentyment i boli mnie, że pieniądze, które zostały w niego włożone rozdysponowano lekką ręką.
Nie pisze o nieczynnej lampie w krzakach ale o tej, która oświetlała w 90% prywatną posesję. Chyba, że się dowiemy, że ona stała tam od 2 tygodni. |
Jako były mieszkaniec Gościszewa wie Pan o jaką lampę chodzi. Za Pana czasów już tam była. Wcześniej to Panu nie przeszkadzało a teraz już tak? Dziwne . Jeśli ma Pan uwagi to proszę pisemnie je złożyć w UM w Sztumie. A jeśli chodzi o ten kawałek chodnika to nie pozwoliła się podłączyć GDDKiA , dlatego jest te 1,5m przerwy. Trwają uzgodnienia z krajówką i to będzie zrobione, ja niestety na to nie mam wpływu. Ogólnie trzeba się cieszyć z nowego parku i raczej martwić się by nikt tego nie zniszczył i nie uszkodził ławek, koszy oraz wiat.
Harry - 25 Wrzesień 2012, 22:05
Pnie Ryszardzie ja się cieszę z tego parku. Wygląda fajnie, elegancko, kamień z tablicą jest w dobrym stylu. Tylko dlaczego nikt nie pilnuje jakości wykonania robót?
Ryszard Antoniuk - 25 Wrzesień 2012, 22:17
| Harry napisał/a: | | Pnie Ryszardzie ja się cieszę z tego parku. Wygląda fajnie, elegancko, kamień z tablicą jest w dobrym stylu. Tylko dlaczego nikt nie pilnuje jakości wykonania robót? |
Park został odebrany w obecności pracowników UM. Nie uważam, by jakość wykonanych robót była jakaś strasznie skandaliczna. W międzyczasie zgłaszałem kilka uwag, które zostały uwzględnione. Wykonane prace posiadają gwarancję i jakby coś wylazło to wykonawca poprawi. Park przez 5 lat musi być utrzymany w obecnej formie, takie są wymogi , bo było tu dofinansowanie z Unii Europejskiej.Mnie martwi bardziej to by mieszkańcy umieli z niego korzystać i by nie było dewastacji. sam jestem tam codziennie i często upominam małolactwo by np szło alejką a nie na przełaj bo tak krócej.
markiz70 - 25 Wrzesień 2012, 22:30
Chyba ciężko przekonać mieszkańców że można przyjść w to miejsce,posiedzieć,dzieciaki w wózkach pobujać Kwestia czasu i wszyscy się przyzwyczają że można tu mieć punkt do wiejskich plotek
Ryszard Antoniuk - 25 Wrzesień 2012, 22:42
| markiz70 napisał/a: | Chyba ciężko przekonać mieszkańców że można przyjść w to miejsce,posiedzieć,dzieciaki w wózkach pobujać Kwestia czasu i wszyscy się przyzwyczają że można tu mieć punkt do wiejskich plotek |
Na szczęście mieszkańcy coraz częściej z niego korzystają. gorzej z małolactwem, bo czasem za mocno chcą brykać . Myślę,że pomimo krytycznych opinii mieszkańca innej miejscowości gościszewianie doceniają to jest zrobione i są zadowoleni z kolejnej dobrej roboty.
adpap - 26 Wrzesień 2012, 08:11
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | Harry napisał/a: | | Pnie Ryszardzie ja się cieszę z tego parku. Wygląda fajnie, elegancko, kamień z tablicą jest w dobrym stylu. Tylko dlaczego nikt nie pilnuje jakości wykonania robót? |
Park został odebrany w obecności pracowników UM. Nie uważam, by jakość wykonanych robót była jakaś strasznie skandaliczna. W międzyczasie zgłaszałem kilka uwag, które zostały uwzględnione. Wykonane prace posiadają gwarancję i jakby coś wylazło to wykonawca poprawi. Park przez 5 lat musi być utrzymany w obecnej formie, takie są wymogi , bo było tu dofinansowanie z Unii Europejskiej.Mnie martwi bardziej to by mieszkańcy umieli z niego korzystać i by nie było dewastacji. sam jestem tam codziennie i często upominam małolactwo by np szło alejką a nie na przełaj bo tak krócej. |
co do chodzenia alejkami - lepszym rozwiazaniem (rowniez na osiedlach) jest obsianie calego terenu trawa, bez chodnikow. Po pol roku juz widac, gdzie nalezy polozyc chodniki, tak aby sluzyly mieszkancom a nie byly dodatkowym "objazdem" w drodze do sklepu, pracy, itp...
Ryszard Antoniuk - 26 Wrzesień 2012, 15:14
Niestety na takie coś nie ma czasu. Zresztą znaczna część alejek pokrywa się z tymi starymi, nowych jest nawet więcej. Ale są tacy, którzy z uporem maniaka i tak idą na przełaj a nie tam gdzie trzeba. I co takiemu zrobisz?
Harry - 6 Październik 2012, 13:06
Pas ziemi niczyjej? O tej inwestycji było słychać od przeszło roku, ale to i tak za mało dla naszych kochanych urzędasów aby porozumieć się z GDDKiA.
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 15:46
Ten problem wyjaśniłem już wcześniej, proszę wrócić i przeczytać . To nie jest pas ziemi niczyjej tylko GDDKiA nie pozwala się podłączyć do ich chodnika . Otrzymałem obietnicę rychłego załatwienia sprawy. Widzę,że kolega policjant prowadzi jakąś krucjatę przeciw naszej wsi? A szkoda, bo w Czerninie tez jest sporo miejsc wartych uwiecznienia na foto, może kolega się pofatyguje? A skoro kolega tak bardzo interesuje się Gościszewem to proszę ze swojej strony o częstsze patrole oraz jakiś patrol rano przed szkołą gdy dzieci idą do szkoły. Ruch jest wtedy duży , auta jadą rano szybko, obecność patrolu spowolniłaby ruch i zdyscyplinowało nieco. Gdy kolega pomoże w tej sprawie to z pewnością dla mieszkańców będzie to o wiele większy uczynek niż bieganie z aparatem po wsi. O ten chodnik tez miałem zapytania od mieszkańców, każdemu wyjaśniłem w czym jest problem i każdy to zrozumiał i przyjął do wiadomości. Dziwie się zatem,że osoby postronne próbują wywołać zamęt i zadymę . Temat zostanie załatwiony w odpowiednim czasie.
Sylka138 - 6 Październik 2012, 17:42
Nie zapominaj Harry, że też jesteś "urzędasem".
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 19:36
| Sylka138 napisał/a: | | Nie zapominaj Harry, że też jesteś "urzędasem". |
Bardzo trafna uwaga
Harry - 6 Październik 2012, 19:50
Nigdy o tym nie zapominam.
Szkoda, że takie niedociągnięcia wpływają na wizerunek całej inwestycji.
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 20:00
| Harry napisał/a: | Nigdy o tym nie zapominam.
Szkoda, że takie niedociągnięcia wpływają na wizerunek całej inwestycji. |
To Pana zdanie a nie gościszewian, którzy są zadowoleni z tej inwestycji i cieszą się z nowego wyglądu tej części wsi. Dlatego proszę by nie lansował Pan z uporem maniaka negatywnego wizerunku tego parku. To nie jest prawdą,że ten mały element wpływa negatywnie na wizerunek całej inwestycji, bo absolutnie nie . Skoro mieszkańcy są zadowoleni to proszę to też uszanować i nie szargać dobrego imienia tej inwestycji.
Miałem natomiast kilka krytycznych uwag na temat niemieckiej nazwy wsi, która została umieszczona na tablicy. Byli tacy, którzy uważali,że to nie było potrzebne. Jednak jestem innego zdania, bo to nazwa już historyczna i nie możemy uciekać od niemieckiej przeszłości tych ziem.
Harry - 6 Październik 2012, 20:05
Szkoda, że to nie jedyny "babol" w tym małym parku.
Druga ścieżka, też nie została połączona z chodnikiem.
Pod drzewami w parku, tam, gdzie wcześniej nawet chwasty nie chciały rosnąć projektant zaplanował trawniki. Inwestor przytaknął, wykonawca zrobił i efekt widoczny na zdjęciu, "Łyse pole". Czy nikt nie oglądał tego parku przed inwestycją?
No i jakość materiału nasadzeniowego - tragedia. Miejsca nasadzeń też kompletnie nie przemyślane. Projektant podaje, że złotlin lubi stanowiska słoneczne i umieszcza go w cieniu. Schizofrenik?
Kamyczek? Nie, kamyczek jest akurat super.
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 20:23
Może jeszcze jakieś uwagi od społecznego inspektora nadzoru budowlanego? Jeszcze jakieś fotki? Przypomina mi to trochę tych biegających po bulwarze z wasserwagą i lupą w ręku , tez społeczników. Dziś pierwsi tam spacerują Te nasadzenia wogóle tam nie są potrzebne , wystarczy tylko trawa. A we wspomnianym miejscu trawa rosła przed inwestycją, bo to jest na skraju parku i wcale tam takiego cienia nie ma. Nie wiem czemu tam nie urosła . Na wiosnę dosieje się tam gdzie jej mało i po kłopocie.
Ja osobiście z obecnej formy parku jestem zadowolony , mieszkańcy też. A,że komuś z boku sie to niezbyt podoba, trudno jego problem. Niech Pan wesprze raczej sołtysa z Czernina by i Was taki park zaplanowano, bo przydałby się.
A jak z tymi patrolami policyjnymi o które pytałem? Bo o tym cicho sza, prawda?
pbialk - 6 Październik 2012, 20:34
^^^
Ryszard, masz jakieś dowody na to że to GDDKiA robi schody? Nie jest może tak, że pismo w tej sprawie od Was dostali np tydzień temu, a nie przed rokiem ( o ile w ogóle je dostali )? Nie wiem jak to wygląda naprawdę, ale jakoś posty Harrego bardziej mnie przekonują...
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 20:45
Takie dostałem info od wykonawcy parku i potem jeszcze od UM. Nie ma powodów by wątpić w te słowa. Tez o to pytałem w UM, GDDKiA robi właśnie pod górkę. Zresztą nie tylko w tym przypadku. Urzędnicy GDDKiA to państwo w państwie. Inna sprawa to jest to czy nie można było wcześniej się dogadać. ale jak na razie ten kawałek chodnika to pikuś, oby tylko takie problemy były.
[ Dodano: 6 Październik 2012, 20:56 ]
Akurat w tej sprawie to ja jestem bardziej kompetentny i w bardziej w temacie niz Harry, więc nie wiem czemu On ciebie bardziej przekonuje? Tylko dlatego,że uprawia krytykę?
pbialk - 6 Październik 2012, 21:08
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | Akurat w tej sprawie to ja jestem bardziej kompetentny i w bardziej w temacie niz Harry, więc nie wiem czemu On ciebie bardziej przekonuje? Tylko dlatego,że uprawia krytykę? |
Dlatego, że Ty zawsze wybielasz gminę, nawet gdy ma sporo za uszami, stąd wybacz, ale dopóki nie zobaczę skanów pism - nie uwierzę
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 21:12
Nie wybielam tylko bronię i prostuję, bo nazbyt często są tu ślepe ataki podyktowane jedynie niechęciami personalnymi lub opcjonalnymi. Nie mam tu na myśli Ciebie @pbialk
marc - 6 Październik 2012, 22:38
Harry, żeby nasi policjanci z takim zaangażowaniem patrolowani miasto, z jakim Ty patrolujesz gościszewski park...
Harry - 6 Październik 2012, 22:41
Te nasadzenia nie są o tyle zbędne co źle wykonane. Ale nie ma się nimi co przejmować po pierwszym koszeniu trawy zostaną jedynie wspomnieniem.
Krytykuję wykonanie tego parku, gdyż za te krzaczki zapłaciłem min. ja, w podatkach, które odprowadzam do gminy. I nie ważna czy mieszkam w Sztumie, Czerninie, Piekle czy Gościszewie. Park jest gminny i utrzymywany za pieniądze mieszkańców gminy.
Trawy lepiej w to miejsce nie dosiewać i tak nie urośnie. Lepiej uszczknąć kawałek Hedera helix i wetknąć go w ziemię. Przyjmie się na 100%. Można też posadzić kopytnika pospolitego. Pięknie zadarni teren. Złotliny i pigwowce to radzę jeszcze teraz przesadzić na północną stronę parku, bliżej posesji Pana O.. Tam w przyszłych latach pokarzą swoje piękno. To już nie krytyka, ale rady. Rady osoby, która w 2001r ukończyła Akademię Rolniczą w Poznaniu i zna się na zielsku lepiej od Pana i Pana Mieszkańców.
Odnośnie mieszkańców Gościszewa, to właśnie oni wskazali mi niedokończony chodnik, mówiąc, że cofają się do PRL'u. Może więc lepiej aby się Pan na nich tak nie powoływał.
Nie jestem odpowiedzialny za dyslokację służb patrolowych. Prośbę proszę skierować do Naczelnika Wydziału Prewencji.
[ Dodano: 6 Październik 2012, 22:42 ]
No cóż marc, tylko pomarzyć.
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 22:57
Co Pan powie? To mieszkańcy zwrócili się do młodego policjanta z Czernina by interweniował w sprawie parku gościszewskiego? Niech Pan mnie nie rozśmiesza i przy okazji siebie nie ośmiesza . Przyjeżdza Pan do brata w odwiedziny i stąd te wizyty w parku. Oj nieładnie policjant i tak mota i kręci.
marc ma rację z tym patrolowaniem nie tylko Sztumu. Zaangażowanie nie tam gdzie trzeba. mnie tez martwi,że samorząd wydał masę pieniędzy na monitoring z którego policjanci nie chcą korzystać, ba twierdzą nawet ,że jest nielegalny .
Proponuje zakończyć temat i zająć się swoja robotą oraz popatrolowac trochę Czernin bo tez jest sporo do zrobienia, wiem to od mojego kolegi Sołtysa Czernina, pańskiego sąsiada.
A co do parku to temat jest rozwojowy i na pewno jakieś uzupełnienia będą.
[ Dodano: 6 Październik 2012, 23:06 ]
Moze były mieszkaniec Gościszewa wstawi się za wsią w sprawie patroli u Naczelnika Prewencji? Tak jak wstawia się podobno proszony za parkiem?
Harry - 6 Październik 2012, 23:09
Jak Pan coś czyta to niech Pan poprawi okulary. W Gościszewie mam dużo rodziny i znajomych, w końcu się tam wychowywałem. Pana koncepcja jest więc błędna.
Mam nadzieje, że jak zajadę tam następnym razem to chodnik będzie już zrobiony.
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 23:16
| Harry napisał/a: | Jak Pan coś czyta to niech Pan poprawi okulary. W Gościszewie mam dużo rodziny i znajomych, w końcu się tam wychowywałem. Pana koncepcja jest więc błędna.
Mam nadzieje, że jak zajadę tam następnym razem to chodnik będzie już zrobiony. |
No o tym pisałem , jezdzi Pan do brata a to tez rodzina i przy okazji znajomi są skoro Pan mieszkał. Tak czy siak te wizyty są w tym celu a park to przy okazji.
Niestety nie może Pan wydawać nikomu poleceń, to nie ta służba, więc chodnik może jeszcze nie być zrobiony A jeśli to taki problem to proszę iść do UM , dział inwestycje i tam stawiać swoje żądania.
Harry - 6 Październik 2012, 23:19
Nie wiem skąd Pan wydumał, że "ktoś" prosił mnie o interwencję. Mam sentyment do tego miejsca, zobaczyłem fuszerkę i ja opisuję. Może to ruszy czyjeś tyłki.
Ryszard Antoniuk - 6 Październik 2012, 23:24
| Harry napisał/a: | | Nie wiem skąd Pan wydumał, że "ktoś" prosił mnie o interwencję. Mam sentyment do tego miejsca, zobaczyłem fuszerkę i ja opisuję. Może to ruszy czyjeś tyłki. |
Wypowiedz z 22.41. Proszę sobie przeczytać swoje własne słowa A tyłki sie rusza i to całkiem normalnie , opisałem temat i wyjaśniłem. Ekonoma z batem tu nie potrzeba.
pbialk - 7 Październik 2012, 08:28
^^^
Ryszard, w Twoim pędzie do polemiki z Harrym za wszelką cenę chyba się trochę gubisz. Czytając tekst ze zrozumieniem, dla mnie wydaje się być oczywiste, że fuszerkę pokazał Harremu ktoś z rodziny, znajomych, czy ich sąsiadów, niewątpliwie mieszkańców Gościszewa. Oczywiste wydaje się być też, że nie zgłaszali mu tego drogą służbową przez Komendę Powiatową Policji. I chyba tylko dla Ciebie nie jest to oczywiste, że tak też się da. I gdzie Ty widzisz, że ktoś go prosił o interwencję?
Z drugiej strony te fotki i posty to jest właśnie obywatelska postawa której często bardzo nam w Sztumie brakuje. Harry pokazuje, co zostało zrobione źle, i jak jego zdaniem należało to zrobić, gdyż, jak widać, zna się trochę na tym.
Śmiesznie to wygląda, że jak tylko ktoś zauważa błędy gminy ( i w dodatku okazuje się, że ma rację! ), to Ty od razu tupiesz rączkami i nóżkami.
Ryszard Antoniuk - 7 Październik 2012, 09:20
@pbialk a gdzie ja pisałem ,że proszono o interwencję poprzez KP Policji? Ta interwencja to w cudzysłowie . Gość przyjezdza w gości do rodziny/znajomych i sam po tym parku spaceruje/ogląda. @pbialk pomyśl rozsądnie. Wiem,że ludzie pytają dlaczego w parku to jest zrobione tak a tamto tak, bo miałem takie zapytania od mieszkańców , każdemu grzecznie tłumaczę jak stoją sprawy i nie zauważyłem ze strony rozmówców jakieś specjalnej dezaprobaty dla formy parku. Na pewno cos można było zrobic inaczej ale projekt jest projektem , sam wiesz jak to jest z projektami @pbialk.
Najgorsze jest to ,że już kilka razy tłumaczyłem z czego wynikają owe braki/niedoróbki ale do owego policjanta to nie dociera , a czemu? A no z tej prostej przyczyny,że chce zrobić koniecznie zadymę. Szkoda tylko,że w swojej miejscowości nie jest tak aktywny i nie biega z aparatem uwieczniając fuszerki w Czerninie. Nie uważasz @pbialk?
Zauważ ,że gdy poprosiłem o pomoc w temacie patroli, wstawieniem się u kolegów po fachu za Gościszewem to zostałem zbyty w dwóch słowach. To skoro tak, to ja dziękuję za taką troską , postawę obywatelską i zainteresowanie. Cel tego zainteresowania jest aż nadto jasny.
Oczywiście nie twierdzę ,że park jest idealny ale na pewno nie pozwolę by robiono tu jakąś nagonkę czy polowania na czarownice.
Jak dla mnie ta nagonka na park nie ma nic wspólnego z obywatelską postawą a ma charakter ataku personalnego z oczywistymi podtekstami.
Obywatelowi, który o coś pyta , bo ma wątpliwości wystarczy wytłumaczyć raz może dwa i zrozumie , tymczasem tu tłumaczenia nie docierają, więc cel jest zgoła inny.
Twoje tłumaczenia i apele w sprawie Młyńskiej też nie docierają do co niektórych, prawda? Tu jest sytuacja bardzo podobna i co bym nie napisał to zacietrzewiony policjant i tak będzie brnął dalej. I jeszcze ten durnowaty przytyk,że mieszkańcy Gościszewa cofają się do PRLu z powodu wyglądu parku. Może są jakieś stare fotki , by porównać jak wyglądał owy park za PRLu a jak jest teraz? Może owemu Panu wyliczyć co było w Gościszewie za PRLu a co jest teraz? Jaka była infrastruktura a jaka jest teraz? Jak wyglądała wieś kiedyś a jak wygląda teraz? Jak dla mnie to skandal,że takie porównania się czyni. Jak już pisałem park jest tylko narzędziem w ręku wiadomej osoby a cel tej zadymy jest jaskrawo jasny.
pbialk - 7 Październik 2012, 09:46
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | @pbialk a gdzie ja pisałem ,że proszono o interwencję poprzez KP Policji? Ta interwencja to w cudzysłowie . Gość przyjezdza w gości do rodziny/znajomych i sam po tym parku spaceruje/ogląda. |
No właśnie. Gość przyjeżdża do rodziny/znajomych, a ci przy kawie czy spotkaniu na ulicy mu opowiadają, jakie buble inwestycyjne zobaczyli we wsi. Pasuje to pod sformułowanie: | Harry napisał/a: | | Odnośnie mieszkańców Gościszewa, to właśnie oni wskazali mi niedokończony chodnik, mówiąc, że cofają się do PRL'u. Może więc lepiej aby się Pan na nich tak nie powoływał. |
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | Najgorsze jest to ,że już kilka razy tłumaczyłem z czego wynikają owe braki/niedoróbki ale do owego
policjanta to nie dociera , a czemu? A no z tej prostej przyczyny,że chce zrobić koniecznie zadymę. |
No właśnie, i tu widzimy Ryszarda z krwi i kości. Zamiast spróbować dostarczyć przekonujących argumentów na poparcie swoich tez ( np kiedy i jakie pisma słała gmina do GDDKiA ), to wszędzie próbujesz szukać spisku i zewnętrznego wroga. Zaraz pewnie przeczytamy coś o "wiadomej grupie" a może że ktoś specjalnie ten chodnik rozkopał. Podobnie jak za komuny mieliśmy bajki o ameykańskich imperialistach którzy zrzucają stonkę z samolotów.
| Ryszard Antoniuk napisał/a: |
Oczywiście nie twierdzę ,że park jest idealny ale na pewno nie pozwolę by robiono tu jakąś nagonkę czy polowania na czarownice.
|
Trzeba po prostu uczciwie przyznać że popełniono pewne błędy a zaraz potem dyplomatycznie dodać, że ten się nie myli, co nic nie robi.
Twoje tłumaczenia i apele w sprawie Młyńskiej też nie docierają do co niektórych, prawda? Tu jest sytuacja bardzo podobna i co bym nie napisał to zacietrzewiony policjant i tak będzie brnął dalej. |
Tu jest właśnie problem, bo z kim się nie spotkam i nie pogadam w cztery oczy, to widzi gołym okiem że jest przekręt w wyniku którego są pokrzywdzeni ludzie. A tam na górze, to jak grochem o ścianę...
Ryszard Antoniuk - 7 Październik 2012, 10:03
Wybacz @pbialk ale nie muszę niczego udowadniać poprzez jakieś skany pism. Jeśli ktoś jest zainteresowany to może udać się do UM osobiście i tam się z materiałami zapoznać. Ja tam byłem, bo ta sprawa od razu mnie zainteresowała ( chodnik) i wiem o czym pisze. Jak pisałem wcześniej można było to załatwić wcześniej i to chyba jest jedyny błąd w tej inwestycji albo czyjeś niedopatrzenie. Z drugiej strony dziwi tez antyspołeczna postawa GDDKiA , która nie pozwala się podpiąć do swojego chodnika. Ten problem wogóle uważam za śmieszny i GDDKiA nie powinna robić tak pod górkę. Dodatkowo ze swojej strony zgłosiłem potrzebę wymiany wiaty przystankowej koło parku na nową, by ładniej współgrała z parkiem. Ta propozycja została pozytywnie zaaprobowana przez magistrat i wiata będzie nowa.Może wtedy przy okazji wymiany wiaty ten chodnik się podłączy. Stara wiata zgodnie z moją prośbą zostanie przeniesiona do Węgier w miejsce gdzie dzieci dotąd bez zadaszenia czekają na szkolny autobus. Myślę,że to po gospodarsku?
Zakupiono tez sześć sztuk nowych betonowych śmietników , które ustawiono na chodniku wzdłuż krajówki. Do tej pory nie było tam ani jednego. Czujny policjant tego nie zauważył i nie zrobił fotek, jako przykładu dobrej roboty
A może mieszkańcy zapomnieli mu tego pokazać?
pbialk - 7 Październik 2012, 10:15
^^^
Nie muszą być skany. Wystarczy krótkie streszczenie co, kto i kiedy napisał. Czy na pewno gmina zwróciła się tylko z prośbą o użyczenie działki na konkretny cel z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym? A może oczekiwała od GDDKiA partycypacji w kosztach? Poza tym jeśli rozejdzie się po kraju jak elastycznie Gmina Sztum interpretuje prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane na przykładzie ul.Młyńskiej, to nie zdziwię się jak w ogóle żadna centralna instytucja, nie tylko GDDKiA, nie będzie chciała z nimi współpracować.
Ryszard Antoniuk - 7 Październik 2012, 10:26
Dobrze, przy okazji zerknę jeszcze raz na te materiały. A o żadnej partycypacji w kosztach nie ma mowy, bo jak sam widzisz na fotce chodzi tylko o przyłączenie się do chodnika przy drodze. Nic więcej. Sprawa banalnie prosta i oczywista. Chodnik GDDKiA nie zostałby nawet tknięty. Fakt,że przez ponad 3 lata przygotowywano się do tej inwestycji więc ten problem powinien być jakby wcześniej rozwiązany. Ja otrzymałem info,ze GDDKiA nie zgadza się na podłączenie jak na razie. A tak ogólnie to wypada cieszyć się z tego miejsca pomimo drobnych mankamentów. Jest o niebo lepiej niż było, czysto, schludnie, nowocześnie. Aż miło teraz tam posiedzieć. Dlatego cieszmy się z tego co mamy, bo inni i tego nie mają. A resztę w swoim czasie się doszlifuje.
Mam nadzieje,że nasza policja obejmie to miejsce większa opieką poprzez patrolowanie okolicy , myślę o większej opiece niż fotograficzna
Sławej - 7 Październik 2012, 10:45 Temat postu: Czyli jednym słowem - odwalcie się od parku w Gościszewie, bo to nie wasza sprawa, Ooo, to jest po gospodarsku
Ryszard Antoniuk - 7 Październik 2012, 12:43
Sławej jak zwykle musi swoje trzy grosiki wcisnąć . Jedno mogę obiecać, jeśli zajdzie potrzeba dosadzać jakiekolwiek nasadzenia to na pewno zgłoszę się po poradę do Harrego, by doradził fachowo co tam nasadzić. Jednak osobiście nie kombinowałbym tam z nasadzeniami, bo jak z doświadczenia wiadomo potem nie będzie komu tego pielęgnować. A tak wystarczy dobra trawa, którą będzie się kosić i będzie ładnie. Ale o tym ostatecznie zadecyduje magistrat.
A tak już na marginesie i na przyszłość to gdy są jakiekolwiek wątpliwości to najlepiej napisać na priv , na meila, zadzwonić lub przyjechać do Sołtysa na kawusie . Sołtys przyjmie i postara się rozwiać wątpliwości. Nie zawsze trzeba robić zadymę medialną, bo nie zawsze jest to potrzebne. A więc Harry na przyszłość zapraszam na idywidualną rozmowę/korespondencję bez emocji, jestem do dyspozycji, jakby co.
markiz70 - 7 Październik 2012, 13:50
Rysiek-odpuść z lekka sobie To jest forum i jest krytyka i Sztumu....i Malborka....i Gościszewa Nie trzeba być mieszkańcem/i tak często jest np.marian99/aby krytykować lub zwracać uwagę na jakieś rzeczy wokół nas.Ktoś coś widzi-pisze.Na tym polega forum A że zawsze gdzieś coś jest do poprawki to się chyba wszyscy do tego przyzwyczailiśmy Ale dobre rady zawsze w cenie....Harry
Ryszard Antoniuk - 7 Październik 2012, 14:14
Zgadzam się markiz70 , dobre rady są zawsze w cenie o ile radzący ma dobre i szczere intencje. Chętnie posłucham Twojej rady i z lekka odpuszczam temat , nie będę przecież szedł z szabelką na czołgi Lewa w górę markiz70
adpap - 7 Październik 2012, 19:13
A tak już na marginesie i na przyszłość to gdy są jakiekolwiek wątpliwości to najlepiej napisać na priv , na meila, zadzwonić lub przyjechać do Sołtysa na kawusie . Sołtys przyjmie i postara się rozwiać wątpliwości. Nie zawsze trzeba robić zadymę medialną, bo nie zawsze jest to potrzebne. A więc Harry na przyszłość zapraszam na idywidualną rozmowę/korespondencję bez emocji, jestem do dyspozycji, jakby co. |
znaczy zalatwic po "sztumsku" - byle nie pisac o fuszerkach i zaniedbaniach, byle byl tylko aplauz i przyklaskiwanie
na szczescie ludzie oczy maja i swoj rozum i na szczescie jest juz internet...
Harry - 30 Grudzień 2012, 12:48
Tak, wiem, uczepiłem się tego parku jak rzep psiego ogona, ale jak widzę marnotrawienie min. moich pieniędzy to szlag mnie trafia.
Zajechałem tam wczoraj i zauważyłem, że trawa jest ścięta. Niestety z trawą ścięto także nasadzenia krzewów. Było tam posadzonych 12 złotlinów i 25 pigwowców. Łącznie ostało się ich już tylko 5. Czy przed koszeniem trawy nie można było zaznaczyć miejsca ich sadzenia?
Taka tam gospodarska robota?
Ryszard Antoniuk - 30 Grudzień 2012, 14:54
Też to zauważyłem. To niestety wina firmy , która kosiła trawę. Nie sposób nad każdym postawić ekonoma z kijem. Dlatego ja takim nasadzeniom jestem przeciwny, wystarczy tylko trawa, łatwiej to utrzymać i szkód nie ma.
Jacuś - 30 Grudzień 2012, 15:32
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | Też to zauważyłem. To niestety wina firmy , która kosiła trawę. . |
Ryszard, skoro jest to wina konkretnej firmy, to czy nie powinna ona pokryć koszty szkody jakiej wyrządziła ?? No chyba, że są równi i równiejsi....
Ryszard Antoniuk - 30 Grudzień 2012, 15:40
A bez przesady z tą szkodą. Te nasadzenia i tak prędzej czy pózniej by padły , bo to głupota je sadzić w takim parku. Wiadomo,że trzeba będzie o nie dbać i pielęgnować a kto to ma robić? A tak jest trawa do wykoszenia, trzeba utrzymywać czystość i spokój. Prosto, schludnie i czysto. Park w Gościszewie to nie bulwar w Sztumie i tu takich udziwnień nie trzeba, bo nikt się tym by nie zajmował. Jedynie Harry miałby uciechę, bo ciągle by wałkował temat ,że nasadzenia zaniedbane. A tak nie ma i spokój. Ja będę pilnował i cisnął UM by było tam czysto i trawa była na czas wykoszona. Ważniejszym tematem jest oświetlenie nocą parku niż te krzaczorki
pbialk - 30 Grudzień 2012, 15:59
^^^
Ale czy nie można było pomyśleć o tym na etapie projektowania???
A tak, jak słusznie zauważył Harry, parę złotych z kieszeni podatnika zostało bezsensownie zmarnowanych. To jest gospodarskie myślenie???
Ryszard Antoniuk - 30 Grudzień 2012, 16:03
| pbialk napisał/a: | ^^^
Ale czy nie można było pomyśleć o tym na etapie projektowania???
A tak, jak słusznie zauważył Harry, parę złotych z kieszeni podatnika zostało bezsensownie zmarnowanych. To jest gospodarskie myślenie??? |
@pbialk nie za mojej kadencji ten park zaprojektowano i nie za mojej kadencji czyniono uzgodnienia. Ja jako nowy sołtys dostałem gotowca w spadku. gdyby ktoś mnie pytał o zdanie to od razu bym powiedział,że nie ma tam być żadnych nasadzeń i tyle. Naprawdę są ważniejsze problemy w Gościszewie niż kilka zdechłych badylków. Sprowadzcie tam jeszcze Kwękacza niech zrobi kilka fotek i zamieści na swoim portalu wraz ze stosownym artykułem. Będzie mega afera
adpap - 30 Grudzień 2012, 17:53
pieknie pochwalasz marnotrawienie NASZYCH pieniedzy - tia, to nie Ty... szkoda, ze u Ciebie i pod Twoim nosem... ile obiadow dla dzieci byloby za te "kilka badyli" jak to okresliles?
zenada
marian99 - 30 Grudzień 2012, 19:52
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | A bez przesady z tą szkodą |
heh widzę, że dobry z Ciebie gospodarz i dbasz o pieniądze swoich mieszkańców...
Ryszard Antoniuk - 30 Grudzień 2012, 22:07
| adpap napisał/a: | pieknie pochwalasz marnotrawienie NASZYCH pieniedzy - tia, to nie Ty... szkoda, ze u Ciebie i pod Twoim nosem... ile obiadow dla dzieci byloby za te "kilka badyli" jak to okresliles?
zenada |
No właśnie wylicz ile @adpap, wylicz, to będziemy chociaż wiedzieć
marian99 - 30 Grudzień 2012, 22:12
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | No właśnie wylicz ile @adpap, wylicz, to będziemy chociaż wiedzieć |
12 x 10 i 25 x 3, czyli wychodzi jakieś 200 zł, niby nie dużo, ale za 2 stówki parę obiadów już będzie i GDZIE twoja tzw. lewicowa wrażliwość?
obiad kosztuje z 10 zł to dwadzieścia dzieci miałoby dodatkowy posiłek...
Ryszard Antoniuk - 30 Grudzień 2012, 22:17
| marian99 napisał/a: | | Ryszard Antoniuk napisał/a: | | No właśnie wylicz ile @adpap, wylicz, to będziemy chociaż wiedzieć |
12 x 10 i 25 x 3, czyli wychodzi jakieś 200 zł, niby nie dużo, ale za 2 stówki parę obiadów już będzie i GDZIE twoja tzw. lewicowa wrażliwość?
obiad kosztuje z 10 zł to dwadzieścia dzieci miałoby dodatkowy posiłek... |
Na podstawie czego to wyliczyłeś? 12X 10 i 25X 3? Cóz to za liczby i na podstawie czego powstały? Skąd wiesz ile kosztuje obiad w szkole w Gościszewie? sumy z sufitu? No i pytanie było skierowane do @adpap o ile się nie mylę, tak?
marian99 - 30 Grudzień 2012, 22:20
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | Na podstawie czego to wyliczyłeś |
sprawdź sobie w necie, ceny za pierwszy rodzaj są od 9 zł w górę za sztukę a drugi jakieś 3-4 zł za sztukę. Czyli cała strata wyszła jakieś 200 zł.
Ile może kosztować szkolny obiad? z 10-12 zł Chodzę do Galerii Malborskiej czasami i tam za 11 zł masz obiad dwudaniowy : ziemniaki z mięsem i surówka oraz zupa na drugie danie..
Ryszard Antoniuk - 30 Grudzień 2012, 22:35
| marian99 napisał/a: | | Ryszard Antoniuk napisał/a: | | Na podstawie czego to wyliczyłeś |
sprawdź sobie w necie, ceny za pierwszy rodzaj są od 9 zł w górę za sztukę a drugi jakieś 3-4 zł za sztukę. Czyli cała strata wyszła jakieś 200 zł.
Ile może kosztować szkolny obiad? z 10-12 zł Chodzę do Galerii Malborskiej czasami i tam za 11 zł masz obiad dwudaniowy : ziemniaki z mięsem i surówka oraz zupa na drugie danie.. |
Na necie są inne ceny a przy zakupach hurtowych inne , bo takich inwestycji było kilka prowadzonych . obiady w szkole tez maja inne stawki, gdyby rodzice mieli płacić 11 zł za obiad to mało kto by je kupował dzieciom. Ale to nieistotne dla całości sprawy.To co teraz szukać winnych i strzał w tył głowy, czy pod publiczny lincz? Co doradzacie zatem? Bo ja mam większe problemy w sołectwie niż te kilka krzaczków .
marian99 - 30 Grudzień 2012, 22:37
| Ryszard Antoniuk napisał/a: | | To co teraz szukać winnych i strzał w tył głowy, czy pod publiczny lincz? Co doradzacie zatem? |
nic z tego, po prostu zostało wykazane marnowanie publicznej kasy, fakt w małej skali, ale zawsze...
Ps. strzał w tył głowy to była ulubiona metoda mordowania przez twoich ukochanych rosjan spod znaku armii czerwonej ze sztandarami komunizmu...
Ryszard Antoniuk - 31 Grudzień 2012, 17:36
Szkoda,że Harry spacerując po Gościszewie nie zauważył nowych lamp solarnych , które zostały zamontowane. Jedna w pobliżu boiska a druga w pobliżu cmentarza, tam gdzie było zawsze ciemno. Nie zauważył tez oczyszczonego ze zwisających reklam słupa ogłoszeniowego, który paskudnie się prezentował oblepiony strzępami reklam. A tez stoi na skraju parku. Czy dobrą robotę tak trudno zauważyć , fakt,że nie jest tak medialna jak krytyka
klakier - 5 Marzec 2014, 18:15
Ryszard a nie uważasz ze sołtys ma jakieś obowiązki a nie tylko palcem pokazywać i pisać , wszedłeś na urząd to go sprawuj , nie tylko zbieranie podatków należy do sołtysa .
tablice ogłoszeniowe chyba ty powinieneś pielęgnować i zdaje się ze w myśl ustawy która nie została nigdy zmieniona od Gierka udostępnić telefon .
|
|